بازار بزرگ حوزه آموزش آنلاین، بازیگری را به خود میبیند که با تکیه بر توانایی و قابلیتهای فنی، در مسیر تغییرات عمیق و معنادار در بحث آموزش قدم بر میدارد.
منتا، یک پلتفرم آموزشی دانشبنیان هفتساله است. مخاطبان منتا را مدارس، آموزشگاهها، دبیران و دانشآموزان تشکیل میدهند، منتا در صدد رفع تمامی نیازهای آموزشی آنها با ارائه محصولات متنوع آموزشی است.
منتا کلیه خدمات آموزشی خود را بر اساس بررسیهای عمیق در نمونههای موفق غیرایرانی، بومی سازی آنها و بر بستر ماشینلرنینگ و هوش مصنوعی طراحی و ارائه میکند..
در منتا اعداد و ارقام بزرگی ثبت شده است
تنها در سال گذشته 550 هزار دانشآموز از منتا استفاده کردهاند و بازخوردهای مثبت دانشآموزان به این پلتفرم، صاحبانش را دلگرم کرده و به فکر ورود به بازرهای منطقه و بینالمللی انداخته است.
در ادامه گفتگوی آرش مهابادیان، بنیانگذار این پلتفرم آموزشی را میخوانیم، مهابادیان فارغ التحصیل xxx است و با فضای اکوسیستم استارتاپی ایران کاملا آشناست، در حال حاضر رهبری یک تیم 150 نفره را در منتا بر عهده دارد، تیمی که همچون خود او جوان و پر انرژی هستند و رویاهای بزرگی برای منتا دارند.
7 سال از زمان تولد پلتفرم آموزشی منتا میگذرد؛ در مورد محصولاتی که دارد صحبت کنید و اینکه چه نیازهایی را پوشش میدهد؟
منتا محصولات متنوعی دارد که بر اساس نیازمندیهای دانشآموزان طراحی شده است. وقتی یک دانشآموز وارد منتا میشود، محصولات آموزشی متنوعی در دسترس اوست که به تمام دغدغههای آموزشیاش پاسخ میدهد.
اگر بخواهید منتا را به زبان ساده به کسی که از این موضوع ذهنیتی ندارد معرفی کنید، چه میگویید؟
منتا یک پلتفرم جامع برای تمام جامعه آموزشی است؛ از مدارس و آموزشگاهها گرفته تا دبیران و دانشآموزان. به عبارت دیگر ما در دو مدل B2B و B2C خدمات ارائه میدهیم.
در این بازار رقیب هم دارید؟ تفاوت شما با این رقبا چیست؟
هم بهصورت سنتی و هم به صورت مدرن رقبایی وجود دارند که خدمات مشابهی را ارائه میکنند اما مسئله اصلی این است که هیچیک از این موارد سیستم جامعی نیستند و یک یا دو خدمت از این خدمات را ارائه میدهند. با توجه به اینکه فرآیند آموزش یک چرخه دارد که شامل یادگیری، تمرین و ارزیابی است، خدمات این شرکتها وقتی در یک حوزه متمرکز میشود نمیتواند این چرخه را کامل کند.
پس تفاوت شما با این رقبا صرفا جامع بودن خدمات منتاست؟
علاوه بر این موضوع ما از هوش مصنوعی برای پیداکردن مشکلات دانشآموزان و ارائه راهحل به آنها استفاده میکنیم. در واقع ما به این روش سعی داریم که راهحلی به کاربران ارائه کنیم تا در کمترین زمان، نیازهای خود را برطرف کنند.
این مدل در منتا منحصر به فرد است و توسط هیچکدام از رقبای ما ارائه نمیشود؛ البته این شرکتها خدمات ارزشمندی ارائه میدهند و با توجه به اینکه سهم بازار آموزش آنلاین نسبت به بازار آموزش سنتی بسیار کم است، میتوان گفت که ما همه در یک جبهه قرار داریم.
اپلیکیشنهایی مانند شاد چطور؟ شاد برای منتا رقیب محسوب نمیشود؟
واقعیت این است که بسیاری از خدمات مشابه هستند؛ اما همه ما در حال فرهنگسازی هستیم و این فرهنگ میتواند به گذار از بازار سنتی کمک کند. این بازار بهقدری بزرگ است که فضای رقابت را به ما میدهد. ما خوشحالیم که شاد ایجاد شد؛ زیرا داشتن رقیب حتما به بهبود خدمات ما کمک میکند و همچنین فرهنگ استفاده از خدمات آموزش آنلاین در سطح جاکعه را افزایش میدهد.
فکر میکنید اگر منتا نبود جای چه چیزی در این بازار خالی میشد؟
در کنار خلا بزرگی که در ارائه خدمت به دانشآموزان بهویژه در مناطق کم برخوردار بوجود میآمد، 4 هزار درخت بیشتر قطع میشد
بهطور متوسط 4 هزار مدرسه مشتری منتا، روزانه یک ساعت از منتا برای تولید آزمونها استفاده میکنند. اگر ما نبودیم این یک ساعت تبدیل به 3 الی 4 ساعت زمان برای افرادی در این مدارس میشد و وقت بیشتری از این افراد به هدر میرفت.
طی صحبتهایتان چندین بار به استفاده ازماشینلرنینگ و هوش مصنوعی اشاره کردید؛ از جنبههای تکنولوژیک منتا بیشتر بگویید.
ما کار خود را از ارزیابی شروع کردیم. در این راه ایجاد بانک سوال جامع اولین گامی بود که برداشتیم. سپس سعی کردیم سوالات را بر اساس برچسبهای مختلفی طبقهبندی کنیم. این پروسه ساختار اولیه منتا در بخش ارزیابی بود. سپس با استفاده از ماشینلرنینگ و با توجه به پاسخها، سطح دانشآموز را در هر موضوع درسی تشخیص میدهیم.
میتوان گفت درسهای دبیرستان را به حدود 7 هزار موضوع درسی طبقهبندی کردیم. این 7هزار موضوع، هر کدام از زاویههای دیگری هم لیبلگذاری شدهاند؛ از جمله سطح دشواری و ضریب تمیز. ضریب تمیز، ضریبی است که نشان میدهد یک سوال تا چه حد میتواند دانشآموز ضعیف و قوی را از یکدیگر جدا کند.
با استفاده از این اطلاعات، سوالات و دانشآموزان را به کمک ماشینلرنینگ طبقهبندی کردهایم و باتوجهبه وضعیت دانشآموز، محتوای آموزشی به او پیشنهاد میکنیم. یکی از مشکلاتی که هر یک از ما در دوران کنکور داشتیم، حجم زیاد مطالب و مدیریت این حجم محتوا بود. به همین دلیل بخش زیادی از آنچه را که بلد بودیم نزدیک کنکور فراموش میکردیم. برای حل این چالش سیستم ما در زمانهای مشخصی به فرد یادآوری میکند که چه چیزی را چگونه مطالعه کند و محتوا در اختیارش قرار میدهد.
بیشتر رقبای ما از جنس آموزش هستند و نه تکنولوژی. ما منتا را بیشتر یک شرکت تکمحور میبینیم نه یک شرکت آموزشی. هدف بلندمدت ما این است که به عنوان یک پلتفرم شناخته شویم. برنامه ما برای رسیدن به این هدف برونسپاری محتواست.
هیچ کسبوکاری بدون داشتن یک تیم قوی، نمیتواند رشد خوبی را تجربه کند؛ تجربه شما چه میگوید؟ از تیم منتا برایمان بگویید.
ما با 2 نفر کار خود را شروع کردیم. سال اول، همه کارها را خودم انجام میدادم؛ اما در این 4 تا 5 سال، 140 تا 150 نفر نیرو تماموقت جذب کردیم. از این 150نفر تقریبا 50نفر در بخش فروش، 10نفر در بخش پشتیبانی، 10نفر نیروی انسانی و حسابداری، 20 تا 25 نفر تیم فنی و 8 تا 10 نفر در مارکتینگ مشغول به کار هستند.
منتا یک تیم بزرگ محتوا دارد که شامل ویراستار و نمونهخوان و اپراتور است. این افراد حدود 30 تا 35 نفر هستند. ما بهصورت قراردادی با حدود 270 الی 280 مولف کار میکنیم. در وبسایت منتا مارکتپلیسی ایجاد شده تا هر مولفی بتواند براساس استفادهای که از سوال میشود، کسب درآمد کند. تعداد مولفهایی که با ما کار میکنند، بیش از هزار نفر است.
درسنامههای منتا نتیجه تالیف هستند یا گردآوری؟ وجه تمایز این درسنامهها با دیگر درسنامهها چیست؟
درسنامههای ما همه تالیف هستند. ما در منتا سعی کردیم محتوای ارائهشده باکیفیت باشد؛ اما آموزش را فقط بخش درسنامه نمیبینیم. ما موضوعات درسی را به بستههای مختلفی تبدیل کردیم. دانشآموز میتواند هر بسته را طی 40 تا 90 دقیقه تکمیل کند. این بسته شامل ویدئو، درسنامه و 3سطح تمرین است و شامل 2سری آزمون هوشمند هم میشود که مرتبا تغییر میکنند. ما این بستهها را ایجاد کردیم تا بتوانیم همه موارد آموزشی را به صورت یکجا در اختیار دانشآموز قرار دهیم. این بستهها هدفگذاری شدهاند؛ مثلا بستههای کلاس کنکور آنلاین، بسته کمک آموزشی و… .
میزان رشد یک کسبوکار و اندازه و بزرگیاش را با آماری که ثبت کرده، تا حدود زیادی میتوان مشاهده کرد. منتا تاکنون چه آمار و ارقامی را ثبت کرده است؟
ما در سطح کشور 15 میلیون دانشآموز داریم. اگر سال اول و دوم دبستان را در نظر نگیریم، حدود 12میلیون دانشآموز مخاطب هدف منتا هستند. از این تعداد در سال گذشته، حدود 550 هزار نفر از منتا استفاده کردهاند.
همچنین حدود 4500 مدرسه و آموزشگاه، 20 هزار دبیر و یک میلیون و 100هزار دانشآموز تا به حال از سیستم ما استفاده کردهاند. طی 2سال گذشته به خاطر وضعیت پاندمی، این ارقام جهش داشته است.
درحال حاضر 30 هزار آزمون در روز برگزار شده و هر آزمون برای یک تا چندهزار دانشآموز ارائه میشود. تعداد سوالات استفادهشده بیش از 250 میلیون بار بوده است. در واقع هر سوال آزمون بیش از هزار بار استفاده میشود.
این اعداد به این معنی هستند که ما با برگزاری آزمون آنلاین، 4 هزار و 200 درخت را از قطعشدن نجات دادهایم. به همین دلیل میتوان منتا را یک برند دوستدار محیط زیست هم دانست.
رفتار مدارس طی 5 سال گذشته تغییر زیادی داشته است. ما ساختار برگزاری آزمون، هم به صورت آنلاین و هم چاپی را در اختیار مدارس قرار میدادیم. در ابتدا نسبت درخواست آزمون چاپی به آنلاین حدود 80 به 20 بود. اما کمی پیش از کرونا این عدد به نسبت 60 به 40 به نفع آزمون آنلاین رسید و در دوران کرونا این نسبت 90 به 10 شد.
اندازه بازار آموزش آنلاین چقدر است و منتا چه سهمی از این بازار دارد؟
بهصورت سالانه، حدود 4500میلیارد تومان ارزش بازار آموزش پیش از دانشگاه در کشور است. از این رقم، چیزی نزدیک به 5 درصد سهم آموزش آنلاین است. در این 95درصد که حوزه سنتی آموزش است، کتابهای کمک آموزشی، سیستمهایی مانند قلمچی، آزمونها و آموزشگاهها در نظر گرفته شدهاند. سهم منتا از بازار آموزش آنلاین حدود 25 درصد است.
آینده بازار آموزش آنلاین را چگونه میبینید؟ آیا این بازار همچنان در مسیر رشد قرار خواهد داشت؟
رشد بازار آموزش آنلاین اجتنابناپذیر است زیرا پارامترهایی وجود دارند که بازی را به نفع آموزش آنلاین تغییر میدهند؛ یکی از این پارامترها صرفهجویی در زمان و هزینه است. سیستم سنتی، سیستمی است که عملا نمیتواند بهصورت روزانه از مخاطبان بازخورد بگیرد. در نتیجه باید بدون اطلاعات کافی راهحلها را ارائه دهد. ما در بازار آموزش آنلاین فرصت داریم هر فرد را به صورت جداگانه در نظر بگیریم و با توجه به نیازهایش به او راهکار بدهیم.
این بازار در ایران در دوره طفولیت قرار دارد اما طی چند سال آینده رشد جدی در این حوزه اتفاق میافتد. اخیرا در مطلبی میخواندم که دانشجویان در کلاسهای حضوری بین 8 تا 10 درصد میمانند. در کلاسهای آنلاین این رقم بین 20 الی 30 درصد است. این اعداد نشان میدهد که آموزش آنلاین راحتتر است و بهزودی آموزش از حالت سنتی خارج خواهد شد.
پس نگران نیستید که در دوران پسا کرونا با افت کاربر مواجه شوید؟
بههیچوجه. ما هر روز با هزاران مشتری در ارتباط هستیم. با وجود اینکه شیوع بیماری کمتر شده اما تغییری در رفتار مشتریان ایجاد نشده است. به عبارت دیگر مزیتهای آموزش آنلاین همیشه وجود دارد و در آینده نیز بیشتر نمود پیدا میکند، در دوران کرونا توجه به این مزیتها صرفا افزایش بیشتری داشت.
فکر میکنید توانستهاید باعث تغییر رفتار کاربر شوید؟
به شدت! حالا مشتریان نه تنها از آموزش آنلاین و خدمات آن نگرانی و ترسی ندارند بلکه ما کاربران بسیار وفاداری داریم که مسیر پیشرفت تحصیلی خود را تنها با آموزش آنلاین هموار میبینند.
با چه چالشهایی در این مسیر روبهرو شدید؟
جدا از چالشهای اقتصادی، چند چالش جدی داشتیم. اولین چالش فرهنگ آموزش سنتی در مدارس بود. اوایل من برای معرفی منتا به مدارس میرفتم. همه از محصول استقبال میکردند اما حاضر به خرید آن نبودند، دلیل آن هم بسیار ساده بود: ترس از قطعی اینترنت و بنابراین ترس از اتکا به آموزش آنلاین.
چالش دوم تولید محتوا بود. وقتی قرار است بانک سوالی ایجاد شود که شامل 300 تا 400 هزار سوال است، علاوه بر بزرگ بودن این بانک، کیفیت آن هم اهمیت دارد. این کیفیت پارامترهای متنوعی دارد. یکی از این موارد این است که نباید سوالات مشابه در بانک وجود داشته باشد. وقتی بانک به 200هزار سوال میرسد، با وجود مشخصبودن سرفصل و موضوع، باز هم اطمینان از تکرارینبودن سوال دشوار است. ما برای حل این موضوع به سراغ ماشینلرنینگ رفتیم و سوالات را امتیازگذاری کردیم. بعد از اضافهشدن و مشخصشدن امتیاز سوالات، تنها مواردی را که امتیازی نزدیک داشتند با کمک نیروی انسانی بررسی میکنیم.
این چالش بسیار وقتگیر بود. ما فکر میکردیم ۶ماهه میتوانیم اولین بانک خود را تهیه کنیم اما نزدیک به 2 سال طول کشید تا بانک به سطح قابلعرضهای برسد. در همین زمان بود که سیستم آموزش تغییر کرد و همه چیز تغییر کرد. البته ما پروسه را گرفته بودیم و این پروسه کاری است که ما به صورت سالانه انجام میدهیم و در آن بهتر و بهتر میشویم.
مدل کسبوکار، خدمات و چشمانداز منتا
جامعه هدف منتا چه کسانی هستند؟
در مدل کسبوکار ما دو نوع درآمد غالب وجود دارد؛ نوع اول B2B است و محصول ما به آموزشگاهها، مدارس و دبیران ارائه میشود. مدل درآمدی دوم منتا B2C است که شامل مواردی میشود که دانشآموز به طور مستقیم به ما مراجعه و از خدمات ما استفاده میکند.
منتا چه خدماتی را به هر گروه از مشتریان خود ارائه میکند؟
ما کار خود را با ایجاد یک بانک سوال در مقطع دوم دبیرستان شروع کردیم؛ سپس پلتفرم ساخت و برگزاری آزمون را ساختیم. در مرحله بعد پکیجهای آموزشی را برای دانشآموزان ایجاد کردیم تا بتوانند خودشان بدون نیاز به دبیر و معلم درس بخوانند. بعد از آن، طی 2 سال گذشته سیستم اتوماسیون مدارس، آکادمی منتا و منتا آزمون را که آزمونهای جامع کشوری هستند، راهاندازی کردیم.
هدف اصلی ما خدمترسانی به دانشآموزان بود اما برای رسیدن به این جامعه هدف خدماتی را هم برای مدارس، آموزشگاههای دبیران و مشاوران ایجاد کردیم؛ چراکه محصول آموزشی، محصولی پیچیده است. خصوصا از این جهت که در بیشتر موارد کسی که از این محصول استفاده میکند، تصمیمگیرنده اصلی نیست. در واقع مدارس و دبیران هستند که به دانشآموزان میگویند از چه منابعی استفاده کنند. به همین دلیل بود که تلاش کردیم با خدمترسانی به دبیران و مدارس اعتبار خود را ثابت کنیم و در ادامه توانستیم به جامعه هدف اصلی خود یعنی دانشآموزان دسترسی پیدا کنیم.
چه خدماتی قرار است به خدمات منتا افزوده شود؟
ما در منتا بخشی را برای کسب درآمد دبیران و مولفان طراحی کردهایم. برنامه ما این است که به این مارکتپلیس بخشهای دیگری را هم اضافه کنیم.
موضوع دیگر این است که ماژولهای منتا محدود به سیستم آموزش ایران است؛ این موضوع در حالی است که آموزشهای دیگری هم وجود دارند که برای این رده سن مهم و مفید هستند. بهعنوان مثال، میتوان به لایف اسکیل و سافت اسکیلها اشاره کرد. متاسفانه در حال حاضر این آموزشها ارائه نمیشوند و ما سعی داریم در این حوزه هم کار کنیم.
مرحله بعدی برای منتا این است که تنها مدیریت و کیفیتسنجی محتوا را در دست بگیریم و تولید محتوا را به کاربر و خرد جمعی واگذار کنیم.
شاید روزی بتوانیم منتا را به کشورهای دیگر صادر کنیم چون اگر محتوا را کنار بگذاریم، سیستم ما یک سیستم باکیفیت است.
ما یک برند تکنولوژی محور و جامع هستیم که میخواهیم هرکسی که به حوزه آموزش ارتباطی دارد، به ما سر بزند. منتا برنامههایی دارد که جامعه آموزشی را تا پایان سال 1401 غافلگیر خواهد کرد.
منتا؛ راهکار چالشهای آموزش آنلاین
گاهی پای صحبت آدمهایی مینشینی که با همه وجودشان از کسبوکاری که دارند، حرف میزنند و نوعی اصالت همراه با علاقه در حرفهایشان موج میزند. آرش مهابادیان، بنیانگذار منتا یکی از همین آدمهاست؛ از همین آدمهایی که میداند دارد چه میکند.
آرش در آغاز کسبوکارش، شخصا به مدارس مراجعه میکرده تا با مدیران مدارس مذاکره کرده و خدمات منتا را معرفی کند. اما برخوردهای جالبی با او شده؛ گاهی از دم در مدرسه باید کفشش را درمیآورده چون کل مدرسه موکت بوده و کاملا سنتی اداره میشده است. گاهی هم او را از مدرسه بیرون انداختهاند! و حاضر نشدهاند حرفهایش را بشنوند. اما پا پس نکشیده و ادامه داده تا منتا را بسازد. در این گفتوگوی کوتاه از مسیر تحصیلی، کاری و راهاندازی منتا گفته است.
به ایران برگشتم و منتا را راهاندازی کردم
من از پنجم دبستان مسیر شغلی و علاقهمندیهای خود را پیدا کردم و مطمئن بودم که قرار است در حوزه علوم کامپیوتر تحصیل کنم. در دوران دبیرستان از دانشآموزان المپیادی بودم و در المپیاد کامپیوتر مدال گرفتم.
پس از دوره لیسانس و برای تحصیل در مقطع فوقلیسانس بود که تصمیم گرفتم برای ادامه تحصیل به خارج از کشور بروم؛ به انگلستان سفر کردم و به تحصیل در رشته امنیت پرداختم. بعد از اتمام تحصیلاتم به ایران بازگشتم و مدت کوتاهی بعد از آن منتا را راهاندازی کردم.
تقریبا از سال 1394 بود که کارمان را در منتا شروع کردیم. در واقع، من به همراهی یکی از دوستانم که در زمینه آموزش فعال بود، منتا را راهاندازی کردیم. مهندس رضایی همبنیانگذار منتا و همراه من در این مسیر بوده است. تخصص مهندس رضایی در فضای آموزشی بود و ما با کمک هم توانستیم گامهای اول منتا را در بازار آموزش آنلاین ایران برداریم.
منتا اولین ایده من بود
میتوان گفت که ورژن اولیه منتا را تقریبا بهتنهایی طراحی و پیادهسازی کردم. بعد از حدود 2 سال منتا وارد بازار کار شد و ما فعالیت خود را در بازار ادامه دادیم. این ایده، اولین ایده من بود و از جایی در ذهن من شروع شد که متوجه چالشهای مسیر آموزش در ایران شدم. یکی از این چالشها و مشکلات این بود که فرآیند آموزش در ایران بسیار پرهزینه بود، مشکل دوم هم در دسترس نبودن این خدمات برای افراد بود. درواقع در تهران دسترسی به منابع خوب است و دانشآموزان تهرانی به فضای آموزشی خوبی دسترسی دارند؛ اما به محض اینکه کمی از مراکز شهرها دور میشویم، منابع و فضاهای آموزشی محدودتر میشوند. این موضوع تا جایی ادامه دارد که میتوان گفت در بعضی از نقاط هیچ فضای آموزشی مناسبی وجود ندارد.
همچنین چون هزینههای آموزش سنتی وابستگی زیادی به هزینه کاغذ دارد و به طور کلی موضوع آموزش برای ایرانیان خیلی مهم است، این خدمات هزینه بالایی هم دارند. این موضوع باعث میشود تا دسترسی به آنها برای عده بیشتری دشوار باشد. این موضوعات باعث شد که سعی کنیم آموزش را شخصیسازی کنیم و هدف اصلی و ابتدایی ما در این مسیر شخصیسازی آموزش بود.
بانک سوال، اولین محصول منتا
اولین و جامعترین محصولی که در منتا ارائه کردیم، بانک سوال بود. به همین دلیل بسیاری از افراد ما را بهعنوان بانک سوال و آزمونساز میشناسند. ضمن اینکه دیتابیس فوقالعاده قوی که ما در این بخش داشتیم هم در شکلگیری این هویت بیتاثیر نبود. البته ما محصولات دیگری را هم به بازار عرضه کردهایم که بهعنوان مثال میتوانم به آزمونهای هماهنگ کشوری اشاره کنم.
تیم منتا طی 7 سالی که از تولد این برند میگذرد، از یک نفر به حدود 150 نیروی تماموقت رسیده است. به این تعداد باید منابع انسانی مارکتپلیسی را هم که در منتا برای مولفان و دبیرانی که به تالیف سوال میپردازند، اضافه کرد.
0 دیدگاه