استارتاپ نوین هاب، نامی آشنا برای کسانی است که در حوزه تولید محتوا و شبکههای اجتماعی کار میکنند. این پلتفرم را میتوان یک پلتفرم مدیریت شبکههای اجتماعی دانست؛ پلتفرمی که هرچند نمونههای خارجی فراوانی دارد، اما داخل کشور نمیتوان مشابههای فراوانی برای آن پیدا کرد. این پلتفرم رفتهرفته به ابزاری محبوب برای کسبوکارهای بزرگ ایرانی تبدیل شده تا با اطمینان خاطر بتوانند از خدمات نوینهاب برای مدیریت شبکههای اجتماعی خود استفاده کنند. از آمار و ارقام این کسبوکار میتوان به مواردی چون 3میلیون محتوای ثبتشده در نوینهاب و حضور حدود 70هزار کاربر در این پلتفرم اشاره کرد.
چالشها و سختیهای زیادی در مسیر رشد نوینهاب وجود داشته اما بنیانگذاران این کسبوکار یعنی علی و آزاد بهرامی، برادران دوقلوی مریوانی سخت و استوار در این مسیر پیش آمدهاند و توانستهاند نظر سرمایهگذاران را جلب کرده و کسبوکارشان را رشد دهند. حالا نوینهاب در بازار ایران به یک پلتفرم مطمئن تبدیل شده و بنیانگذارانش برای بازارهای بینالمللی هم برنامههایی دارند. گفتوگو با علی و آزاد را در ادامه میخوانید.
نوینهاب دقیقا چیست؟
آزاد: نوینهاب یک ابزار مدیریت شبکههای اجتماعی است. این ابزار به افراد و کسبوکارها این امکان را میدهد تا بتوانند در یک داشبورد، شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای مختلف خود را مدیریت کنند. ما در حال حاضر از 13 شبکه اجتماعی و پیامرسان مختلف پشتیبانی میکنیم.
این پشتیبانی شامل چه مواردی میشود؟
علی: این پشتیبانی شامل امکاناتی از جمله زمانبندی انتشار محتوا، مدیریت کامنتها، مدیریت دایرکتها و آنالیز شبکههای اجتماعی است. ما این بخشها را داخل یک داشبورد برای شبکههای مختلف پوشش میدهیم. امکانات خیلی زیادی در این داشبورد برای هر شبکه و پیامرسان وجود دارد.
ایده نوینهاب چگونه شکل گرفت؟
علی: ما در استارتاپ قبلی خود یعنی رونگار، ابزاری را برای طراحی آنلاین گرافیک توسعه داده بودیم که این تجربه و اضافهشدن طراحی تصاویر مختلف ازجمله تصاویر شبکههای اجتماعی باعث شد که متوجه شویم میتوانیم ابزاری داشته باشیم که مشخصا تمرکز آن روی بحث انتشار و مدیریت شبکههای اجتماعی باشد. این ابزارها تازه شکل گرفتهاند؛ ما هم با نگاهی به ابزارهای خارجی و این فضا، توانستیم نیاز بازار را شناسایی کنیم و خدماتی را به مشتریان عرضه کنیم.
چه زمانی ایده شکل گرفت؟
آزاد: تعطیلات نوروز 97 را میتوانیم زمان شکلگیری ایده اولیه نوینهاب بدانیم. بعد از آن زمانی را به مطالعه بازار و تحقیق گذراندیم. این روند تا 5 تیر97 طول کشید؛ اما در این تاریخ بالاخره نوینهاب به صورت رسمی کار خود را شروع کرد.
ابزار اولیه ما در نوینهاب زمانبندی محتوا بود؛ بعدتر ابزارهای دیگری هم برای کامنت و آنالیز دایرکت به خدمات ما اضافه شد. در همان روزهای آغازین بود که اولین مشتری خود را هم پیدا کردیم.
تیم نوینهاب چگونه شکل گرفت؟
آزاد: در بازه قبل از شروع کار نوینهاب توانستیم شبکه ارتباطی خوبی تشکیل بدهیم. بعد از ساخت نوینهاب به فضای کاری فینووا رفتیم و توانستیم به کمک ارتباطاتی که شکل داده بودیم، رشد خوبی را در شروع کار داشته باشیم. این پروژه خیلی برای ما سخت بود چون احتیاج به API شبکههای اجتماعی مختلف داشتیم و بحث تحریمها هم این موضوع را دشوارتر میکرد.
تقریبا یکسال از تاسیس نوینهاب گذشته بود که ما اولین نیرو را برای پشتیبانی نوینهاب استخدام کردیم. در همان روزها بود که در یک نمایشگاه با تیم یکتانت شروع به صحبت برای همکاری کردیم. همین صحبتها منجر به این شد که برای جذب سرمایه به یکتانت مراجعه کنیم و راند اول جذب سرمایه در سال1398 از یکتانت انجام شد.
علی: پس از جذب سرمایه، به یک تیم 6 الی 7 نفره تبدیل شدیم. سپس از فضای کار فینووا خارج شدیم و دفتر کاری خود را افتتاح کردیم و به واسطه جذب سرمایه رشد خیلی خوبی را تجربه کردیم تا هر سال مشتریانمان را 2 الی 3 برابر کنیم.
این موفقیتها ادامه داشت. ضمن اینکه حدودا 4 الی 5 ماه پیش راند دوم جذب سرمایه را از یکتانت و توسعه کارآفرینی بهمن داشتیم و هدف از این جذب سرمایه توسعه تیم و توسعه بازار نوینهاب بوده است.
از رقبایتان برایمان بگویید.
آزاد: متاسفانه رقیبی داخل ایران نداریم.
سرویسهایی مانند زلکا و کاوان رقبای شما در این بازار محسوب نمیشوند؟
علی: نه. فعلا ما مدیریت شبکههای اجتماعی را داریم. اطلاعاتی که ما در حال حاضر ارائه میکنیم، مشابه سوشاللسنینگ نیست ولی ممکن است که در چشمانداز آینده نوینهاب از این نظر همپوشانیهایی وجود داشته باشد. البته هدف فعلی ما کاملترکردن محصول فعلی است تا نوینهاب تبدیل به ابزاری برای همه کسانی شود که به سمتوسوی مدیریت شبکههای اجتماعی میروند.
بیزینسمدل نوینهاب را شرح دهید.
علی: ما در حال حاضر براساس اشتراکهای ماهانه و سالانه خدمات خود را ارائه میکنیم. تعرفههای نوینهاب از 99هزار تومان شروع میشود. با توجه به نیاز، هر کسبوکاری میتواند از مدلهای مختلف اشتراک نوینهاب استفاده کند. البته برنامه رایگانی هم در نوینهاب وجود دارد که هرکسی میتواند برای همیشه از بخشی از خدمات نوینهاب به صورت رایگان استفاده کند.
فکر میکنید چرا در ایران شرکتهای دیگری به حوزه کاری شما ورود نکردهاند؟
آزاد: گرفتن API رسمی همه شبکههای اجتماعی از خود این شبکهها کار بسیار دشواری است و ما سالها درگیر این مسئله بودیم. نوینهاب تنها شرکت داخل ایران است که این API رسمی را دارد. مجموعههای دیگری هم تلاش کردند که سرویسی مشابه نوینهاب بسازند اما پس از مواجهه با چالشهای فراوان این مسیر و دشواری گرفتن API، دست از تلاش برداشتند و کار خود را ادامه ندادند.ما مصر بودیم و میخواستیم هرجور که شده نوینهاب را بسازیم. اصرار و تسلیمنشدن نقطه قوت ما بود و با تلاش، به جایی رسیدیم که کسبوکارهای بزرگی در فهرست مشتریانمان قرار گرفتند.
میتوانید به تعدادی از مشتریان نامدار خود اشاره کنید؟
آزاد: بله! کسبوکارهایی چون اسنپ، دیجیکالا، دیوار، کافهبازار، کارگذاری مفید و آژانسهای بسیار زیادی در حال حاضر با استفاده از نوینهاب، شبکههای اجتماعی خود را مدیریت میکنند.
علی: این باعث خوشحالی ماست که این ابزار به جایگاهی رسیده که اکثر کسبوکارهای موفق ایران از آن استفاده میکنند. این بخشی از رویای ما هنگام شروع نوینهاب بود که امروز محقق شده است.
در مسیر توسعه نوینهاب، با چه چالشها و موانعی روبهرو بودهاید؟
علی: از همان چند هفته اول شروع کار، با اولین باگها روبهرو شدیم اما کار خود را برای بهبود و توسعه این ابزار ادامه دادیم. یکی از چالشها از بحث تحریمها نشأت میگرفت. بحث دیگر موارد API و مواردی از این دست بود اما نقطه قوتی که تیم ما داشت، ادامهدادن و مصربودن برای ادامه این مسیر بود.
درواقع، بیشتر مشکلها به دلیل بحث API ایجاد شده بودند؛ درست است؟
علی: قبل از دریافت API مشکل ما این بود که عملکرد نوینهاب دقیقا مانند یک شبیهساز بود که پست را ارسال میکرد. این شبیهساز مدتی بود که دیگر در دنیا توسعه داده نمیشد. علاوه بر این، اینستاگرام هم تغییرات جدید خود را اعلام نمیکرد و ما هر بارکه تغییری از سمت اینستاگرام رخ میداد، باید مدت زیادی را به جستوجو میپرداختیم تا متوجه شویم که خطای تازهای که با آن مواجه شدهایم، به چه علتی ایجاد شده است.
آپدیتهای مداوم، برای ما چالش زیادی ایجاد میکرد؛ خصوصا با توجه به اینکه شبکههای اجتماعی زیادی را تحت پوشش خدمات نوینهاب قرار داده بودیم. اما بالاخره توانستیم با دریافت API رسمی این موارد را حل کنیم؛ وقتی API رسمی را داشته باشیم، هر تغییری که در پلتفرم ایجاد شود، برای ما هم ارسال خواهد شد تا با توجه به آن، تغییرات لازم را روی پلتفرم خودمان ایجاد کنیم.
این چالشها اکنون از مسیر ما کنار رفتهاند و در وضعیت باثباتی قرار داریم. محتواها هم به صورت خوب و درستی منتشر میشوند. نوینهاب 13شبکه اجتماعی و پیامرسان را تحت پوشش دارد و اکنون برای هر 13شبکه و پیامرسان امکان انتشار پست را داریم ولی برای هیچکدام گذرواژه دریافت نمیکنیم.
از آمار و ارقام ثبتشده در استارتاپ نوین هاب برایمان بگویید.
آزاد: 3میلیون محتوا تابهحال در نوینهاب ثبت و منتشر شده است و چیزی حدود 70هزار کاربر در نوینهاب داریم. ما کاربرانی را در نوینهاب داریم که طی یک سال گذشته، بیشتر از یک ماه در نوینهاب آنلاین بودهاند. این موضوع برای ما بسیار خوشحالکننده است که یک سیستم بهقدری برای یک کاربر مفید است که او زمان زیادی را در این سرویس صرف میکند.
ما هر سال گزارش سالانهای را منتشر میکنیم که امسال هم در پایان تیرماه این گزارش منتشر خواهد شد. این گزارش از وضعیت حضور کسبوکارها در شبکههای اجتماعی را به صورت یک گزارش سالانه منتشر میکنیم. این گزارش میتواند به روند فعالیت و تصمیمگیری کسبوکارها در شبکههای اجتماعی کمک کند. حجم اطلاعات ما بهقدری است که میتوانیم از آن الگویی و کلیتی را دریافت کنیم.
علی: الان حتی در بعضی از آگهیهای استخدام، آشنایی با نوینهاب را بهعنوان شرط و نیازمندیهای استخدام میبینیم. این موضوع برای ما بسیار دلگرمکننده است و دوست داریم که آشنایی با نوینهاب در بخش تولید محتوا تبدیل به یک الزام شود. نوینهاب ریسک افشای اطلاعات را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد. وقتی یک کارمند به مجموعهای اضافه میشود، دیگر لزومی وجود ندارد که به او گذرواژههای شبکههای اجتماعی داده شود و تنها با داشتن دسترسی نوینهاب میتوان این امکان را ایجاد کرد که بدون به خطرافتادن اطلاعات، کارها جریان داشته باشند.
یعنی میتوان دسترسی هر فرد به شبکههای مختلف را شخصیسازی کرد؟
علی: بله؛ بهعنوان مثال ما میتوانیم به یک کارمند صرفا دسترسی زمانبندی و انتشار پست را بدهیم و به کارمندی دیگر دسترسی مشاهده دایرکت و کامنت را ارائه دهیم. سطح دسترسی در نوینهاب برای هر کاربر و با توجه به هر شبکه قابل کنترل است. این موضوع اطمینان خاطر برای کسبوکارها ایجاد میکند چون نیازی ندارند که اطلاعات خود را حتی در دسترس نوینهاب قرار دهند.
در جشن تولد 4 سالگی نوینهاب چه تصمیمات جدیدی برای این استارتاپ و چشمانداز آن گرفتید؟
علی: بیشتر تمرکز ما روی توسعه بازار است و حتی شاید وارد بخشهای دیگری هم بشویم. تابهحال تمرکز ما روی دیجیتالمارکترهای کسبوکارهای متوسط و کمی بزرگ بود اما امسال تصمیم داریم به بخشهای دیگر این بازار هم ورود کنیم.
اگر بتوانیم در فضای درست قرار بگیریم، نگاهی هم به بازار خارج از ایران داریم. یکی دیگر از مواردی که در چشمانداز استارتاپ نوینهاب داریم، این موضوع است که بتوانیم ابزارهای لازم برای مدیریت کامل شبکههای اجتماعی را تکمیل کنیم و بسط دهیم. به این ترتیب کاربران ما همه آنچه را که برای مدیریت شبکه اجتماعی نیاز دارند در اختیار خواهند داشت. البته هنوز تصمیم نگرفتهایم که آیا قرار است آن را با همکاری دیگر پلتفرمها ارائه کنیم یا خودمان آنها را ایجاد خواهیم کرد. البته راه ما به طور کلی بسیار وابسته به مسیری است که شبکههای اجتماعی به سمت آن میروند.
چطور این چابکی را برای سازمان خود ایجاد میکنید که بتوانید همپای شبکههای اجتماعی حرکت کنید؟
علی: ما مجبوریم همپا باشیم وگرنه کاربرانمان برخی امکانات را از دست خواهند داد؛ اما این چابکی به تیم خوب ما بازمیگردد که همگی تلاش دارند مدام بهروز باشند.
آزاد: ما تقریبا هر شب آپدیتی در کدهای نوینهاب داریم. این آپدیتها با توجه به ویژگیهای جدید شبکههای اجتماعی و باگهای آنها رخ میدهد. ما به صورت پیوسته این تغییرات را اعمال میکنیم و ابزارهای جدید هم به مرور اضافه میشوند. پشتیبانی از شبکههای اجتماعی مختلف یکی از چالشهای اصلی ماست.
اندازه بازاری را که در آن حضور دارید، چقدر تخمین میزنید؟
آزاد: طبق آمارهای موجود، در ایران حدود ۷۰۰هزار کسبوکار در اینستاگرام حضور دارند. سایر شبکههای اجتماعی و پیامرسانها را هم باید محاسبه کرد. ضمن اینکه هر فردی که قصد دارد در فضای این شبکهها فعالیتی را شروع کند، میتواند مخاطب ما باشد.
چه چشماندازی را برای این بازار، خصوصا با جریانهای نوپدیدی مانند متاورس متصور هستید؟
علی: جنس تغییرات این بازار، تغییراتی نیستند که بتوانند با سرعت زیادی رخ دهند. خصوصا با توجه به اینکه فضای متاورس یک فضای کاملا جدید است و قطعا پروسه گذار و ایجاد تغییرات جدی، پروسه بسیار زمانبری خواهد بود.
فکر میکنم شبکه اجتماعی با مفهوم محوری خود باقی میماند، چون استفاده از این شبکهها به عادتی همهگیر تبدیل شده است. حالا دیگر بسیاری از افراد که حتی قصد خرید چیزی دارند به صورت مستقیم و پیش از آنکه به بازار مراجعه کنند، از طریق شبکههای اجتماعی وارد میشوند.
آزاد: میانگین زمان استفاده از شبکههای اجتماعی هر روز در حال رشد است. قطعا تا زمانی که این رشد وجود دارد، کسبوکارها هم برای حضور در آن تلاش خواهند کرد. به همین دلیل فکر میکنم که این بازار در سالیان آتی حتما با رشد مواجه خواهد بود.
رقبای خارجی استارتاپ نوین هاب و بازار ایران
آیا نوینهاب نگاهی هم به بازار خارجی دارد؟
هرچند که نمونههای موفق زیادی همچون نوینهاب در ایران وجود ندارند، اما پلتفرمهایی مانند بافر و هاباسپات در خارج از ایران فعالیت دارند؛ پلتفرمهایی که برای راهاندازی نوینهاب مورد استفاده قرار گرفتند، اما علی باور دارد برای بازار ایران چندان کاربردی نیستند: «موضوع اول، مسئله پرداخت است. موضوع دوم، تفاوت محبوبیت شبکههای اجتماعی در داخل و خارج از ایران است؛ بهعنوان مثال فیسبوک در دنیا هنوز بهشدت پراستفاده است اما در ایران استفاده از آن کمتر شده است. ازسوی دیگر ابزارهای خارجی، نمیتوانند یا نمیخواهند شبکههای اجتماعی ایرانی را به سرویسهای خود اضافه کنند. در مقابل نوینهاب همه شبکههای اجتماعی ایرانی مثل آپارات، سروش و… را دارد.»
این دو برادر اعتقاد دارند توسعه استارتاپ نوینهاب با توجه به نیازهای موجود در بازار ایران و کاربران ایرانی، مزیت آنها نسبت به رقبای خارجی محسوب میشود اما نگاهی هم به بازارهای جهانی دارند: «ما کاربرانی در خارج از ایران داریم که از نوینهاب استفاده میکنند. علاوه بر این حدود یکسال پیش آزمایشی در زمینه بازار خارج از ایران انجام دادیم که موفق بود و بازخورد نسبتا خوبی دریافت کردیم. هم تعدادی کاربر جذب شد و هم پرداختهای خوبی از طریق درگاه پیپل داشتیم؛ اما این بخش از خدمات خود را متوقف کردیم تا بتوانیم بهطور کامل آن را توسعه بدهیم و در آینده به صورت جدی به این بازار برگردیم.»
دوقلوهای افسانهای
با همبنیانگذاران استارتاپ نوین هاب آشنا شوید
جوان، پر از شور و اشتیاق و تلاشگر هستند! صحبت از آزاد و علی بهرامی، برادران دوقلو و بنیانگذاران نوینهاب است. این دو برادر متولد1372 در مریوان هستند. تهلهجه شیرین کردی اورامی کلامشان البته پیش از آنکه خودشان بگویند، نشانگر اصالت کردی آنهاست.
آزاد در حال حاضر دانشجوی تبلیغات تجاری است و علی کامپیوتر خوانده؛ اما هر دوی آنها باور دارند که تحصیلات دانشگاهی آنچه را که باید، به آنها عرضه نکرده است. علی میگوید: «از اینکه به جای تحصیلات تکمیلی، زمان خود را با دورههای آموزشی و موارد مفیدتری گذراندم، راضی هستم.» هر دو از دوران دبیرستان وارد بازار کار شدهاند.
اولین گامها
اولین کار این دو برادر، طراحی سایت و بنر و وبلاگ بوده است. اولین پروژه جدی آنها در همین حوزه و با نام «بنر دیزاین» کلید خورد. بنر دیزاین، یک سامانه سفارش آنلاین کارهای تبلیغاتی بود که زمان زیادی به فعالیت خود ادامه داد. کار دیگری که در روزهای آغازین ورود به دنیای حرفهای انجام دادند، راهاندازی اولین وبسایت خبری مریوان بود. این وبسایت بهشدت شناخته شد و خبرگزاریها محتوای آن را منتشر میکردند. در آن دوران هیچیک از این دو برادر نمیدانستند کاری که مشغول آن هستند، راهاندازی استارتاپ به شمار میرود.
تولد ویکارت دیزاین
در همان روزها بود که استارتاپ دیگری با نام «ویکارت دیزاین» را طراحی کردند. ویکارت دیزاین، یک پلتفرم آنلاین طراحی کارت ویزیت بود که میشد در آن طراحی و سفارش چاپ را انجام داد؛ سپس نسخه چاپشده را درب منزل تحویل گرفت. علی و آزاد با همین ایده به شتابدهنده آواتک رفتند و به قلب اکوسیستم استارتاپی کشور راه یافتند؛ فضایی که آن روزها پر از شور و اشتیاق بود به این دو برادر فرصت رشد و یادگیری داد و به آنها کمک کرد تا ویکارت دیزاین را کامل کنند. تکمیل و توسعه ویکارت دیزاین باعث شد تا ابزارهای گرافیکی دیگری هم به آن اضافه شود و اسم این استارتاپ به رونگار تغییر کند.
تجربه شکست
آزاد و علی قصد جذب سرمایه برای رونگار را داشتند و به همین دلیل به اینتورک رفتند. آن دو بیش از 6 الی 7 ماه در اینتورک بودند. در این دوران، تمام برنامهریزی آنها با توجه به قطعی درنظرگرفتن جذب سرمایه بود. وقتی نتوانستند با اینتورک به توافق برسند و جذب سرمایه رخ نداد! به گفته خودشان عملا به نقطه صفر بازگشتند و شکست خوردند.
این شکست برای آنها بسیار سنگین بود. علی و آزاد حالا راهی را آغاز کرده بودند که به آنها اجازه بازگشت به مریوان را نمیداد و در شرایطی بودند که برایشان شروع کاری جدید هم امکانپذیر نبود. اما این تجربه مقدمه شناخت خلأ دیگری در بازار شد. تجربه ویکارت دیزاین یا همان رونگار هرچند به شکست منجر شد اما پایههای راهاندازی نوینهاب را ساخت.
درددلها
این دو برادر درددلهایی هم از کارکردن در این فضا دارند؛ فضایی که از دو سو با عدم قطعیت زیادی مواجه است؛ هم از سمت شبکههای اجتماعی که به سرعت تغییر میکنند و هم از طرف قانونگذاریهای داخلی برای فعالیت در این شبکهها. این فضای عدم قطعیت آنها را در یافتن نیروی متخصص داخلی دچار بحران کرده است زیرا بیشتر نیروهای متخصص بر اثر این عدم قطعیت با شرکتهای خارجی همکاری میکنند.