اخبار استارتاپی

گزارش هشتمین یلدای کارآفرینان استارتاپی ایران

یلداسامیت هشتم

هشتمین یلدا سامیت به عنوان بزرگترین گردهمایی استارتاپی ایران سه‌شنبه 4 دی‌ماه 1403 در سالن همایش‌های وزارت کشور برگزار شد.

این رویداد بیش از 3000 نفر از فعالان، علاقه‌مندان، مدیران ارشد، کارآفرینان جوان، مدیران عامل بزرگترین شرکت‌های اینترنتی ایران و مدیران ارشد صنایع کشور را میزبانی کرد. 

بخش اصلی این رویداد مربوط به سخنرانی‌ها و پنل‌های گفتگوی چهره‌های برجسته اکوسیستم استارتاپی و صنعت بود که در سالن اصلی همایش با حضور هزاران تماشاگر پیش رفت. 

بخش دوم این رویداد، نمایشگاه یلدا سامیت بود که در طبقه دوم سالن همایش‌های وزارت کشور با حضور ده‌ها استارتاپ در کانترهای اختصاصی خود برگزار شد. 

بخش سوم این رویداد نیز در حاشیه یلداسامیت تحت عنوان کافه منتورینگ و کافه سرمایه به پیش رفت. کافه سرمایه شامل ارائه پیچ‌دک‌های استارتاپ‌های برگزیده در مقابل سرمایه‌گذاران بود. کافه منتورینگ نیز با حضور منتورهای مجرب اکوسیستم استارتاپی، به استارتاپ‌های متقاضی، خدمات مشاوره و کوچینگ ارائه داد. 

رویداد یلدا سامیت پس از تلاوت آیاتی از قرآن کریم و پخش سرود ملی در حضور سه هزار نفر شرکت‌کننده آغاز شد. سپس حامد ساجدی به عنوان اولین سخنران این رویداد به صحنه رفته و رشته سخنرانی‌های بزرگترین دورهمی کارآفرینان را شروع کرد.

بحران فرصتی است توام با خطر

حامد ساجدی به عنوان سرمایه‌گذار خطرپذیر ابتدا درباره شکل‌گیری مجموعه شناسا و سرمایه‌گذاری خطرپذیر صحبت کرد. سپس بحث خود را معطوف به امیدواری کرد که در سال‌های اولیه شکل‌گیری اکوسیستم تا سال 96 امیدها بالا بود و شور و شوق بالایی در جوار امیدواری موج می‌زد. با این حال شرایط به گونه دلخواه پیش نرفت و از اوایل سال 96 فضا از حالت امیدواری به سمت دشواری رفت و به تعبیری صحنه اقتصادی و به تبع آن اکوسیستم استارتاپی با بحران مواجه شد. 

ساجدی در این باره به یکی از باورهای چینی اشاره کرد مبنی بر این که هر بحران، فرصتی است توام با خطر. او اشاره کرد که از سال 96 به بعد اگر کسی درباره امیدواری صحبت می‌کرد به ساده‌لوحی متهم می‌شد. او در ادامه به مفهوم ایکی گای اشاره کرد که مفهومی است شامل آنچه که دوست داریم، آنچه که در آن توانمندیم، آنچه که در دنیا به مثابه نیاز وجود دارد و آنچه که می‌توانیم از آن پول در بیاوریم. مطابق مفهوم ایکی گای، انسان بهترین عملکرد خود را زمانی دارد که هر چهار بخش این مفهوم جواب یکسانی داشته باشند. 

ساجدی همچنین به اهمیت تاثیر اجتماعی و احساس خوب داشتن در کسب‌وکار صحبت کرد. او در انتها به مفهوم رویا پرداخت و گفت: «در سخت‌ترین وضعیت‌های تاریخی، کسانی بوده‌اند که رویای خود را ترسیم کرده و آن را با دیگران به اشتراک گذاشته‌اند.» سپس سخنرانی خود را با گفتن این جمله پایان داد: «در این یکبار زندگیمان، سناریویی خلق کنیم که  قهرمان و نقش اول آن باشیم.»

ساجدی-ی گزارش لداسامیت هشتم

ما با یک نیت و رویا قدم برمی‌داریم

بعد از ساجدی مسعود ملک‌محمدی، مدیرعامل و هم‌بنیان‌گذار صرافی تبدیل به روی سن رفت. او به اهمیت تصمیم‌گیری پرداخت و گفت: «ما لازم نیست قبل از تصمیماتمان بدانیم که نتیجه چه خواهد شد. ما با یک نیت و رویا قدم برمی‌داریم و با امید به سمت جلو می‌رویم.» سپس او به کسب‌وکار خود اشاره کرد و گفت که ما در مسیر خود بارها پیووت کرده‌ایم و مسیرمان را تغییر داده‌ایم. به عقیده ملک‌محمدی، هر ایده در طول مسیر کامل می‌شود و با اقدام و به صورتی تدریجی می‌شود آن را بهبود بخشید. براین اساس او درباره صرافی تبدیل تاکید کرد که تمرکز آن‌ها همیشه بر نیازهای مشتری استوار بوده و حتی در زمان راه‌اندازی آن، خود هم‌بنیان‌گذاران، مشتریان را پشتیبانی می‌کرده‌اند تا نیازهای آن‌ها را بهتر بشناسند و ارزیابی‌شان کنند. او در انتها از اعتماد کاربران و مشتریان خود، همکاران خود در شرکت و دوستان و آشنایان برای همراهی کردن آن‌ها در این مسیر تشکر کرد.

مسعود ملک محمدی- گزارش بلداسامیت هشتم

بیایید کارآفرین تاثیرگذار باشیم

اکبر هاشمی بنیان‌گذار شنبه و یلدا سامیت پس از ملک محمدی به روی سن رفت و به مهمانان یلدای کارآفرینان خیر مقدم گفت. او در ابتدا به داستان شکل‌گیری شنبه و پس از آن یلدا سامیت به صورت مختصر پرداخت و تمرکز اصلی بحث خود را بر اهمیت تاثیرگذاری کارآفرینان گذاشت. هاشمی گفت: «موفقیت یک کالای یک بار مصرف است.» به عقیده او، کارآفرین باید بتواند تاثیرگذار باشد تا مزه حقیقی موفقیت را بچشد. او در این سخنرانی به داستان آقای افضلی‌پور پرداخت که در دهه چهل تمامی دارایی خود را برای راه‌اندازی دانشگاه کرمان وقف کرد. افضلی‌پور تمام دارایی خود را داد و در ازای انتقال سند فقط پنج گرم نبات دریافت می‌کند. هاشمی معتقد است که چنین تاثیراتی باقی می‌مانند و برای سرنوشت ایران تعیین‌کننده هستند. بنیان‌گذار شنبه و یلدا سامیت سپس به صحبت خود با سعید رحمانی بنیان‌گذار سرآوا اشاره کرد که طی آن رحمانی درباره توسعه اکوسیستم استارتاپی برای شکوفایی ایران اشاره کرده بود. هاشمی همچنین یک مسئله مهمی را مطرح می‌کند و می‌گوید: «اگر آپارتمان یا یک ویلای گران‌قیمت یک شبه فرو بریزند شاید اتفاق چندانی نیفتد. اما اگر اسنپ و تپسی دیگر نباشند و از میان بروند برای کل کشور گران تمام می‌شود. بنابراین به جای کارآفرین صرف، بیایید کارآفرین تاثیرگذار باشیم.»

اکبر هاشمی - گزارش یلداسامیت هشتم

مدل‌های ذهنی، مدل‌ها زبانی، مدل‌های ریاضیاتی، تصمیم‌گیری

بعد از اکبر هاشمی، مجید نیلی‌احمدآبادی، استاد گروه هوش مصنوعی دانشگاه برق و کامپیوتر درباره مسئله تصمیم‌گیری صحبت کرد که همواره یکی از چالش‌های گونه بشر به مثابه یک گونه هوشمند بوده‌است. او گفت که اجداد ما نمی‌توانستند که به درستی درباره محیط پیرامون خود تصمیم‌گیری کنند و مدل‌های ذهنی خود را برای توضیح جهان خود از طریق آزمون و خطا می‌ساختند. مهم‌ترین نکته در سخنان ایشان این بود که «ما انسان‌ها مدل‌های ذهنی خود را در جهت پیش‌بینی و تصمیم‌گیری، بارها و بارها تغییر می‌دهیم.» بعد از این که مدل‌های زبانی انسان توسعه بیشتری پیدا کردند، توانستیم که مدل‌های ذهنی خود را به اشتراک بگذاریم. با این حال، مدل‌های ذهنی و زبانی ما محدودیت دارند. مطابق سخنان نیلی‌احمدآبادی، ریاضیات یکی از مهم‌ترین زبان‌های بشری است که تاریخ ما را دگرگون کرد و ما توانستیم که مدل‌های زبانی خود را به مدل‌های ریاضیاتی تبدیل کنیم و در نتیجه بینش دقیق‌تری از آن چه که پیرامون ما رخ می‌دهد کسب کنیم. بنابراین ما از طریق مدل‌های ریاضیاتی توانستیم که قدرت پیش‌بینی و تصمیم‌گیری خود را ارتقا دهیم. با این حال مدل‌های زندگی اجتماعی، حکمرانی و اقتصادی به خوبی مبتنی بر مدل‌های ریاضیاتی تعریف نشدند و مدل‌های ذهنی افراد تعیین‌کننده در این ساختارها مستقیما تاثیرگذار است. نیلی‌احمدآبادی معتقد است که هوش مصنوعی توانست به ما این امکان را بدهد تا مدل‌هایی را ایجاد کنیم که پیش از این نمی‌توانستیم مدل کنیم. از نگاه ایشان، مهم‌ترین قابلیت هوش مصنوعی این است که به ما این امکان را می‌دهد تا با مدل‌های زبانی انسانی با قدرت ماشین ارتباط بگیریم. توانایی صحبت کردن با هوش مصنوعی قدرت ما در پیش‌بینی، مدل کردن و تصمیم‌گیری را افزایش داده‌است و می‌تواند در آینده ما بسیار تاثیرگذار و تعیین‌کننده باشد. 

هوش جمعی چگونگی کار کردن با یکدیگر است

بهاره گوهرین، بنیان‌گذار مدرسه کوچینگ ویز خاورمیانه سخنران بعدی هشتمین یلدا سامیت بود. سخنرانی او به طور کلی درباره مفهوم هوش جمعی و اهمیت آن بود. او در ابتدای این سخنرانی به معرفی خود پرداخت و مسیری را که در طول سالیان طی کرده بود به صورت مختصر برای مهمانان یلدا سامیت شرح داد. گوهرین به علاقه خود برای ورود به حوزه‌های انسان‌گرایانه اشاره کرد و هدف خود را خدمت به وطن و نیز اشتراک‌گذاری دانش و تجربه خود معرفی کرد. گوهرین برای این که مسئله سخنرانی خود را مطرح کند ابتدا به معرفی یک استارتاپ در فرانسه پرداخت که محصول آن پهپاد هایی بودند که بر ریل‌های راه‌آهن فرانسه نظارت می‌کردند. شرکت راه‌اهن فرانسه بر این اساس در این استارتاپ سرمایه‌گذاری کرد و بعد از مدتی از آن‌ها خواست که کسب‌وکار خود را بزرگ‌تر کنند وگرنه از مراحل بعدی سرمایه‌گذاری خودداری خواهند کرد. گوهرین گفت که در این راستا استارتاپ فوق با ما جلسه برگزار کرد و چیزی که من در آن‌ها دیدم این بود که همه این افراد بسیار باهوش و توانمند بودند اما هوش جمعی نداشتند. این هوش فردی نیست که می‌تواند برای رشد و توسعه تاثیرگذار واقع شود بلکه هوش جمعی اهمیت بالاتری دارد. گوهرین گفت: «هوش جمعی مبتنی بر تعاملات افراد، فعالیت تیمی را رقم می‌زند.» و «هوش جمعی چگونگی کار کردن با یکدیگر است.» او در ادامه به آماری اشاره کرد از مکنزی، ام آی تی و دیلویت. براساس این آمار، همکاری مبتنی بر هوش جمعی از نگاه مکنزی، 5 برابر، از نگاه ام آی تی 30 درصد و از نگاه دیلویت 20 درصد کارایی شرکت را افزایش می‌دهد. گوهرین در ادامه سخنان خود به مشابهت مشکلات استارتاپ‌ها مانند جذب سرمایه، در ایران و فرانسه صحبت کرد. او گفت: «ایران استعدادهای بسیاری دارد که می‌توان از طریق آن‌ها فرصت‌های بزرگی را رقم رد.» مطابق نظرات بنیان‌گذار کوچینگ ویز، هوش جمعی اعتماد و شفافیت و چشم‌انداز مشترک در میان تیم‌ها و بنیان‌گذاران و مدیران ارشد ایجاد می‌کند. اما «تنوع افراد در سازمان‌ها با دیدگاه‌های مختلف برای نگاه کردن به مسائل با نگاه‌های مختلف، می‌تواند منجر به هم‌افزایی شود.»

هنر و صنعت طلا شامل هم‌آوایی هنر، صنعت و سرمایه است

ادامه رویداد یلدا سامیت شامل گفتگوی رو در روی اکبر هاشمی و شاهین رفیع‌پور، مدیرعامل زرپاد بود. هاشمی از حس رفیع‌پور به طلا پرسید و او نیز در پاسخ به این سوال گفت که «به هرحال طلا ارزشمند است» و در ادامه از ورود هنر و صنعت طلا به اکوسیستم استارتاپی ابراز خوشحالی کرد. هاشمی و رفیع‌پور به پرسش و پاسخ درباره مسئله صنعت طلا و ترند شدن آن در بازار ایران ادامه دادند. رفیع‌پور گفت: «هنر و صنعت طلا شامل هم‌آوایی هنر، صنعت و سرمایه است.» وقتی که هاشمی از تاخیر ورود این صنعت به اقتصاد دیجیتال پرسید؛ رفیع‌پور به مشکلات عدیده و نگاه‌های کوته‌فکرانه حاکمیت مبنی بر ممنوعیت فروش طلا و جواهرات به صورت آنلاین اشاره کرد. او همچنین به تاریخ 700 ساله زیست‌بوم هنر و صنعت طلا و زرگری، تخصص و زبان مخصوص این حوزه صحبت کرد. مطابق سخنان رفیع‌پور ایران همیشه صادرکننده فنون و تکنولوژی‌های زرگری در ایران بوده‌است و در حالی که این صنعت شامل 33 رسته است؛ به نظر می‌رسد که حاکمیت آن را نادیده می‌گیرد. او گفت: «صنعت طلا و جواهرات در صورتی که بستری مناسب برای رشد داشته باشد، می‌تواند بیش از 25 درصد ارزش افزوده تولید کند و تولید ناخالص این مملکت را ارتقا بدهد.» یکی از مهم‌ترین نکات در سخنان رفیع‌پور، مخالفت شدید با خریدوفروش طلای آب‌شده است. او معتقد است که طلای آب‌شده ماده خام صنعت زرگری است و در صورتی که برای سرمایه‌گذاری خریدوفروش شود، به صنعت زرگری آسیب وارد می‌‌کند. مطابق نظر رفیع‌پور، فروش طلای آب‌شده بدعتی غلط بوده که حاکمیت به راه انداخته است.

زرپاد-گزارش یلدا سامیت هشتم

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *