سال ۹۷ در یک کلام قابل توصیف است؛ سالی پرچالش. سالی بود که برای هر لحظهاش باید الگوها و گاه راههای ساختهشده قدیمی را کنار میگذاشتیم و از نو راهی و راهکاری میساختیم و دوباره از نو شروع میکردیم. در واقع این سال، سال امتحانکردن شیوههای جدید مدیریت کار هم بود.
از مهمترین مشکلات سال ۹۷ میتوانم به سختترشدن جذب سرمایه بهویژه سرمایه خارجی اشاره کنم. البته ما در ریحون با پیشبینی این بحران و بهینهسازی فرایندها و هزینه توانستیم با منابع مالی محدودتری اهداف پیشین خود را بهثمر برسانیم.
همین شرایط سخت موجب شد که بسیاری از کسبوکارها تحت شرایط سخت به نوعی عیوب خودشان را نشان دهند. بنابراین هم شرایط سختی که ایجاد شد و هم ضعفهای درونی بعضی از استارتاپها موجب شد که از بازار کنار بروند.
سال ۹۸ را روی درسهایی که از سال ۹۷ آموختیم، میسازیم و مهمترین این درسها تلاش مضاعف و باورمندبودن است. ضمن اینکه نباید از یاد ببریم که کسبوکارها بهوجود میآیند که نیازی و مشکلی را از مردم حل کنند یا بعضا نیازی را ایجاد کنند. بنابراین باید با چشم باز به دنبال نیازها بگردیم و براساس این نیازها کسبوکار ایجاد کنیم.
شرایط سخت جذب سرمایه در سال۹۸ هم ادامه خواهد داشت، اما با وجود چنین شرایطی، به نظر من اگر داستان هیجانانگیزی وجود داشته باشد، حتما هستند افرادی که به این داستانها گوش بدهند و تصمیم بگیرند که بخشی از این داستان باشند. البته چنین داستانی باید جزئیات را به اصطلاح دیده باشد و نگرانیهای سرمایهگذار را در نظر گرفته باشد.
اقدام دیگری که هر کسبوکاری باید در سال جدید به خوبی و بادقت آن را مدیریت کند، بحث مدیریت هزینههاست. برای هزینههای جاری باید براساس نیاز جلو رفت و برای هر فرصت هزینهسنجی کرد تا با فرصتها حرکت کنیم و نه هیجانها.
با وجود پیشبینی سختیهایی برای سال ۹۸، من این سال را پر از شور و هیجان میبینم و به نظر من کسانی از این سال سربلند بیرون میآیند که با شور زندگی حرکت کنند و نه با ترس از مرگ. بنابراین فکر میکنم در سال جدید میتوانیم منتظر مدلهای موفقهایی در زمینههای مختلف باشیم.
از جمله مدلهای موفق دیلیوری FMCG یا همان کالاهای تندمصرف و البته احتمالا شاهد نوآوریهایی در شیوههای پرداخت هم خواهیم بود. به طور کلی من فکر میکنم که سال۹۸، سالی بهمراتب بهتر از سال ۹۷ خواهد بود.