اگر الکامپ یک نمایشگاه اصیل ایرانی است، در همین لحظه که دارید این یادداشت را میخوانید، احتمالا از شدت گرما و فشار و هیاهو و تبلیغات صوتی آن به مرز جنون رسیدهاید؛ که خب اگر دقیقا همینطور است، ورود شما را به یک نمایشگاه تمامایرانی تبریک و خوشامد میگویم.
این خصلت نمایشگاههای ایرانی است و اتفاقا به خاطر همین فشار فزاینده و فشردگی آنهاست که ما نمایشگاههای ایرانی را دوست داریم؛ چیزی شبیه مهمانیهایمان که در آنها صدا به صدا نمیرسد و هر دو نفر یک بحث عمیق فلسفی-سیاسی پهن میکنند وسط و هیچ سه نفر متفقالقول و همصحبتی را هم نمیتوانید در مهمانیهای ایرانی پیدا کنید.
اما خیلی صادقانه بگویم که من هیچ مشکلی با این ویژگی ذاتی نمایشگاههای ایرانی ندارم و به خصوص که هرجا استارتاپها باشند من شلوغی بیشتر را بیشتر میپسندم!
نکته من در این یادداشت در مورد کیفیت حضور مسئولان عزیز کت و شلوارپوشی است که در این گرما و فشردگی، به ضرب و زور محافظها و مباشران و همراهان راه باز میکنند و عکاسان و فیلمبرداران هم به صورت اتفاقی و خودجوش از آنها عکاسی میکنند و حضور مسرتبارآنها در جمع استارتاپهای ایرانی را ثبت و ضبط و مخابره میکنند و چشم و چال دنیا را با این تصاویر پر میکنند که خبردار باشید که آقای دکتر فلانی، مدیرکل و معاون و وزیر فلان جا از فلان استارتاپ بازدید و الکامپ و الکام استارز را حسابی منور و متبرک کرد!
واقعا من ماندهام در این فشردگی چطور این مسئولان عزیز و زحمتکش راه باز میکنند و در حالی که عکاسان از سروکول آنها بالا میروند، بازدیدهای دلسوزانهشان را به سرانجام میرسانند؟
سوال اساسی این است که چرا وقتی این روزها این همه مسئولان هر سه قوه کشور، استارتاپدوست شدهاند، تلاشی برای استفاده بهینه از این بازدیدها نمیشود؟
چرا ما استارتاپیها کمی رویمان را زیاد نمیکنیم و در این بازدیدها، دو سه درخواست ناقابل را از هر بازدیدکننده حاکمیتی که رو به دوربینها لبخندزنان دست نوازش و ستایش بر سر جوانهای استارتاپی میکشد، طلب نمیکنیم؟
از همین روست که من این یادداشت را یک راهنمای ساده برای عکس گرفتن با مسئولان محترم در الکامپ نامیدهام.
هرجای الکام استارز غرفه دارید، شک نکنید یک مسئول محترم به غرفه شما سر خواهد زد، پس خودتان را آماده کنید و درخواستهایتان را بیهیچ تعارفی با آنها در میان بگذارید.
اجازه دهید چراغ اول را خودم روشن کنم. اکوسیستم استارتاپی کشور از فیلترینگ ماههای اخیر به شدت آسیب دیده است. مقام محترمی که دستت به یک جایی میرسد، اول از همه تلگرام را که چندده هزار کسبوکار ریز و درشت از آن ارتزاق میکردند، رفع فیلتر کنید.
حتی برای اینکه نشان دهید در این شرایط سخت اقتصادی و فشارهای تحریم و تهدید خارجی به فکر همدلی و وحدت داخلی هستید، توییتر را هم از بند فیلترینگ برهانید تا نفس کسبوکارها چاقتر شود.
نترسید از اینکه ما به اشتباه فکر کنیم شما دست از همه آنچه ما فکر میکنیم اشتباه است، به یکباره برداشتهاید!
به این فکر کنید که استارتاپهای ایرانی این روزها به سختی نفس میکشند. حالا که دست انداختهاید دور گردن استارتاپها و میخواهید عکس یادگاری بگیرید، این درخواست اکوسیستم استارتاپی را هم گوشه چشم داشته باشید که بیبرقی، سرعت کند اینترنت، بیمه، مالیات و هزار فشار غیر کسبوکاری دیگر را میتوان طاقت آورد اما نمیتوان همه راههای مبادلات و تعاملات بینالمللی را به روی کسبوکارهایی که پایه و اساس هویت آنها استفاده از فناوریهایی است که برآمده از تغییرات تکنولوژیک دنیا در دو دهه اخیر است، بست!
باور کنید در این حوزه صحبت از خودکفایی و اقتدار ملی کردن از اساس اشتباه است. در میدانی که مهمترین اصل، ارتباطات مبتنی بر انتقال داده و دانش است، نمیتوان عزلتنشینی برگزید و سر در چنبر شعارهای احساسی فرو برد.
پس قبل از اینکه رو به لنز دوربین عکاسان لبخند بزنید، این یک قلم درخواست ما استارتاپیها را به حافظه بسپرید: اجازه ندهید استارتاپها، راه ارتباطیشان با جهان بیرون قطع شود. این یعنی محرومیت از دانش و سرمایه و سرویسهای بینالمللی، و این چیزی نیست که بتوان با وام و وعده خودکفایی جبرانش کرد.
مسئول محترم و دوستدار استارتاپها، شما روبهروی تصویر واقعی استارتاپها ایستادهاید؛ حال آنها خوب نیست، لبخند نزنید لطفا!