مقالات اکبر هاشمی

پنجمین همایش یلدای کارآفرینان استارتاپی ایران برگزار می‌شود

سرمقاله 165 هفته نامه شنبه به قلم اکبر هاشمی

گزارش‌تصویری یلدا‌سامیت 2019

پنجمین یلدای کار آفرینان استارتاپی ایران شروع شد. این اولین جمله بعد از پایان یلدای چهارم است. (در مورد آنچه پیش و هنگام برگزاری یلدای ۹۸ بر ما گذشت و بلاهایی که برای برپا کردن این همایش بر سرمان آوردند، بگذارید فعلا چیزی نگویم اما انقدر دردناک بود که باید برای همیشه یلدا را تعطیل می‌کردیم. ولی هنوز امیدوارم.) در همایش نیز گفتم و اینجا نیز ثبت می‌کنم. یلدای کارآفرینی یک همایش نیست.

یک جریان فکری و یک پرچم است. پرچمی که ۴ سال پیش با حضور ۴۵۰ نفر در کتابخانه ملی برافراشته شد. سال دوم کنار این پرچم ۷۵۰ نفر در دانشگاه شهید بهشتی گردهم آمدند و سال قبل ۱۹۰۰ نفر و ۲۷ آذرماه سال ۱۳۹۸ بیش از ۳ هزار نفر از خانواده اکوسیستم استارتاپی ایران، فعالان و علاقمندان به کار آفرینی در تالار بزرگ وزارت کشور یلدا را پاس داشتند.

این تکثر و اسکیل‌آپ کردن و این پرچم، یک نشانه و حامل یک اندیشه است «نوآوری در اقتصاد سنتی ایران». نمی‌خواهم بگویم تنها راه، اما اصلی‌ترین راه نجات اقتصاد ایران روی آوردن به نوآوری، دانش شرکت‌های دانش بنیان و بیزنس‌مدل استارتاپی است.

در اقتصاد سنتی ارزش‌گذاری براساس دارایی‌های منقول و غیر منقول صورت می‌گیرد و مدیران عامل شرکت‌ها به راحتی قابل تعویض هستند اما در بیزنس‌مدل متعالی اقتصادی، استارتاپی این انسان است که ارزشمند است. نه میز و صندلی و ساختمان.

وقتی انسان و تفکر خلاق پایه و اساس توسعه باشد؛ رانت ، روابط نسبی و سفارشی، عدم شفافیت، عزل و نصب معنایی ندارد. عزل یک بنیانگذار استارتاپی به معنای پایان آن کسب و‌کار است.

ساختارهای اقتصادی،سیاسی و بازار سرمایه دارایی ملموس محور درک درستی از این بیزنس‌مدل انسان محور ندارند. از این‌رو شاخص‌های بورس، قوانین و برنامه‌های نوشته شده نیم قرن پیش؛ وقتی به دارایی‌های ناملموس می‌رسند، ارور می‌دهند.

آنها عاجز از قیمت‌گذاری اندیشه، ایده و خلاقیت و‌تیم هستند. سیستم‌های عامل کامپیوتری و کاغذی در « ارزش‌گذاری اقتصادی شرکت‌ها » فقط می‌توانند ساختمان، میز و صندلی و‌پانچ و‌منگنه را قیمت‌گذاری کنند.

تفکر حجره‌ای درکی از زیان‌ده بودن شرکت‌های استارتاپی ندارد برای همین ورود استارتاپ‌ها به حجره بورس ایران ممنوع است. ما برای شکست کسب و‌کار راه نمی‌اندازیم اما شکست بخشی از راه ماست نه مایه آبروریزی و تابویی که در ذهن ساختارهای سنتی به‌عنوان ضد ارزش ثبت شده است.

برهمین اساس انتشار هفته‌نامه شنبه، راه اندازی خبرگزاری شنبه پرس ، شنبه تی وی، آکادمی شنبه و نشست‌هایی مثل نون بربری که هر ماه برگزار می شود و همایش یلدای کارآفرینان استارتاپی ایران (یلدا سامیت) نهضتی بود برای آگاهی بخشی. اینکه استارتاپ اسم رمز نفوذ نیست، اسم رمز پیروزی این کشور است.

در تالار بزرگ وزارت کشور به حاضران گفتم و اکنون نیز به شما مخاطبان فرهیخته عرض می‌کنم. می‌خواهم با شما از امید بگویم. می‌دانم در شرایط سختی هستید و قطعی اینترنت کام امیدتان را تلخ کرده است. من نیز از انتهای نامیدی از امید با شما سخن می‌گویم. نمی خواهم شما را دعوت به امید واهی کنم.

می‌خواهم از امید دیگری حرف بزنم «امید به مثابه یک استراتژی» به این معنا که برای نجات،برای بقا، برای نگه‌داشتن روحیه‌مان،برای پابرجا ماندن کسب و کارمان، برای موفقیت ما نیاز به امید با «کارکرد استراتژیک » داریم. من امیدوارم چون نا امیدم.

حرف آخر

راه نجات کشور گذر از اقتصاد نفتی به اقتصاد مالیاتی «پول بده» نیست. راه نجات اقتصاد ایران نوآوری، نوآوری نوآوری و توسل به دانش و فرهنگ و بیزنس‌مدل استارتاپی انسانی است.

راه نجات کشور دست کشیدن از نا امیدکردن مردم و سرمایه‌گذاری روی امید جوانان این مرز و بوم است. به تاریخ جنگ‌های جهانی اول، دوم و سرگذشت کارآفرینان و کشورها نگاه کنید. تجربه زیسته بشری می‌گوید: ما زمانی شکست خواهیم خورد که نا امید شویم.

تکمله

اجازه می‌خواهم در پایان از همه آنهایی که چه به‌عنوان شرکت‌کننده و چه سخنران و‌پنلیست به یلدای ۹۸ آمدند تقدیر و ‌تشکر کنم. به‌خصوص شرکت‌کنندگان بزرگواری که از راه‌های دور حضور پیدا کرده بودند.

اگر همایش یلدا نتایج و آموخته‌هایی داشت، حاصل کار تیمی همکارانم در شنبه بود. در این مقطع نمی‌خواهم به مشکلات اشاره‌ای کنم (به دلایلی) اما اگر یلدا ضعف و‌نقصانی داشت که حتما داشت، فقط یک نفر مقصر است و آن من هستم. لذا از همه شما خوبان پوزش می‌خواهم و درخواست می‌کنم به دیده مهربانی ببخشایید.

همه تلاشمان را خواهیم کرد سال آینده یلدای ۹۹ با کمترین اشکال برگزار شود. از تیم خوبم در هفته نامه شنبه که جانانه پای کار ایستادند و همه والنتیرها که از نقاط مختلف ایران عزیز آمده بودند، از سازمان فناوری‌اطلاعات‌ایران، معاونت‌علمی، پارک فناوری پردیس و دیگر حامیان معنوی همایش و همچنین انجمن وی‌سی ایران و‌ تمام صندوق‌های خطر‌پذیر که در کافه سرمایه حضور داشتند، مجموعه‌های محترمی که در نمایشگاه یلدا سامیت غرفه برپا کرده بودند و غرفه‌داران گرانمایه بخصوص حامیان خوبمان که همراهی‌شان با ما و حضورشان در همایش حمایت از کسب و‌کارهای استارتاپی و ‌دانش بنیان بود، کمال تشکر و قدردانی را دارم.

تقدیر ویژه می‌کنم از مجموعه‌های انتظامی و امنیتی به‌خصوص ریاست و ‌جانشین محترم اماکن کل ایران که نهایت همکاری را برای برگزاری یلدای ۹۸ داشتند.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *