احساس نیازی که برای تمرکز بر روی تکنولوژیهای روز دنیا در دیجیکالا، به عنوان بزرگترین کسبوکار آنلاین کشور، شکل گرفت باعث شد تا این کسبوکار تصمیم بگیرد که نقش پررنگی در توسعه تکنولوژی ایفا کند. این احساس منجر به تولد دیجینکست شد که مرکز نوآوری و سرمایهگذاری گروه دیجیکالا در حوزه زنجیره ارزش تجارت الکترونیک محسوب میشود.
فعالیت رسمی دیجینکست در زمستان 1397 با هدف سرمایهگذاری بر روی استارتاپها، توسعه تکنولوژی، انجام فعالیتهای پیششتابدهی، شتابدهی و ایجاد بستری مناسب برای تیمسازی کارآفرینان جوان شروع شد.
شاید تصور کنید که تنها فعالیت این مجموعه، سرمایهگذاری است اما در حقیقت رسالتش فراتر از آن است. عملکرد دیجینکست شامل توسعه تکنولوژی، برنامههای استارتاپی و پیشبرد فرایندهای آموزشی است که آنها را در مسیر تزریق سرمایه مالی و معنوی به فناوریهای نوآورانه انجام میدهد.
-
سفیران امید
در ادامه روند رشد اکوسیستم استارتاپی کشور، برنامه سفیران دیجینکست طراحی و اجرا شد. این برنامه پروژهای است که به منظور حمایت از ظرفیتها و کارآفرینان سراسر کشور شکل گرفته است. رسالت هر یک از این سفیران این است که در شهر و استان محل سکونت خود استارتاپهای فعال را در حوزه زنجیره ارزش الکترونیک شناسایی و به دیجینکست معرفی کنند. با اجرای کامل پروژه سفیران، امید میرود که دیگر در هیچ نقطهای از ایران استعدادهای ناشناخته باقی نمانند و فرصتها و ایدههای کارهای بزرگی که در شهرهای مختلف در سکوت جریان دارند، شنیده شوند. در حال حاضر 18 سفیر در 12 استان مشغول به فعالیت هستند.
-
بذرهایی در انتظار جوانه زدن
دیجینکست سرمایهگذاری خود را در مراحل بذری و پیشبذری بر روی استارتاپها شروع میکند. این مجموعه 132 استارتاپ بررسی شده برای سرمایهگذاری و 10 سازمان فعال در شبکه سرمایهگذاران خطرپذیر خود دارد. این مرکز تاکنون روی 44 استارتاپ سرمایهگذاری کرده است و 18 سفیر سرمایهگذاری و 22 استارتاپ فعال دارد.
از آنجایی که داستان کسبوکارها، همیشه آغشته به موفقیت و شکست است، در دیجینکست هم با آمیختهای از این دو روبهرو هستیم. اما آنچه تفاوتها را میسازد، این است که هر شکست تجربهای گرانبها میشود که چراغ راه دیگرانی است که به تازگی گام در راه راهاندازی کسبوکار مینهند. در این زمینه میتوان اشاره کرد که تاکنون در این مجموعه، 22 استارتاپ با شکست مواجه شدهاند. اما 22 آموختنی تازه در مسیر پرپیچ و خم جوانهزدن بذرهای یک ایده استارتاپی، برای این مجموعه به ارمغان آوردهاند؛ یعنی 22 دانستنی تازه برای شکست نخوردن!
در حال حاضر، 20 سرمایهگذار فرشته برای سرمایهگذاری روی استارتاپها در این مرکز نوآوری حضور دارند. لازم به ذکر است که سقف سرمایهگذاری دیجینکست برای هر استارتاپ 5 میلیارد تومان است. استارتاپهای پورتفوی سرمایهگذاری این مرکز، از سه منبع برنامههای استارتاپی، واحد توسعه تکنولوژی و جستجو در اکوسیستم استارتاپی به این سبد سرمایهگذاری وارد شدهاند. هر یک از این منابع به ترتیب 19/76درصد، 28/14درصد و 52/9درصد را در این سبد سرمایهگذاری به خود اختصاص دادهاند.
طی این مسیر سه ساله که این مرکز طی کرده است، بیش از 1500 محقق و توسعهدهنده درخواست همکاری با استودیو توسعه تکنولوژی دیجینکست را داشتهاند. از این رقم، 13 پروژه تکنولوژیمحور شروع به کار کردهاند و در حال حاضر 5 محصول هم در مرحله توسعه و ورود به بازار قرار دارند.
-
پاتوقی برای فعالان کارآفرینی
دیجینکست برای فعالان کارآفرینی جذابیتهای ویژهای دارد. تا به امروز، بیش از 2000 نفر از علاقهمندان به کارآفرینی در کمپهای استارتاپی دیجینکست شرکت کردهاند. جالب است بدانید که 37 تیم، فعالیتهای استارتاپی خود را در این مرکز آغاز کردهاند و از میان این 37 تیم، 15 استارتاپ در حال فعالیت هستند.
آموزش گروههای استارتاپی و کارآفرینان نوجوان و جوان، بخش مهمی از رسالت این مرکز را به خود اختصاص داده و آن را به پاتوقی برای فعلان کارآفرینی تبدیل کرده است. این برنامههای آموزشی به استارتاپهای نوپا و کارآفرینان کمک میکند تا با استفاده از دانش روز دنیا، به فعالیتهای خود ادامه دهند. برای تحقق این رسالت آموزشی تا به امروز 103 دوره آموزشی، کارگاه و رویداد در دیجینکست برگزار شده است.
دیجینکست براساس رسالت آموزشی خود بیش از 22 دوره، 26 کارگاه و 55 رویداد را به کمک 45 استاد همکار برگزار کرده است. بیش از 8 هزار نفر تاکنون در این دورهها شرکت کردهاند کردهاند اما این تمام ماجرا نیست بلکه زمانی به اهمیت و کیفیت این دورههای آموزشی پی میبریم که بدانیم در این دورهها 65 شرکتکننده از سراسر جهان هم حضور داشتهاند. در مجموع با برگزاری بیش از 1000 ساعت دوره، کارگاه و رویداد، بیش از 96درصد از شرکتکنندگان از دورهها رضایت داشتهاند.
-
دیجینکست به روایت آمار و ارقام
اگر بخواهیم نگاهی آماری به عملکرد این مرکز نوآوری و سرمایهگذاری داشته باشیم، لازم است بدانیم که 659 استارتاپ تا به حال درخواست سرمایهگذاری از دیجینکست را داشتهاند. برای بررسی و ارزیابی این حجم از درخواست، 218 جلسه اولیه با تیمها برگزار شده است و 132 استارتاپ ارزیابی شدهاند. با انجام این بررسیها، دیجینکست بر روی 44 استارتاپ سرمایهگذاری کرده است و اکنون 16 استارتاپ هم در وضعیت بررسی و ارزیابی قرار دارند.
با نگاهی به آمار و ارقام منتشرشده در گزارش سالانه دیجینکست درمییابیم که حوزههایی چون فینتک، Conversational E_commerce و آموزش بیشترین سهم از سبد سرمایهگذاری این مرکز نوآوری و سرمایهگذاری را به خود اختصاص دادهاند.
قابل ذکر است که واحد توسعه تکنولوژی دیجینکست تا به امروز 1500 محقق و متخصص متقاضی همکاری در پروژههای تکنولوژی محور داشته است. همچنین تاکنون 13 محصول در این واحد اجرا شده یا در حال توسعه است. در نتیجه این فعالیتها، 3 ثبت اختراع داخلی تکمیل شده است، 21 محقق و نویسنده مشغول به فعالیت هستند، 5 پروژه و محصول وارد مرحله آزمون و ارزیابی در صنعت شدهاند و 3 ثبت اختراع بینالمللی در حال تکمیل هستند.
نگاهی به آمار و ارقام و اطلاعات تحصیلی و مشخصات فردی توسعهدهندگان مشغول به کار در این مرکز هم نتایج جالب توجهی را نشان میدهد؛ 38.09درصد توسعهدهندگان محصول در دیجینکست مدرک کارشناسی ارشد دارند، 19.4درصد دانشجوی کارشناسی هستند و 14.28درصد دانشجوی کارشناسی ارشد هستند. 29درصد از این توسعهدهندگان در رشته مهندسی کامپیوتر تحصیل میکنند و 19درصد از آنها در رشتههای مهندسی برق و هوش مصنوعی مشغول به تحصیل هستند. میانگین سنی توسعهدهندگان محصول دیجینکست 27 سال است. جوانترین پژوهشگر 20 سال و مسنترین آنها 40 سال دارد. دیجینکست جایی برای ارائه فرصتها به همه افراد جامعه است و به همین دلیل در حال حاضر 14درصد از توسعهدهندگان این مرکز نوآوری را خانمها تشکیل میدهند و این روند رو به افزایش است.
بیش از 2000 نفر تا به حال دیجینکست را برای شروع کارآفرینی انتخاب کردهاند و این مجموعه میزبان 400 نفر از بهترین کارآفرینان جوان ایرانی بوده است. در حال حاضر، 55 نفر کارآفرین پرتلاش مشغول ساخت آینده اکوسیستم استارتاپی ایران در دیجینکست هستند. 15 استارتاپ پیشرو فعال در تکنولوژی دیجینکست، ثمره 1245 روز تلاش شبانهروزی این مجموعه در کمپهای استارتاپی محسوب میشوند. کارآفرینان کمپهای استارتاپی از 19 تا 34 سال سن دارند و میانگین سنی آنها 26 سال است. 30درصد از این کارآفرینان را خانمها و 70درصد را آقایان تشکیل میدهند.
از سوی دیگر با نگاهی به مخاطبان دورهها و کارگاههای آکادمی دیجینکست و توجه بر میانگین سنی شرکتکنندگان در این دورهها، درمییابیم که بیشترین مخاطبان این دورهها جوانان هستند. تاکنون جوانترین شرکتکننده 14 سال و مسنترین شرکتکننده 47 سال داشته است. 35.7درصد این شرکتکنندگان را خانمها و 64.3درصد آنها را آقایان تشکیل میدهند. بیشتر شرکتکنندگان آکادمی دیجینکست دانشجویان مقطع کارشناسی هستند.
-
دیجینکست، فرصتی طلایی برای نسلهای آینده
با شروع فعالیت دیجینکست، این مرکز نوآوری و سرمایهگذاری مورد استقبال نسل نوجوان نیز قرار گرفت. انگار میعادگاه گمشدهای بود که این نسل به دنبالش میگشت. در پی این استقبال، دوره ویژهای برای گروه جدیدی از مخاطبان شکل گرفت. این دوره که Zero to Here نامیده میشود، حاصل دریافت رزومه از نوجوانان بااستعداد اما کم سن و سال است.
استقبال این نسل و برخورد از نزدیک با آنها، این موضوع را خاطرنشان کرد که آنها تمایل و علاقه زیادی به برنامهنویسی و راهاندازی استارتاپ تکنولوژیمحور دارند. علاقهای که البته با استعداد، شور، شوق و خلاقیت این نوجوان و جوانان همراه شده و به شکلگیری اتفاقات بزرگی منجر خواهد شد.
رده سنی نوجوان و جوانان مخاطبان این دورهها بودند و بین 16 تا 22 سال سن داشتند. این جوانان و نوجوانان در دورههای Zero to Here، علاوه بر آموزش مفاهیمی چون برنامهنویسی و هوش مصنوعی، نرمافزاری را برای بررسی و رصد شبکههای اجتماعی کدنویسی کردند. همانطور که انتظار میرفت این دورهها موثر بوده و به پرورش و شناسایی استعدادهای جوان و باانگیزه کمک زیادی کرد. در حال حاضر، تعدادی از شرکتکنندگان دوره Zero to Hero، در استارتاپهای فعال دیجینکست مشغول به کار هستند.
دیجینکست تاکنون گامهای بلندی در جهت استفاده از تکنولوژی روز دنیا برداشته است اما این پایان کار نیست؛ اکنون این مرکز نوآوری با استفاده از فناوریهای پیشرفته از جمله هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، رباتیک، بلاکچین و به طور کلی موضوعات لبه تکنولوژی، فعالیتهای مستمر و گستردهای در راستای توسعه تکنولوژی انجام میدهد و برای کسب موفقیتهای بزرگتر، تحقق آرمانها و رسالت خود فعالیت میکند. هدف مجموعه دیجینکست از این فعالیتها، خلق و توسعه نوآوری برای حل مسائل فعلی و آینده صنعت تجارت الکترونیک در ایران است.
برای مطالعه متن کامل گزارش اینجا کلیک کنید.