گاهی خبرهای بد همه ما را محاصره میکنند؛ انگار راه فراری وجود ندارد. بعد از آتشسوزی مهیب استرالیا، عزادار سقوط هواپیما میشویم، چند روز بعد از خبر سقوط، چیزهایی را در مورد شیوع ویروس خطرناک کرونا در برخی کشورها میشنویم و کمی بعد در کانالهای خبری صحنه فرود هواپیمای مسافربری در خیابانی در ماهشهر را میبینیم.
خبرهای تلخ گاهی گوشهگوشه جهان را محاصره میکنند و در عصر ارتباطات، زودتر از آنها باخبر میشویم، اطلاعات جزئیتری را در موردشان میخوانیم و حتی با شایعات بیاساسی که در مورد این خبرها دهان به دهان میچرخد، بار نگرانی بیشتری را به دوش میکشیم.
استرس بیشتر ما را خبرخوانتر میکند
محققان میگویند که حدود 2.5 میلیارد کاربر در جهان، در شبکههای اجتماعی مجازی فعالیت دارند؛ کاربرانی که آگاهانه یا ناخودآگاه به خواندن یا شنیدن خبرهای تلخ تن داده و آنها را بازنشر میکنند.
بازار انتشار اخبار تلخ در همه جهان داغ است و نیمی از آمریکاییها معتقدند که خبر خواندن، چه فاجعهای در میان باشد و چه نه، به آنها استرس میدهد. اما با وجود همه این استرسها، 10درصد بزرگسالان این کشور، هر ساعت خبرها را چک میکنند و 20 درصدشان هم مدام درگیر شبکههای اجتماعی مجازی میشوند.
میخواهیم بدانیم که در دنیایمان چه میگذرد
عجیب نیست که اگر شما هم با وجود همه ناراحتی روزهای گذشته و استرسهایی که تحمل کردهاید، با ولع بیشتری به خبرخوانی رو آورده باشید. «آگاهبودن» برای بسیاری از افراد ارزش تلقی میشود و خبرخوانهای حرفهای هم آگاهیشان از رویدادهای هر روزه را با ارزش تلقی میکنند.
با این وجود روانشناسان میگویند استرس مداومی که تکرار خبرهای تلخ به افراد وارد میکند، نهتنها آنها را افسرده و مضطرب میکند، بلکه احتمال ابتلایشان به بیماریهای مختلف جسمی مثل آرتریت، سردرد، ناراحتیهای گوارشی یا بیماریهای قلبی را بالا میبرد.
به گفته متخصصان، اخبار مربوط به جنگ، شیوع بیماریها و بلایای طبیعی بیشترین تاثیر را بر روان افراد میگذارند و زنان و کودکان، بیشتر از مردها قربانی تاثیر مخرب این خبرها میشوند.
بله! نمیتوان بدون خبرها زندگی کرد
اینکه شما را توصیه به نخواندن اخبار کنیم، نه تنها عملی نیست، بلکه غیرمسئولانه هم به نظر میرسد. شما هم حق دارید بدانید که در جهانتان چه میگذرد تا شاید بتوانید سهم کوچکی را در ساختن دنیایی بهتر ایفا کنید.
اما برای اینکه اخبار منفی شما را از پا در نیاورند، باید از راهکارهای مراقبتی هم کمک بگیرید. عملکردن به توصیههایی که مربوط به سلامت عمومی میشوند (مثل ورزش و تغذیه مناسب) حال شما را حتی در این روزهای سخت هم بهتر میکنند، اما در کنار آنها باید به چند نکته دیگر هم توجه کنید:
پستچی نامههای بد نباشید؛ مراقب رفتارتان باشید! شما هم در این روزها به محل کار یا هر جمع دیگری که وارد میشوید، اخبار فجایع را تکرار میکنید؟ شما با این کار نهتنها در مضطربکردن اطرافیانتان نقش دارید، بلکه حال خودتان را هم هر روز بدتر میکنید.
خبر تکراری نخوانید؛ به دنبال کنکاش همه خبرها نباشید. گاهی دانستن تمامی ابعاد فاجعه حاصلی جز خرابترکردن حالتان ندارد. خیرهشدن به بدن سوخته حیوانات در آتشسوزی استرالیا، تنها به تحمل اضطراب و غم بیشتر منجر میشود. پس خودتان را با خواندن اخبار تکراری و دیدن تصاویر دلخراش شکنجه ندهید.
سراغ هر رسانهای نروید؛ این روزها بازار شایعات داغ است و ممکن است که یک شایعه بیاساس حالتان را حسابی خراب کند. سعی کنید خبرها را از منبعهای معتبر پیگیری کنید و هر شایعهای را نپذیرفته و بازنشر نکنید.
بنویسید؛ خاطرهنویسی در این روزها حتما حالتان را بهتر میکند. سعی کنید آنچه که بر روانتان میگذرد را روی کاغذ بیاورید تا آرامش بیشتری بگیرید. مطمئن باشید که این کار بینتیجه نخواهد بود.