می‌خواهیم سوپراپلیکیشن خانواده‌ها باشیم

با استارتاپ سیس‌نی‌نی و بنیانگذارش آشنا شوید

0

در سوله‌ هفت و هشت کارخانه نوآوری آزادی، استارتاپی زندگی می‌کند که الان دارد تاتی‌تاتی می‌کند اما رویاهای قشنگی در سر می‌پروراند. استارتاپی برای کودکان و والدین. این استارتاپ مانند اسمش هنوز کودک است و در دفتری کوچک به حیات خود ادامه می‌دهد اما آرزوهای بزرگی دارد؛ آرزوهایی که به گفته حمید جشنی، بنیانگذار این استارتاپ، هرچند آهسته و آرام به سمت آنها حرکت می‌کند اما دقیق، حساب‌شده و درست هستند.
آرزوهایی که انتظار می‌رود بتوانند سیس‌نی‌نی را به یک سوپراپلیکیشن در حوزه کودک و والدین تبدیل کنند. با ما در این مصاحبه همراه باشید تا پای صحبت‌های بنیانگذار سیس‌نی‌نی بنشینیم و با ارزش‌ها، چشم‌انداز و چالش‌هایی که این استارتاپ با آن مواجه است، آشنا شویم.

ایده استارتاپ سیس‌نی‌نی از کجا آمد و چرا این ایده را انتخاب کردید؟

من در ابتدای کارم در استارتاپ‌های فراوانی مشغول به کار بودم. حضور در هر یک از این استارتاپ‌ها برای من بسیار آموزنده بود و با این تجارب کم‌کم به این نتیجه رسیدم که وقت آن است که کسب‌و‌کار خود را راه بیندازم. پس از آن در رابطه با ایده‌های خوب برای راه‌اندازی استارتاپ با تعدادی از دوستانم صحبت کردم و شروع به انجام تحقیقات بازار کردم. در نتیجه این تحقیقات متوجه شدم حوزه والدین و کودک حوزه جالبی است که پتانسیل‌های لازم را دارد. ما از پیش از بارداری تا دوره نوجوانی می‌توانستیم بازار هدف داشته باشیم.

اندازه بازار در حوزه کودک و والدین چقدر است؟

این بازار شامل ۴۰ میلیون نفر است، بنابراین خیلی جای کار دارد. این بازار می‌تواند جذاب‌تر باشد وقتی که متوجه شویم به شرایط اقتصاد و معیشت مردم کمتر وابستگی دارد و می‌توان گفت تحت هر شرایطی این بازار مشتریان خاص خود را دارد.

پس از انتخاب ایده استارتاپ سیس‌نی‌نی، چه مسیری تا تولد سیس‌نی‌نی طی شد؟

پس از انتخاب حوزه والدین و کودک تحقیقات خود را شروع کردیم تا بتوانیم نیازهای بازار را شناسایی کنیم. در این نقطه بود که متوجه شدیم اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌های فراوانی در این حوزه وجود دارند؛ اما مشکلی که بیشتر این موارد با آن مواجه هستند این است که یا صرفا به بازی و سرگرمی پرداخته‌اند، یا اینکه آگاهی‌رسانی و تولید محتوا می‌کنند و یا فروشگاه سیسمونی‌فروشی هستند.

ما از مشاوران کسب‌وکار مشاوره گرفتیم و به سراغ تجارب افرادی رفتیم که در این راه شکست خورده‌ یا پیروز شده بودند. حدود ۲ماه این پروسه طول کشید، اما حس کردم مشغول وقت‌کشی و به تعویق انداختن شروع کار هستم؛ پس عزمم را جزم کردم و قدم اول را برداشتم.

ما متوجه شدیم که تا‌به‌حال هیچ مرجعی وجود نداشته ‌که بتواند به صورت همزمان نیازهای متنوع کودک و والدین او را رفع و رجوع کند و تصمیم گرفتیم به این نیاز در سیس‌نی‌نی(sisnini) پاسخ دهیم. در حال حاضر سیس‎نی‌نی بخش‌های زیادی را شامل می‌شود و در به‌روزرسانی جدید خود قرار است موارد دیگری را هم به زیرمجموعه‌های موضوعی تحت پوشش خود اضافه کنیم.

آیا رقبای استارتاپ سیس‌نی‌نی همه این خدمات را در یک پلتفرم به کودک و والدین ارائه کنند؟

ما در سال ۱۳۹۹ در صندوق نوآوری شکوفایی ریاست جمهوری در حوزه شناختی، بین ۶ کسب‌وکاری قرار گرفتیم که برای معرفی و ارائه انتخاب شدیم. آنجا راستی‌آزمایی و بررسی‌های لازم انجام شد و متوجه شدند که اپلیکیشنی با شرایط کاملا مشابه شرایط ما، در حال حاضر و در داخل ایران وجود ندارد. تنها یک اپلیکیشن نسبتا مشابه به سیس‌نی‌نی وجود دارد که در کانادا فعالیت می‌کند.

البته در بخش‌های مختلف زیرمجموعه خدمات سیس‌نی‌نی، رقبای خوبی داریم. خصوصا در بخش آگاهی‌رسانی و مقالات، وب‌سایت‌های بسیار خوبی شروع به فعالیت کرده‌اند و بازدید میلیونی به صورت ماهانه دارند. در بخش فروشگاه‌ها، وب‌سایت‌هایی وجود دارد که ماهانه چند ده میلیارد تومان فروش دارند. به همین دلیل می‌دانیم که در این بازار رقبای سرسخت و قدرتمندی داریم، اما هیچ‌کدام از این رقبا مانند ما همه خدمات را در یک پلتفرم تجمیع نکرده‌اند.

پس وجه تمایز شما با دیگر رقبای این بازار، تنوع خدمات در اپلیکیشن سیس‌نی‌نی است؟

بله. ما با تجمیع همه خدمات مربوط به والدین و نوزاد در این وب‌سایت توانستیم در وقت و هزینه کاربران صرفه‌جویی کنیم تا مجبور نباشند برای رفع نیازهای متفاوت خود به وب‌سایت‌های متعددی مراجعه کنند. البته هنوز جا دارد که بتوانیم موضوعات دیگری را در خدمات خود بگنجانیم. خیلی از این موارد توسط خود کاربران به ما پیشنهاد شده و این موضوع به ما کمک فراوانی کرده است.

این ایده اولین ایده استارتاپی بود که در ذهن شما شکل گرفت؟

بله؛ سیس‌نی‌نی اولین کسب‌وکار ما بود و طی ۲ سال ابتدایی کار توانستیم به‌خوبی عمل کنیم. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می‌کند که بدانید سیس‌نی‌نی تا به حال سرمایه‌گذاری نداشته ‌و با سرمایه شخصی فعالیت خود را ادامه می‌دهد؛ اما با این حال توانسته است ۵ افتخار کشوری کسب کند.

معمولا می‌گویند بیشتر استارتاپ‌ها در سال اول با شکست مواجه می‌شوند. به خاطر همین، شروع این ایده را بر مبنای کسب تجربه و یادگیری گذاشتم. در زمان شروع این ایده فکر می‌کردم تجربه کافی را دارم و وقت آن است که کسب‌وکار خودم را راه بیندازم؛ اما وقتی که کار را شروع کردم متوجه شدم که چیزهای فراوان دیگری برای دانستن نیاز است.

در آن زمان من تخصص فروش و مارکتینگ داشتم اما هنگامی که شما کسب‌وکار خود را راه‌اندازی می‌کنید، باید از حوزه‌های متنوعی مانند منابع انسانی، دیجیتال مارکتینگ، برنامه‌نویسی، حسابداری و بسیاری تخصص‌های دیگر سردرآورید.

از تیم استارتاپ سیس‌نی‌نی به ما بگویید.

در ابتدای راه جز ۲ نفر از دوستانم، تنها یک پشتیبان داشتیم. از بین ۲ دوست من یکی از دوستانم تقریبا با ما نبود و دیگری به صورت نیمه‌وقت کارهای حسابداری و مالی ما را جلو می‌برد. هردوی این افراد متاهل بودند و با توجه به این موضوع نمی‌توانستند زمان زیادی را صرف سیس‌نی‌نی کنند؛ تا اینکه قدم به قدم با ارائه خدمات بیشتر، جذب کاربران بیشتر و بازدید بیشتر، تیم ما ۱۴ نفره شد.

متاسفانه در ادامه شیوع کرونا آسیب بزرگی به ما زد و بسیاری از کمپین‌ها، بازارها و نمایشگاه‌هایی که می‌توانستیم در آنها حضور داشته باشیم و به ما کمک کنند، لغو شد. در حال حاضر تیم ما ۱۱ نفره است. من به صورت حضوری به دفتر شرکت می‌آیم و یک سال و نیم است که بقیه همکاران ما دورکار هستند.

از پیشرفت استارتاپ سیس‌نی‌نی راضی هستید؟

به لحاظ بازدید و تعداد کاربر، بله رضایت دارم. خصوصا با توجه به اینکه سیس‌نی‌نی تاکنون  کمپین تبلیغاتی هم نداشته است. طبق آخرین آمار، ۲۲۸هزار بازدید را رد کرده‌ایم. ۴۴۲هزار صفحه در وب‌سایت ما ورق خورده ‌و صفحه آپارات ما هم با وجود عدم فعالیت برای ۶ ماه ۱۷۵هزار بازدید داشته است. اپلیکیشن ما ۱۱۰هزار صفحه ورق خورده است.

اینکه بدون تبلیغات و منابع انسانی متخصص توانستم به این آمار دست پیدا کنم باعث رضایتم می‌شود. من همیشه مجبور بودم با حقوق وزارت کار نیروهای جدید را جذب کنم و واضح بود که افرادی که تخصص زیادی دارند مایل به همکاری با من با حقوق پایین نبودند. به همین دلیل با احترام زیادی که برای همکارانم قائلم هرگز نتوانستم نیرویی با میزان تخصص موردنظرم جذب کنم.

باید به این موضوع هم اشاره کنم که اگر تلاش‌ها و فعالیت‌های همکارانم نبود ما قادر نبودیم که این سطح از موفقیت را کسب کنیم؛ اما خیلی از همکاران ما در اینجا آموزش می‌بینند و نداشتن نیروی متخصص خوب روی نتیجه نهایی تاثیر زیادی دارد. در حال حاضر من می‌دانم که سیس‌نی‌نی این قابلیت را دارد که بازدید ماهانه میلیونی و درآمد چند ده برابری داشته باشد؛ اما محدودیت بودجه باعث می‌شود نتوانیم با وجود مهیا بودن بازار به موفقیت‌های بزرگ‌تری دست پیدا کنیم.

کمی هم در مورد بیزینس‌مدل استارتاپ سیس‌نی‌نی صحبت کنید.

ما در سیس‌نی‌نی دو بخش داریم؛ یک بخش تولید محتوا و یک بخش شامل ارائه خدمات است. بخش تولید محتوای ما بخش دانستنی‌ها‌ست که بیش از ۳۰۰ مقاله را در‌برمی‌گیرد. ما در این مقالات هر آنچه را که لازم است والدین بدانند، از پیش از بارداری تا دوران نوجوانی، در اختیار آنها قرار می‌دهیم. بخش دیگر تولید محتوای ما ویدئوهای آموزشی است که با همکاری بیش از ۱۵ پزشک، روانشناس، ماما و متخصص تولید می‌شود.

یک اتاق سرگرمی کودک هم در اپلیکیشن خود داریم که بازخوردهای بسیار خوبی از آن دریافت کردیم. این اتاق سرگرمی به کمک روانشناسان و متخصصان برای کودکان زیر سن دبستان و تحصیل طراحی شده است.

در بخش ارائه خدمات فروشگاه و قسمت آگهی‌ها را داریم که مغازه‌داران می‌توانند سیسمونی و لباس‌های دوره نوجوانی خود را در بخش آگهی‌ها داشته باشند. کمیسیون فروشگاه از تولیدکنندگان یا عرضه‌کنندگان کالاها و خدمات والدین و کودک و سیسمونی بین ۵ تا ۱۵درصد، با توجه به نوع کالا یا خدمات متغیر است. بخش دیگر سیس‌نی‌نی بخش تحلیل نقاشی کودکان است. در این بخش روانشناس نقاشی کودک را تحلیل می‌کند. تعرفه تحلیل ۳ نقاشی کودک توسط دکتر روانشناس به همراه ۱۵دقیقه مشاوره تلفنی در سیس‌نی‌نی ۱۵۰هزار تومان است.

ما در  استارتاپ سیس‌نی‌نی بخشی را هم برای مشاوره تلفنی ‌داریم. در این بخش کاربر پزشک مورد نظر خود را انتخاب و مشاوره تلفنی دریافت می‌کند. ویژگی دیگری که ما پایه‌گذاری کردیم، میزبانی از دیگر پلتفرم‌هایی است که در حوزه کودک و والدین خدمات ارائه می‌دهند. وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی که حوزه کاری آنها حوزه کودک و والدین هستند، می‌توانند با لوگوی خودشان در اپلیکیشن سیس‌نی‌نی حضور داشته باشند و به فروش کالا و خدمات بپردازند. کمیسیون از دیگر پلتفرم‌های حوزه والدین و کودک که میزبانی آنها انجام می‌شود، بین ۵ تا ۲۰ درصد محاسبه می‌شود که با توجه به نوع خدمات متغیر است.

ما می‌خواهیم اولین سوپر اپلیکیشن حوزه والدین و کودک باشیم. در آپدیت جدید سیس‌نی‌نی ۴ پلتفرم دیگر، شامل آموزش زبان انگلیسی به کودکان زیر ۷ سال، آموزش مالی و بورس به کودکان و مواردی از این دست به خدمات ما اضافه می‌شود.

بخش تحلیل نقاشی شما چگونه کار می‌کند؟

در این بخش ۳ نقاشی از کودک برای ما ارسال می‌شود؛ سپس ۱۵‌دقیقه مکالمه تلفنی با کودک و روانشناس خواهیم داشت. تعرفه هزینه دریافتی ما از هزینه‌های رایج برای مشاوره در این حوزه پایین‌تر است‌. البته شاید به‌تازگی وب‌سایت‌هایی هم به این حوزه وارد شده باشند؛ اما تحلیل نقاشی همواره یکی از حوزه‌های پرطرفدار در سیس‌نی‌نی بوده است.

اگر به عقب بگردید، چه ایده‌ای را انتخاب می‌کنید یا چه بخشی از مسیر خود را تغییر می‌دهید؟

مسیر کلی را بله دوباره انتخاب می‌کنم. ریل‌گذاری من در این مسیر درست بوده است. البته رویکرد من همواره به این موضوع یادگیری مداوم است و یقین دارم که هرگز به نقطه‌ای نمی‌رسم که همه اطلاعات لازم را داشته باشم. اما در حال حاضر منتورهایی که از آنها مشاوره می‌گیرم هم درستی این مسیر را تایید می‌کنند. اما اشتباهات و آزمون و خطاهایی هم در این مسیر داشته‌ایم.

زمانی که هنوز ایده ‌ما به راه‌اندازی وب‌سایت و اپلیکیشن منجر نشده بود، ما موفق به جذب سرمایه‌گذارهایی شدیم. در آن دوران یکی از این سرمایه‌گذاران پیشنهاد مشارکت ۵۰درصدی به ما داد اما به توافق نرسیدیم. اگر به عقب برگردم، شاید انعطاف بیشتری در موضوع جذب سرمایه نشان بدهم. شاید با وجود سرمایه‌گذار می‌توانستیم به کارهای خود سرعت بسیار بیشتری بدهیم و مسیر دو‌ساله فعلی خود را  در کمتر از یک سال طی کنیم.

می‌توانستیم با کسانی کار ‌کنیم که تجاربی بیش از ما داشتند. می‌توانستیم بودجه بیشتری تزریق کنیم و تبلیغاتی، هرچند محدود، داشته باشیم. از سوی دیگر می‌توانستیم منابع انسانی متخصص‌تری داشته باشیم و زودتر به هدف خود برسیم؛ اما حالا عملکرد ما آهسته و پیوسته و چراغ خاموش است.

با چه چالش‌های دیگری در این مسیر همراه بودید؟

ما چالش‌های فراوانی داشتیم. بحث کارآفرینی در ایران ‌مبحث بسیار دشواری است. با اینکه بسیاری از افراد در این مورد زیاد صحبت‌های مثبتی می‌کنند اما در این مسیر سنگ‌اندازی‌های زیادی رخ می‌دهد. مبحث کارآفرینی واقعا در این وضعیت اقتصادی سخت است.

بسیار دشوار است که بتوانیم برای جوانان اشتغال‌زایی داشته باشیم و در این مسیر به حمایت نیاز داریم. البته تاکنون مورد بعضی از حمایت‌های معنوی قرار گرفته‌ایم. بحث منابع انسانی و محدودیت بودجه دو بخش اصلی هستند که در آن با چالش مواجه شده‌ایم. من دو ضعف عمده سیس‌نی‌نی را منابع انسانی و محدودیت بودجه می‌دانم.

آماری از تعداد کاربران فعال استارتاپ سیس‌نی‌نی دارید؟

به صورت حدودی، در وب‌سایت و اپلیکیشن، از هر ۱۰۰۰ بازدید تقریبا ۲۵۰ نفر مشتریان وفادار هستند و ۷۵۰ کاربر بازدید اولیه خود را دارند. تا به حال ۲۰۰۰ بار اپلیکیشن سیس‌نی‌نی نصب شده و بیش از ۱۱۰‌هزار صفحه در این برنامه ورق خورده است. کسانی که این اپلیکیشن را نصب کرده‌اند بازخورد مثبتی داشته‌اند.

این اپلیکیشن هم برای اندروید و هم برای IOS به صورت رایگان در دسترس قرار دارد. توجه کنید که تنها با ۲۰۰۰ نصب ۱۱۰ هزار صفحه در اپلیکیشن ما ورق خورده است. این موضوع نشان می‌دهد که ما در مسیر درست هستیم و صرفا به دلیل کمبود تبلیغات هنوز به‌خوبی شناخته نشده‌ایم.

چشم‌انداز استارتاپ سیس‌نی‌نی

به‌طور کلی حوزه پزشکی و سلامت بسیار پتانسیل بالایی دارد. حوزه بازی و سرگرمی هم همین‌طور است. به همین خاطر برنامه ما برای سال بعدی اگر بتوانیم جذب سرمایه داشته باشیم، افزودن خدمات زیر به خدمات سیس‌نی‌نی است.

همکاری با بیمه‌ها: پزشکان همکار ما این موضوع را پیشنهاد کردند. هزینه‌های درمان نازایی بسیار سنگین است و تحت پوشش بیمه قرار نگرفته است. ما تلاش داریم با مذاکره با شرکت‌های بیمه این هزینه‌ها را زیر‌مجموعه بیمه بیاوریم. این موضوع برای بیمه‌ها هم جذاب است و شاید سیس‌نی‌نی بتواند برای اولین‌بار این خدمت را در اپلیکیشن خود ارائه دهد.

همکاری با مهد‌‌کودک‌ها: این مورد از موارد دیگری است‌ که می‌تواند درآمد زیادی برای مهد‌کودک و مدارس و موسسات آموزشی همراه داشته باشد.‌‌ ما با بسیاری از گروه‌های تئاتر کودک که حتی در صدا‌و‌سیما برنامه برگزار می‌کنند در ارتباط هستیم و می‌توانیم با تعرفه‌های پایین‌تر این کمپین را برگزار کنیم‌. امکان برگزاری کمپین نقاشی و مسائل روانشناسی هم در مهد‌کودک‌های مدارس و موسسات آموزشی وجود دارد.

همکاری با بانک‌ها: سیس‌نی‌نی می‌تواند برای افتتاح حساب کودک و نوجوان با بانک‌ها همکاری داشته باشد. در نتیجه این همکاری می‌توانیم وام‌هایی را هم به خانواده‌ها و کودکان اختصاص دهیم.

پیش از این با ستاد فرمان امام هم صحبت‌هایی شده بود‌. این ستاد سیس‌نی‌نی را بابت طرحی انتخاب کرده بودند که در طی آن اقلام پر‌مصرف بتوانند ارزان‌تر در سیس‌نی‌نی ارائه شوند و یک سری وام‌ها بابت فرزندهای دوم، سوم و چهارم از طریق سیس‌نی‌نی پرداخت شوند؛ اما با سرکار آمدن دولت جدید این موضوع مسکوت ماند.

با بنیانگذار استارتاپ سیس‌نی‌نی بیشتر آشنا شوید

من حمید جشنی متولد ۲۳‌مهر ۱۳۶۵ در تهران هستم. رشته تحصیلی من مدیریت بازرگانی بوده است. من مدیرعامل وب‌سایت و اپلیکیشن سیس‌نی‌نی و شرکت داتام ایده توسعه فناوری هستم. این شرکت عضو رسمی پارک فناوری پردیس است. حوزه تخصص خودم را مشاوره کسب‌وکار، فروش و بازاریابی و کارآفرینی می‌دانم. من فعالیت خود را از سال ۱۳۹۹ و از کارشناسی فروش و ویزیتوری شروع کردم. در واقع پس از پایان سربازی بود که تخصص فروش و بازاریابی را انتخاب کردم. اولین جایی که در آن مشغول به فعالیت شدم، کارشناس فروش حضوری بودم اما من را دنبال وصول مطالبات می‌فرستادند.

پیشرفت من به صورت پله به پله اتفاق افتاد و کم‌کم به کارشناس ارشد فروش، سرپرست فروش و مدیر فروش ارتقا پیدا کردم. تا اینکه به جای فروش کالا، شروع به فروش خدمات کردم. فروش خدمات بسیار سخت‌تر از فروش کالا بود.

از سال‌های‌۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ به حوزه آنلاین استارتاپ‌ها پا گذاشتم. در آن دوران متوجه شده بودم که آینده در دستان اینترنت قرار دارد و همه چیز در حال حرکت به سمت کسب‌وکارهای آنلاین است. من هم با ‌این روند همراه شدم. در آن دوران من این شانس را داشتم که در استارتاپ‌هایی مشغول به کار شوم که همه به جاهای خوبی رسیدند و توانستند سرمایه‌گذاران خوبی را جذب کنند. در حوزه استارتاپ‌ها کار خود را با آی‌هوم شروع کردم. من از ابتدای این استارتاپ با آن همراه بودم تا نقطه‌ای که توسط سرآوا خریداری شد. در آی‌هوم سرپرست ارشد فروش بودم. پس از آن مدیر فروش استارتاپ آسان‌پرداخت شدم و پس از آن مدیر فروش استارتاپ اوتوهاب ایران خودرو شدم.

با توجه به اینکه امسال سال دانش‌بنیان نامگذاری شده، امیدوارم فرصت خوبی برای ما باشد تا بتوانیم اتفاقات خوبی را در اکوسیستم استارتاپی ایران شاهد باشیم. ما پتانسیل‌های زیادی در حوزه استارتاپی داریم اما تنها به علت کمبود بودجه و حمایت‌نشدن، بسیاری از پتانسیل‌ها به سرانجام نرسیدند. متاسفانه حتی مبحث سرمایه‌گذاری خطر‌پذیر هم آنگونه که باید استارتاپ‌های نوپا را حمایت نمی‌کنند و به سرانجام رساندن یک ایده در این شرایط بسیار دشوار است. متاسفانه در این حوزه‌ها صرفا صحبت از سرمایه‌گذاری می‌شود اما عملا اتفاق‌هایی که باید، نمی‌افتند. من دو سال و نیم کار را با هزینه شخصی خودم جلو بردم اما کسانی که مانند من با ایده خوبی جلو آمده‌اند و می‌توانند کارآفرینی داشته باشند چرا باید به علت حمایت‌نشدن ۶ ماهه کسب‌وکار خود را رها کنند؟

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.