هوش‌مصنوعی واقعا مفید است؟

تناقض در گزارش‌های مربوط به استفاده از هوش‌مصنوعی

0

هوش‌مصنوعی از زمان ظهور خود تا به امروز پیشرفت‌های زیادی داشته و باعث تحول صنایع مختلف شده است. هوش‌مصنوعی یکی از ابزارهایی است که جوانان علاقه‌مند به تکنولوژی را واداشت استارتاپ‌های خود را در بستر این فناوری راه‌اندازی کنند. با این همه تنها ۹ درصد از شرکت‌ها در سراسر دنیا از ابزارهای هوشمندی چون هوش‌مصنوعی در کارشان بهره می‌گیرند.

پژوهش‌ها نشان می‌دهد با وجود اثبات سودمندی هوش‌مصنوعی بدبینی نسبت به این تکنولوژی تمام‌شدنی نیست. در این یادداشت سعی داریم این موضوع را برایتان شرح دهیم. وقتی هر روز اخبار تکنولوژی را مرور می‌کنیم، متوجه تعداد بی‌شماری خبر می‌شویم که با کلمه کلیدی هوش‌مصنوعی شروع شده‌اند.

همه این اخبار تکنولوژی که از هوش‌مصنوعی نوشته‌اند دروغ نیستند و همه آنها را نمی‌توان تعصبی اغراق شده دانست. هوش‌مصنوعی در ۲۰سال گذشته ماهیت خود را به جهانیان نشان داده و مردم سراسر دنیا به این باور رسیده‌اند که هوش‌مصنوعی همانند دیگر فناوری‌ها می‌تواند در علوم مختلف سودمند باشد. جالب اینجاست که هوش‌مصنوعی تنها در صنایع کاربردی نیست و می‌تواند الهام‌بخش معلمان یا حتی اندیشمندان علوم انسانی شود.

شاید در آینده نزدیک هوش‌مصنوعی ابزاری برای کمک به انسان‌شناسان باشد. درباره هوش‌مصنوعی و تاثیر آن پژوهشی انجام شده که نشان می‌دهد با وجود سودمندی هوش‌مصنوعی و ابزارهایی چون یادگیری ماشین و تشخیص صدا که همه بخش‌هایی از هوش‌مصنوعی به حساب می‌آیند، در آمریکا تنها ۹ درصد شرکت‌ها از این ابزارها استفاده می‌کنند.

سال ۲۰۱۷ یکی از شرکت‌های بلژیکی از هوش مصنوعی برای تولید رسید فروشگاهش استفاده کرد و در نیوجرسی هم شرکتی به توسعه الگوریتم‌های هوش‌مصنوعی پرداخت تا توانایی تشخیص مشکل فروش نرفتن نوشابه‌های شرکتی را داشته باشد. هوش‌مصنوعی در فرایندهای مربوط به بازاریابی با داده‌کاوی مشکلات را ارزیابی می‌کند و حتی در ادبیات هم می‌توان از این فناوری استفاده کرد.

هوش مصنوعی کپی کار هارا لو میدهد!

هوش مصنوعی کپی کارها را لو میدهد
جلو گیری از سرقت ادبی با هوش مصنوعی

هوش‌مصنوعی قادر به تشخیص سرقت ادبی است و کپی‌کاری‌ها را لو می‌دهد. اما نکته عجیبی که وجود دارد این است که در گزارشی که به تازگی مجله وایرد منتشر کرده اینطور بیان شده که بسیاری از شرکت‌های بزرگ از استفاده هوش‌مصنوعی خودداری می‌کنند، چون آن را غیرقابل اعتماد می‌دانند.

این گزارش در شانزدهم جولای به کمک پژوهشگران اقتصادی منتشر و در کنفرانسی مجازی اعلام شد. این گزارش نشان می‌دهد که تنها ۲.۸ درصد از تجارت‌ها از ماشین لرنینگ یا همان فناوری یادگیری ماشین استفاده می‌کنند. این گزارش نشان می‌دهد که هوش‌مصنوعی ساختارهای پیشرفته‌ای دارد و می‌تواند از طریق الگوریتم‌های یادگیری ماشین مشکلات را شناسایی و راه‌حل‌های مرتبط با آن را ارائه کند.

با این حال، باز هم شرکت‌ها نسبت به هوش‌مصنوعی بدبین هستند و حتی شرکت‌هایی که از هوش‌مصنوعی بهره‌مند می‌شوند نیز بسیاری از فرایندهایشان را به صورت دستی وارد می‌کنند. فاکتورنویسی یا انجام هر عملیاتی در تجارت‌ها میزان تقلب و خطا را بالا می‌برد.

در حالی که یادگیری ماشین به فروش، بهترین روش برای مشتری‌مداری و تقسیم سهام ارائه می‌کند.تجارت‌هایی که از هوش‌مصنوعی با قابلیت‌هایی چون فرایند زبان طبیعی، فعالیت‌های خودکار و قابلیت تشخیص صدا استفاده می‌کنند در این گزارش ۸.۹درصد بودند که این میزان در مقایسه با تعداد مشاغل موجود در آمریکا بسیار کم است.

شرکت National Bureau of Economic Research‌
انجمن National Bureau of Economic Research‌

براساس گزارش منتشر شده توسط انجمن National Bureau of Economic Research‌، بیشترین مصرف هوش‌مصنوعی در شرکت‌هایی بود که تعداد کارمندانشان زیاد بود. شرکت‌های بزرگی که بالای ۲۵۰ کارمند داشتند از هوش‌مصنوعی استفاده کرده و همچنین در انواع مختلف هوش‌مصنوعی سرمایه‌گذاری می‌کردند. آمار بهره‌مندی این شرکت‌ها از هوش‌مصنوعی نسبت به شرکت‌هایی که کمتر از ۱۰ کارمند داشتند، ۷.۷ درصد بود.

اریک برینجولفسن (‌Erik Brynjolfsson‌) مدیر آزمایشگاه اقتصاد دیجیتال استنفورد
اریک برینجولفسن(‌Erik Brynjolfsson‌) مدیر آزمایشگاه اقتصاد دیجیتال استنفورد

اریک برینجولفسن (‌Erik Brynjolfsson‌)، مدیر آزمایشگاه اقتصاد دیجیتال استنفورد درباره این تحقیق و استفاده از هوش‌مصنوعی گفت: «ما از اولین روزهای ظهور هوش‌مصنوعی درباره‌‌اش تحقیق و در تجارتمان از آن استفاده کردیم. مردم نباید هوش‌مصنوعی و یادگیری ماشین را به عنوان انقلابی که سپری شده بدانند یا فرض کنند این فناوری یکی از خبرهای منقضی شده دیروز است. هوش‌مصنوعی موجی عظیم است که در مقابل ما قرار دارد.»

دانشمندان علوم اقتصادی هر ساله در خصوص استفاده از هوش‌مصنوعی در مشاغل و تجارت‌ها تحقیق و این تحقیقات را با یکدیگر تطبیق می‌کنند. همچنین نظرسنجی‌هایی در خصوص علم اقتصاد وجود دارد که توسط شرکت‌های بزرگ انجام می‌شود. بر این اساس استفاده از هوش‌مصنوعی و اعتماد به این صنعت روز به روز افزایش می‌یابد.

با این همه، تحقیقات دانشمندان علوم اقتصادی درباره استفاده از هوش‌مصنوعی و نتایج نظرسنجی با یکدیگر متفاوت است. یکی از دلایل تفاوت تحقیقات و نظرسنجی‌ها این است که نظرسنجی‌ها متمرکز بر شرکت‌های بزرگی است که احتمالا از فناوری جدید استفاده می‌کنند. این شرکت‌ها همچنین امکانات زیادی برای استفاده از هوش‌مصنوعی را دارا هستند.

شرکت‌های مطرح ۵۰۰ فورچون پول لازم برای سرمایه‌گذاری در امور تخصصی و منابع هوش‌مصنوعی را دارند. نکته جالب درباره این شرکت‌ها دارا بودن داده‌های بیشتر برای تغذیه الگوریتم‌های هوش‌مصنوعی است.

جدیدترین اطلاعات در مورد انواع هوش مصنوعی، از یادگیری ماشین تا هوشمندی رایانه‌ها نشان می‌دهد که برای بسیاری از شرکت‌های کوچک‌تر، هوش‌مصنوعی اهمیت ندارد. به گفته مدیر اجرایی تحقیقات اقتصادی دانشگاه استنفورد، تنها شرکت‌های بزرگ در حال پذیرش فناوری‌های بزرگ هستند و دیگر شرکت‌های کوچک علاقه‌ای به توسعه یا ورود در هوش‌مصنوعی ندارند.

دلیل دیگر اختلاف نظرسنجی و تحقیق را می‌توان پاسخ‌دهندگان نظرسنجی دانست. ممکن است افرادی که به نظرسنجی پاسخ داده‌اند متوجه استفاده شرکتشان از نوعی هوش مصنوعی نباشند. شاید شرکت‌ها از نرم‌افزاری استفاده کنند که به نوعی یادگیری ماشین متکی است و برای کارهایی مانند مدیریت کارمندان یا مشتریان کاربرد دارد.

پاسکال رسترپو (‌Pascual Restrepo‌‌)‌، استادیار دانشگاه بوستون
پاسکال رسترپو (‌Pascual Restrepo‌‌)‌، استادیار دانشگاه بوستون

پاسکال رسترپو (‌Pascual Restrepo‌‌)‌، استادیار دانشگاه بوستون خاطرنشان می‌کند حتی اگر هوش‌مصنوعی هنوز به اندازه کافی گسترده نشده باشد، این واقعیت را که در شرکت‌های بزرگ‌تر شیوع بیشتری داشته نباید نادیده گرفت. از نظر پاسکال رسترپو این موضوع اهمیت زیادی دارد چون نشان می‌دهد شرکت‌های بزرگ‌تر تمایل دارند در فعالیت اقتصادی خود از هوش‌مصنوعی استفاده کنند.

استادیار دانشگاه بوستون که در زمینه فناوری و اقتصاد تحقیق می‌کند بر این باور است که تبلیغات شغلی برای متخصصان هوش مصنوعی در سال ۲۰۱۹ به میزان قابل توجهی افزایش یافت و در سال‌های آینده نیز این میزان رشد خواهد داشت.

لینکدین نیز گزارشی را درباره استفاده از هوش‌مصنوعی منتشر کرده که خواندن آن قابل تامل است. شبکه اجتماعی لینکدین که یک شبکه حرفه‌ای برای کارمندان و مدیران به حساب می‌آید اعلام کرد: «ارسال پست برای شغل‌های مرتبط با هوش مصنوعی در ۱۰ هفته پیش از شیوع کرونا و کند شدن استخدام به خاطر این بیماری در اوایل ماه مارس ، ۱۴ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.» پاسکال رسترپو نیز در ادامه گزارش لینکدین را تایید و اعلام می‌کند: «استخدام افراد با مهارت‌های مربوط به هوش‌مصنوعی رشد قابل توجهی داشته و این افراد سریع‌تر جذب می‌شوند.»

داده دیگری که نشان‌دهنده رشد سریع استفاده از هوش مصنوعی است توسط گوگل ارائه شد. کمال المجاهید(Kemal El Moujahid )، مدیر مدیریت محصول TensorFlow ، که شبکه چارچوب نرم‌افزاری گوگل برای ایجاد برنامه‌های هوش مصنوعی است به خبرنگار مجله وایرد اعلام کرد: «‌‌اخیراً علاقه به این محصول به شدت افزایش یافته است. این چارچوب از زمان انتشار ۵ سال پیش ۱۰۰ میلیون بار بارگیری شده و فقط در ماه مه ۲۰۲۰ ، این محصول ۱۰ میلیون بار دانلود شد.»

بسیاری از دانشمندان تصور می‌کردند بحران اقتصادی ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا ممکن است علاقه شرکت‌ها به اتوماسیون تصمیمات و فرآیندهای هوش‌مصنوعی را کم کند، اما این اتفاق نیفتاد.

دیوید آتور (David Autor) اقتصاددان MIT
دیوید آتور (David Autor) اقتصاددان MIT

دیوید آتور (David Autor) اقتصاددان MIT می‌گوید: «آنچه می‌تواند محقق شود به سرعت در حال گسترش است و ما هنوز در مرحله كشف هستیم. برای همین دلیلی برای حرف‌هایی که مردم درباره عدم نیازمندی به هوش‌مصنوعی می‌زنند و می‌گویند ما به هوش مصنوعی کمتری نیاز داریم، نمی‌بینم.»

به طور کلی می‌توان نتیجه‌گیری کرد اگر چه تاثیر مثبت هوش‌مصنوعی در اقتصاد اجتناب‌ناپذیر است شرکت‌های کوچک‌تر تمایل کمتری برای استفاده از آن دارند در حالی که شرکت‌های بزرگ‌تر و نخبگان اقتصادی به جست‌وجوی خود برای دریافت سودمندی هوش‌مصنوعی ادامه می‌دهند.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.