در پنل مسیریاب های ایرانی با اجرای آقای میلاد نوری بنیانگذار پونز قرار است درباره دو اپلیکیشن مسیریاب که توانستند با نمونههای خارجی موفق خود رقابت کنند و به رشد و توسعه برسند صحبت کنیم و قرار است این پنل بیشتر جنبه انتقال تجربه داشته باشد؛ برای کسانی که میخواهند محصولی با نمونه موفق خارجی ارائه کنند.
مهمانان این بخش در یلدا سامیت 98 آقای حسین بخشایش مدیر استراتژی مسیریاب و نقشه نشان و خانم زویا نیکنام مدیر روابط عمومی مسیریاب بلد هستند.
در ابتدای پنل هر کدام از میهمانها پس از معرفی خود تعداد کاربران فعال اپلیکیشن خود را اعلام میکنند. اعلام میشود که بلد 3 میلیون و 500 هزار کاربر فعال به گزارش کافه بازار دارد و نشان بیش از 3 میلیون 800 هزار نصب فعال به گزارش فایربیس دارد.
نوری: بسیاری از افراد با رویکرد انتقادی میگویند با وجود نمونههای خارجی موفق چه ضرورتی برای ایجاد مسیریاب های ایرانی وجود داشت؟
نیکنام: نقشهها و مسیریابهای بومی مانند یاندکس در کشورهای دیگر نیز وجود دارند. چیزی که در تولید مسیریاب و نقشه بومی حائز اهمیت است برطرف کردن نیازهای بومی کاربران است که بلد تلاش میکند این نیازها را شناسایی و برطرف کند.
بخشایش: ما نیز از ابتدای تولید و توسعه اپلیکیشن نشان معتقد بودیم که کسبوکارهای ایرانی به یک مسیریاب بومی نیاز پیدا میکنند و این مسیریاب میتواند برای آنها یک ارزش افزوده ایجاد کند و تیم نشان نیز برای کاربران ایرانی مزیتهایی را خلق کرده که گوگل یا ویز آنها را برای کشور ما ندارد. برای مثال نشان دادن طرح ترافیکی در نشان یا نمایش سرعتگیرها در نقشه.
نوری: چرا نسخه اپلیکیشنهایتان را ایرانیزه کردهاید و به آنها مسیریاب و نقشه ایرانی میگویید؟ در واقع سوالم این است که چرا وارد بازارهای جهانی نمیشوید؟
نیکنام: وقتی ما از بلد به عنوان یک نقشه بومی یاد میکنیم، منظورمان این است که یک تیم ایرانی آن را ساخته و در کنار این موضوع چیزهایی هست که خاص کشور ماست. برای مثال مسیریابی ترکیبی با حمل و نقل عمومی چیزی است که بلد به عنوان یک مزیت بومی آن را ارائه کرده. ما تلاش میکنیم با گسترش سیستم مسیریابی ترکیبی که در بلد وجود دارد به کاهش آلودگی هوا، ترافیک و… کمک کنیم و نقشه با جزئیات بیشتری در اختیار کاربران قرار دهیم.
بخشایش: من با شما موافق هستم و ما هیچوقت در نشان نگفتیم که ما یک مسیریاب بومی هستیم ما را نصب کنید. توقع نداریم که به واسطه بومی بودن افراد نشان را نصب کنند. همین الان نیز ما نقشه جهان را هم روی اپلیکیشن نشان داریم.
نوری: در توییتر افراد میپرسند که چرا بلد اطلاعاتی که در اختیار دارد را بصورت API در اختیار کسبوکارها قرار نمیدهد؟
نیکنام: در برنامه ما این است که به این موضوع هم بپردازیم اما الان اولویتهای مهمتری داریم.
نوری: معمولا تفکر کاربران ایرانی نسبت به اپلیکیشنهای بومی تفکر انتقادی است. با توجه به این موضوع، چه چیزی باعث شده که مسیریاب های ایرانی مورد استقبال مردم قرار بگیرند؟
نیکنام: بلد یک سرویس خوب ارائه داده و موضوع بسیار مهم این است که به واسطه جانبداری و طرفداری که از یک سری سرویسها انجام میشود لزوما اقبالی صورت نمیگیرد. موفقیت بلد بخاطر سرویس خوبی است که ارائه داده و توانسته نیازهای کاربران را برطرف کند. مانند خدمات دستیار صوتی فارسی، مسیریابی و… همه اینها کنار هم یک تجربه کاربری خوبی را برای کاربران بلد ایجاد کرده.
نوری: 3 تا اتفاق در ایران افتاد: ویز فیلتر شد، اسنپ و تپسی از استفاده کاربران از ویز جلوگیری کردند و قطعی اینترنت. ممکن است این اتفاقات به کسبوکار شما کمک کرده باشند. آیا در بلند مدت نیز این اتفاق برای کسبوکار شما مفید خواهد بود؟
بخشایش: ما امیدواریم که حاکمیت به احترام کاربران ایرانی محدودیتی را برای انتخاب آنها قائل نشود. قطعی اینترنت افزایش نصب برای نشان داشت اما ما از این موضوع راضی نیستیم چون کاربری که مجبور به نصب اپلیکیشنی شود، بعد از رفع محدودیت دوباره به انتخاب خودش بازمیگردد و کاربر وفاداری نخواهد بود.
نیکنام: ما در بلد معتقد هستیم هرگونه محدودیت یا فیلترینگ روی سرویسهای رقیب ما مانند ویز یا گوگل مپ نتیجهای در بر نخواهد داشت و با حضور این رقبا نیز ما در حال رشد و توسعه بودیم. اتفاق قطعی اینترنت برای ما نیز یک افزایش نصب را به همراه داشت اما چیزی که برای ما اهمیت دارد این است که بتوانیم با وجود رقبای بینالمللی رشد کنیم.
نوری: چگونه اطلاعات مورد نیاز اپلیکیشن خود را به روز میکنید؟
نیکنام: مشارکت کاربران روی نقشه خدمتی است که ما در حال ایجاد آن هستیم و در کنار آن از اطلاعات سازمانهای مختلف نیز استفاده میکنیم. همچنین ماشینهای تصویربردار بلد نیز در تمامی شهرهای ایران در حال تصویربرداری هستند و تیم بلد این تصاویر را به صورت اطلاعات درآورده و روی اپلیکیشن پیاده سازی میکند.
بخشایش: با اکتفا کردن به یک داده نمیتوان اطلاعات به روزی داشت. ما نیز از سازمانها اطلاعات گرفتیم و از قدرت جامعه کاربران نیز در نشان استفاده استفاده کردیم.
نوری: درآمد سیستمهای مسیریاب مانند شما به چه صورت است؟
نیکنام: چشماندازی که برای مسیریابها و نقشهها در سراسر دنیا وجود داره به 2 بخش تقسیم میشود: بخش APIها و بخش تبلیغات که به واسطه موقعیت جغرافیایی کاربر به او نشان داده میشود. بلد نیز در آینده به دنبال این مدلهای درآمدزایی هست.
بخشایش: صحبتهای خانم نیکنام درست و مدلهای درآمدی مسیریابها در دنیا به همین شکل است که ما نیز به دنبال درآمدزایی به این صورت هستیم.
نوری: کاربران ایرانی روی این موضوع که اطلاعاتشان دست اپلیکیشنهای ایرانی باشد بسیار حساس هستند. این موضوع را چگونه حل کردید؟
نیکنام: اطلاعاتی که ما از کاربران داریم صرفا لاگهایی از مسیر کاربر است که به صورت منقطع از یک مسیر کلی بدست ما میرسد و در نهایت با چسباندن آنها به هم نیز هیچ اطلاعاتی که به ضرر کاربران باشد در اختیار ما نخواهد بود.
بخشایش: حساسیتی که روی مسیریاب وجود داره با حساسیتی که روی یک پیامرسان وجود داره متفاوت است و البته غیر از مسیریابها، اپلیکیشنهای دیگری نیز هستند که به لوکیشن کاربران دسترسی دارند.
در ادامه پنل آقای نوری بخشی از توییتها و سوالات مردم را خواندند و از مهمانان پنل خواستند تا به سوالات کاربران پاسخ دهند. همچنین در انتهای پنل نیز مهمانان برنامه از اقدامات آیندهشان برای نقشه و مسیریاب های ایرانی بلد و نشان صحبت کردند.