چگونه استارتاپ راه اندازی کنیم؟ انتخاب سردبیر

یادگیری ماشین از ۱۹۵۹ تا امروز

هوش مصنوعی
کامپیوترهای امروزی با فناوری یادگیری ماشین می‌توانند بسیاری از موضوعات را پیش‌بینی کنند. فرقی نمی‌کند شما به دنبال پیش‌بینی آب‌وهوا هستید یا وضعیت بازار سهام را بررسی می‌کنید؛ با استفاده از ماشین لرنینگ این کار امکان‌پذیر است.

یادگیری ماشین(machine learning) و یادگیری عمیق (deep learning) دو مفهومی هستند که الگوهای داده‌ای را کشف می‌کنند. با این وجود، این دو مفهوم تفاوت‌هایی تکنیکی با یکدیگر دارند. ماشین لرنینگ و دیپ‌لرنینگ برپایه هوش مصنوعی بنا شده‌اند و می‌توان گفت یادگیری عمیق بخشی خاص از یادگیری ماشین است.

یادگیری ماشین و یادگیری عمیق داده‌ها را آموزش می‌دهند. این دو فناوری پس از آموزش، تست داده‌ها و مدل‌سازی بهترین مدل داده‌ای را ارائه می‌‌کنند. مدل‌های یادگیری عمیق تمایل به ساخت بهتر مدل‌های یادگیری ماشین دارند.

الگوریتم‌های یادگیری ماشین برخی مواقع با آموزش داده‌ها برنامه‌ریزی می‌شوند و گاهی جواب‌های مشخصی ندارند. یادگیری ماشین روشی برای تنظیم و کشف روش‌ها و الگوریتم‌هایی است که براساس آن‌ کامپیوترها توانایی یادگیری پیدا می‌کنند.

یادگیری ماشین زیرمجموعه‌ای از فناوری هوش مصنوعی است. این فناوری بر اساس تجربیات ماشین آموزش دیده پیش‌بینی‌هایی را به کاربران ارائه می‌دهد. یادگیری ماشین که ما این روزها به عنوان مفهوم تازه‌ای در جهانمان به آن نگاه می‌کنیم، مفهوم جدیدی نیست.

تاریخچه‌ یادگیری ماشین(machine learning)

61‌سال پیش آرتور ساموئل (Arthur Samuel) که از پیشگامان هوش مصنوعی در دنیا‌ست، یادگیری عمیق را ابداع کرد. ساموئل یادگیری ماشین را حوزه‌ای از تحقیقات می‌دانست که در آن، کامپیوترها توانایی یادگیری بدون برنامه‌ریزی را دارند.

با وجود اینکه آرتور ساموئل در سال ۱۹۵۹ واژه ماشین لرنینگ را ابداع کرد، تفکر در خصوص افکار ماشین کمی قدیمی‌تر است. همه کسانی‌که به نوعی با کامپیوتر سر و کار دارند، اسم آلن تورینگ، سازنده ماشین تورینگ را شنیده‌اند.

سال ۱۹۵۰ آلن تورینگ (Alan Turing) در یکی از مقاله‌های خود سوالی را مطرح کرد. تورینگ در مقاله‌اش نوشته بود «آیا ماشین فکر می‌کند؟» و همین موضوع سرآغاز پژوهش‌های گسترده در مورد هوش مصنوعی شد.

کاربردهای ماشین لرنینگ

یکی از اصلی‌ترین کاربردی‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در فروشگاه‌های اینترنتی است. الگوریتم‌های یادگیری ماشین، با استفاده از مجموعه داده‌های آموزشی (training data set) عملیات یادگیری را انجام می‌دهند و مدل‌های موردنیاز را می‌سازند.

هوش مصنوعی

سپس زمانی که داده‌های جدیدی به الگوریتم یادگیری ماشین معرفی می‌شوند، سیستم می‌تواند بر اساس مدل ایجاد‌شده، فرایند پیش‌بینی را انجام دهد. این فرایند دقیقا همان چیزی است که وقتی شما خرید اینترنتی انجام می‌دهید و محصولات پیشنهادی را از طریق سایت دریافت می‌کنید، متوجه می‌شوید.

حتما برای شما هم پیش آمده که محصولی را بخرید، پس از مدتی به سایتی که از آن خرید کرده‌اید مراجعه کنید و سایت به شما پیشنهادهایی مشابه بدهد. این پیش‌بینی‌ها با بهره‌گیری از فرایند الگوریتم یادگیری ماشین انجام می‌شود.

کامپیوترهای امروزی با فناوری یادگیری ماشین می‌توانند بسیاری از موضوعات را پیش‌بینی کنند. فرقی نمی‌کند شما به دنبال پیش‌بینی آب‌وهوا هستید یا وضعیت بازار سهام را بررسی می‌کنید؛ با استفاده از ماشین لرنینگ این کار امکان‌پذیر است.

[bs-quote quote=”حتما برایتان پیش آمده که محصولی را بخرید، پس از مدتی به سایتی که از آن خرید کرده‌اید مراجعه کنید و سایت به شما پیشنهادهایی مشابه بدهد. این پیش‌بینی‌ها با بهره‌گیری از یادگیری ماشین انجام می‌شود” style=”style-10″ align=”center” color=”#1e73be”][/bs-quote]

یادگیری ماشین می‌تواند عادات خرید کاربران را تشخیص دهد. به همین خاطر گوگل، آمازون، نتفلیکس، فیس‌بوک، لینکدین و شرکت‌هایی که کاربران زیادی برای خدمات‌رسانی دارند، از یادگیری ماشین با هدف آنالیز و تغییر رفتار مشتری استفاده می‌کنند.

الگوریتم‌های شبکه‌های عصبی مصنوعی

هوش مصنوعی

یادگیری عمیق اصطلاح دیگری است که این روزها زیاد درباره‌اش می‌شنویم. در حقیقت دیپ‌لرنینگ همان یادگیری ماشین با سطوحی عمیق‌تر است. شبکه‌های عصبی در ارتباطات هوشمند موثر هستند.

در دهه 1940 و 1950 میلادی سلول‌های عصبی هوشمند به عنوان قدمی برای فعالیت‌های هوش مصنوعی مورد استفاده قرار می‌گرفتند. به این شبکه‌های عصبی پرسپترون می‌گفتند. پرسپترون یکی از الگوریتم‌های یادگیری ماشین است.

این الگوریتم در سال 1957 توسط فرانک روزنبلت اختراع شد و از اولین شبکه‌های عصبی مصنوعی در دنیاست. شبکه‌های عصبی امروزی از پرسپترون‌ها استفاده می‌کنند. یادگیری‌های نظارت شده از شبکه‌های عصبی همانند دیگر یادگیری‌های ماشین عمل می‌کنند.

یک شبکه عصبی عمیق در یک مشکل واقعی ممکن است بیش از ۱۰ لایه پنهان داشته باشد. توپولوژی آن نیز ممکن است ساده یا پیچیده باشد. هرچه لایه‌های بیشتری در شبکه وجود داشته باشد، یادگیری عمیق ویژگی‌های بیشتری را می‌تواند تشخیص دهد.

متاسفانه، هرچه لایه‌های بیشتری در شبکه وجود داشته باشد، زمان بیشتری صرف محاسبه آن خواهد شد و تمرین سخت‌تر خواهد بود. شبکه‌های عصبی مصنوعی (CNN) اغلب به منظور افزایش بینش ماشین مورد استفاده قرار می‌گیرند.

شبکه‌های عصبی مصنوعی به طور معمول از منابع مدیریتی، همگشتی(شبکه‌های عصبی پیچشی) و شبکه عصبی یکسوساز استفاده می‌کنند. لایه‌های همگشتی به طور ساده انتگرال بسیاری از مناطق با همپوشانی کوچک را می‌پذیرد.

لایه تجمع منابع مدیریتی شکلی از نمونه‌گیری غیرخطی را اجرا می‌کند. در یک لایه متصل سلول‌های عصبی با همه لایه‌های قبلی در ارتباط هستند. یادگیری عمیق پایه و اساس چت‌بات‌هایی مثل الکسا، فیس‌بوک و اینستاگرام را شکل داده است.

یادگیری عمیق در زندگی‌ روزمره و سبک زندگی آنها تاثیرات بسزایی گذاشته است. از مصرف‌گرایی به واسطه معرفی محصولات تازه‌ای که هوش مصنوعی پیشنهاد می‌دهد که بگذریم، یادگیری عمیق در شبکه‌های اجتماعی الگوریتم مسئول معرفی افراد یا صفحه‌های جدید به کاربران است.

همچنین استارتاپ‌ها و شرکت‌های تجاری از الگوریتم‌های یادگیری عمیق و یادگیری ماشین برای تبلیغات خود استفاده می‌کنند. این الگوریتم‌ها می‌توانند بر اساس سلیقه کاربران مختلف به شخصی‌سازی تبلیغات کمک کنند.

آینده کسب وکارها در دست یادگیری ماشینی است

یادگیری ماشینی (Machine Learning) یکی از زیرمجموعه‌های هوش مصنوعی است که روی مطالعه و ساخت الگوریتم‌هایی با قابلیت یادگیری داده‌ها و اطلاعات تمرکز دارد. چگونه؟ یعنی چه؟ یعنی اینکه ما یک کد محدود و کوچک می‌نویسیم و داده‌های مناسب را در اختیار آن قرار می‌دهیم. نمونه بارز آن اتومبیل‌های خودران است. با استفاده از یادگیری ماشینی و الگوریتم‌ها و در معرض قرارگیری داده‌های متفاوت، آن اتومبیل می‌آموزد که چگونه رانندگی کند و با استفاده از تمامی سنسورها و گرفتن داده‌ها، کنترل ابزار مختلف را در دست بگیرد و در چه شرایطی چه واکنش‌هایی را نشان دهد.
مثال دیگر فروشگاه والمارت است که با استفاده از هوش مصنوعی و داده‌کاوی به این نتیجه رسید که باید نوع خاص از یک نوشیدنی را در کنار پوشک بچه بگذارد و با انجام این کار فروش آن نوشیدنی ۴0درصد افزایش پیدا کرد.
پس ما در هوش مصنوعی به جایی رسیده‌ایم که الگوریتم‌هایی تولید کنیم که بتوانند یاد بگیرند؛ چه از روی تصویر، دست‌نوشته و خط‌ بازی ‌تا واکنش‌هایی در حد رانندگی در یک شهر.
یک مثال ساده. فرض کنید اطلاعاتی از یک خانه شامل منطقه و محدوده، متراژ، تعداد اتاق و .‌.‌. را داریم و می‌خواهیم قیمت آن را تعیین کنیم. می‌توانیم الگوریتمی بنویسیم که با داشتن این داده‌ها بتواند قیمت هر خانه دیگری در هر جای شهر را که به آن می‌دهیم، حدس بزند.
اما چطور می‌شود الگوریتم‌هایی تولید کرد که محدودند ولی می‌توانند در معرض داده‌های مختلف قرار بگیرند و بیاموزند؟ با استفاده از الگوریتم‌های یادگیری ماشینی. به طور کلی این الگوریتم‌ها به سه نوع تقسیم می‌شوند‌:
۱ – یادگیری نظارت‌شده Supervised Learning
۲ – یادگیری بدون ناظر Unsupervised Learning
۳ – یادگیری تقویت‌شده Reinforcement
۱ – در این نوع از الگوریتم‌ها با دو نوع متغیر مواجه هستیم‌: ۱-۱- متغیرهای مستقل ۱-۲- متغیرهای وابسته
۱-۱- در متغیر‌های وابسته چندین متغیر هستند که بر اساس آنها متغیرهای دیگر پیش‌بینی می‌شوند. مثلا والمارت برای پیش‌بینی خرید یک مشتری از داده‌ها و متغیر‌هایی نظیر سن، تحصیلات، درآمد و حال روحی و عمده زمان‌های خرید آن مشتری استفاده می‌کند.
۱-۲- نوع دوم هم متغیرهای وابسته یا هدف یا خروجی هستند و قرار است مقادیر آنها را به کمک این الگوریتم‌ها پیش‌بینی کنیم‌. برای این منظور باید تابعی ایجاد کنیم که ورودی‌ها (متغیرهای مستقل) را گرفته و خروجی موردنظر (متغیر وابسته یا هدف) را تولید کند.
فرآیند یافتن این تابع که در حقیقت کشف رابطه‌ای بین متغیرهای مستقل و متغیرهای وابسته است را فرآیند آموزش (Training Process) می‌گوییم که روی داده‌های موجود (داده‌هایی که هم متغیرهای مستقل و هم متغیرهای وابسته آنها معلوم هستند، مثلا خریدهای گذشته مشتریان یک فروشگاه) اعمال می‌شود و تا رسیدن به دقت لازم ادامه می‌یابد. ‌نمونه‌هایی از این الگوریتم‌ها عبارتند از: رگرسیون، درخت‌های تصمیم‌، جنگل‌های تصادفی، N نزدیک‌ترین همسایه‌ و رگرسیون لجستیک.
مدیرعامل اسپید

 

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *