رادیو شنبه پادکست های استارتاپی فناوری فین تک و بانکداری

دنیای رمزارزها

نظر بنیانگذار صرافی آنلاین نوبیتکس درباره آینده ارز دیجیتال در ایران _ هفته نامه شنبه
می‌گویند ایده‌ها می‌توانند دنیا را تغییر دهند. ایده‌هایی که حاصل نیازهای قدیم و جدید ما هستند. این نیازها ایده‌ها را شکل می‌دهند و ایده‌ها ابزارها را می‌سازند و ابزارها در نهایت هویت انسان را می‌سازند. مفهوم قدرت همیشه به شکلی به پول و سرمایه گره خورده است. به همین خاطر از دهه هشتاد میلادی ما شاهد شکل گیری ایده‌هایی هستیم که سعی می‌کنند تمرکز پول را از دست دولت‌ها خارج و بین مردم تقسیم کنند تا مردم خود بتوانند صاحب دارایی‌هایی خود باشند. بدون دخالت شخص سومی مثل بانک، دولت، سازمان‌ یا هر نوع مرکزی. از طرفی انسان‌ها حق دارند که بر رازهای خود اشراف داشته باشند و خود تصمیم بگیرند که آن اطلاعات، رازها یا هر چیزی را با چه یا کسانی به اشتراک بگذارند.

ارز دیجیتال یکی از آن ایده‌هاست. اولین اقدام جدی اواخر دهه هشتاد میلادی با شکل دیجی کش انجام شد و تا همین امروز با بیش ده هزار رمز ارز ادامه داشته و به نظر می‌آید دنیا در حال آماده شدن است تا تبادلات خود را در آینده با استفاده از رمز ارزها انجام دهد. در ایران هم توجه ویژه مردم به این بازار را شاهد هستیم. اعداد و ارقام نشان می‌دهند نزدیک به ده میلیون کاربر ایرانی در این بازار در حال سرمایه گذاری و فعالیت هستند. برای پرداختن به مسائل مختلف این حوزه در ایران و جهان به سراغ آقای راد بنیان‌گذار صرافی نوبیتکس رفتیم تا راجع به آینده ارز دیجیتال در ایران صحبت کنیم.

تاریخچه پیدایش رمزارزها

طبق گفته‌های آقای راد، رمزارزها از ابتدای ایجاد آن‌ها که حدود ده، یازده سال پیش است که با بیت کوین پا به عرصه وجود گذاشتند، تا به امروز یک رشد پیوسته‌ای را حداقل داشتند. شاید در مقاطعی از نظر قیمتی افت یا نزول داشتند اما از نظر میزان پذیرش و تعداد کاربرانی که صاحب رمز ارز هستند یا با رمزارز کار می‌کنند، ترند مثبت پیوسته‌ای داشته است. آخرین آمارهایی که در دنیا منتشر شده در حال حاضر چیزی حدود ۲۰۰ میلیون نفر درگیر رمزارزها هستند. در خیلی از کشورها مثل استرالیا، ده درصد از جمعیت آن‌ها به نوعی در رمزارزها سرمایه گذاری کرده‌اند.

در بعضی از کشورها این عدد خیلی بیشتر است، مثلا ویتنام چیزی حدود سی، چهل درصد جمعیت است. در کشور ایران نیز هم همگام با این ترند جهانی ما شاهد سرمایه گذاری و ورود هموطنانمان به این حوزه بودیم که آماری که در واقع در سه ماه گذشته توسط یک موسسه تحقیقاتی منتشر شد، تخمینی که زده بودند چیزی حدود ده، دوازده میلیون نفر ایرانی به نوعی درگیر رمزارزها هستند. یا خود مستقیم خرید رمزارز می‌کنند یا به صورت غیرمستقیم و با واسطه در این بازار ورود کردند.

پیش‌بینی آینده ارز دیجیتال در ایران و استقبال مردم از این سرمایه گذاری

هم‌بنیانگذار نوبیتکس درباره آینده ارز دیجیتال در ایران گفت: «به نظر من جز کشورهایی هستیم که تقریبا استقبال متوسط به بالا بوده است. اگر ما عدد دویست میلیونی که نظر سنجی شده را مبنا قرار دهیم، چیزی حول و حوش سه، چهار درصد جمعیت دنیا می‌شود که درگیر موضوع رمزارزها هستند و در کشور ما عدد ۱۲-۱۳٪ طبیعتا از این عدد بالاتر است و من فکر می‌کنم به دلایل مختلف استقبال از موضوع رمزارزها در کشور ما بیش از متوسط جهانی بوده است.»

او درباره میزان استقبال و رونق بازار رمزارز در ایران اظهار داشت: « استقبال اصلی به نظر من همگام با ترند جهانی است. یعنی همانقدر که ممکن است در آمریکا یا چین نسبت به رمزارزها در این ۷-۸ ماه گذشته استقبال شکل گرفته باشد، در کشور ما هم به همان دلایل این استقبال وجود دارد. دلیل اصلی آن هم حداقل در ۷-۸ ماه گذشته تغییر ترند قیمتی رمزارزها بوده است.»

تحریم ایران توسط صرافی‌های خرید و فروش ارز دیجیتال خارجی

او همچنین درباره مشکلات کاربران ایرانی برای حضور در بازارهای جهانی تاکید کرد: «برای ورود به صرافی‌های خارجی و بازارهای جهانی مثل بقیه سرویس‌های دیگر از قبیل گوگل و گیت هاب و غیره به دلیل تحریم‌ها کاربران ایرانی هیچ وقت در این چند سال نتوانستند به راحتی و با هویت واقعی به سرویس‌های بین المللی دسترسی داشته باشند. رمزارزها هم مشابه همان هستند. در برهه‌هایی بعضی از صرافی های جهانی برای رشد خود و کسب درآمد سهل گیری‌هایی را انجام دادند. نمونه همان صرافی معروف بایننس که احتمالا همه می‌دانند که ابتدای ورود آن ایرانی‌ها حتی با پاسپورت ایرانی احراز هویت می‌کردند و هیچ محدودیتی نداشتند.

اما به مرور زمان به دلیل اینکه لازم است خود را با قوانین جهانی انطباق دهند، سختگیری‌هایی را روی کاربران ایرانی و همینطور کاربرانی که در سایر کشورها در لیست تحریم‌های سازمان ملل هستند اعمال می‌کنند. که در نهایت منجر به این می‌شود که بعضی از این صرافی‌ها اجازه خروج سرمایه به کاربر ایرانی می‌دهند ولی بعضی از آن‌ها حتی ممکن است سرمایه کاربر ایرانی را بلوکه کنند.  به نظر من این مهم‌ترین مشکل کاربران ایرانی برای فعالیت در بازارهای جهانی است.»

اعتماد مردم به صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی معتبر؛ راه‌حل خلاص شدن از تحریم‌ها

او درباره راه حل رفع این مشکلات گفت: « مردم عملا باید از سرویس‌های داخلی استفاده کنند. خود صرافی ما یکی از آن سرویس‌هاست. طبیعتا در مقایسه با صرافی‌های جهانی ما شاید هنوز تنوع سرویس‌ها و خدمات را نداشته باشیم. ولی به هر حال حداقل خیال کاربران ایرانی راحت است که دارایی آن‌ها در یک شرکت ایرانی است. اگر مشکلی پیش بیاید قابلیت پیگیری دارد و ریسک بلوکه شدن ندارد و هیچ نگرانی هم از بابت تحریم‌ها نخواهند داشت. در واقع به مرور زمان کیفیت سرویس‌های ایرانی هم قابل مقایسه به نمونه‌های خارجی خواهد شد.»

راد درباره قانون‌گذاری برای بازار رمزارز اظهار داشت: « قانون‌گذاری در حوزه رمزارزها کلا یک مسئله بسیار پیچیده نه در کشور ما بلکه در سایر کشورهاست. در کشور ما هم چند سالی هست که درگیر این موضوع هست و موافقان و مخالفان خاص خود را دارد. در بدنه حاکمیت که بعضی از ارگان موافق هستند و بعضی دیگر مخالف هستند. هر کدام هم دغدغه‌های خود را دارند که ممکن است به حق و به جا باشد. مشکل ما این است که بتوانیم این‌ها را جمع بندی کنیم. کسی که دغدغه‌مند است بتوانیم دغدغه‌های او را پاسخ دهیم.

بتوانیم به یک نقطه‌ای برسیم که این رگولاتوری یا قانون‌گذاری در نهایت منجر به یک بازی برد برد برای تمام ذی نفعان شود، یعنی چه کسب و کارها، چه کاربرانی که در این حوزه فعال هستند و چه خود حاکمیت که طبیعتا دغدغه‌های خاص خود را دارد. به نظر من با یک رگولاتوری خوب می‌شود هم کسب و کارها به فعالیت خود ادامه دهند و هم از حقوق کاربرها محافظت شود و هم اینکه دولت و حاکمیت هم بتواند دغدغه‌ها و نگرانی‌های خود را به شکل خوبی رصد کند.»

4.3/5 - (6 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *