مجموعه سرمایه گذاری خطرپذیر آفرینش در دل هلدینگ بزرگ آفرینش با سابقه بیش از 2دهه فعالیت تخصصی در شبکه پولی و مالی کشور، پزشکی و سلامت و صنایع گردشگری کار خود را شروع کرده است و به عنوان یکی از شرکتهای سرمایهگذاری بزرگ، حمایت خود را از استارتاپها و کسبوکارهای نوپا که دارای یک محصول حداقلی بهینه در بازار باشند، ارائه میدهد.
لطفا خودتان را معرفی بفرمایید.
من وحید حیدری مدیر هلدینگ آفرینش ویسی هستم، 31 سال دارم. بعد از فارغالتحصیلی رشته علوم کامپیوتر در مقطع کارشناسی از دانشگاه امیرکبیر، از آنجایی که به مهندسی صنایع، علوم ارتباطات و مباحث مدیریت حرفهای کسبوکار علاقه زیادی داشتم و عملا حس میکردم برای اینگونه رشتهها ساخته شدهام، فیلد تحصیلیام را به رشته مهندسی صنایع تغییر دادم و گرایش سیستمهای اقتصادی و اجتماعی را در مقطع ارشد در دانشگاه علم و صنعت ادامه دادم و در رشته صنایع سیستم، مدرک ارشد خودم را گرفتم.
به لطف خدا موازی با آن موقعیتی پیش آمد که توانستم کاملا همراستا با پایاننامهای که روی یک کیس واقعی در شرکت مخابرات ایران تعریف موضوع کرده بودم، پروژه تحصیلیام را به انجام برسانم.
از اوایل سال 92 وارد مخابرات ایران شدم و آنجا در دایره تعرفه و پرایسینگ (Pricing)، با اقتباس از چند مدل عملی و بهروز، در این حوزه کار تخصصی انجام داده و تجربه ارزشمندی را به دست آوردم، پایاننامهام را نیز سال 93 و 94 به سرانجام رساندم که نتیجه آن یک نمره خیلی خوب و یک سری مقالات بود.
با توجه به پررنگشدن واژه استارتاپ، شتابدهنده و کارآفرینی در آن ایام، میلی به کار کردن در یک سیستم سنتی کارمندی را نداشتم و در 2سال آخری که در مخابرات بودم، شدیدا روی مطالعه اکوسیستم استارتاپی و اینکه چطور میشود کسبوکاری نوپا راهاندازی کرد و یا حتی اینکه به عنوان حامی (با عنایت به برنامه شرکت جهت راهاندازی دپارتمان توسعه کسبوکارهای نوپا) ارزشگذاری کرد، تمرکز کردم.
در مخابرات نیز فعالیتهای زیادی انجام داده بودیم، با مطالعات موردی تخصصی و متعدد به این نتیجه رسیدیم که مخابرات میتواند دپارتمانی داشته باشد که اکسلریتور بوده و سرمایه گذار خوبی روی این استارتاپها و طرحهای نوین باشد، ولی با در نظر داشتن هویت اکوسیستم استارتاپی و لزوم عملکردهای چابک که اساسا با ساختارهای دولتی و سیستمهای تصمیمگیری شرکتهای اینچنینی در تناقض است، عملیاتیشدن این موضوع ممکن نشد.
قریب به 2 الی 3 سال در مخابرات ایران، روی حوزه کسب و کارهای نوین و اینوست روی آنها با بازوی یک تلهکامیونیشن بزرگ که هم فاند دارد و هم شبکه، کار کردیم، ولی دیگر علاقهای به فعالیت در آن حوزه به شکل کارمندی نداشتم.
در ابتدای سال97 با مجموعه هلدینگ آفرینش آشنا شدم؛ هلدینگ شرکتی با هدف تبدیلشدن به یک ویسی قوی تاسیس کرده بود به نام ایدهپردازان با شرح فعالیتی مصوب کاملا مرتبط با فعالیت به عنوان سرمایهگذار خطرپذیر روی طرحهای نوآورانه مستعد. از من خواستند این را عملی کنم، بعد از یکی دو هفته کار را شروع کردیم.
قبل از اینکه به پروژهها بپردازیم، در مورد خود هلدینگ آفرینش توضیح دهید.
هلدینگ آفرینش یک مجموعه سرمایهگذاری با ورتیکالهای بیزینسی متعدد و شبکهای گسترده از شرکای تجاری در حوزه پولی و بانکی، صنایع پزشکی و سلامت و صنایع گردشگری کشور و … است، بازوی ویسی هلدینگ آفرینش همین آفرینش ویسی است؛ یعنی برندی که برای شرکت ایدهپردازان به ثبت رسیده است.
از آنجایی که حس شد اسم ایدهپردازان برای تعامل Early stage هاست، نه یک ویسی که قرار است روی کسبوکارهای دارای محصول اینوست کند، پس برندمان آفرینش ویسی و اسم ثبتیمان ایدهپردازان است.
مجموعهای متشکل از یک سری جوان مستعد که دایره ارزیابی و تحلیل کسبوکارش مسلط به مدلهای ارزشگذاری کسبوکارهای نوپا، مدلهای کاستومایزشده و استاندارد است، تحلیل کسبوکار میدانند و از دانشگاههای برتر مانند علامه، علم و صنعت و تهران هستند و همه با دید خوب کارآفرینی حضور دارند؛ به علاوه یک دایره مالی حقوقی بسیار محکم و قوی که با بدنه هلدینگ آفرینش مشترک است.
این ویسی چه زمانی راهاندازی شد؟
اواخر سال 96 ران شده بود. به واسطه تأسیس هلدینگ آفرینش با اعمال تغییرات مدیریتی بنده همکاری خود را با این مجموعه آغاز کردم.
چه مبلغی در سال 98 روی استارتاپها سرمایهگذاری کردهاید؟
در سال98 بیش از 40 میلیارد تومان، روی 6 استارتاپ سرمایهگذاری کردیم.
در چه حوزههایی سرمایه گذاری میکنید؟
با توجه به سابقه و تجربه هلدینگ آفرینش و دانشی که در تیم مدیریتی ویسی آفرینش وجود دارد، در حوزههای فین تک، ارزهای دیجیتال، پزشکی و سلامت، اینترنت اشیا، آموزش آنلاین، خدمات آنلاین، صنعت بیمه و گردشگری سرمایه گذاری میکنیم.
برنامه شما برای سرمایه گذاری در سال 99 به چه صورت است؟
برای امسال نیز برنامه داریم روی 10 استارتاپ مستعد سرمایه گذاری کنیم که این سرمایه گذاری میتواند به صورت سرمایه گذاری مشترک با سایر شرکتهای سرمایه گذاری باشد. مبلغ سرمایه گذاری نیز نسبت به سال گذشته چندین برابر خواهد بود.
از پروژههایی که آفرینش روی آنها سرمایه گذاری کرده است، برایمان بگویید.
ما در سال اول، 6 کسبوکار نوپا را حمایت کردیم که در ادامه توضیح میدهم:
پروژه آیلینک(Ilink) و زربن با محوریت بلاک چین و ارزهای دیجیتال؛ جوانان مستعدی که طرح پیادهسازی آیلینک را داشتند، از طریق دوستانی که در مرکز رشد سامسونگ دانشگاه امیرکبیر داشتیم، شناسایی و این متخصصان برنامهنویسی بلاک چین را جهت پیادهسازی آیلینک که بستری است برای ارائه سرویس مبتنی بر بلاک چین و به طور خاص شبکه یکی از ارزهای دیجیتال با هزینه شبکه پایین و سرعت تراکنش بالا، حمایت کردیم.
بستر آیلینک قرار بود مشابه یک کیف پول دیجیتالی امکان ارسال، دریافت و خرجکردن دارایی دیجیتال در شبکه مورد پذیرش خود را فراهم کند که این موضوع مصداق بارز ایجاد ارزش افزوده بر بستر بلاک چین به شکل ملموس بود، که به واسطه اینکه بانک مرکزی اجازه بهرهبرداری از توکن، ریلیز توکن و آیسیاو (ICO) را نمیدهد و لذا با توجه به اعلام این موضوع در بهمنماه سال97، بنیانگذاران ناگزیر پیوت کرده و یک محصول دیجیتال مارکتینگ ارائه دادند به نام زربن، در مقام یک کمک برای دیجیتال مارکتینگ ارزان به استارتاپها؛ پلتفرمی که شما میتوانید در آن بسیار ارزان سفارش نصب اپ دهید، به این صورت که لینک خود را میگذارید و آن لینک ویو میخورد.
یعنی عملا یک بروزر درست کردیم، آنجا توکن، یعنی سکه و الماس توزیع میشود، آنهایی که سکه و الماس دارند میتوانند با الماسشان شارژ بخرند یا با سکهشان دوباره سفارش نصب اپ بدهند یا هر کار دیگری. این پروژه، پروژه بدی نبود، خیلی مدل درآمدی آن مدل درآمدیای نبود که بگوییم مثل بقیه فین تکها کلی میتوانیم روی آن مانور بدهیم، ولی روی بزرگشدنش فکر میکنیم.
بعدا یک تیم مارکتینگ از گروههایی که وجود داشتند و در سال98 با آنها آشنا شده بودیم، کنار بچههای برنامهنویس که آیلینک را ران کرده بودند، گذاشتیم که خدا را شکر یک پلن خوب درآمده است و الان برای اصطلاحات توسعه زربن، یک سری برنامهها داریم.
پس از تجربه توسعه محصول بر بستر بلاک چین، تصمیم گرفتیم با ورود به صنعت ارز دیجیتال با حمایت از گروههای مستعد و خلاق خلق ارزش کنیم.
در همین راستا به شکل آزمایشی اولین حلقههای این صنعت را آزمودیم، بعد از رانکردن، ران آزمایشی سیستمهای پردازشی در شبکه رمز ارز مختلف پیشنهاد دادیم و پروژه صرافی ارز دیجیتال را تعریف کردیم (حتی برای تولید ماینر و اسمبلکردن آن تلاشهای زیادی کردیم اما بهواسطه بهای تمامشده پایین مدلهای چینی و دلایل متعدد دیگر این امر محقق نشد، به رغم اینکه در این خصوص دانش خوبی در مجموعه شرکت و جوانان محقق گروه رسوب پیدا کرد).
والکس؛ سومین سرمایهگذاری پروژه پلتفرم معاملاتی ارز دیجیتال: در خلال تحقیق و توسعه برای پیداکردن فرصت جهت خلق ارزش در صنعت بلاک چین و ارز دیجیتال پس از تبیین شرایط موجود و مشکلات پیش روی فعالان حوزه رمز ارزها که اهم آنها امنیت فضای نگهداری داراییهای دیجیتال ایشان و همچنین کلاهبرداریهای بسیار مرسوم در این صنعت بود، تصمیم گرفتیم گروه مستعد و خلاقی را که از مرکز رشد تیوان دانشگاه شریف شناسایی کرده بودیم به نام والکس را حمایت کنیم تا در راستای تحقق هدف و چشمانداز ایشان به شرح «ایجاد پلتفرمی ایمن، حرفهای با رابط کاربری آسان برای معاملات بدون واسطه داراییهای دیجیتال» به این جوانان مستعد و مجموعه دانشبنیان ایشان کمک کنیم. این گروه با تلاش جدی در این بازار 24ساعته توانسته است محصولی قابل اتکا و بستری امن برای فعالان این حوزه تهیه کند.
با در نظر داشتن نقش اساسی و کاربردی ارزهای دیجیتال در توسعه روابط تجاری و زیرساختهای فعالیتهای بینالمللی، بسیار خوشبین هستیم که گروه دانشبنیان والکس با تکیه بر تیم جوان و خلاق و دانشآموختگان برترین دانشگاههای کشور، کمکهای شایانی به اکوسیستم فناوری مالی کشور خواهد کرد.
دستیار کامل هوشمند خدمات پزشکی، پالسی نو؛ سرمایه گذاری چهارم: محصول چهارم نیز حاصل آشنایی با گروهی است به نام پالسی نو. ابتدا اسمشان مدسیس بود، مد سیستم، یعنی سیستم مدیکال و اسم فعلیشان پالسی نو، یعنی ضربانی جدید. پالسی نو قرار بود یک دستیار ارائه خدمات پزشکی هوشمند باشد.
یعنی شما یک عکس از نسخهات بگیری، هم برای شما نوبت بگیرد و هم به شما بگوید چه چیزی در نسخه شما لحاظ شده، پیش چه کسی باید بروی، چه کسانی این سرویس را میتوانند ارائه بدهند و بهینهترین هزینه کجاست.
موتورش تهیه شده بود که چند ماه روی آن کار کردیم و قویترش کردیم، به علاوه اینکه دو سه تا آدم باتجربه و حرفهای در شبکه درمان کشور به عنوان بنیانگذاران نظر ما را برای حمایت مادی و معنوی جلب کردند، به لطف خدا در چند ماه گذشته پس از گذشت مدت محدودی از زمان سرمایه گذاری ما رشد این گروه قابل توجه بوده و بدون شک به هوشمندترین دستیار درمانی کشور تبدیل خواهد شد.
گروه دانشبنیان الگوریتمیک تریدینگ استلار؛ سرمایه گذاری پنجم: در راستای خلق ارزش بیشتر در حوزه فین تک. با گروهی آشنا شدیم به نام گروه سرمایهگستر هرمس(استلار)، دانشبنیان نوع الف که سرمایه گذاری پنجم ما محسوب میشوند. 5 الگوریتم حرفهای دانشبنیان دارند؛ یعنی خودشان صفر تا صدش را توسعه دادند، دانشآموختگان بسیار باهوش و توانمند و تحصیلکرده در دانشگاههای برتر هستند که به طور خاص در حوزه اقتصادی و مدیریت مالی و بیزینسی فعالیت میکنند.
تقسیم کار خوبی در حوزههای فوق کرده بودند. برای توصیف عملکرد الگوریتمهای دانشبنیان ایشان باید بگویم که در مسابقات الگوریتمی که به صورت رسمی توسط سازمان بورس انجام میشد، موفق شدهاند 2سال پیاپی در 97 و 98 نیز در مسابقات الگوریتمی سازمان بورس اول شوند.
تبلیغات هوشمند و تعاملی باکس(DOOH)؛ سرمایهگذاری ششم: باکس یک استارتاپ با هدف تبدیلشدن به یک آژانس تبلیغاتی حرفهای در حوزه مدیاهای تعاملی و دیجیتال محیطی بر بستر شبکه است که در نظر دارد تا ۵ سال آینده تعداد ۱۰۰۰ استند تعاملی و نمایشگر تبلیغاتی را در فروشگاههای زنجیرهای، مجتمعهای تجاری، فرودگاهها و… نصب کند و با استفاده از پلتفرم نرمافزاری خود به مشتریان خدمات تبلیغات محیطی بفروشد.
این استارتاپ تاکنون موفق شده به بیش از ۵۰ برند مطرح کشور مانند همراه اول، تپسی، کاله و… خدمات طراحی و پیادهسازی کمپینهای دیجیتال محیطی ارائه کند. با خلاقیتی که در این تیم خوشذوق از اولین لحظات جلسه معارفهشان که از طریق دوستان شتابدهنده اکسل صورت گرفته بود، مشاهده کردم آیندهای بسیار درخشان و ارزشهای خلقشده چشمگیری برایشان متصورم.
در نهایت،هلدینگ آفرینش ویسی با شعار تجاریسازی تکنولوژی آمادگی کامل برای حمایت مادی و معنوی از کسب و کارهای نوآورانه مستعد را دارد، که کارآفرینان مشتاق به بهرهمندی از این حمایتها میتوانند از طرق مختلف ارتباطی با ما در تماس بوده و آینده تجاری کسب و کار خود را با ما بیازمایند.
4 دیدگاه ها