هوش مصنوعی، دیتا ساینس، یادگیری ماشین، دیتا ماینینگ، دیتا آنالیز. اینها کلماتی است که ممکن است با شنیدنشان نام شرکتهای بزرگی مثل گوگل، فیسبوک، آمازون یا اپل را به یاد بیاورید؛ اما پس از خواندن این مصاحبه قطعا نام یک شرکت دیگر نیز در ذهن شما حک خواهد شد!
کیلید، استارتاپ جوانی است که هدفش را تحول و شفافیت در بازار مسکن ایران قرار داده و رمز موفقیتش را استفاده از فناوریهایی همچون هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و علم دادهها (Data science) معرفی میکند؛ چیزی که پیش از این در فضای استارتاپی کشور سابقه نداشته است.
علیرضا ذوالفقاری، مدیرعامل و بنیانگذار استارتاپ کیلید، جوان خوشفکری است که در انگلستان تحصیل کرده و تجربه موفقی در اکوسیستم استارتاپی لندن داشته است. او دو سالی است که به ایران برگشته تا با کمک تیم خود، استارتاپ دیگری را به موفقیت برساند.
-
کیلید دقیقا چه کاری را انجام میدهد؟
ما یک پلتفرم جستوجوی مسکن هستیم ولی نگاهی متفاوت به این موضوع داریم. مسکن یک انتخاب ساده نیست؛ انتخابی است که هر شخصی سالها درگیرش خواهد بود. زمانی که شما نیاز به تصمیمگیری دارید، نیاز به مجموعهای از شواهد و دادهها دارید تا بر اساس آنها بتوانید تصمیم درستی بگیرید. مسئولیت ما در کیلید این است تا راه هوشمندانهای برای یک تصمیمگیری درست به کاربران ارائه دهیم.
ما با توجه به دادههایی که در حوزه مسکن وجود دارد، شاخص دقیقی برای مسکن ایجاد کردهایم که روند تغییرات قیمت در نقاط مختلف شهر تهران را نشان میدهد. علاوه بر این، در سامانه کیلید از فناوری پیشرفتهای استفاده میکنیم که ارزیابی هوشمند قیمت ملک را ممکن میسازد. در این سیستم کاربر تنها با واردکردن کدپستی ۱۰ رقمی میتواند تخمین دقیقی از قیمت ملکش به دست آورد و از ارزش آن مطلع شود.
مضاف بر این، خود پلتفرم کیلید از ویژگیهای خاصی مثل Web Mapping و GIS استفاده میکند که مشکلاتی نظیر آدرسدهی در شهر بزرگی مثل تهران را حل کرده و باعث میشود کاربران جستوجوی راحتتری داشته باشند. همچنین سعی کردهایم تا همگام با ترند جهانی، از فناوری واقعیت افزوده (Augmented Reality) نیز در سامانه کیلید استفاده کنیم و الهامبخش جوانانی باشیم که علاقه دارند در این زمینه فعالیت کنند.
-
در مورد GIS و نحوه استفاده از آن در کیلید بیشتر توضیح دهید؟
یکی از مواردی که زمان انتخاب خانه نقش تعیینکنندهای ایفا میکند، این است که بدانیم در اطراف خانه موردنظر ما چه مراکز و مکانهایی وجود دارد، به کدام ایستگاه مترو نزدیک است، در نزدیکی کدام مراکز خرید است، چه مدارسی در اطرافش هست و چیزهایی از این قبیل. کیلید در زمان جستوجو، این اطلاعات را در اختیار کاربران میگذارد که این مهم با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی یا GIS محقق شده است.
در حال حاضر تنها یک یا دوتا از پلتفرمهای فعال در بازار مسکن ایران از فناوری GIS استفاده میکنند و سایرین تنها سایتی برای جستوجو و نمایش فایلها و آگهیهای املاک هستند. کیلید پا را فراتر گذاشته و علاوه بر نمایش فهرست فایلهای ملکی، امکان جستوجو در محدوده مشخصی از نقشه و جستوجو بر اساس موقعیت مکانی را نیز به کاربران ارائه میدهد.
ما با توجه به دادههایی که در حوزه مسکن وجود دارد، شاخص دقیقی برای مسکن ایجاد کردهایم که روند تغییرات قیمت در نقاط مختلف شهر تهران را نشان میدهد. علاوه بر این، در سامانه کیلید از فناوری پیشرفتهای استفاده میکنیم که ارزیابی هوشمند قیمت ملک را ممکن میسازد
«فرصتهای بازار مسکن» بخش دیگری از سامانه کیلید است که از فناوری GIS سود میبرد. این بخش دربرگیرنده اطلاعات مناطق، محلهها و معاملات واقعی انجام شده در نقاط مختلف شهر تهران است و به افراد کمک میکند تا از وضعیت مسکن در محله خود اطلاعات بیشتری کسب کنند و بر اساس این اطلاعات تصمیمگیری درستی برای سرمایهگذاری و خرید مسکن انجام دهند.
ما در کیلید برای اولینبار سیستم ارزیابی قیمت املاک برای تک واحد مسکونی را راهاندازی کردهایم. این فناوری که چند سالی است که در دنیا استفاده میشود، با توجه به ویژگیهای ملک مثل متراژ، تعداد اتاق خواب، سن بنا، پارکینگ، طبقه و املاک معامله شده اطراف، قیمت ملک را با دقت بالایی تخمین میزند. سیستم ارزیابی قیمت ملک تنها مختص املاکی که بهتازگی معامله شدهاند نیست، بلکه میتواند قیمت فعلی ملکی که سالها پیش معامله شده است را تخمین بزند و به مالک دید درستی از ارزش سرمایهاش بدهد.
-
این همه اطلاعات و دادههای خام از کجا میآید، آیا به بانک اطلاعاتی انحصاری خاصی دسترسی دارید؟
این سوالی است که خیلیها میپرسند. سال ۸۷ قانونی در ایران تصویب شد که اجازه دسترسی آزاد به اطلاعات را به شهروندان ایرانی میدهد. بر اساس این قانون همه وزارتخانهها، دستگاههای دولتی و شهرداریها، که وزارت راه و مسکن و شهرسازی نیز جزو آنهاست، موظف هستند اطلاعات غیرخصوصی را در اختیار مردم قرار دهند.
در این راستا وزارت مسکن و شهرسازی سامانه «سابا» را راهاندازی کرده و اطلاعات معاملات رسمی انجام شده با کد رهگیری را در آن قرار میدهد؛ ما نیز از این اطلاعات در سامانه خود استفاده میکنیم. البته باید بگویم که دادههای مورد استفاده ما فقط به دادههای وزارت مسکن و شهرسازی محدود نمیشود بلکه خود کیلید هم دادههای مخصوص به خودش را جمعآوری و تولید میکند که نتیجه آن ایجاد بانک اطلاعاتی است که یکی از کاملترین بانکهای اطلاعاتی در حوزه مسکن محسوب میشود.
-
در حال حاضر چندین استارتاپ مختلف در حوزه مسکن فعالیت میکنند، ولی اگر واقعبین باشیم، مردم هنوز استفاده از روشهای سنتی را ترجیح میدهند. فکر میکنید اشکال کار کجاست و آیا کیلید میتواند این فضا را تغییر دهد؟
مشکل اصلی پلتفرمهای موجود این است که فقط فهرست فایلها و آگهیهای املاک را نشان میدهند؛ چیزی که ذاتا جالب و جذاب نیست. به عنوان مثال، اگر من صاحب خانه باشم، نیازی ندارم دنبال خانه بگردم و سایتهای مشابه کیلید را چک کنم.
اما اتفاقی که در کیلید افتاده این است که کیلید جنس مخاطب را عوض میکند و مخاطبی که دنبال خانه میگردد را به مخاطبی که به این بازار علاقه دارد، تبدیل میکند.
امروز ممکن است من نیازی به خرید یا اجاره مسکن نداشته باشم ولی میخواهم بدانم قیمت خانهام چند است و وضعیت بازار مسکن محل زندگیام چگونه است. این باعث میشود که دسترسی به سامانه کیلید برگشتپذیر باشد. خدمات کیلید یک بار مصرف نیست و هر ماه میشود برای دسترسی به اطلاعات بهتر و جدیدتر به آن مراجعه کرد.
-
چه آرزویی برای بازار مسکن و ProbTech ایران دارید؟
با توجه به اینکه بازار مسکن بازار جذابی برای سرمایهگذاری است، ولی در عین حال ریسک بالایی دارد؛ وقت آن رسیده تا در ایران به بحث PropTech اهمیت بیشتری داده شود.
امیدوارم اتفاق خوبی که سالهای گذشته در بخش فروش اینترنتی و حملونقل افتاد، این بار در بخش مسکن تکرار شود و مردم در این بخش از بازار نیز به قدرت فناوری اعتماد کنند. نیاز است تا بحث علم دادهها در کشور جدیتر دنبال شود و دسترسی بهتری به اطلاعات و دادههای آزاد ایجاد شود تا شاهد عرضه محصولات دانشبنیان و دادهمحور بیشتری همچون کیلید باشیم و از این ترند جهانی در حال رشد عقب نمانیم.
کیلید چگونه ساخته شد؟
دکتر علیرضا ذوالفقاری که فارغالتحصیل مقطع دکترای علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی از امپریال کالج لندن است، در مورد شکلگیری ایده استارتاپ کیلید به چند سوال کوتاه جواب داده است.
-
ایده شکلگیری کیلید از کجا آمد؟
پس از اتمام دوره دکترا در امپریال کالج لندن، استارتاپی در حوزه PropTech در خارج کشور راهاندازی کردم که توانست به موفقیت تجاری برسد و همین انگیزهای شد تا فعالیت مشابهی را در ایران آغاز کنم. پس از بازگشت به ایران با کمک ۲ نفر از دوستان و همکلاسان قدیمی، استارتاپ کیلید را آغاز کردیم تا این بار در فضای ProbTech ایران حرفی برای گفتن داشته باشیم و با تکیه بر دانش و تجربه خود آن را رشد دهیم.
-
یعنی فناوری کیلید بر پایه دانش و تجربه شما در زمینه دیتاساینس توسعه داده شده است؟
بله، همانطور که گفتم، در شرکتی که چند سال پیش در انگلستان تاسیس کردیم، همین کار را انجام میدادیم و با تحلیل بازار لندن موفق به توسعه دقیقترین سیستم ارزیابی هوشمند قیمت ملک در بازار انگلیس شدیم که این فناوری حاصل ۲ سال تحقیق و توسعه در زمینه هوش مصنوعی و Deep learning است.
جالب است بدانید زمانی که میخواستیم این کار را در تهران شروع کنیم، خیلیها به ما گفتند بازار تهران مثل لندن نیست و نمیشود این کار را عملی کرد؛ ولی ما معتقد بودیم ریاضیات در همه جا یکسان است و قوانینش در کشورهای مختلف فرق نمیکند. این شد که اکنون سامانه کیلید در ایران خطای کمتری نسبت به سایتهای مشابه خارجی مثل Zoopla و Zillow دارد و باعث افتخار بنده است که موفق به انجام این کار شدیم.
-
رشد کیلید در ماههای اخیر چگونه بوده و تیمتان از چند نفر تشکیل شده است؟
کیلید در ابتدا تیمی ۳ نفره داشت اما اکنون پس از یک سال تعداد ما به ۵۵ نفر رسیده است که شامل بخشهای فنی، مارکتینگ، فروش و پشتیبانی تلفنی میشود.
در حال حاضر بیش از هزار آژانس و بیش از ۲هزار مشاور املاک عضو سامانه کیلید هستند که هر ماه بر تعداد آنها افزوده میشود. این استقبال خوب را مدیون تیم باانگیزه کیلید و برتری تکنولوژیکیمان در بازار هستیم.
-
در ماههای گذشته اخبار متعددی از کیلید شنیده بودیم، از جمله اینکه کیلید علاوه بر تیم توسعه محصول، یک تیم تحقیق و توسعه هم برای سیستم تخمین هوشمند قیمت خانه دارد. میشود در این مورد بیشتر توضیح دهید؟
فکر میکنم کیلید تنها شرکتی در ایران باشد که محصولی دادهمحور دارد. همه شرکتها تیم فراتاند، بکاند، پروداکت، اپلیکیشن و مارکتینگ دارند ولی ما تنها شرکتی هستیم که تیم Data science خیلی قوی داریم که کار آنها فقط برای مصرف درونسازمانی و BI نیست؛ بلکه محصولی مثل سیستم ارزیابی هوشمند قیمت را تولید میکند که برای عموم مردم کاربرد دارد.
سنتشکنی در بازار مسکن
اگر تا چند سال پیش هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و علم دادهها (Data science) تنها در حد ایده و آرزو مطرح بود، امروز این فناوریها زندگی روزمره ما را تحت تاثیر قرار داده و سبب شدهاند تا کیفیت زندگی انسانها بالاتر رود و کارها راحتتر انجام گیرند.
یکی از اثرات مثبت این مثلث فناوری، کاهش خطای انسانی در تصمیمگیریها و ایجاد فرصتهای بهتر برای انتخابهای درستتر است؛ تصمیماتی که میتوانند در زندگی هر فردی تاثیرگذار باشند و تا سالها او را درگیر خود کنند.
اکنون هر شخصی که اطلاعات و دادههای بیشتری داشته باشد، قدرت بیشتری در دست دارد. مثلا میتواند از این قدرت در سرمایهگذاریها و فعالیتهای اقتصادی سود ببرد و با چشمانی باز شرایط حال و آینده بازار را رصد کند.
بازار مسکن جزو یکی از مهمترین و حساسترین بخشهای اقتصادی ایران به حساب میآید؛ این بازار به همان اندازه که سودآور است، میتواند ریسک زیادی را متوجه سرمایهگذار کند و او را به خطر بیندازد. حال ممکن است این فرد یک مستاجر باشد یا یک مشاور یا انبوهساز.
در کشور ما شناخت کارشناسان و فعالان حوزه مسکن تنها در تجربه و پیشبینی آنها از وضعیت و شرایط بازار خلاصه میشود که قطعا خالی از خطا و اشکال نیست. درحالی که کشورهای پیشرفته جهان مدتهاست از فناوریهای نوین در بازار مسکن سود میبرند، بازار مسکن ایران همچنان سنتی باقی مانده و قدمی در جهت پیوستن به ترند جهانی ProbTech بر نداشته است.
دادهها در خدمت مسکن
استارتاپ کیلید آمده است تا با تکیه بر هوش مصنوعی و علم دادهها این فضا را تغییر دهد و بازار مسکن ایران را به سمت استفاده از تکنولوژی حقیقی سوق دهد.
Kilid.com پلتفرمی است که از نمایش آنلاین آگهیهای ملک فراتر رفته و به تحلیل و آنالیز اطلاعات و دادههای مسکن میپردازد و نتیجه آن را در اختیار کاربرانی قرار میدهد که میخواهند شناختی صحیح، علمی و واقعگرایانه از وضعیت بازار مسکن داشته باشند.
کیلید تنها استارتاپ دانشبنیان کشور است که محصولی دادهمحور دارد. این شرکت با بهرهگرفتن از دانش روز جهان و تحقیق و توسعه در حوزه Data science ابزاری به نام «سیستم ارزیابی هوشمند قیمت ملک» را تولید کرده که برای اولینبار در ایران راهاندازی شده و نظیر آن تاکنون وجود نداشته است.
در این سیستم کاربر تنها با واردکردن کدپستی ۱۰ رقمی خانه خود میتواند به تخمینی دقیق از قیمت فعلی ملک دست پیدا کند و آن را با وضعیت بازار و سایر املاک مشابه بسنجد. این سیستم حتی تاریخچه معاملات انجام شده در سالهای گذشته را به مالک نشان میدهد تا دریابد ارزش ملک او طی زمان چقدر بیشتر شده و برای سرمایه خود چه تصمیماتی میتواند اتخاذ کند.
این سیستم، ارزش واحدهای مسکونی در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران را بر اساس دادههای عمومی وزارت مسکن و شهرسازی، قیمت واحدهای مشابه و ویژگیهایی همچون سن بنا، متراژ، تعداد اتاقها، پارکینگ، طبقه و غیره با دقت بالایی میسنجد و به اطلاع کاربر میرساند.
اگرچه در حال حاضر سایتهای خارجی مشهوری همچون Zoopla از سیستمی مشابه سیستم ارزیابی هوشمند قیمت کیلید سود میبرند، اما کیلید موفق شده است با استفاده از تیم خلاق و مبتکر خود سیستمی دقیقتر از Zoopla و Zillow را به کاربران ایرانی عرضه کند که دستاوردی بزرگ و چشمگیر در حوزه ProbTech تلقی میشود.
سامانه Kilid.com تنها مختص متقاضیان و ارائهدهندگان ملک نیست و ابزارهای آن فقط در بخش مسکن کاربرد ندارد. هر شخصی که به رصد بازار مسکن علاقه داشته باشد یا فعالیت تجاریاش وابسته به این بازار باشد میتواند از سامانه هوشمند کیلید استفاده کند. استارتاپ کیلید در پی آن است تا
ProbTech را در ایران گسترش و بازار سنتی مسکن را با تکنولوژی آشتی دهد. هدف و ماموریت این استارتاپ دانشبنیان، ایجاد شفافیت بیشتر و کاهش ریسک برای سرمایهگذاران حوزه مسکن است؛ چیزی که با کمک علم دادهها و تحقیق و توسعه میتوان به آن دست یافت و شانه به شانه کشورهای پیشرفته جهان حرکت کرد.