نگاهی نو به روش کسب دانش
اندازه بازار بالقوه آموزش معلم خصوصی در تهران حدود 60 میلیارد تومان در ماه است. این آمار بخشی از مصاحبه هفتهنامه شنبه با سیدمحمود میرعلوی با 15سال سابقه در حوزه آموزش خصوصی و آموزشگاههای فنی است. میرعلوی بنیانگذار سامانه آنلاین آموزشی الو استاد است. دو سالی میشود که این سامانه به طور جدی در حوزه مدیریت آموزش وارد شده است. الو استاد یکی از بازیگران تاثیرگذار در زمینه آموزش معلم است.
- لطفا خودتان را معرفی کنید؟
سیدمحمود میرعلوی هستم. حدود 15سال است که در حوزه آموزشگاههای فنی و حرفهای فعال هستم. از سال87 طراحی سامانههای اتوماسیونی را شروع کردم و اکنون هم یک پلتفرم آموزشی برای آموزشهای خصوصی پیادهسازی کردیم با نام الو استاد. در سال 1386 مجتمع فنی میرعلوی را با مجوز رسمی از سازمان فنی و حرفهای کشور در جهت آموزش کلیه افراد جویای دانش، افتتاح کردیم. هدف اصلی از تأسیس این مجتمع، کمک به افرادی است که نیازمند آموزش برای مهارتهای مورد نیاز هستند. از طریق این مجمتع این افراد میتوانند آموزشهای لازم را دریافت کنند و برای ورود به بازار کار توانمند شوند. از آنجایی که در ابتدای مسیر فعالیت مجتمع فنی میرعلوی ضعفهایی در حوزه انفورماتیک داشتیم، تصمیم گرفتیم در این زمینه پیشرفت کنیم. از این رو، احساس نیازمان به توسعه انفورماتیک باعث ساخت دپارتمان جدیدی در این مجتمع شد. در اولین گام موثر خود، نرمافزارمدیریت آموزشگاههای آزاد را با نام «میرال» تولید و عرضه کردیم. در حال حاضر این نرمافزار در آموزشگاههای بسیاری در سراسر کشور مورد استفاده قرار می گیرد. فعالیتهای مستمر در زمینه آموزش سبب انتخاب مجتمع فنی میرعلوی به عنوان کارآفرین برتر کشور در سال۹۴ شد. مجتمع فنی، سال۹۵ نیز در بین نامزدهای دریافت برترین کارآفرین سال بود.
- الو استاد چه کار میکند؟
این سامانه بیشتر برای پر کردن خلأ ایجاد شده در بخش آموزشهای خصوصی ایجاد شده است. در این سامانه هر شخص قادر است فعالیتهایی نظیر استادیابی، تهیه فیلم آموزشی، برگزاری کلاسهای گروه و وبینار را انجام دهد.
- لطفا درباره هر کدام از این فعالیتها و چگونگی کمک الواستاد به کاربران توضیح دهید.
در فرایند استادیابی که منظورمان معلم خصوصی است، اساتید میتوانند درخواست خود را برای تدریس در سامانه اعلام کنند. برای این کار لازم است معلمهای خصوصی مشخصات فردی، سوابق تحصیلی، کاری و همچنین دورههایی که توانایی تدریس در آنها را دارند، به همراه قیمت مورد نظرشان در سامانه الو استاد ثبت کنند.
کاربرانی که در جستجوی معلم هستند نیز میتوانند با مراجعه به سایت و یا با نصب اپلیکیشن، فرد مناسب را پیدا کنند. برای این کار لازم است ابتدا شهر خود را انتخاب کرده و نام درس مورد نظرشان را وارد کنند. سپس لیستی از اساتید آن درس به همراه سوابق استاد و قیمت حقالتدریس برایشان نمایش داده میشود.علاوه بر این، کاربران میتوانند امتیازاتی که توسط کاربران قبلی به این افراد داده شده و نظرات کاربران را مشاهده کنند. در صورت انتخاب معلم خصوصی، شماره استاد برای کاربران قابل مشاهده است.
علاوه بر فرایند استادیابی، الو استاد امکان تولید فیلم آموزشی را برای اساتید فراهم میکند. اساتید میتوانند جهت تهیه فیلمهای آموزشی که در آموزش آن مهارت و تبحر دارند، به دو روش حضوری در استودیو و یا فیلمبرداری از صفحه مانیتور (دورکاری با رعایت استانداردهای الواستاد) اعلام آمادگی کرده و در ساخت فیلمهای آموزشی با الواستاد همکاری کنند.
فیلمهایی که توسط اساتید و با همکاری الواستاد ساخته شده، در وبسایت و اپلیکیشن الواستاد، نمایش داده میشود. علاقهمندان میتوانند نسخه کامل فیلمها را از طریق وبسایت و اپلیکیشن ما خریداری کنند.
تهیه فیلمهای آموزشی برای کاربران مزایای بخصوصی دارد، زیرا تهیه کنندگان فیلمهای آموزشی، جزوات آموزشی درس مورد نظرشان و نمونه سوالات پایان درس را نیز دریافت میکنند. همچنین آن دسته از کاربرانی که فیلمهای آموزشی را خریداری میکنند، امکان استفاده از 2 ساعت اکانت مکالمه رایگان تلفنی با استاد آن درسها را دارند. با استفاده از این اکانت رایگان، کاربران میتوانند به منظور رفع اشکال تلفنی با استاد در تماس باشند. کاربرانی که علاقهمند به تهیه فیلمهای آموزشی باشند، پس از خرید فیلم موردنظرشان میتوانند با اعلام درخواست در سامانه، در آزمونهای آن مهارت شرکت کرده و مدرک پایاندوره خود را از الواستاد دریافت کنند.
از دیگر امکانات الواستاد اطلاعرسانی در خصوص کلاسهای گروهی است. کاربران میتوانند از کلاسهای گروهی که در شهرشان برگزار میشود، از طریق سایت یا اپلیکیشن الواستاد اطلاع پیدا کنند. این کلاسهای گروهی که در تمام مهارتها برگزار میشود، در سامانه ثبت و کاربران محل و زمان برگزاری آنها را در سایت میبینند. سپس میتوانند آمادگی خود را جهت شرکت در هر کلاس گروهی که میخواهند از طریق سایت الواستاد و اپلیکیشن اعلام کنند.
- برگزاری وبینار در الواستاد به چه صورت است؟
وبینار یکی دیگر از خدمات الو استاد است که اساتید و آموزشگاهها میتوانند مهارتهای خود را آموزش دهند. معلمان و آموزشگاهها برای برگزاری وبینار باید ابتدا در پنل خود در سامانه الو استاد، کلاسهای گروهی یا خصوصی ایجاد کنند. پس از ساخت کلاس مورد نظر، اساتید یا آموزشگاهها میتوانند شاگردان خود را به طور گروهی یا تک به تک به آن کلاس اضافه کنند. همچنین امکان نمایش این کلاسها در صفحه وبینارها برای کاربران سایت فراهم میشود. وقتی کاربران اطلاعیه وبینارها را در سایت ببینند، در صورت تمایل به استفاده از دوره وبینار در آن ثبتنام میکنند.
وبینار برای کاربران مزایای زیادی دارد. علاوه بر اینکه آنها میتوانند از کلاسهایی که توسط اساتید و یا موسسات برگزار میشود، مطلع شده و ثبتنام کنند، نیازی به صرف هزینه رفتوآمد هم ندارد. کاربران میتوانند در شهر و حتی منزل خود به صورت آنلاین در کلاسها شرکت کرده و به بهترین شکل ممکن آموزش را فراگیرند.
- هدف اصلی الواستاد چیست؟
اساسیترین مأموريت الواستاد آموزش به انسانها در هر جا و هر زمان است. ما در الواستاد میخواهیم مردم بتوانند به هر شکل که میخواهند آموزش ببینند. در حقیقت الواستاد با هدف ارتقای سطح زندگی آنها پایهگذاری شد.
- آیا معلمان خصوصی امکان فروش فیلمهایی که در جای دیگر تهیه کردهاند را در الواستاد دارند؟
بله، اساتید میتوانند فیلمهایی که در جای دیگری تهیه کردهاند را در سامانه الواستاد به فروش برسانند اما این فیلمها باید کیفیتهای لازم را داشته باشد. الواستاد برخلاف سایر سایتهای فروش فیلمهای آموزشی معتقد است آموزش تنها از طریق فیلم صورت نمیگیرد. به همین خاطر در سایت و اپلیکیشن الواستاد علاوه بر فیلمهای آموزشی، شما میتوانید فایلهای صوتی خود را در قالب پادکست یا صدا، همچنین جزوات آموزشی با فرمت پیدیاف و دیگر محصولات آموزشی را در قالب محصول به فروش برسانید.
- اندازه بازار این حوزه چقدر است؟
طبق تحقیقاتی که در سال97 صورت گرفت، اندازه این بازار از 3 میلیون دانشآموز و دانشجوی شهر تهران، 150هزار نفر برای تدریس خصوصی از روشهای مختلف جستجو کردند. این افراد حدود 60 میلیارد تومان گردش مالی ایجاد کردند. این میزان فقط بخشی از حجم بازاری است که در استان تهران وجود دارد. لازم به ذکر است سایر شهرها و استانها هم نیاز به چنین خدماتی دارند. متاسفانه در صنعت آموزش هم مانند هر صنعت دیگری انحصارهایی بهوجود آمده که مانع ورود ایدههای جدید میشود.
- منظورتان از انحصار چیست؟
مثلا در همین ایام کرونا، سامانههای خوبی برای پوشش بخش آموزش آنلاین مدارس وجود داشت اما یک سوپراپ، بهتنهایی انحصاری یکجانبه را با آموزش و پرورش ایجاد کرد. این انحصار مانع از ورود دیگر سامانهها به این صنعت شد.
- آموزش و پرورش سامانه شاد را ایجاد کرده، آیا این نرمافزار هم انحصار دارد؟
انحصار که دارد، خودتان میگویید آموزش و پرورش این سامانه را ایجاد کرده است. این سامانه در 24 ساعت چند میلیون نصب داشته، اما حتی اصول ابتدایی یک سامانه LMS را هم رعایت نکرده است.
- لطفا درباره این مسئله توضیح دهید.
سامانه شاد شبیه به پیامرسانها طراحی شده است. در این سامانه برای هر کلاس، گروهی طراحی شده که معلم و شاگردان در آن عضو میشوند. در گروه طراحیشده تکالیف از سوی معلم و شاگرد قرار میگیرد. شاید اگر همین کار توسط یک ربات در تلگرام انجام میشد، بسیار کارآمدتر از این پلتفرم بود.
اما موضوع فقط این نیست که این سامانه به شیوه اپلیکیشنهای پیامرسان طراحی شده، سامانههای مدیریت آموزش الکترونیکی یا LMS خیلی از کارها را به صورت اتوماسیون انجام میدهند. در این سامانهها، کارهایی مثل حضور و غیاب، بررسی و ارسال تکالیف، برگزاری امتحانهای کلاسی و دیگر موارد اجرا میشود. با استفاده از این سامانهها، معلم یا استاد به جای آنکه روی حضور و غیاب یا کارهایی از این دست تمرکز کند، میتواند تمام تمرکز خود را بر محتوا قرار دهد زیرا سیستم نرمافزاری بهجای او خیلی از کارها را بهراحتی انجام داده است.
- خدماتی که الواستاد به مدارس میدهد، شامل چه چیزهایی میشود؟
درحال حاضر هر مدرسه برای ورود به صنعت آموزش آنلاین نیازمند زیرساختهایی مانند هاست، دامنه، سایت و مدیریت سایت و مواردی از این قبیل است. در کنار اینها، مدارس برای انجام امور مرتبط با آموزش آنلاین باید استانداردهای آموزش آنلاین را نیز رعایت کنند که این خودش یک مبحث مفصل و هزینهبر است.
ما در الواستاد با بهرهگیری از تجربهای که در طی 15 سال گذشته کسب کردهایم، سیستم آموزش آنلاین را به گونهای طراحی کردیم که برای ایرانیان بومیسازی شده باشد. به همین خاطر در سامانه آموزشیمان خیلی از مواردی را که ممکن است باعث ایجاد خلل در آموزش آنلاین در بلندمدت شود، پیشبینی کرده و بومیسازی را انجام دادیم.
از جمله کارهایی که ما برای مدارس میتوانیم انجام دهیم، تشکیل یک پایگاه در فضای مجازی است. با ایجاد پایگاهی در فضای مجازی مدرسه و معلمان آن را معرفی میکنیم. سپس برای هر معلم ابزارهای برندسازی را فراهم خواهیم کرد. در نهایت برای هر درس امکان تشکیل کلاس مجازی و دریافت تکالیف منزل را داریم. در کنار همه این موارد، هر مدرسه امکان فروش فیلمهای آموزشی معلمان برتر خود را در این سامانه دارد. با این روش، مدارس و اساتید میتوانند درآمدزایی داشته باشند.
- لطفا درمورد شبکه اجتماعی الواستاد و چگونگی عملکرد آن بگویید.
بخش شبکههای اجتماعی بیشتر برای شبکهسازی و تبادل بین اعضای سامانه تدارک دیده شده است. در این بخش شاگردان قادر خواهند بود درمورد هر استادی با یکدیگر تبادل نظر داشته باشند. همچنین هر استاد برای برندسازی خود میتواند در این بخش فعالیت داشته باشد.