مرکز نوآوری تلاونگ به این نتیجه رسید که فراتر از ظرفیتهای داخلی به نوآوری باز نیاز دارد و باید فرآیندی برای جذب ایدهها از بیرون داشته باشد و به همین دلیل نیز مرکز نوآوری باز را تأسیس کرد.
- درباره مرکز نوآوری باز مجموعه تلاونگ توضیح دهید
نوآوری باز یکی از مباحث مهم در حوزه کسبوکار است که برند تلاونگ در زمستان سال گذشته، در کنار مرکز علمی آموزشی کاربردی وابسته به دانشگاه علم و کاربردی که به آن دانشگاه صنایع تخم مرغ تلاونگ نیز میگوییم، مرکز نوآوری باز خود را راهاندازی کرد؛ اسم رسمی این دانشگاه، مرکز آموزش علمی کاربردی صنایع تخم مرع تلاونگ است.
ایجاد مرکز نوآوری در کنار دانشگاه یک ترکیب کامل را به دنبال داشت که هم یک مرکز آموزشی و هم یک مرکز نوآوری داشته باشیم که علاوه بر استفاده از زیرساختهای علمی دانشگاه، از زیرساختهای آزمایشگاهی و صنعتی و مدیریتی شرکت نیز بهرهمند شویم. مرکز نوآوری باز با هدف توسعه مرکز نوآوری تلاونگ راهاندازی شد.
بحث نوآوری باز به معنای استفاده شرکتها از ظرفیتهای فکری خارج از سازمان است. کسانی که بیرون از بدنه شرکت و فراتر از ظرفیتهای آرانددی و ظرفیتهای فکری آن، ایده و پیشنهادی درباره فعالیتهای جاری شرکت تلاونگ یا حتی ایجاد یک سری محصولات یا اتفاقات جدید در حوزه مرغ و تخم مرغ داشته باشند، میتوانند این ایدهها را ارائه کنند.
پلتفرم عمومی نوآوری باز این فرصت را در اختیار افراد صاحب ایده قرار میدهد تا ایده آنها توسط مرکز نوآوری تلاونگ مورد بررسی قرار گرفته و حمایت شود. اگر ایدهای در محدوده بهبود و بهینهسازی فرایندهای موجود باشد، اجرایی شده و درصدی از عدد و رقمی که ناشی از صرفهجویی، بهینهسازی و منافع مالی تلاونگ، به آن ایدهپرداز اختصاص پیدا میکند. دامنه فعالیت ما نیز مشخص است، ما در صنعت طیور، مرغ و تخم مرغ فعالیت میکنیم.
- هدف شما از راهاندازی این مرکز چه بوده است؟
ما به منظور گسترش فعالیتهای مرکز نوآوری، استفاده از ظرفیتهای فکری بیشتر و در جریان قرار دادن دایره گستردهتری از افراد از نحوه فعالیت تلاونگ، این مرکز را ایجاد کردیم؛ چراکه در سایر صنایع، خلاء وجود دارد و شرکتهای صنایع غذایی معمولا این روحیه را نداشته و خیلی کم به سراغ نوآوری باز میروند، مخصوصا شرکتهای صنایع غذایی ایران چندان از ایدههای بیرونی استقبال نمیکنند و عمدتا محصولات آنها تکراری بوده و حتی محصولات جدیدشان نیز کپی محصولات خارجی است.
این درحالی است که به لطف مرکز نوآوری تلاونگ، ما در حال حاضر در صنعت تخم مرغ محصولاتی داریم که در دنیا نمونه ندارند و برای اولین بار طراحی کردهایم؛ ضمن اینکه معتقدیم ایدههای عمومی دیگری را، چه درباره محصولات و چه خدمات متصل به آن، میشود در این راستا عملی کرد.
انگیزه اصلی ما از برگزاری این رویداد اعلام این نکته است که تلاونگ پذیرای ایدههای نو در صنعت خود است. برخلاف دیگر صنایع مانند فینتک و تکنولوژیهای مالی و بانکی که با فعالیت گروههای استارتاپ، از ایدههای نو استقبال میکنند، بسیاری از شرکتهای فعال در صنایع غذایی دریچههای بازی برای پذیرش ایدههای نو از بیرون ندارند؛ ضمن اینکه در صورت ارائه ایده نو نیز مکانیزمی ندارند که فردی مسئول پردازش آن باشد.
ما در شرکت تلاونگ در کنار مرکز آموزش، مرکز نوآوری ایجاد کردیم که آقای دکتر پیشکار مدیر مرکز نوآوری تلاونگ هستند و بنده در کنار مدیریت مارکتینگ، مدیریت توسعه کسبوکار را به عهده دارم و با همکاری یکدیگر از ایدههایی که چه همکاران درون سازمانیمان و چه دوستان بیرون از سازمان ارائه دهند، استقبال میکنیم و همیشه شنوای آنها هستیم.
حتی شرکتی بوده که ما بخشی از سهام آن را خریداری کردیم و تولید آنها را توسعه داده و در خط تولید حرفهای خودمان وارد کردیم و اکنون روی بحث گسترش شبکه توزیع آن کار میکنیم، یعنی فراتر از برند تلاونگ، برندهای دیگری نیز هستند که در مشارکت با ما تولید میشوند.
یکی از اهداف عمده دیگری که از برگزاری این رویداد ترسیم کردهایم، فرهنگسازی پذیرش ایدههای نو است تا برای بقیه شرکتهای فعال در حوزه صنایع غذایی نیز فرهنگسازی شده و آنها نیز وارد این حوزه شوند.
- طریقه شرکت در این رویداد به چه صورت است؟
علاقمندان میتوانند به سایت تلاونگ وارد شده و در صفحه مربوط به این رویداد، ایده خود را ثبت کنند. مهلت ارسال ایده تا 10 آبان است و نتایج را تا 27 آبان منعکس میکنیم، در حال حاضر نیز در حال بررسی ایدههای وارد شده هستیم و حتی به منظور بررسی بهتر و درک بهتر آنها، بعضا با صاحبان ایدهها نیز در صورت لزوم تماس گرفته میشود. البته این بدان معنا نیست که درهای شرکت تلاونگ بعد از این تاریخ برای پذیرش نوآوری بسته است.
این رویداد بهانهای است که بگوییم ما شنوای چنین ایدههایی هستیم و بعد از این تاریخ، اگرچه در قالب این رویداد نیست، ولی به طور کلی همواره ایدههای این چنین از سوی تلاونگ مورد استقبال قرار میگیرد.
حوزههای فعالیت شرکت تلاونگ در زمینه مرغ و تخم مرغ، در کل زنجیره ارزش این محصول از دان، تولید خوراک مرغ، تجهیزات پایه و … تا مرغداری، تجهیزات پایه، کارخانه صنایع غذایی، بستهبندی، فرآوری محصولات، حملونقل و مارکتینگ است و این نوآوری میتواند از مزرعه تا ماهیتابه ادامه داشته باشد.
البته به منظور تمرکز موضوعی، این رویداد با محوریت تخم مرغ است و ما مرغ را وارد آن نکردیم. به احتمال بسیار زیاد طی چند ماه آینده در رابطه با مرغ نیز همین کار را خواهیم کرد، ولی عملا شرکت تلاونگ در حوزه طیور کار میکند و این داستان در کل زنجیره مرغ و تخم مرغ انجام میگیرد.
- شرکت در این رویداد برای چه گروههایی مناسب است؟
افرادی که در رشتههای متصل به دامپزشکی و دامپروری هستند و در مورد تولید مرغ و تخممرغ در زنجیره طیور فعالیت میکنند؛ کسانی که در حوزه صنایع غذایی و محصولات فرآوری و غذایی که بر پایه مرغ و تخم مرغ تولید میشوند، فعالیت میکنند؛ افرادی که در زنجیره تأمین، لجستیک، مارکتینگ، بستهبندی و حوزههای دیگری که در زنجیره ارزش محصولات مؤثر هستند و تسهیلات و تجربههای مرتبط دارند، میتوانند ایده خود را در این رویداد مطرح کنند.
طرحها ممکن است در دو سطح باشد، یا صرفا ایدهای مطرح میشود و صاحب آن ایده تجربه و تخصصی در پیادهسازی آن ندارد یا فرد صاحب ایده، متخصص بوده و دانش، تجربیات و تحصیلات حرفهای آن حوزه را داشته و میتواند آن طرح را به عمل تبدیل کند، یعنی برای اجرای کردن و تجاری سازی آن ایده فقط حمایت و بستر شرکت تلاونگ را میخواهد.
ما از هر دو سطح استقبال میکنیم. برای کسانی که میتوانند در فرایند اجرایی کردن ایدهشان همراه شوند، زیرساخت را ایجاد کرده و آنها زیر آن چتر حمایتی، طرح را پیادهسازی کرده و به عمل میرسانند و منافع آن هم بین شرکت و آنها تقسیم میشود. ولی از دوستانی که صرفا یک ایده ارائه کرده و قابلیت اجرایی کردن آن را ندارند، تقدیر شده و هدیهای برایشان در نظر گرفته میشود و اگر طرح ریالآوری خیلی جدی داشته باشد، عدد و رقم جدیتری نیز برایشان در نظر گرفته میشود.
- تلاونگ نوآور میخواهد به کجا برسد؟ چه چشماندازی را برایش ترسیم کردید؟
شرکت تلاونگ از 4 سال پیش، همزمان با بازگشت پسران حاج آقا معصومی از انگلستان و کانادا و شکلگیری یک مهاجرت معکوس، نسل مدیریتی و تیم مدیریتی جدیدی را ایجاد کرد و شرکت را با فکر و ایده نو و مدیریت جدید گسترش داد و از همان زمان مبنای تولید محصولات جدید گذاشته شد.
از نظر این تیم جدید، تخم مرغ در مقایسه با محصولی مانند شیر که یک سبد محصولی بسیار گسترده به نام لبنیات دارد، گسترش زیادی پیدا نکرده است و این در حالی است که تخم مرغ از نظر خواص مکانیکی و فرمپذیری، متریال فوقالعادهای داشته و خیلی بهتر از شیر است و قابلیتهای زیادی برای فرآوری دارد. در ایران کسی روی این مسئله کار نکرده و در سطح بینالمللی نیز فرآوری این محصول ارزشمند به صورت خیلی محدود انجام شده است.
شاید تنها محصول شناخته شده فرآوری تخم مرغ که در سالهای اخیر مصرف میشود، سس مایونز باشد که به خاطر روغن بالای آن، چندان غذای سالمی شناخته نمیشود. البته ما در تلاونگ به یک سس فکر کردیم که روغن زیادی ندارد و با استفاده از کلسترول تخم مرغ غنیشده روی آن کار میکنیم که جزو محصولات نوآورانه آتی ما خواهد بود.
انگیزه ما از 4 سال پیش که این مسیر را شروع کردیم این نبود که تلاونگ را توسعه دهیم تا بزرگترین تخم مرغ فروش کشور شود، زیرا به هر ترتیب برند تلاونگ بزرگترین برند صنایع تخم مرغ ایران است.
انگیزه ما از توسعه تلاونگ این بود که رهبر نوآوریهای مبتنی بر تخم مرغ حتی در دنیا شویم. ما میخواهیم فواید بسیار گسترده تخم مرغ را از طریق محصولات فرآوری شده که در موقعیتهای زمانی و مکانی متنوعتری نسبت به خود تخم مرغ قابلیت استفاده دارند، در اختیار جامعه قرار دهیم و از این طریق یکی از شرکتهایی باشیم که بتوانیم در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم و پرچم کشورمان را در زمینه نوآوریهای صنایع غذایی بالا بیاوریم. بر همین اساس، در سال گذشته به این نتیجه رسیدیم که فراتر از ظرفیتهای داخلی به نوآوری باز نیاز داریم و باید فرایندی برای جذب ایدهها از بیرون داشته باشیم و به همین دلیل نیز مرکز نوآوری باز را تأسیس کردیم.