از فناوری تشخیص چهره چه میدانید؟
فناوری تشخیص چهره (Face Recognition) نوعی تکنولوژی هوشمند و بیومتریک است که میتواند با مقایسه و تجزیهوتحلیل الگوهای مبتنی بر اجزای صورت، شخص را شناسایی و تایید کند. به زبان ساده، این تکنولوژی قادر است ویژگیهای صورت شما را تجزیهوتحلیل کند، آن را با اطلاعات موجود در یک پایگاه داده مطابقت دهد و در صورت منطبق بودن، شما را شناسایی کند. از آنجا که ساختار چهره همه افراد نیز منحصربهفرد است و هیچ دو صورت کاملا یکسانی در دنیا وجود ندارد، این فناوری همچون دیگر فناوریهای بیومتریک مثل اسکن عنبیه و اثر انگشت در شناسایی هویت افراد کاربرد دارد.
روشهای مختلف تشخیص بیومتریک را میتوان در دستههای فیزیولوژیک (اثر انگشت، DNA، اسکن صورت) و رفتاری (حرکت دست، سر و چشم، ضربهزدن به کلید، تشخیص صدا) تقسیمبندی کرد. رویکردهای فیزیولوژیک، قاعدتا پایدارتر و غیرقابل تغییر هستند، مگر در اثر آسیبهای شدید. در حالی که الگوهای رفتاری نسبت به شرایط کلی انسان مانند استرس، بیماری یا خستگی حساسیت بیشتری دارند.
چرا فناوری تشخیص چهره تا این حد ضروری شده است؟
پیشرفتهای اخیر در فناوری «بینایی ماشین»، «تجزیهوتحلیل خودکار چهره»، «تشخیص الگو» و «یادگیری ماشین»، امکان ایجاد سیستمهای تشخیص چهره بهصورت خودکار را برای اپلیکیشنها و نرمافزارها فراهم کرده است. به عنوان بخشی از یک فناوری بیومتریک، تشخیص خودکار چهره ویژگیهای مطلوب فراوانی دارد:
-
افزایش امنیت سایبری:
افزایش نیاز به نظارت و ایجاد امنیت، یکی از اصلیترین دلایل ضرورت استفاده از فناوری تشخیص چهره است. در عصر حاضر که دنیای فناوری اطلاعات است، ارزشمندترین دارایی هر شرکت، سازمان یا حتی افراد حقیقی، دادهها هستند. این دادهها طیف وسیعی از اطلاعات ارزشمند را در بر میگیرند؛ از اطلاعات شخصی و هویتی گرفته تا دادههای محرمانه، پسوردها و کلیدهای رمزگشایی سیستمهای بانکی. هوش مصنوعی برای ایجاد امنیت در پردازش اطلاعات و حفظ آنها در برابر حملات سایبری راهکارهایی ویژه و منحصربهفرد دارد.
-
فرایندهای مهم غیرحضوری:
تا پیش از همهگیری ویروس کرونا، فرایندهای غیرحضوری همچون عملیات بانکی، ثبتنامها و دیگر فعالیتهای سازمانی و اداری، از طریق پلتفرمهای آنلاین و به کمک نرمافزارهای کدنویسیشده انجام میشد. این نرمافزارها به دلیل ساختار و نوع کاربریشان، همواره حضور اپراتورهای انسانی و برنامهنویسان را میطلبند. از همین رو، هم پرهزینه و زمانبر هستند و هم از نظر سختافزاری و نرمافزاری آسیبپذیر و مشکلآفریناند. بعد از همهگیری و اجبار عمومی برای درخانهماندن و کار غیرحضوری، کارایی این پلتفرمها و نرمافزارها تا حد زیادی زیر سوال رفت. در نتیجه، ارزش هوش مصنوعی به عنوان فناوری جایگزین برای ثبتنامها و احراز هویت غیرحضوری و آنلاین، بهینهسازی فرایندهای آنلاین بانکی، سفته الکترونیکی و.. بیشازپیش نمایان شد و فینتکها، شرکتهای سرمایهگذاری و بهویژه سازمان بورس، به استفاده از قابلیتهای این فناوری روی آوردند.
-
شناسایی مجرمان:
استفاده از سیستمهای تشخیص چهره برای شناسایی و تایید هویت مجرمان، یکی دیگر از کاربریهای فناوری تشخیص چهره است که به افزایش امنیت داخلی کشورها و کاهش جرم و جنایت کمک میکند. شناسایی مجرمان، از جرمهای کوچک خیابانی و دزدی از خردهفروشیها گرفته تا کلاهبرداریهای بزرگ در شبکههای آنلاین، با این فناوری به بهترین شکل قابل کنترل است.
-
نظارت بر مرزها:
نظارت مرزی و اجرای قانون، موضوع مهم دیگری است که امنیت را در مقیاس بزرگتری برای کشورها به ارمغان میآورد. وجود سیستمهای یکپارچه در ورودی مرزهای غربی و شرقی کشور که از حساسترین مرزهای ایران محسوب میشوند، پایانههای زمینی را به پیشرفتهترین فناوریها تجهیز میکند تا این حوزههای استراتژیک در برابر ورود تروریستها و خرابکاران، ورود غیرقانونی افراد و کالاهای قاچاق ایمن شوند.
-
کنترل بیماری کرونا:
در سرتاسر دنیا، فناوریهای هوشمند تشخیص چهره و بینایی ماشین تا به امروز در کنترل همهگیری نقش داشتهاند. این فناوری با انواع تجهیزات بیومتریک و برنامههای کاربردی در دوربینهای فرودگاهها، اماکن عمومی، مترو و حملونقل شهری برای تشخیص دمای صورت و شناسایی افراد مبتلا که دارای پوشش محافظ سر هستند، مورد استفاده قرار میگیرد.
چرا باید از یک فناوری تشخیص چهره ایرانی استفاده کنیم؟
برخلاف تصور عمومی که بر استفاده از فناوریهای نوین بهصورت کاملا غیربومی تاکید میشود، در این فناوری اتفاقا استفاده از فناوری بومی اصلیترین برتری محسوب میشود. دادههای بومی در سیستمهای تشخیص چهره در مرکز اهمیت قرار دارند؛ چرا که این سامانهها برای هوشمند شدن، میبایست با دادههایی آموزش ببینند که بیشترین سروکار را با آنها دارند. در سامانههای تشخیص چهره، هوش مصنوعی با چهرههای گوناگون افراد آموزش میبیند و قاعدتا هرچه این چهرهها بومیتر و دربردارنده تنوع اقوام ایرانی باشند، عملکرد سیستم بهتر خواهد بود.
برای روشنتر شدن بحث، خوب است بدانید بیشتر فناوریهای حاضر در بازار، به دلیل غیربودمی بودن، از دیتاستهایی آموزش دیدهاند که برای چهرههای ایرانی مناسبسازی نشدهاند. در نتیجه، تعریف درست و واضحی از چهرههای ایرانی ندارند. این دیتاستها عموما در تشخیص سن، حالات چهره و جنسیت افراد ایرانی خطا دارند و چون هوش مصنوعی بهکاررفته در آنها، نوع جمجمه و ساختار چهره اقوام ایرانی را نمیشناسد، در تشخیص چهره و احراز هویتهای منطقه جغرافیایی ما دچار مشکل میشوند.
از سوی دیگر، به دلیل وجود تحریمهای ناعادلانه علیه کشورمان، امکان از دسترس خارج شدن خدمات غیربومی با هر نوسان سیاسی، وجود دارد و کسبوکارها از این نظر همواره در نگرانیهای خاص به سر میبرند. اگر مشکلات ارز و چالش مبادلات مالی را نیز به این مجموعه بیفزاییم، معادله ضرورت استفاده از یک سامانه هوشمند بومی کامل میشود.
در این میان، مرکز تحقیقات هوش مصنوعی پارت با بهرهگیری از قدرتمندترین تیم متخصصان هوش مصنوعی و با استفاده از آخرین و جدیدترین دستاوردهای حوزه یادگیری ماشین، موفق به توسعه و ارائه سامانه هوشمند تشخیص چهره فراشناسا شده است. این سامانه که مطابق با نیازهای سازمانها، نهادهای امنیتی و کسبوکارها و شرکتها توسعه داده شده است، در حال حاضر به عنوان عضو کلیدی احراز هویت در سازمان بورس و اوراق بهادار کشور در حال خدمترسانی است. کارگزاریها و متقاضیان بازار بورس برای ثبتنام در سامانه سجام، از طریق فراشناسا و در کمتر از چند ثانیه احراز هویت میشوند و هوش مصنوعی روند ثبتنام غیرحضوری کاربران را به عهده گرفته است. تا امروز، فراشناسا بیش از 6,500,000 احراز هویت را با موفقیت به انجام رسانده است.
فناوری بیومتریک فراشناسا گوی سبقت را از رقبای خود ربوده است
سامانه فراشناسا به دلیل بهرهمندی از دیتاستهای قدرتمند بومی، علاوه بر اینکه میتواند همه اقوام ایرانی را تشخیص دهد، قادر است با وجود هر نوع پوشش صورت، حجاب یا تغییر ریش، عملیات تشخیص چهره را با دقت بالا انجام دهد. از سوی دیگر، مشکل خطا در شناسایی جنسیت افراد یا سن و حالت چهره که عموما در سیستمهای غیربومی دیده میشود، در این سامانه راه ندارد و از این نظر، این سامانه هوشمند از رقبای خود جلوتر است.
فناوری بیومتریک فراشناسا بهراحتی قابل ادغام با تجهیزات حال حاضر شرکتهاست و از همین رو، سازمانها نیاز به صرف هزینههای هنگفت برای بهکارگیری آن ندارند. این سامانه قابلیت تطبیق با همه نوع دوربینهای مدار بسته را دارد و بسته به نیاز هر کسبوکاری، محصولات و خدمات سفارشیسازی شدهای ارائه میدهد. قابلیتهای این سامانه هوشمند و نیز امکان تطبیقپذیری آن با سیستمهای دیگر، در طیف گستردهای از روشهای احراز هویت عرضه میشود. این قابلیتها را در این لیست میتوان بررسی کرد:
- ارائه APIهای مخصوص برای افزایش وضوح تصویر دوربینهای کمکیفیت
- رنگدهی به تصاویر سیاه و سفید به منظور بالابردن کیفیت تصاویرخروجی دوربینهای مداربسته
- برخورداری از فناوری تشخیص زندهبودن با شناسایی بافت صورت، به منظور جلوگیری از تقلب
- برخورداری از فناوری تشخیص هوشیاری با تکنیک فرمانهای صوتی و حرکتی
- امکان استخراج الگوریتم هوش مصنوعی مانند تشخیص چهره و ردیابی چهره پویا از روی جریان ویدئو
- امکان تشخیص چهره در نور شدید و نور پسزمینه
نتیجهگیری
با پیشرفت روزافزون تکنولوژیهای هوشمند، فناوری تشخیص چهره به بخشی مهم از روند تحول دیجیتال در ایران تبدیل شده است. شرکتهایی که این فناوری بیومتریک را در اختیار دارند، در حال ایجاد دگرگونیهای عظیم در صنایع خود و کل اکوسیستم مرتبط با خود هستند. این شرکتهای پیشرو به مدد دستیابی به این فناوری، در حال طی یک مسیر بالنده با بیشترین سودآوریاند. فراشناسا با ارائه طیف گستردهای از روشهای احراز هویت، بیش از آنچه انتظار میرود، صنایع را برای رشد هر چه بیشتر آماده میکند.
این فناوری در حال حاضر به وجه تمایز شرکتهای چابک از دیگر شرکتها تبدیل شده است و در اختیار داشتن آن، برای شرکتها در حکم شتابدهندهای به فرایندهای مالی و سودآوری آنهاست. در جریان این تحولات پرشتابی که در حال وقوع است، آن صنایعی که فرایندهای کلیدی خود را با این فناوری هماهنگسازی کرده باشند، میتوانند در این رقابت هر چه پیشتر بتازند.