کسبوکارهای نوپا در تجارت امروز، نسبت به رقبای قدیمیتر خود، ابزارهای سودمندتر و کاربردیتری را در اختیار دارند که میتواند منجر به یک تعامل دقیق و مناسب با مشتریان آنها شود. از آنجایی که استارتاپها را نمیتوان جدا از فضای دیجیتال در نظر گرفت، امکانات دیجیتال یک گام مؤثر در روند بازاریابی آنها محسوب میشود.
با توجه به اینکه تجربه مصرفکنندگان یک عامل مهم در روند بازاریابی کسبوکار به شمار میرود، تعامل با آنها میتواند در روند رشد کسبوکار مذکور بسیار مثمرثمر باشد، به همین دلیل نیز در ادامه به نظرسنجی موسوم به AAU خواهیم پرداخت که در نهایت یک ارزیابی کلی از وضعیت یک نام تجاری ارائه میدهد. نظرسنجی موسوم به AAU در سه سطح (آگاهی، نگرش و کاربرد)، به بررسی محصولات یک برند در میان مشتریان میپردازد.
اطلاعات و آگاهی مخاطبان میتواند در روند برخورد آنها نسبت به یک کسبوکار خصوصا از نوع استارتاپی تأثیر زیادی داشته باشد، ضمن اینکه از طریق چنین نظرسنجیهایی میتوان به نگرش تقریبی مشتریان نسبت به یک نام تجاری نیز دست یافت و در نهایت میزان کاربرد و یا نوع استفاده آنها از محصولات و خدمات یک استارتاپ را مشخص کرد.
بعد از راهاندازی استارتاپ و گذشت مدت زمانی کافی از فعالیت آن، بهتر است سه ضلع آگاهی، نگرش و کاربرد مشتریان در رابطه با خدمات و محصولات استارتاپ مذکور مورد بررسی قرار گیرد، تا جایگاه و هویت این کسبوکار در بین مخاطبان آن بهتر تبیین شود. میتوان گفت نظرسنجیهایی از این دست، مشخص میکنند که یک استارتاپ تا چه اندازه مراحل مورد نظر را بهدرستی و ترتیب اولویت طی کرده است.
آگاهی
یکی از اشتباهاتی که ممکن است استارتاپها در آغاز فعالیت خود مرتکب شوند، برقراری ارتباط مستقیم و بدون پیشزمینه با مخاطبان و مشتریان بالقوه است؛ این درحالی است که روش درست باید قدم به قدم انجام شود، یعنی ابتدا مخاطب یک استارتاپ باید اطلاعات و آگاهی لازم را پیدا کند.
روش درست به این صورت است که استارتاپ مورد نظر به خوبی معرفی شده و نام برند آن برای مخاطبان شناخته شود، پس بهتر است در مراحل آغازین شکلگیری روند بازاریابی به دنبال برقراری ارتباط با مخاطب نبوده و فقط از طریق امکانات دیجیتال، مانند شبکههای اجتماعی، رسانههای پرمخاطب و … به معرفی و شناساندن خود بپردازد. نکته مهمی که در رابطه با نظرسنجی مذکور وجود دارد، این است که دستاندرکاران یک کسبوکار به میزان آگاهی مخاطبان نسبت به برند خود پی میبرند و اگر در این زمینه نقطه ضعف و کمکاری وجود داشته باشد، به اصلاح آن خواهند پرداخت.
نگرش
مرحلهای که یک مخاطب نسبت به یک کسبوکار آگاهی پیدا میکند و به یک نگرش خاص نسبت به آن دست مییابد. بدیهی است که هر استارتاپی علاقهمند است که مشتریان به نگرشی همسو با آنچه آنها در نظر دارند، برسد.
بنابراین این مرحله از نظرسجی، میزان موفقیت یک کسبوکار را در شکلدهی نظرات و نگرش مخاطبان نشان میدهد. مخاطبی که به یک نگرش مثبت رسیده باشد، دیگر یک مشتری بالقوه و یک مخاطب صرف محسوب نمیشود، بلکه وارد گروه مشتریان وفادار یک استارتاپ خواهد شد، به همین منظور باید گفت مرحله شناسایی نگرش مرحله بسیار مهمی محسوب میشود، زیرا مخاطبان بالقوه و بالفعل یک کسبوکار شناساییشده و استارتاپ مذکور میتواند برای بهبود نگرش مشتریان و همسوشدن با علایق آنها، برنامههای بهتری را تدوین کند.
کاربرد
مرحله آخر، یعنی کاربرد و استفاده، نشاندهنده رسیدن مشتریان به فرایند خرید است، به این معنا که نگرش مثبت مخاطبان بالفعل یک استارتاپ، آنها را به سوی کاربرد محصولات آن سوق داده است. در مرحله آخر این نظرسنجی، کسبوکارها به میزان کاربردیبودن خدمات خود پی برده و با توجه به نگرشی که از سوی مشتریان دریافت کردهاند، میتوانند محصولات و خدمات خود را به سوی کاربردیتر شدن هدایت کنند.
نظرسنجیهای الکترونیکی که از طریق مخاطبان یک استارتاپ انجام میشوند، باید به صورت خلاصه بوده و وقت زیادی از مخاطب نگیرند، ضمن اینکه در نهایت باید بتوانند به یک بازخورد کلی درباره میزان آگاهی، نوع نگرش و اندازه مصرف آنها دست یابند.