کاهش ۵۰ درصدی سرمایه گذاری خطرپذیر در ایران

0

سهم استارتاپ های ایرانی در سال ۱۴۰۱ از ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری در حوزه منا فقط ۳۵ میلیون دلار بود

بر اساس آمارهای اعلامی انجمن سرمایه گذاری خطر پذیر ایران بعنوان تنها تشکل صنفی صندوق های سرمایه گذاری خطر پذیر در کشورمان، در سال ۱۴۰۱ میزان سرمایه گذاری خطر پذیر در ایران ۵۰ درصد کاهش داشته است.

به گزارش هفته نامه شنبه نشریه اختصاصی استارتاپ ها در ایران؛ طبق گزارش سال ۱۴۰۰ انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر که با همکاری مجموعه تکراسا تهیه شده، مبلغ کل قراردادهای سرمایه گذاری خطرپذیر در سال ۱۴۰۰  “دو هزار و دویست و بیست میلیارد تومان” اعلام شده بود. در آخرین گزارشی که انجمن سرمایه گذاری خطر پذیر چند روز پیش درکانال تلگرامی خود منتشر کرده است. میزان سرمایه گذاری خطر پذیر در سال ۱۴۰۱  “هزار و صد چهارده میلیارد تومان” بوده است. به معنای  کاهش ۵۰ درصدی میزان سرمایه گذاری خطر پذیر در کشورمان.

آمارهای این گزارش نشان می دهد  در سال گذشته در همه حوزه ها کاهش محسوس و معناداری اتفاق افتاده است.

تسهیلات:

در بخش تسهیلات اعطا شده، در سال ۱۴۰۰ با عدد” هزار و سیصد میلیارد تومان” مواجه می شویم؛ در حالی که همین شاخص در سال ۱۴۰۱ برای اعضای انجمن، حدود “هزار میلیارد تومان” است. به عبارتی ۵/۲۳ درصد کاهش را شاهد هستیم.

ضمانت نامه ها:

در شاخص ضمانت نامه ها، صندوق های پژوهش و فنآوری و جسورانه ها در سال ۱۴۰۰، تا “سه هزار و ششصد و ده میلیارد تومان” ضمانت نامه صادر کرده بودند اما در سال ۱۴۰۱ با کاهش حدود هزار میلیاردی مواجه هستیم. اعضای انجمن که دربرگیرنده ۱۲۰ صندوق و شتابدهنده هستند” دو هزار و پانصد و هفده میلیارد تومان” ضمانت نامه صادر کرده اند، کاهشی ۳۰ درصدی.

مقایسه سرمایه گذاری خطرپذیر
مقایسه میزان سرمایه گذاری خطرپذیر در سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ منبع: گزارش سالانه انجمن سرمایه گذاری حطرپذیر ایران

نکته مهم دیگری که نشان از یک فاجعه دارد با در نظر گرفتن میانگین نرخ تبدیل دلار ۳۲ هزارتومان برای سال ۱۴۰۱؛ مجموعه سرمایه گذاری خطر پذیر ایران در این سال  به ۳۵ میلیون دلار می رسد.

به گزارش هفته نامه شنبه نشریه اختصاصی استارتاپ ها در ایران؛ این در حالی است که در سال ۲۰۲۲ استارتاپ های امارات متحده عربی به میزان ۱.۸۵ میلیارد دلار در ۲۵۰ معامله به دست آوردند (افزایش ۵ درصدی از نظر ارزش سرمایه گذاری). عربستان سعودی با افزایش ۹۰۷ میلیون دلاری از طریق ۱۵۳ معامله (افزایش ۴۰ درصدی در ارزش سرمایه‌گذاری) در رتبه دوم قرار گرفت، در حالی که مصر ۷۰ درصد نسبت به سال ۲۰۲۱ رشد چشمگیری داشته است، با ۱۸۰ معامله به ارزش ۷۳۶ میلیون دلار، رتبه سوم را در منطقه منا به دست آورد.

میزان سرمایه گذاری ماهیانه در حوزه منا
میزان سرمایه گذاری ماهیانه در حوزه منا

عمده دلیل کاهش سرمایه گذاری خطر پذیر به سیاست های کلان کشور باز می گردد. قطع سرمایه، دانش و تجربه سرمایه گذاران خارجی، بی ثباتی اقتصادی و نبودن چشم اندازی روشن و انگیزه ای

برای سرمایه گذاری سرمایه گذاران داخلی، عدم ارتباط با کشورهای جهان، تحریم های بین المللی، قطعی و کاهش سرعت اینترنت، فیلرینگ، قوانین و ممیزی های سخت گیرانه، مهاجرت و نا امیدی بخشی از کارآفرینان، جوانان و مهاجرت آنان، جهش ناگهانی دلار و بی ثباتی در نرخ ارز از بین رفتن استارتاپ های کوچک و متوسط، کاهش قدرت خرید مردم، از دست رفتن سرمایه های اجتماعی  و… سیاست های غلط مسئولان در این حوزه و دلایل متعدد دیگر دست به دست هم داده که سیر نزولی سرمایه گذاری خطر پذیر سال به سال روند نزولی داشته باشد.

یکی دیگر از نکات قابل تامل در این آمار این است که با نگاهی به اسامی صندوق های پژوهش فنآوری و حتی صندوق های جسورانه که در سال ۱۴۰۱ در اکوسیستم استارتاپی ایران سرمایه گذاری کرده اند نشان می دهد بخش قابل توجهی از سرمایه گذاری در اکوسیستم استارتاپی ایران توسط صندوق ها و سرمایه گذاران بخش خصوصی اتفاق نیفتاده است بلکه از سوی مجموعه های دولتی و حاکمیتی که از بودجه عمومی کشور ارتزاق می کنند سرمایه ها وارد اکوسیستم استارتاپی ایران شده است. لذا با تشدید تحریم ها و با کاهش منابع دولت و نهادهای خصولتی شاهد کاهش سرمایه گذاری آنان در سال ۱۴۰۱ در اکوسیستم هستیم، روندی که به نظر می رسد ادامه دار باشد.

از این رو با ادامه روند فعلی (دولتی و خصولتی شدن صندوق های سرمایه گذاری خطر پذیر) و عدم بازگشت صندوق های بخش خصوصی و سرمایه گذاران خارجی به چرخه طبیعی سرمایه گذاری، شاهد ورشکستی اقتصادی اکوسیستم استارتاپی کشور خواهیم بود. چرا که نبود سرمایه در آینده نزدیک به مثابه خشکسالی است که گریبان استارتاپ ها و صندوق های سرمایه گذاری خطر پذیر و کلیت اکوسیستم استارتاپی ایران را خواهد گرفت.

محدود و حذف کردن صندوق ها و سرمایه گذاران بخش خصوصی و از طرفی گسترش و تاسیس صندوق های سرمایه گذاری خطر پذیر متصل به دولت و … خصولتی خطری بود که از سه سال پیش توسط کارآفرینان و سرمایه گذاران بخش خصوصی گوشزد شد اما فعالان استارتاپی، انجمن ها و مسئولان توجهی به آن نکردند.

اما بسیاری از استارتاپ ها به روند سرمایه گذاری درستی رسیدند برای دیدن بر روی لیست سرمایه گذاران خطر پذیر کلیک کنید.

آنچه در این گزارش عجیب و قابل تامل به نظر می رسد  این است که انجمن سرمایه گذاری خطر پذیر ایران با انتشار این آمار کاهشی خبر از پیش بینی رشد ۱۰۰ درصدی خدمات اعضای انجمن در سال گذشته داده است!  آیا ۱.۱۱۴ میلیارد تومان، از ۲.۲۲۰ میلیارد تومان بیشتر است؟!

و اگر این یک پیش بینی است آیا با گذشت سه ماه از پایان سال ۱۴۰۱ و انتشار گزارش عملکرد شرکت ها، آیا نباید پیش بینی ها براساس و مبتنی برآمار متقن ارائه شوند؟!

 

گزارش انجمن سرمایه گذاری
گزارش انجمن سرمایه گذاری حطرپذیر ایران برای سال ۱۴۰۱
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.