محتوای برند

PWA راه حل اپلیکیشن‌های ایرانی برای کاربران IOS

گفت‌وگو با امین فریدی‌راد، مدیر راهکارهای بانکداری دیجیتال و صفورا اسماعیلی کارشناس ارشد توسعه بازار

مجموعه رادین از توسعه اپلیکیشن‌های تحت وب پیشرو می‌گوید
براساس آمارهای موجود، 95‌درصد گوشی‌های هوشمند موجود در بازار ایران در دست گوشی‌های اندروید و 5‌درصد در اختیارIOS است که از این میزان سهم سامسونگ 56‌درصد، نوکیا 17‌درصد، هوآوی 9‌درصد و شیائومی 7 درصد است. برای کاربران اندروید شرایط چندان سخت نیست. اپ‌استورهای مختلف ایرانی و خارجی نیازهای کاربران این سیستم عامل را تامین می‌کنند اما تحریم‌ها باعث شده کاربران IOS ایرانی در استفاده از اپلیکیشن‌ها و خدمات اینترنتی سازمان‌ها، کسب‌وکارهای جدید و… محروم باشند. خدمات الکترونیک بانکداری و موبایل‌بانک‌ها یکی از نمونه‌های این محدودیت‌ها هستند.در این شرایط برای استفاده از خدمات الکترونیک بانکی راه‌های سختی پیش روی کاربران IOS است؛ این کاربران می‌بایستی عطای استفاده از این خدمات را به لقایش ببخشند یا با پرداخت شارژ سالیانه از اپ‌استورهای ایرانی، اپلیکیشن موبایل‌بانک خود را دریافت کنند که هیچ‌کدام از این راه‌ها چندان خوشایند نیست. زیرساخت اپلیکیشن نسخه پیشرو یا Progressive Web App (به اختصار PWA) در تلاشی موفق برای حل این مشکل در دسترس کاربران قرار گرفته است تا بتوانند به‌راحتی و بدون تحریم از امکانات موبایل‏‏بانک خود استفاده کنند. این سیستم که با تلاش مجموعه رادین آماده بهره‌برداری است، می‌تواند علاوه بر اینکه کمکی شایان در راستای حل مشکلات بانکداری الکترونیک برای کاربران IOS به شمار آید، با ویژگی‌های مثبت خود در سایر سازمان‌ها، استارتاپ‌ها و‌… مورد استفاده قرار بگیرد. فریدی‌راد مدیر راهکارهای بانکداری دیجیتال، علی ترکی مدیر فنی محصول و صفورا اسماعیلی، کارشناس توسعه بازار از مجموعه رادین در رابطه با کارکرد PWA با شنبه گفت‌وگویی داشتند که در ادامه می‌خوانید:

برای شروع، سیستم‌های PWA چه نیازی را از مردم رفع می‌کنند و چطور به عنوان راهکاری امن شناخته می‌شوند؟

اسماعیلی: دیگر دوره‌ای که مشتری آخرین عنصری که سازمان‌ها به آن فکر می‌کردند، به‌سر آمده است؛ حالا سازمان‌ها مشتری‌های خود را به عنوان قلب فعالیت‌هایشان قرار می‌دهند و بسیاری از استراتژی‌های تولید محصول، بازاریابی و فروش‌شان را بر اساس مشتری پایه‌ریزی می‌کنند؛ به عبارت دیگر، دنیای امروز به سمتی در حال تغییر است که سازمان‌ها در حال وسعت‌دادن به اختیار مشتری هستند.

این موضوع برای استارتاپ‏‏ها، ارگان‌هایی نظیر خدمات درمانی، بیمه‏‏ها، هتل‏‏ها، بانک‌ها و… که ارتباط با مشتری، حساسیت بیشتری برای آنها دارد و همچنین هر استراتژی که برای برخورد با مشتری در نظر گرفته می‌شود، اهمیت زیادی پیدا می‌کند.

همانطور که همه می‌دانیم، تحریم‌ها باعث ایجاد موانعی بزرگ برای کاربران IOS شده است و سبب شده که به بسیاری از اپلیکیشن‌ها دسترسی نداشته و با مشکلات زیادی در این زمینه مواجه باشند و خیلی از راهکارهایی که برای این مشکل وجود دارد، موقتی است و مانند مسکن عمل می‌کنند و راهکارهایی نیستند که ما بتوانیم به عنوان یک راه‌حل درست در اختیار کاربران IOS بگذاریم و خیالشان را راحت کنیم که در استفاده از بسیاری از اپلیکیشن‌ها با مشکل خاصی مواجه نشوند.

خیلی از استارتاپ‌ها در چند سال گذشته به این موضوع ورود کرده‏‏اند و برای کاربران خود از نسخه PWA استفاده و اموری مانند سفارش، پرداخت و… را انجام داده و به نیاز این گروه از کاربران پاسخ می‌دهند. اما صنعت بانکداری نتوانست همپای استارتاپ‏‏ها حرکت کند و در حال حاضر کاربران IOS خیلی از بانک‌ها نمی‌توانند از اپلیکیشن‏‏های این بانک‌ها (موبایل‌بانک‌ها) استفاده کنند و اگر بخواهند، باید هزینه‌ پرداخت کنند؛ این یعنی ما قسمت مهمی از مشتری‏‏مان را در میانه راه رها کرده‏‏ایم.

بر اساس آمار، 5‌درصد بازار گوشی‌های هوشمند متعلق به کاربران IOS است که رقم قابل توجهی است و سوالی که در اینجا مطرح می‌شود، این است که آیا این 5‌درصد برای بانک‌ها ارزشی خلق نمی‌کنند؟

در صورتی که احتمالا خیلی از این افراد که کاربر IOS هستند، در طبقه‌های اجتماعی A و B قرار دارند و احتمالا برای بانک‏‏ها ارزش‌آفرینی زیادی دارند. اما جوابی برای این سوال نبوده و مشخص نیست که چرا بانک‏‏ها این 5 درصد را نادیده می‌گیرند، نیازمندی کاربران را نمی‌شناسند یا چابک نیستند و نتوانسته‏‏اند ترندها را دنبال کنند. این موضوع برای ارگان‏‏ها و سازمان‏‏ها با خدمات مشابه هم قابل تعمیم است.

فریدی: در سازمان‌هایی که در حوزه بانکی و پرداخت کار می‏‏کنند و حتی ‌استارتاپ‌ها که به نوعی با داده‏‏های مشتریان سر و کار دارند، امنیت و عملکرد اهمیت زیادی دارد. ما با پیشینه 15‌ساله‏‏ خود در زمینه بانکی و پرداخت و امنیت بانکداری از سال پیش وارد حوزه PWA شده‌ایم و از تجارب خود استفاده کرده‌ایم تا بتوانیم محصول خوب و با‌کیفیتی را ارائه کنیم. به جرات می‌توانیم بگوییم، محصول ما نمونه بسیار موفقی است و دوست داریم این تجربه را به اشتراک بگذاریم.

در حال حاضر استارتاپ‏‏ها برای توسعه محصول و ایده‌های جدید خود مجبورند هزینه اولیه زیادی پرداخت کنند و غالبا برای ارائه محصولاتشان نیازمند اپلیکیشن هستند و زمانی که ما از اپلیکیشن صحبت می‌کنیم، بحث پلتفرم‌ها و سیستم‌عامل‌های مختلف گوشی‌های هوشمند مطرح می‌شود. ما برای کاهش هزینه اولیه استارتاپ‌ها راهکاري را پیشنهاد می‌دهیم؛ استفاده از تکنولوژی PWA این هزینه‌‏های اضافی را حذف می‌کند و در یک جمله محصولی طراحی می‌شود که روی تمام پلتفرم‌ها می‌توان از آن استفاده کرد و دیگر نیازی نیست برای تمام سیستم عامل‌ها برنامه‌نویسی با زبان‌های مختلف انجام شود و آنها را جداگانه توسعه داد.

بیشتر بدانید: فینتک چیست

مسئله بعدی ترند جهانی است. در حال حاضر تمام اپ‏‏هایی که روی شبکه‌های اجتماعی هستند یا حتی اپ‏‏های بانکی، استارتاپ‏‏ها و شرکت‏‏های بزرگ، به دلیل ویژگی‌های مثبتی که استفاده از PWAها نسبت به اپلیکیشن اصلی دارد، به سمت استفاده از تکنولوژی PWA حرکت کرده‏‏اند.

در ایران در فضای بانکی و پرداخت تنها 4بانک در این حوزه مشغول به فعالیتند و این حرکت کند است اما ما قصد داریم که این مفهوم را بیشتر جا بیندازیم که شرکت‌های نرم‌افزاری و حتی استارتاپ‌ها وارد این فضا شوند و در این مسیرحرکت کنند؛ چرا که تحریم‌های روزافزون مانع رشد کسب‌و‌کارها شده‏‏اند، که اغلب با این موضوع قابل کنترل هستند.

این موضوع آپدیت‌شدن اپلیکیشن‌ها و اتوماتیک‌شدن این فرایند برای کاربر، استارتاپ‏‏ها و سازمان‌ها چه سودی دارد که PWA آن را حل کرده است؟

اسماعیلی: ممکن است در آپدیت جدید سرویس جدیدی ارائه بدهند یا به طور مثال در یک اپ پانکی کاربر ممکن است قابلیت درخواست موجودی و انتقال وجه را داشته باشد ولی در آپدیت جدید سرویس نیکوکاری هم اضافه شده باشد ولی کاربری که آپدیت نکرده است، امکان دسترسی به سرویس نیکوکاری را ندارد. آپدیت اجباری اتفاق خوشایندی نیست نه برای کسب‌و‌کارها و نه برای کاربر، اما با آپدیت خودکار می‏‏توان سرویس‌های جدید را در اختیار تمام کاربران قرار داد.

فریدی: فرض کنید به هر دلیلی مثلا الزام مراجع بالادستی یا نیاز به یک تغییر اجباری یا سریع در سرویس‌های جاری اپ شما وجود داشته باشد. کاری که ما می‏‏توانیم بکنیم این است که بدون اینکه کاربر متوجه این اشتباه شود، در کوتاه‏‏ترین زمان ممکن نسبت به سایر پلتفرم‏‏ها آن را اعمال یا اصلاح کنیم.

اگر بخواهیم از عملکرد این سیستم به طور کلی و برای همه سازمان‌ها و استارتاپ‌ها برای بانکداری صحبت کنیم، PWA در بانکداری به چه نیازی پاسخ خواهد داد؟

فریدی: یک به یک ویژگی‏‏هایی که به آن اشاره شد، در فضای بانکداری هم به‏‏کار می‌آیند اما اگر بخواهم به این سوال پاسخ بدهم، می‏‏توانم در این چند مورد آنها را خلاصه کنم:

  1. استفاده کاربران IOS ازخدمات بانکی بدون پرداخت هزینه و بی‌اثر کردن تحریم‏‏ها
  2. نگهداری سامانه‏‏های موجود
  3.  چابکی در ارائه سرویس نسبت به سایر پلتفرم‏‏ها
  4. جلوگیری از تعدد نسخه‏‏های فعال موجود.

5درصد یک جمعیت میلیونی، تعداد قابل توجهی است و راهکار فعلی برای حل این مشکل اپ‌استورهای ایرانی هستند که با دریافت هزینه سالیانه به شما امکان استفاده از اپ‌های ایرانی را روی IOS می‌دهند. با راهکار ارائه‌شده، کاربران بانک که از سیستم IOS استفاده می‌کنند، دیگر نیازی به صرف این هزینه ندارند.

اسماعیلی: دسترسی به موبایل‏‏بانک باید به قدری راحت باشد که شما برای استفاده از آن نیاز به پرداخت پول اضافه‌تری و یا آبونمان نداشته باشید. مانند این است که بانک‌ها بگویند اگر از جلوی شعبه بانک رد شوید، باید فلان مقدار مبلغ را پرداخت کنید. دسترسی به موبایل‌بانک، اپلیکیشن‌های رمز‌ پویا و … باید برای کاربر مهیا باشد؛ این بزرگ‌ترین مزیتی است که PWA می‌تواند در نظام بانکداری داشته باشد.

چه تعداد بانک تا به حال از PWA استفاده می‌کنند؟

اسماعیلی: طبق بررسی‌های ما 4بانک در حال حاضر از این تکنولوژی استفاده می‌کنند و کاربران IOS را به رسمیت می‌شناسند و برایشان سرویسی تعریف کرده‌اند؛ امیدوارم که در آینده همه بانک‌ها بتوانند به نیاز همه مشتری‌هایشان به صورت چابک و در لحظه پاسخ بدهند و به سمت PWA بروند.

فریدی: سرعت ارائه قابلیت‌های جدید در نسخه‌های PWA بسیار بالاتر است و چیزی در حدود یک‌سوم پیاده‏‏سازی روی پلتفرم‌های دیگر طول می‌کشد؛ یعنی اگر شما بخواهید قابلیتی را در بستر اپ‏‏های نیتیو بنویسید، با در نظرگرفتن تمام پیش‌نیاز‏‏هایی که دارید، زمان حدود 2 الی 3برابری نسبت به PWA باید صرف کنید تا بتوانید آن را پیاده‏‏سازی کنید.

این موضوع اهمیت بسیاری دارد و استفاده از این راهکار باعث می‌شود که شرکت‌ها، سازمان‌ها و یا بانک‌ها در ارائه خدماتشان پیشرو باشند. در ایران رویدادهای مختلفی رخ می‌دهد که به نسبت آنها باید سرویس‌های لحظه‌ای ارائه شود و هر بانکی که بتواند این سرویس‌ها را سریع‌تر از دیگران ارائه بدهد، مسلما سهم بازار بیشتری کسب خواهد کرد.

پس چرا بانک‏‏ها به این سمت حرکت نمی‌کنند؟

فریدی: به نظر می‏‏رسد نیاز شناسایی شده و همین تعداد محدود امسال از نسخه PWA‌شان رونمایی کرده‏‏اند. کاملا حس می‌شود که بانک‌ها در حال حرکت به این سمت هستند و امیدوارم که در این فضای رقابتی و به جهت حرکت در مسیر پیشرفت کشور، سایر بنگاه‏‏ها و استارتاپ‏‏ها نیز از این قابلیت استفاده لازم را داشته باشند.

بحث امنیت اطلاعات برای کاربران اینترنت بخش بسیار مهمی است و این موضوع به بخش بانکداری و پرداخت که می‌رسد، اهمیت چندبرابری پیدا می‌کند. این سیستم‌ها از نظر امنیت اطلاعات چطور عمل می‌کنند؟

فریدی: تمام استانداردهای امنیتی که در فضای وب داشتیم، در اینجا هم داریم. علاوه بر اینها ما مکانیسم‌های بیشتری مانند اثرانگشت و راهکار جلوگیري از تقلب و …. را توسعه داده‌ایم؛ کاری که تصور ما بر این است که اولین بار به صورت مطمئن انجام شده، ورود با اثرانگشت، عنبیه و اسکن صورت در بستر وب و PWA با استفاده از قابلیت‏‏هایی است که سیستم عامل در اختیار ما قرار داده است؛ چراکه احراز هویت مشتری در فضای بانکی و پرداخت اهمیت بیشتری دارد.

مجموعه رادین از توسعه اپلیکیشن‌های تحت وب پیشرو می‌گوید

ویژگی‌های اپلیکیشن‌های PWA


ترکی: پشتیبانی از اپلیکیشن‌های PWA ابتدا روی سیستم عامل اندروید اجرا شد و این قابلیت را به کاربران می‌داد که اپلیکیشن تحت وبشان را با رعایت استانداردهایی روی گوشی نصب کنند، اما به این معنی نیست که به عنوان یک اپلیکیشن Native روی گوشی نصب می‌شود، بلکه روی Home Screen می‌رود و در کنار آن لوگوی گوگل دیده می‌شود. اخیرا برای PWAها اتفاقات بهتری رخ داد و دیگر این اپلیکیشن‌ها مانند اپلیکیشن Native نمایش داده می‌شوند.

فریدی: به بیانی عمومی‏‏تر یعنی شما یک سامانه را به صورت وب با استاندارد PWA طراحی می‌کنید اما این امکان را دارید که آن را به صورت اپلیکیشن روی پلتفرم‌های مختلف نصب کنید و یا با استفاده از تکنولوژی TWA اپلیکیشن PWA خود را در استورهای مختلف سیستم عامل‌های اندروید، IOS و… منتشر کنید.

نکته جالب ماجرا این است که به ازای همه پلتفرم‏‏ها و سیستم‏‏های عامل دیگر دغدغه‌‌ نوشتن زیرساخت با زبان‌های برنامه‌نویسی متفاوت وجود ندارد.

اسماعیلی: این نسخه به قدری با اپلیکیشن Native شباهت دارد که حتی خودتان هم نمی‌توانید تشخیص بدهید که این اپلیکیشن Native است یا PWA.

ترکی: یکی از دلایلی که ممکن است استارتاپ‌ها به خاطر آن سمت سیستم‌های تحت وب نروند، این است که می‌خواهند اپلیکیشنی داشته باشند که بتواند به صورت آفلاین کار کند و زمانی که آنلاین شد، تمام اطلاعات خودش را با سرور همگام سازی کند درحالی که این اتفاق در PWA با تکنولوژی به اسم BackgroundSync انجام می‌شود. این موضوع برای کاربر حس بهتری را در تعامل با اپ در شرایط بدون اینترنت و یا حتی اینترنت با سرعت نامناسب فراهم می‏‏کند.

اسماعیلی: تا به حال شده است در حال انجام یک عملیات در یک اپلیکیشن باشید و با قطع اینترنت با صفحه سفید (دایناسور معروف) مواجه شوید یا پیام مشکل ارتباط با سرور دریافت کنید؟ اما در PWA این اتفاق نمی‌افتد و شما همچنان می‌توانید در صفحات گردش کنید و دسترسی مشاهده صفحاتی که به اینترنت و دریافت اطلاعات از سرور نیازی ندارند، از شما گرفته نمی‌شود.

ترکی: یکی دیگر از قابلیت‏‏هایی که اخیرا به PWA ها اضافه شده است، قابلیت نمایش تعداد پیام‏‏های خوانده نشده و کارهای موجود در کارتابل شما در کنار لوگوی اپلیکیشن PWA نصب شده ‌روی گوشی کاربران است؛ مانند اپلیکیشن‏‏های پیام‏‏رسان که تعداد پیام‏‏های خوانده‌نشده را در کنار لوگوی اپلیکیشن خودشان نمایش می‏‏دهند.

فریدی: موضوع دیگری که همانند اپ‏‏های Native می‏‏توان از آن در PWA نیز بهره برد، طراحی ویجت‏‏ها و
Shortcut‌ ها برای دسترسی سریع و راحت‏‏تر کاربر است که امکانات خوبی را در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‏‏دهد.

ترکی: موضوع دیگری که به نوبه خودش اهمیت بسیار زیادی دارد، این است که در اپلیکیشن‏‏های PWA به‌روزرسانی به آخرین نسخه موجود در مدت زمان کمی به‏‏صورت خودکار انجام می‏‏شود و دیگر نیازی نیست که کاربران این دغدغه را داشته باشند که نسخه جدید را دانلود و مجدد نصب کنند.

اسماعیلی: یکی از دغدغه‏‏های مهم کسب‌و‌کارها در این حوزه موضوع نگهداری و پشتیبانی از نسخ مختلف ارائه‌شده به مشتریان است‌. کاربران اپ‏‏هایشان را آپدیت نمی‏‏کنند یا به سختی به سمت آپدیت می‌روند در حالی‏‏که راهکار PWA می‏‏تواند این دغدغه را به‏‏راحتی برای توسعه‌دهندگان رفع کند و بدون اینکه خللی در استفاده کاربر از اپ اتفاق بیفتد، به راحتی نسخه جدید ‌روی گوشی تمام کاربران نصب شود.

از طرف دیگر خیلی از توسعه‌دهندگان اپ‌ این دغدغه را دارند که می‌خواهند اگر کاربری سیستم آنها را در چند تب مختلف باز کرد، همه تب‌های این مرورگر با هم همگام‌سازی شده باشند. خیلی افراد این موضوع را از طریق چالش‏‏هایی مانند وب سوکت که روی بستر وب است، انجام می‌دهند؛ در حالی که این چالش را به ساده‌ترین حالت با تکنولوژی‌ای به نام
BroadcastChannel می‌توان بدون نیاز به ارتباط با سرور انجام داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال تست نسخه ی آزمایشی سایت شنبه مگ هستیم!

اگر با ایراداتی در رابط کاربری سایت مواجه شدید، آن را به ما اطلاع دهید. از همراهی تون سپاس‌ گذاریم.

در حال تست نسخه ی آزمایشی سایت شنبه مگ هستیم!

اگر با ایراداتی در رابط کاربری سایت مواجه شدید، آن را به ما اطلاع دهید. از همراهی تون سپاس‌ گذاریم.