اخبار استارتاپی

بوم واره، طرحی برای کمک و خدمات‌رسانی به کسب و کارهای نوپا

29 شرکت دولتی و خصوصی خدمات خود را در این سامانه به استارتاپ‌ها ارائه می‌کنند

بوم واره
دو عبارت واره به معنای یاری‌گری و بوم برگرفته از زیست بوم نو آفرینی کشور در کنار هم آمده اند و در بستر سامانه نوآوری، طرحی را ساخته اند که به گفته شهره ناصری، معاون سیاستگذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات هدفش تسهیل خدمات بی تو بی، کمتر کردن نقش دولت و کمک به کسب و کارهای نوپا است تا برای پیمودن مسیر موفقیت خود، خدماتی را ساده و کم هزینه دریافت کنند.
طرح بوم واره در درگاهی به نام ایران نو آفرین ایجاد شد تا استارتاپ‌ها برای دریافت خدمات به چندین سامانه مراجعه نکرده و از یک درگاه یکپارچه خدمات دریافت کنند. بنابراین هر کسب و کاری که کد «ایران نوآفرین» را داشته باشد، می‌تواند از خدمات بوم واره نیز استفاده کند.

ایران نو‌آفرین بستر جامع کسب‌و‌کارهای نوپا

سامانه ایران نوآفرین در اول خرداد ماه سال‌۹۸ براسـاس مـاده‌١١ مصـوبه حمایـت از کسب‌و‌کارهای نوپـا به‌عنوان درگاه واحد ارائـه خـدمات و زیست‌بوم نوآفرینی کشور ایجاد شد تا به پنجره واحد ارائه خدمات به حوزه نوآفرینی در کشور تبدیل شده و پایگاه داده یکپارچه و جامعی برای درج و نگهداری و سرانجام راهی برای تحلیل اطلاعات به منظور استفاده از آن در سیاستگذاری‌های صحیح و کلان ایجاد کند.

این سامانه، بستری جامع برای كسب‌و‌كارهای نوپا از طریـق متمركزسـازی، یكپارچـه‌کردن و تسـهیل فرصـت‌های دریافـت خـدمات و تسـهیلات مختلـف در حوزه‌هـای نـوآوری، هوشـمندی، اقتصـاد و تحـول دیجیتال، مالی، مشاوره، بازاریابی و سایر حوزه‌های حمایتی بر حسب نیاز آنها خواهد بود. همچنین با اتصال به سامانه‌های موجود سازمان‌های مرتبط امكان ثبت‌نام و دریافـت و پیگیـری خدمات از این سامانه‌ها را طی یك درگاه واحد فراهم می‌آورد.

سامانه ایران نوآفرین می‌تواند یك پایگاه داده واحد برای ورود و درج اطلاعات كسب‌و‌كارهای نوپا، سرمایه‌گذاران، مراكز رشد، شتاب‌دهنده‌ها، مراكز علمی تحقیقاتی و سایر موجودیت‌های اكوسیستم نوآفرینی ایران را فراهم آورد تا در نتیجه آن، امكان مشاهده اطلاعات و بهره‌گیری از امكانات این مراكز به صورت شفاف و یكسان و از طریق همان درگاه واحد و به سهولت برای كسب‌و‌كارهای نوپا فراهم باشد.

این سامانه خدمات مختلفی ارائه می‌دهد که شامل موارد زیر می‌شود:

  1. خدمت بوم‌واره: زیرساخت ارائه خدمات B2B قابل استفاده به عنوان تسهیلات غیرنقدی برای كسب‌و‌كارها
  2. تخصیص كدپستی مجزا برای شركت‌های مستقر در فضاهای كاری اشتراكی، مراكز رشد و شتاب‌دهنده‌ها
  3. صدور كارت نوآفرین برای اعضای نوآفرین
  4. ثبت‌نام در طرح نوآفرین جهت استفاده از معافیت‌های آیین‌نامه حمایت از كسب‌و‌كارهای نوپا
  5. خدمات بوم ایران زمین
  6. درخواست درگاه پرداخت اینترنتی سداد
  7. درخواست ثبت‌نام در سامانه یكپارچه طرح‌های توسعه اشتغال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات (ایران كارفا)
  8. درخواست خدمات سازمان فناوری اطلاعات ایران
  9. ثبت‌نام در سامانه پیشخوان مجوزهای كشور
  10. خدمات سرمایه‌گذاری بوم سرمایه (VC)

29 شرکت آماده خدمات‌رسانی به استارتاپ‌ها

تا‌به‌حال 29 شرکت بزرگ برای ارائه خدمات به کسب‌و‌کارهای نوپا در این سامانه حضور دارند و به طور کلی تا‌به‌حال 2462 ثبت‌نام در این طرح انجام شده که از این تعداد 1032 ثبت سفارش خدمت از طریق بوم‌واره انجام شده (در حدود 41 درصد از کل ثبت‌نام‌ها) و به ترتیب 602 تعداد سفارش حقیقی (51درصد از کل سفارش‌ها) و 430 سفارش حقوقی (41درصد از کل سفارش‌ها) در این سامانه به ثبت رسیده است.

این 29 شرکت در زمینه خدمات امنیت اطلاعات، تبلیغات و بازاریابی دیجیتال، توزیع محصولات و خدمات کد پستی، تست کاربری محصول و خدمات، مشاوره حقوقی، پایش شبکه‌های اجتماعی، خدمات اپلیکیشن و نوتیفیکیشن، خدمات تراکنش مالی و کیف پول، نرم‌افزارهای اداری و حسابداری، فضای ابری، پردازش و ذخیره‌سازی و زیرساخت محتوا خدمات خود را به کسب‌و‌کارهای نوپا ارائه می‌کنند. از این 29 شرکت، 23 شرکت از استان تهران و باقی از استان‌های اصفهان، خراسان رضوی، خراسان شمالی، فارس، آذربایجان شرقی و سمنان هستند.

شهره ناصری، معاون سیاستگذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات درباره این سامانه در گفت‌و‌گو با شنبه می‌گوید: هدف از ایجاد سامانه نوآفرین و طرح بوم‌واره این بود که کسب‌و‌کارهای جدید بتوانند خدمات مورد نیازشان را از دل اکوسیستم خودشان دریافت کرده و برای تسهیل کارشان از این بستر استفاده کنند.

بوم واره

او ادامه می‌دهد: در این حالت ما برای اینکه به شرکت‌های بزرگ‌تر انگیزه بدهیم که خدمات‌شان را در اختیار کسب‌و‌کارهای نوپا قرار بدهند، یک شرط گذاشتیم و گفتیم به نسبت خدمتی که به کسب‌و‌‌کارهای نوپا می‌دهید، دولت تا سقف 3میلیارد تومان وام 9درصد کم‌بهره با یک سال تنفس برای بازپرداخت در اختیار شما قرار می‌دهد.

در حال حاضر هم 29 شرکت داریم که خدماتشان را روی بوم‌واره ارائه می‌کنند که 6ماه اول این خدمات را کاملا رایگان و 6ماه دوم را با 50 درصد تخفیف به کسب‌و‌کارهای نوپا ارائه می‌کنند. ناصری با اشاره به اینکه این شرکت‌ها طیف مختلفی در حوزه‌های مختلف هستند، می‌گوید: تلاش ما بر این است که هر آنچه که یک کسب‌و‌کار از نقطه صفر تا جایی که بتواند وارد بازار شود و محصولاتش را عرضه کند، به آنها ارائه بدهیم و برای هر مرحله خدمات خوبی در اختیارشان بگذاریم.

ما اجباری برای شرکت‌‌های بزرگ در خصوص ارائه خدمات نکرده‌ایم، کار ما ایجاد یک سیاست تشویقی برای ارائه خدمات بوده است.

کسب‌و‌کارهای نوپا چگونه می‌توانند این خدمات را دریافت کنند؟

دریافت این خدمات برای کسب‌و‌کارهای نوپا بسیار آسان است و برای استفاده از این خدمات تنها کافی است در سامانه نوآفرین ثبت‌نام کرده باشند، سپس با استفاده از کد نوآفرین وارد بوم‌واره می‌شوند و کیف پولی که قبلا 50 میلیون تومان اعتبار داشت و حالا به بین 60 تا 90 میلیون تومان ارتقا داده شده است، به رایگان در اختیارشان قرار می‌گیرد.

انگار که یک کیف پولی برای خرید از بازار دارند که این بازار هم همان 29 شرکتی هستند که خدماتشان را روی بوم‌واره ارائه داده‌اند. معاون سیاستگذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات با تاکید بر اینکه این اتفاق هم برای شرکت‌های بزرگ و هم برای کسب‌و‌کارهای نوپا فرصت خوبی است، توضیح می‌دهد: چرا‌که شرکت‌های بزرگ در ازای خدماتی که ارائه می‌کنند، وام کم‌بهره می‌گیرند و کسب‌و‌کارهای نوپا هم خدمات مورد نیازشان را دریافت می‌کنند.

ناصری اضافه می‌کند: ما حتی چند شرکت را از بوم‌واره خارج کردیم چون هدفشان این بود که وام را بگیرند و خدماتی ارائه نکنند. کاری که ما می‌کنیم، این است که در هر مرحله می‌بینیم که خدمات چقدر مورد استقبال قرار گرفته است و بعد یک فاز از وام را پرداخت می‌کنیم. با این کار تشویق می‌شوند که خدمات ارائه کنند. البته خیلی از این شرکت‌ها به این کار به چشم مسئولیت اجتماعی هم نگاه می‌کنند و خودشان دوست دارند که به کسب‌و‌کارهای تازه‌کار کمک کنند. حتی بعضی از آنها وام را هم نخواسته‌اند.

هدف ما حل مشکلات کسب‌و‌کارهای نوپا در بلندمدت است

شهره ناصری، معاون سیاستگذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات در رابطه با اینکه چرا وام‌ها و اعتبارات مالی به طور مستقیم به کسب‌و‌کارهای تازه‌کار داده نمی‌شود، می‌گوید: مشکلی که دادن وام مستقیم داشت، این بود که می‌توانست در لحظه و به طور مقطعی مشکل این کسب‌و‌کارها را حل کند اما در بلند‌مدت اینطور نبود.

ما با این طرح قصد داریم تاثیر کمکی را که به کسب‌و‌کارهای نوپا می‌کنیم، ملموس‌تر و بلند‌مدت‌تر کنیم؛ چون در بسیاری از مواقع دیده‌ایم که وامی که دریافت شده برای موضوعات دیگری خرج شده است اما در این طرح به جای پرداخت مستقیم پول، کسب‌و‌‌کارهای نوپا خدماتی را که نیاز دارند دریافت می‌کنند.

وام به شرکت بزرگ پرداخت می‌شود. این شرکت‌ها می‌دانند که چطور باید این پول را خرج کرد.

ناصری ادامه می‌دهد: از طرف دیگر کسب‌و‌کارهای نوپا روی برخی مسائل تمرکز نمی‌کنند؛ وقتی ما خدماتی مانند مشاوره حقوقی را به کسب‌و‌کارهای نوپا ارائه می‌کنیم، این شرکت‌ها می‌توانند پی‌شان را محکم‌تر بگذارند و مشکلات بعدی‌شان هم کمتر است.

شهره ناصری:

هرچقدر حضور شرکت‌ها پررنگ‌تر باشد و دیتا‌بیس کامل‌تری از کسب‌و‌کارها داشته باشیم، می‌توانیم رصد کنیم که چه نیازهایی دارند و به همان قسمت‌ها بپردازیم و از طرف دیگر، مشکلات آینده‌شان را حل کنیم؛ وقتی در نقطه صفر کسب‌و‌کارها درست پایه‌ریزی شود و به آنها بگوییم که می‌توانند در هر مرحله چه خدماتی را به طور رایگان دریافت کنند، در آینده این مشکلات را کمتر خواهند داشت

ما روی جاهایی کار می‌کنیم که کسب‌و‌کارهای نوپا یا توان پرداختن به آن را ندارند و یا اولویتشان نیست ولی اگر به آن پرداخته نشود در طولانی‌مدت باعث تضعیف این کسب‌و‌کارها می‌شود.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *