تحلیل گزارش سالیانه ادتریس

0

در سالیان گذشته شاهد این بودیم که مقوله‌ای بنام «بازاریابی داده‌محور» روز به روز در حال گسترش می‌باشد. شاهد این بودیم که روز به روز تصمیم‌گیری‌ها از بعد احساسیشان کمتر می‌شد و بیشتر مبتنی بر شواهد اطراف انجام می‌گرفت. شاهد این بودیم که روز به روز اهمیت دیتا برای مدیران بالاتر می‌رفت و سازمان‌ها برای تصمیم‌گیری‌های استراتژیک و یا حتی عملیاتیشان دست به دامن بررسی اتفاقات و وقایع گذشته بودند و همه این نیازها را موهبتی به نام دیتا برایمان رفع می‌کرد. دیتا به ما کمک کرد تا هرچند اندک به اتوپیا یا آرمان‌شهر خود نزدیک‌تر شویم؛ دنیایی که در آن تصمیماتی که بر روی «مردم و جامعه» ما تاثیرگذار است از روی غریزه، احساس و نگاه‌های غیرجامع گرفته نشود. همه این اتفاقات را مدیون تحول جدیدی هستیم که دیتا برای ما به ارمغان آورده است. گزارش سالانه ۱۴۰۰ ادتریس تلاشی هرچند اندک برای نزدیکی هرچه بیشتر صنعت موبایل مارکتینگ کشور به اتوپیای موردنظر می‌باشد.

این گزارش حاصل بررسی رفتار ۹۰ میلیون کاربر یکتا اپلیکیشن‌های ایرانی می‌باشد. گزارش موردنظر با این رویکرد طراحی شده است تا بتواند مرجعی معتبر برای فعالین حوزه موبایل مارکتینگ باشد. هرساله فعالین حوزه موبایل مارکتینگ بخصوص پلتفرم‌های اتریبیوشن بین‌المللی، گزارش‌هایی را مشابه گزارش سالانه ۱۴۰۰ ادتریس ارائه می‌کنند؛ اما نقدی که همیشه به این سبک گزارش‌ها وارد می‌باشد، عدم تمرکز بر روی رفتار خاص کاربران کشورمان ایران می‌باشد. به همین دلیل غالبا این سبک گزارش‌ها از اعتبار بالایی برای رفرنس‌دهی فعالین حاضر در ایران برخوردار نمی‌باشد.

گزیده‌ای از گزارش سالانه ۱۴۰۰ ادتریس

ادتریس در یک نگاه

حجم دیتای بررسی‌شده در سال ۱۴۰۰ توسط ادتریس شامل بیش از ۱۰۰ میلیون نصب، ۸۵۰ میلیون کلیک و ۳.۵ میلیارد سشن می‌باشد که از مجموع ۵۰۰ اپلیکیشن احصا شده است. این آمار نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی را به خود دیده است. آمار نصب‌های مدیریت‌شده توسط ادتریس نسبت به سال گذشته رشد بیش از ۲ برابری را تجربه کرده است. همچنین، تعداد کلیک‌ها نیز قریب به ۳ برابر شده است و در نهایت نیز در تعداد سشن این رقم نزدیک به ۷ برابر شمارش شده است.

تعداد نصب، کلیک و کاربران پلتفرم ادتریس در سال 1399

در گزارش سالانه ۱۴۰۰ ادتریس تمامی شاخص‌ها در ۷ دسته اپلیکیشنی ارائه شده است که عبارت‌اند از:

7دسته اپلیکیشنی ادتریس

بخش ابتدایی گزارش، اطلاعاتی پیرامون دیوایس‌های کاربران ایرانی

آمار‌های ارائه شده در بخش ابتدایی مربوط به دیوایس‌های کاربران می‌باشد. یکی از این بررسی‌ها آمار نحوه اتصال به اینترنت به هنگام نصب توسط کاربران می‌باشد. قابل ذکر است که این آمار به تفکیک دسته اپلیکیشنی مطرح‌شده در ابتدای گزارش سالانه ۱۴۰۰ ادتریس ارائه شده است. همانطور که مشاهده می‌شود دو آمار برای نحوه اتصال به اینترنت ارائه شده است. با مقایسه این دو نمودار نتایج جالبی بدست می‌آید. یکی از این نتایج بدین شرح است که کاربران در هنگام نصب به نسبت هنگام استفاده از اپلیکیشن تمایل بیشتری به اتصال وای فای دارند که در نوع خود شایان توجه می‌باشد.

آمار توزیع کاربران ادتریس به تفکیک نوع اتصال به اینترنت هنگام نصب

قابل ذکر است که این اسلایدها صرفا بخشی از تحلیل‌های این بخش گزارش می‌باشد. برای دسترسی به اطلاعات دقیق‌تر به فایل گزارش سالیانه مراجعه نمایید.

بخش دوم گزارش سالانه ۱۴۰۰ ادتریس، بررسی وضعیت تبلیغات در صنعت موبایل مارکتینگ

 اسلاید نسبت نصب ارگانیک و غیرارگانیک این هدف را دارد تا بررسی نماید در دسته‌های مختلف اپلیکیشنی چه حجم از تمایل به نصب‌های پولی وجود دارد. طبق آمار بدست آمده دسته‌های اپلیکیشنی مالی، آموزش و سبک زندگی که در نوع خود دسته‌هایی با درجه بلوغ پایین‌تری هستند به سمت استفاده از تبلیغات برای جذب کاربر می‌روند و در نقطه مقابل سایر دسته‌ها هستند که تمرکز بیشتر بر روی جذب کاربران به روش ارگانیک می‌باشد.

آمار نصب ارگانیک و غیر ارگانیک اپلیکیشن ادتریس

برای دسترسی به تمامی اسلایدهای گزارش فایل گزارش را دانلود نمایید.

بخش سوم گزارش، نرخ‌های بازگشت کاربران به اپلیکیشن

کوهورت ابزار پرکاربردی برای آنالیز وضعیت ماندگاری کاربران می‌باشد. کوهورت کمک می‌کند که نرخ بازگشت کاربران در روز‌های پس از نصب بدست آید. این آمار به صورت میانگین برای کل سال محاسبه شده است. کاربران می‌توانند روند بازگشت کاربران به اپلیکیشن خود را با میانگین صنعت خود مقایسه نموده تا بتوانند ارزیابی از کیفیت کمپین خود داشته باشند. مطابق کوهورت ۳۰ روزه که در گزارش ارائه شده است، دسته اپلیکیشن ابزار بالاترین نرخ بازگشت در روز‌های پس از نصب و همچنین دسته اپلیکیشن سبک زندگی پایین‌ترین نرخ بازگشت را دارند. آمار کوهورت ۳۰ روزه برای مجموع اپلیکیشن‌ها نیز در نمودار مشخص شده است.

روند تغییرات نرخ بازگشت به اپلیکیشن ادتریس 30 روز بعد نصب

تحلیل‌های بیشتر مربوط به این بخش را از داخل فایل اصلی گزارش سالیانه دریافت نمایید.

بخش چهارم گزارش، تحلیل رفتار کاربران داخل اپلیکیشن

 بررسی وضعیت ورود به اپلیکیشن در ساعات مختلف روز یکی از دغدغه‌های اصلی صاحبین اپلیکیشن می‌باشد. این اطلاعات کمک می‌کند تا استراتژی‌های دقیق‌تری به جهت تعامل با کاربران داخل اپلیکیشن تدوین نمود. از اسلاید توزیع استفاده از اپلیکیشن‌ها در ساعات روز نکات قابل توجهی دریافت می‌شود.

به عنوان مثال دو قله اصلی مراجعه کاربران به اپلیکیشن حوالی ساعات ۱۲ ظهر و همچنین ۹ شب می‌باشد. البته رفتار هر کدام از دسته‌ها متفاوت می‌باشد. به عنوان مثال دسته اپلیکیشنی پخش فیلم عملا در حوالی ظهر قله‌ای را دارا نمی‌باشد ولی در ساعات انتهایی روز از بالاترین قله‌ها می‌باشد. این اتفاق برای دسته اپلیکیشنی خرید نیز تا حدودی رخ داده است. در نقطه مقابل دسته اپلیکیشنی سبک زندگی می‌باشد که قله اصلی آن حوالی ظهر می‌باشد و در حوالی شب بازدید پایین‌تری را تجربه کرده است.

توزیع استفاده از اپلیکیشن در ساعات روز

طبق عادت هرساله ادتریس در گزارش ۱۴۰۰ ادتریس نیز شاخص تحلیلی جدیدی معرفی شده است تحت عنوان منحنی قدرت کاربر(Power user curve) که دو کاربرد از این شاخص داخل گزارش ارائه شده است. روند تغییرات میانگین مدت سشن و میانگین تعداد سشن ۳۰ روز پس از نصب دارای‌اطلاعات ارزشمندی است.

منحنی تغییر در میانگین قدرت سشن به ازای هر کاربر 30 روز بعد نصب

بر روی این سبک نمودار تحلیل‌های گسترده‌ای انجام می‌گیرد که در بلاگ ادتریس بدان خواهیم پرداخت. یکی از این سبک تحلیل‌ها این می‌باشد که در صورتی که این نمودار برای هر اپلیکیشن به صورت لبخند ترسیم شود (انتهای نمودار به سمت بالا حرکت کند) حال محصول خوب است.

منحنی قدرت کاربر، تغییر در میانگین مدت سشن به ازای هر کاربر 30روز بعد نصب

در حوزه مارکتینگ این حقیقت بر کسی پوشیده نیست که تمرکز بر روی بازگشت کاربران قدیمی به نسبت جذب کاربر جدید بهره‌وری بالاتری را به ارمغان خواهد آورد. این اتفاق در میان ترکرها با مفهوم ری‌اتریبیوشن محاسبه و اندازه‌گیری می‌شود. بدین مفهوم که وقتی کاربری که مدتی به اپلیکیشن باز نمی‌گردد به عنوان کاربر غیرفعال تلقی می‌شود، وقتی صاحب اپلیکیشن این دسته از کاربران را به اپلیکیشن باز می‌گرداند، ری‌اتریبیوشن محاسبه می‌شود. در آمار نرخ ری‌اتریبیوشن بررسی شده است که هر کدام از دسته‌های اپلیکیشنی به چه میزان به سمت نگهداشت مشتریان حرکت کرده‌اند.

آمار اتریبیوشن یعنی بازگرداندن کاربران قدیمی به اپلیکیشن به وسیله کمپین های Remarketing

برای دسترسی به اطلاعات دقیق‌تر مربوط به رفتار کاربران داخل اپلیکیشن به فایل اصلی گزارش مراجعه نمایید.

بخش پنجم گزارش، بررسی نرخ رشد اپلیکیشن‌ها

نرخ رشد شاخصی بود که در سال گذشته توسط گزارش سالانه ادتریس معرفی شد. این شاخص از حاصل تقسیم نصب‌های هر ماه اپلیکیشن بر MAU آن اپلیکیشن بدست می‌آید. این شاخص سعی دارد که وضعیت آینده اپلیکیشن را تخمین بزند. البته تحلیل‌های کامل‌تری بر روی این شاخص انجام می‌دهند. به عنوان مثال در اسلاید روند تغییرات نرخ رشد مجموع اپلیکیشن‌ها یک روند نزولی را مشاهده می‌کنیم. یکی از تحلیل‌ها بر روی این اتفاق این می‌باشد که روند اپلیکیشن‌ها از جذب کاربر جدید به سمت نگهداشت کاربران گذشته تغییر پیدا کرده است. آمارهای تکمیلی بر روی روند‌های رشد هر دسته داخل فایل گزارش قابل دسترسی می‌باشد.

روند تغییرات نرخ رشد مجموع اپلیکیشن های ادتریس

نرخ چسبندگی (Stickiness) نرخ دیگری است که امسال برای اولین بار توسط گزارش سالانه ادتریس منتشر می‌شود. این آمار از حاصل تقسیم DAU بر MAU و همچنین DAU بر WAU محاسبه می‌شود. مقدار نرخ اول در بازار ایران برابر ۰.۱۷۷ و نرخ دوم برابر ۰.۳۳۶ می‌باشد. این شاخص میزان چسبندگی کاربران به اپلیکیشن شما را معرفی می‌کند. برای فهم بهتر، فرض کنید که مقدار WAU شما ۷ کاربر باشد. دو سناریو را در نظر بگیرید. سناریو اول بدین شرح که هر روز یک کاربر متفاوت به اپلیکیشن وارد می‌شود و در روزهای دیگر خبری از آن نمی‌باشد. سناریو دوم را اینگونه فرض بگیرید که هر روز ۷ نفر یکسان به اپلیکیشن مراجعه می‌کنند. کدام حالت مطلوب نظر شماست؟ در حالت اول نرخ چسبندگی برابر ۷/۱ و در حالت دوم برابر ۱ می‌باشد.

میزان پیوستگی مراجعه کاربران به اپلیکیشن های ایران

بخش ششم گزارش، وضعیت تقلب در صنعت موبایل مارکتینگ

 بدلیل پدیده استقلال ترکر ادتریس، مقوله تقلب از بالاترین اولویت‌های این ترکر به شمار می‌آید. ادتریس پیوسته در حال رصد بنچ‌مارک‌های جهانی در حوزه تشخیص تقلب می‌باشد تا در صورت یافتن روش‌های جدید، حصول به آن روش را جز برنامه تحقیق و توسعه خود قرار دهد. بخواهیم یا خیر، مقوله تقلب در بازار ایران نیز مشابه بازارهای خارجی به وفور به چشم می‌خورد. آمار ذکر شده، آمار انواع مختلف نصب تقلبی در بازار ایران می‌باشد. همچنین روند تغییرات نرخ تقلب در ماه‌های مختلف و همچنین نرخ تقلب در دسته‌های مختلف اپلیکیشنی داخل فایل گزارش ارائه شده است.

میزان توزیع انواع مختلف تقلب موبایلی

برای دسترسی به فایل اصلی گزارش سالیانه از طریق لینک اقدام به دانلود فایل نمایید.

ادتریس یک پلتفرم اتریبیوشن در صنعت موبایل مارکتینگ کشور می‌باشد که مفتخر است که در حال حاضر به بیش از ۵۰۰ اپلیکیشن ایرانی خدمت‌رسانی می‌کند. کاربری اصلی ادتریس ترک کردن کانال‌های مختلف ورود کاربران به اپلیکیشن، آنالیز رفتار داخل اپلیکیشن کاربران و همچنین تشخیص تقلب می‌باشد. در گزارش موردنظر، بدلیل حفظ حریم خصوصی اپلیکیشن‌ها، نام آن‌ها برده نشده است. صاحبین اپلیکیشن این امکان را دارند تا به جهت رصد و تحلیل کانال‌های مختلف کاربران ورودی خود از ترکر ادتریس استفاده کنند.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.