مدیریت تیم

رازهای آقای بزوس

جف بزوس، مدیرعامل آمازون، مالک 80میلیون سهم (معادل ‌‌17درصد) از کل سهام شرکتی است که رشد فوق‌العاده‌ خود را تا حدود زیادی مدیون بخش پردازش‌های ابری است. با این ‌حال، آمازون از ابتدا یک غول تکنولوژی نبود. این شرکت در سال 1994به‌عنوان یک کتابفروشی آنلاین تأسیس شد، اما با سریع‌ترین رشد در تاریخ کسب‌وکار، در سال 2015 به درآمد سالانه‌ 100میلیارددلاری رسید. چنین موفقیت خیره‌کننده‌ای، مستلزم تمرکز کاری است. با هم 6دیدگاه ارزشمند مدیرعامل تأثیرگذار آمازون را مرور می‌کنیم.

  •  مهارت‌های خود را با نیازهای بازار همسو کنید

در سال 2009، جف بزوس، فلسفه‌‌ شرکتی را که موجب موفقیت کتابخوان‌های الکترونیک کیندل شد، شرح داد. در آن زمان، کیندل، پرفروش‌ترین محصول آمازون بود. او توضیح داد که یکی از استراتژی‌هایی که باعث موفقیت کارآفرینان می‌شود، این است که بهترین مهارت خود را بشناسند و به‌دنبال بخشی از بازار بگردند که به این مهارت‌ها نیاز دارد. گزینه‌‌ دیگر هم این است که پی ببرید مشتریان چه نیازهایی دارند و مهارت‌های خود را در جهتی ارتقا دهید که به‌رفع این نیازها کمک کند.  آمازون در توسعه‌ کیندل از روش دوم استفاده کرد. خوانندگان برای مطالعه‌ ای‌بوک‌ها به ابزاری نیاز داشتند و آمازون محصولی را تولید کرد که موردپسند مخاطبان بود.

  •  سازگار شوید و زنده بمانید

در سال 2013، جف بزوس که پیش‌ازاین تجربه‌ای در زمینه‌ نشریات نداشت، واشنگتن‌پست را به مبلغ 250میلیون‌دلار خریداری کرد. این معامله، تعجب همگان را برانگیخت، چراکه بزوس، یک نوآور افسانه‌ای بود و نشریات چاپی، بیشتر متعلق به دوران گذشته بودند. شکی نیست که با رواج رسانه‌های دیجیتال، مخاطبان نشریات چاپی، به‌شدت کاهش‌یافته بودند.  بااین‌حال، بزوس نگاه دیگری به این ماجرا داشت. بزوس، با این باور که واشنگتن‌پست، برندی قدرتمند است و کارمندانی زبردست را در استخدام خود دارد، تصمیم گرفت برخلاف روند صنعت رسانه‌ها، امتیاز این روزنامه را خریداری کند. این حرکت، معنای عمیق‌تری داشت؛ اگر واقعیت را بپذیرید و خود را با آن سازگار کنید، قدرت پیدا می‌کنید. در غیر این ‌صورت، راه زوال را انتخاب کرده‌اید.

بزوس در مصاحبه‌ای به شبکه‌ ‌ABC گفت: «من همیشه به آینده فکر می‌کنم. هنگامی‌که دنیای اطراف شما تغییر می‌کند و به‌خصوص اگر این تغییرات علیه شماست، باید فکر کنید که چه‌کاری از دست‌تان برمی‌آید. چراکه شکایت‌کردن، هیچ‌چیزی را حل نمی‌کند.»

  •  همیشه جوان بمانید

جف بزوس معتقد است یکی از کلیدهای موفقیت‌های فوق‌العاده‌‌ او، این است که دلش را جوان نگه می‌دارد. شبکه‌‌ ABC از بزوس خواست نظرش را درمورد بلک‌بری بیان کند. بلک‌بری در دهه‌90 میلادی، پیشگام انقلابی بود که در صنعت موبایل به‌وجود آمد. اما این برند، موفق نشد نوآوری‌های خود را ادامه دهد و از بازار روزعقب افتاد. سال 2013، این شرکت مجبور شد 40درصد از کارکنانش را تعدیل کند. از طرف دیگر، آمازون شرکتی بود که از اوایل دهه‌‌ 90، رشد مداومی داشت. بزوس گفت: «اگر می‌بینید با گذشت زمان، متوسط سن مشتریان پایه‌‌ شما بالا و بالاتر می‌رود، باید بدانید که درنهایت مهجور خواهید ماند. باید مدام مشتریان جدیدتان و نیازهایشان را شناسایی کنید و راهی بیابید که همیشه به‌روز و جوان بمانید.»

  •  آزمایش کنید و از تلاش‌هایتان درس بگیرید

راه موفقیت شرکت آمازون، به کمک آزمایش‌های متعدد و تجربه‌ها هموار شده است. برخی از این آزمایش‌ها موفق بوده‌اند و برخی دیگر به شکست‌های سختی منجر شده‌اند، ازجمله پروژه‌های زیر:

 فایرفون

سایت مقصد سفر آمازون

آمازون محلی

زدشاپ

بزوس، به‌جای اینکه برای اشتباهاتش ماتم بگیرد، به کسب‌وکار خود، به‌چشم یک لابراتوار نگاه می‌کند. او اخیرا‌ به نشریه‌ فورچون گفت: «تجربه‌ها و آزمایش‌ها کلیدهای نوآوری هستند. چراکه به‌ندرت به نتیجه‌‌ دلخواه شما می‌رسند و شما مطالب زیادی از آنها یاد می‌گیرید.»

  •  از نزدیک‌شدن به کارهای دشوار نهراسید

واقعیت این است که بزوس به‌خاطر محافظه‌کاری، به دومین مرد ثروتمند جهان تبدیل نشده است. برعکس، گرچه هزینه‌ شکست‌های عظیم بنیانگذار آمازون، با پول شرکت پرداخت‌شده، ولی موفقیت‌های او میلیاردها دلار را به آمازون بازگردانده است. به‌ازای هر فایرفون یا مقصد سفر (پروژه‌های ناموفق)، یک آمازون‌پرایم یا مارکت‌پلیس وجود داشته که درآمد هرکدام، بیش‌ازحد تصور است. از هر 10 تلاش ریسک‌پذیر، 9مورد به شکست منجر می‌شوند. به‌همین‌دلیل، بزوس تأکید دارد که باید به ریسک‌کردن ادامه دهید، چون تلاشی که به موفقیت می‌رسد، نتیجه‌ای بزرگ‌تر از صدماتی که متحمل شده‌اید خواهد داشت.

  •  به پروسه‌ها و پروتکل‌ها وابسته نشوید

بزوس معتقد است زمانی‌که شرکت‌ها در مرحله‌‌ رشد قرار می‌گیرند، به سیستم‌ها و پروسه‌های خود متکی و وابسته می‌شوند. درست است که صرف سیستماتیک‌شدن سازمان مشکل‌زا نیست، ولی نباید به‌جای محصول، روی پروسه‌ها متمرکز شوید. این یکی از بزرگ‌ترین اشتباهاتی است که ممکن است در زمان مدیریت کسب‌وکار مرتکب شوید. همان‌طور که بزوس می‌گوید، آنچه سرانجام شرکت شما را رقم می‌زند، موفقیت محصولات و خدمات نهایی است و اصرار بیش‌ازحد به هر فرایندی، خطرناک است.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *