در شمارههای گذشته هفتهنامه شنبه دو گفتوگوی جداگانه و با فاصله سه-چهار ماهه با استارتاپهای «کافه کاتالوگ» و «پوشانیک» انجام داد، به واسطه این معرفی، دو شرکت با هم تماس میگیرند و برای تکمیل کسبوکار یکدیگر کوبرندینگ کرده و یک استارتاپ جامع و کاملتر را اجرا میکنند. کافه کاتالوگ بهعنوان میزبانی برای کاتالوگهای آنلاین و پوشانیک رسانه طراحان مد در ایران، بعد از بهاشتراکگذاری استارتاپهای خود و اجرای ایدهای جامعتر، گفتوگوی مجددی با «شنبه» داشتند.
- چه اتفاقی افتاد که این همکاری شکل گرفت؟
کاردل: از آنجایی که هفتهنامه شنبه پیشرو در معرفی برندها و استارتاپها در این اکوسیستم است، همیشه مورد مطالعه تیم کافه کاتالوگ بود تا اینکه در شماره قبلی «شنبه» ما با پوشانیک آشنا شدیم و تصمیم گرفتیم یک پیشنهاد نهچندان منسجم در ارتباط با همکاری مشترک به پوشانیک بدهیم.
یک جلسه برگزار شد، ابزاری که کافه کاتالوگ میتوانست در اختیار پوشانیک قرار دهد و نیازهایی که از آنها مرتفع میشد را معرفی کردیم. البته ما در جلسه مربوطه، ویژگیهای بیشتری از کافه کاتالوگ را بیان کردیم که فقط برای اولینبار با پوشانیک از آنها پردهبرداری میشود. و پیرو استقبال و طبق توافقات انجامشده، در حال حاضر پوشانیک در حال توسعه بخش فروش دیجیتال مجلات و نشریات صنعت مد و پوشاک بهصورت آنلاین و دیجیتال است.
- در گفتوگوی چندماه گذشته خود از نیاز رو به افزایش کاتالوگهای دیجیتال فارسی برای ما گفتید. در این بازه طیشده بازار مشتریان شما چه تغییراتی کرده است؟
کاردل: بله، ما در آن موقع بررسی کرده بودیم که در سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ در گوگلترند رشد جستوجوی کلمه کاتالوگ فارسی ۳۶ برابر اضافه شده است. برخی از نشریات پس از انتشار گفتوگوی انجامشده در هفتهنامه شنبه درخواستهایی برای استفاده از این ابزار داشتند.
نسخه دیجیتال نشریات دیگر به غیر از «شنبه»، دارای نسخه دیجیتال و دسکتاپ نیستند ولی در حال حاضر ما این امکان را به توزیعکنندگان محتویات میدهیم. در این مدت ما بیشتر بر روی بسترهای شبکههای اجتماعی تمرکز برای توزیع محتویات دیجیتال یا کاتالوگهای دیجتال داشتیم.
- آیا ۳، ۴ ماه قبل پیشبینی امروز و این سطح تغییر و تحول را میکردید؟
کاردل: حقیقتا روش تبلیغات ما به این صورت نبود؛ ما در روش بازاریابی خود روش بازاریابی صورتبهصورت را مد نظر داشتیم ولی با وجود استارتاپ پوشانیک در واقع ما به این فکر افتادیم که ابزار ما میتواند بر روی ساختار منسجم دیگری از طریق فضای مجازی صورت بگیرد.
- پس یکبار دیگر پوشانیک را نیز مرور میکنیم.
فتحی: در سال ۱۳۹۰ با اشتیاق مردم به خرید کالای داخلی و حمایت سیاستهای کلی دولت از کسبوکارهای داخلی، تصمیم گرفتیم حرف جدیدی در صنعت پوشاک بزنیم.
یکی از خلأهای مهم در بحث طراحی مد و لباس در ایران این بود که این فضا بیشتر به سمت هنری بودن رفته بود و بدنه تجاری بودن در این فضا لاغر و نحیف بود. به همین دلیل کارهای هنری سطح بالایی با هزینههای معقول ارائه نمیشد. پوشانیک با راهاندازی وبسایت خود با دریافت هزینه اشتراک، به هر طراح یا تیم طراحی یک ویترین ۲۴ ساعته در مجتمع خاص منظور طراحان مد و پوشاک ایران اختصاص میدهد؛ البته امکان ثبت سفارش و خرید نیز بر اساس قوانین مشخصی قابل انجام است.
با رونمایی از وبسایت پوشانیک در همایش دانشجویی سال ۱۳۹۴، علاقهمندان بسیاری از دانشجویان، اساتید دانشگاه و… به این زمینه استقبال بسیاری نشان دادند و با اضافه شدن طراحان برتر ایران، جریان مربوطه پرستیژ بسیار متفاوتی پیدا کرد که کماکان پوشانیک با هزینه ثبتنامی که در وبسایت خود دارد، کماکان تنها رسانه طراحان لباس در ایران است.
- در این فاصله کمتر از یک ماه بعد از گفتوگوی «شنبه» با پوشانیک، آیا تغییراتی در آن به وجود آمده است؟
فتحی: بله، در حال حاضر مزایده در سطح طراحی لباس برای اولین بار در ایران توسط پوشانیک توسعه داده شده است که تولیدکنندگان میتوانند طرحهای مربوطه را خریداری کنند و با گواهی مالکیت معنوی و کد شیما (شناسه یکپارچه مد ایران) که هر طرح دارد، میتوانند به تولید انبوه محصول مورد نظر بپردازند که تقریبا ۲۰ طراح وبسایت پوشانیک، مجوزهای لازم مالکیت معنوی برای محصولات خود را دریافت کردهاند.
همچنین از فعالیتهای ارائهشده در این مجتمع تجاری ارائه کدهای تخفیف برای خریداران برای هر برند بهصورت اختصاصی و دلخواه است که هر برند میتواند بررسی کند چه کسانی از این کدهای تخفیف استفاده کردهاند. یکی دیگر از فعالیتهای کمهزینه جدید پوشانیک در فضای دیجیتال، ارائه اپلیکیشن موبایل اندروید به برندهای مجتمع تجاری مربوطه است که هرآنچه بر روی ویترین خود در وبسایت بهروزرسانی کنند، در اپلیکیشن موبایل قابل مشاهده است. و خبر آخر اینکه هفته گذشته کارگروه ساماندهی مد و لباس، بیانیهای منتشر کرده و در کانال خود نیز پوشش داد که پوشانیک را بازار مورد تایید وزارت ارشاد و آن را تنها رسانه طراحان مد و لباس معرفی کرد.
- این به آن معنی است که اگر طرحی دارای کد شیما باشد، مجوز تولید در سطح انبوه را دارد؟
فتحی: هر واحد تولیدی باید محصولات خود را به ستاد مربوطه میبرد و درخواست کد شیما میکرد ولی الان پوشانیک به عنوان واحد خارجی و برونسپاری، عهدهدار این مسئولیت نیز هست که به محل ستاد مربوطه مراجعه میکند و کد شیما را با مراجعه به محل مربوطه برای آن واحد صنفی صادر میکند.
- دورنمای این دو استارتاپ از این همکاری مشترک چیست؟
کاردل: قصد داریم تا سال ۱۳۹۶، ۲ هزار کاتالوگ دیجیتال در زمینه فشن و مد برای دوستان علاقهمند به این مباحث تدارک ببینیم که تولید محتویات با پوشانیک و تولید فنی با کافه کاتالوگ است. از آنجایی که حوزه فشن و طراحی، فصلی است، برندها ویترین خود را بهروزرسانی میکنند؛ دوستان در کافه کاتالوگ در این قسمت با ساخت کاتالوگهای آنلاین به مراتب بهصرفه از نظر زمانی و هزینهای، به هر برند در مسیر ارائه محصولات بهصورت کاتالوگ و آنلاین خدماترسانی میکنند. هر سفارشدهندهای لینکهای مستقیم کاتالوگ خود را داشته و میتواند در فروشگاه خود یا بر روی شبکههای اجتماعی خود به اشتراک بگذارد.
- آیا امکان کپیبرداری از محصولات از طریق کاتالوگ هست؟
فتحی: خیر، هر کاتالوگ مشابه یک وبسایت جمعوجور ریسپانسیو (واکنشگرا) با حداقل نیازمندیها برای اجرا بر روی هر نرمافزاری است و امکان کپیبرداری از تصاویر امکانپذیر نیست. در هر صفحه کافه دیجیتال لینک خرید محصول مورد نظر وجود دارد. بههرحال باید ابتدا مالکیت معنوی هر طرحی به ثبت برسد تا بتوان با خیال راحت و بدون کپیبرداری از اثر، آن را بر روی ویترین مجازی خود چه در وبسایت و چه بر روی کاتالوگها قرار دهند؛ ولی از آنجایی که محصولات، فصلی است، زمانی که در حال مشاهده و کپیبرداری طرحها هستند، طراحان در حال طرحریزی محصولات فصل بعدی خود هستند.
- برای اخذ مجوزهای کافه کاتالوگ چه اقداماتی کردید؟
کاردل: مجوزهای نشر بر خط (وبسایت) و نشر بر حامل (موبایل). کافه کاتالوگ در نظر دارد اپلیکیشنی برای دستهبندی برندهایی که با کافه کاتالوگ همکاری دارند، داشته باشد که پس از نصب افراد میتوانند تمامی برندهای محصولات را بهصورت یکجا داشته باشند؛ چراکه کافه کاتالوگ هیچ محدودیتی در صفحه و نوع ارائه مالتیمدیای کاتالوگهای دیجیتال ندارد و کافه کاتالوگ امکان بهاشتراکگذاری حتی صفحهای از یک کاتالوگ را نیز میدهد.
- آیا شما به معنی واقعی کلمه، کوبرندینگ کرده و از برند یکدیگر هم در کنار ارائه سرویسهای جدیدتان نام میبرید؟ یا صرفا از خدمات یکدیگر بهره میبرید؟
فتحی: اگر قرار باشد با یکدیگر همکاریهای تجاری ترتیب بدهیم، باید یاد بگیریم بیشترین اثر را بر محیط پیرامون خود بگذاریم. اگاستارتاپراکو سیستم قرار بود فعالیت کافه کاتالوگ را بر روی بستر پوشانیک پیادهسازی کنیم، به دلایل بسیاری متحمل صرف هزینه و زمان زیادی میشدیم. الان همکاری کافه کاتالوگ و پوشانیک حداقل ۲ تا ۳ سال زمان را برای پوشانیک خریداری کرد. واقعا نیازی نیست راهی را از ابتدا برویم، میتوانیم با همکاری مشترک، بسیاری از این موارد را تحت پوشش قرار دهیم. بحث همافزایی برد – برد است و هر دو وبسایت، برندهای همدیگر را نیز پوشش دادهایم.