ﺍﯾﻦ ﻣﺘﻦ توسط یک مهندس ژاپنی نوشته شده است که درعسلویه بوشهر در ایران کار میکند:
«من به جز ایران در خیلی از کشورها کار کردهام اما به گمانم ایرانیها مهربانترین و مهماننوازترین مـردم در جهان باشند اما در کنار این خصوصیات اخلاقی ویژگیهای جالبی هم دارند. تصور کنید که شما ﯾﮏ ﭼﺮﺍﻍ ﺟﺎﺩﻭ ﺭﺍ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﻣﺮﺩﻡ ﺩﻧﯿﺎ قـرار میدهید ﻭ به آنها میگویید که قادر هستید یکی از آرزوهایشان را برآﻭﺭﺩﻩ کنید.
احتمالا ﻫﺮ ﻓﺮﺩﯼ ﺍﺯ ﻫﺮ ﮐﺸﻮﺭﯼ ﺁﺭﺯویی ﻣﺘﻔﺎﻭﺕ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺩﺍﺷﺖ …احتمالا یکی از شما اتومبیل ﻣﯽﺧﻮﺍﻫﺪ، یکی دیگر ﮐﺸﺘﯽ ﺗﻔﺮﯾﺤﯽ، دیگری ﻫﻮﺍﭘﯿﻤﺎﯼ ﺷﺨﺼﯽ ﻭ ﯾﮑﯽ ﻣﯽﺧﻮﺍﻫﺪ ﺻﺎﺣﺐ ﺳﺎیتی ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻓﯿﺲﺑﻮﮎ شود ﻭ ﮐﺴﯽ دیگر آرزو میکند ﻧﺨﺴﺘﯿﻦ مریخنورد تاریخ لقب گیرد.
اما اگر ﻫﻤﺎﻥ ﭼﺮﺍﻍ ﺟﺎﺩﻭ ﺭﺍ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﻣﺮﺩﻡ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺑﮕﯿﺮید، احتمالا اولیننفر از شما ﭘﻮﻝ بسیار زیاد ﻣﯽﺧﻮﺍﻫﺪ. دومین نفر ﭘﻮﻝ ﻓﺮﺍﻭﺍﻥ ﻣﯽﺧﻮﺍﻫﺪ، نفر سوم ﭘﻮﻝ ﻫﻨﮕﻔﺖ ﻣﯽﺧﻮﺍﻫﺪ و دیگری میگوید که ﭘﻮﻟﺪﺍﺭﺗﺮﯾﻦ فرد بین فامیل شود. ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﺮﺩﻡ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺁﺭﺯﻭﯾﯽ ﻧﺪﺍﺭﻧﺪ.» به قول یکی از دوستان اگر زنان اروپایی را در فیلمها ببینید، زنی را نمیبینید که مثل زنان ایران طلا و جواهرات زیاد به خودشان آویزان کرده باشند. علت آن داشتن رفاه اجتماعی و تضمین آینده است.
آنچه باعث میشود زن ایرانی تا آرنج النگو دست کند، نبود امنیت برای آتیه زندگیاش است. این نبود امنیت باعث شده سبک زندگی ما هم تغییر کند. این بخش از روایت مهندس ژاپنی را هم بخوانید «حتی زمانی که ایرانیها وضع مالی خوبی دارند باز هم از بیپولی ناله میکنند و من فکر میکنم همین بیهدفی در زندگی ویژگی شخصیت اکثر ایرانیهاست»
نه آن مهندس ژاپنی و نه نگارنده قصد توهین به مردم عزیز ایران را نداریم، نگارنده ایرانی وعاشق ایران است. در این نقد آسیبشناسانه برآنم که به جوانان استارتاپی و مخاطبان فرهیخته شنبه بگویم پیشتر نیز نوشته بودیم که اگر فکر میکنید استارتاپ راه سریع ثروتمندشدن است و با اندیشه پولدارشدن بیزینسمدلتان را طراحی کنید، چه یک جوان یکلاقبا باشید، چه مدیر یک بانک بزرگ و چه رئیس یک ویسی باشید، شک نکنید شکست خواهید خورد.
بهراستی آرزوی من و شما چیست؟ پولدارشدن یا اینکه کسبوکاری راه بیندازیم که گره از مشکلات مردم باز کند؛ کسبوکاری که رفاه شهروندان را بالا ببرد، دسترسیها را آسانتر و طعم زندگی را شیرینتر کند. تا امروز کسی را در پیرامون خودم ندیدهام که بگوید آرزو دارم آنقدر پولدار شوم که مثلا اسنپ، علیبابا یا دیجیکالا را بخرم یا بسازم. هر چه بوده، حسرت بوده «خوشبهحال مدیرعامل … که یک عالمه پول دارد و… ایکاش من هم مثل او پولدار شوم.»
بیایید مثل موقع فوتکردن کیک تولد یا لحظه سال تحویل که برای زندگیمان آرزو میکنیم، آرزوهای بیزینسی هم داشته باشیم. به جای اینکه آرزو کنیم پولدار شویم، آرزو کنیم اپل، ماکروسافت، فیسبوک و… ایرانی اما در سطح جهانی راه بیندازیم. پولدارشدن هدف نیست، آرزو کنید، دنبال آرزوهایتان بروید. آنگاه که نود آمد، صد هم پیش ماست.
جمعی از فعالان اکوسیستم استارتاپی ایران گردهمآمده و اقدام به راهاندازی هیئتی مذهبی کردهاند. اولین گردهمایی مذهبی به مناسبت ماه محرم و با حضور مدیران و کارکنان شرکتهای استارتاپی، دانشبنیان و کسبوکارهای اینترنتی برگزار میشود. این مراسم روز پنجشنبه ۶ مهر با اقامه نماز ظهر(۱۱:۳۰) تا ساعت ۱۴ در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار خواهد شد؛
مراسمی که به تمام معنا استارتاپی است. هزینههای برگزاری آن از روز یکشنبه از طریق استارتاپهای کراودفاندینگ جمعآوری خواهد شد. همچنین بخشی از امکانات را استارتاپهای حوزه خدمات و مجالس انجام خواهند داد و حتی غذای ظهر توسط کارکنان آشپزخانه یکی از شتابدهندهها طبخ خواهد شد، استارتاپهای تصویری و صوتی هم این رویداد را پوشش خبری و رسانهای خواهند داد.
حرفآخر:
از همه کسانی که تمایل دارند دعوت میکنیم در این رویداد به تعبیر ما «دلی» مشارکت داشته باشید، بدون ذکر نام و نشان. همچنین از همه شما خانمها و آقایان فعال در اکوسیستم استارتاپی ایران و مدیران محترم بخشهای دولتی و خصوصی دعوت میکنیم در این مراسم مذهبی که اولین گردهمایی مذهبی استارتاپی است، شرکت کنید.