بهروز ریاضی هروی | گردهمايي بزرگ شتابدهندهها با حضور گسترده فعالان اكوسيستم استارتاپي ايران 13 اسفند ماه سال 95 در شهر مقدس مشهد برگزار شد. در اين گردهمايي ناصر غانمزاده مدير شتابدهنده فينوا، محسن ملایری مدیرعامل آواتک، محمد امین صمیمی مدیرعامل شتابدهنده مذهبي قرآني شفق، رضا کلانترینژاد مدیرعامل شزان، مصطفي مكارم مديرعامل شتابدهنده فردوسي مشهد،علي علوي سردبير روزنامه خراسان و اکبر هاشمی مدیر مسئول هفتهنامه شنبه به انتقال تجربه پرداختند.
پیام برگزاری این رویداد برای کارآفرینان جوان دوری از «تمرکزگرایی» و «عدم مهاجرت» کارآفرین استارتاپی بود. اکبرهاشمی، مدیرمسئول هفتهنامه شنبه در آغاز این مراسم، با تاکید بر این مهم در سخنان خود عنوان کرد: «همه جای ایران، تهران نیست و همه جای ایران سرای ماست.» و نیز افزود: «براین باوریم که اکوسیستم استارتاپی ایران یک کل است. برای توسعه زیستبوم استارتاپی باید از نگاه بخشی و تنگنظرانه و انحصاریگرایانه دوری کنیم.» هاشمی با اشاره به برگزاری همایش یلدای کارآفرینان استارتاپی گفت: «پس از برگزاری شب یلدا تقاضاهای زیادی از سوی شما خوبان داشتیم بر همین اساس گردهمایی بزرگ شتابدهندهها را در مشهد برگزار میکنیم.» سخنران دیگر علی علوی، سردبیر روزنامه خراسان و مدیر آخرین خبر با بیان اینکه امروز در جامعه شبکهای حضور داریم و زندگی میکنیم، به بررسی ثروتآفرینی و مزایای رسانههای نوین پرداخت و عنوان کرد: «در جامعه امروز آن چیز که تولید ثروت میکند شامل این سه چیز است: اطلاعات، دادههای فرآوری شده و خدمات». سردبیرروزنامه خراسان افزود: «موسسه فرهنگی هنری خراسان همانطور که در شرق کشور به عنوان مرجع رسانهای معرفی شده، در دهه آینده در حوزه «استارتاپ» نیز تبدیل به مرجع سرمایهگذاری خواهد شد، بنابراین در این راه به دلیل نوپابودن از متخصصان برای همکاری و کمک به خراسان دعوت میکنیم.»
سپس ناصرغانمزاده، مدیر فینوا با تعریف استارتاپ و بازارهای متنوع آن به بررسی چالشهای بازارهای جدید استارتاپی و فرآیند طولانی و دشوار قانعکردن سرمایهگذاران پرداخت و یادآور شد: «اگر به دنبال کپی یک استارتاپ موجود هستید، موفق نخواهید شد مگراینکه بازارهدفی را انتخاب کنید که آنها انتخاب نکردهاند. یا آنکه نقطه ضعف بزرگی را از بازیگران فعلی بازار انتخاب کنید.» وی همچنین به مزایای سرمایه هوشمند اشاره کرد و شبکهسازی، تجربه، بینش و صبر را از جمله آنها توصیف کرد. وی درباره فواید شتابدهندهها نیز اظهار داشت: «شتابدهندهها فقط به شما پول نمیدهند. به شما آموزش میدهند و برای شما شبکه میسازند.» شاید مهمترین بخش از سخنان او درباره یک اشتباه رایج بود. غانمزاده با تاکید بر پرداخت ایده و ارائه به سرمایهگذاران افزود: «خواهشمندم سرمایهگذار را با اسپانسر اشتباه نگیرید در غیر اینصورت طرد خواهید شد.»
در ادامه رضا کلانترینژاد، مدیر شتابدهنده شزان به بررسی اقتصاد و استارتاپها پرداخت و افزود: «در جهان بهعنوان پول، سرمایهگذاران در استارتاپها تنها به بازگشت سرمایه فکر میکنند.» حمزه قطبینژاد از میهمانان دیگر این مراسم با اشاره به سابقه همکاری خود با نهادها و سازمانهای دولتی، به همه کارآفرینان جوان خاطرنشان کرد که هیچ گاه در شروع استارتاپ به دولت همانند مشتری یا سرمایهگذار چشم امید نداشته و تنها باید به دنبال مصرفکنندگان بوده و به دریافت و تحلیل بازخورد بپردازند.
محمدامین صمیمی مدیرعامل شفق در مورد این صحبت کرد که چه نیازی به شتابدهنده مذهبی و قرآنی داریم و برای راهاندازی یک استارتاپ مذهبی و قرآنی چه باید کرد. در این گردهمایی مصطفی مکارم، مدیر شتابدهنده فردوسی به اقلیم کارآفرینی این شهر اشاره کرد و با ذکر نکاتی از قبیل «سندرم فرزندخواندگی» تجاربی را به کارآفرینان جوان یادآورشد و افزود: «از تجربههای نخستینتان بگذرید و به پرداخت حقوق هیچگاه نیندیشید زیرا که دیگر استارتاپ نخواهید بود بلکه نقشهایتان تغییرخواهد کرد.»
درخاتمه، محسن ملایری، ناصرغانمزاده، حمزه قطبینژاد، رضا کلانترینژاد و محمد امین صمیمی و اکبر هاشمی در پنل پرسش و پاسخ حضور یافتند. شاید مهمترین بخش پنل «معرفی کتاب»هایی بود که بنا به گفته مدیران موجب رشد و تحول استارتاپها شده یا حداقل روی آنها تاثیرگذاشته است.
محسن ملایری، مدیرشتابدهنده آواتک دو کتاب «کیمیاگر اثر پائولو کوئلیو، نویسنده مشهور برزیلی» و« اصلیها – Originals» را معرفی کرد. غانمزاده نیز کتابهای «تست مامان» ، «Running Lean»، «جامعههای استارتاپی» را مفید دانست. رضا کلانترینژاد «اقتصاد به زبان ساده» را برای کارآفرینان توصیه کرد. محمد امین صمیمی، کتابهای «کسبوکار اجتماعی اثر محمد یونس» و «۲۴گام اساسی کسبوکارها» را معرفی کرد. اکبر هاشمی هم سایت دکتر استارتاپ، خوشفکری، نوپانا و شنبهمگ را برای مطالعه معرفی کرد.