بسیاری از ما کلمه کارآفرینی را شنیدهایم و در رویاهای شخصی خود به این فکر میکنیم که هرچه زودتر کسبوکار شخصی خود را راه اندازی کنیم. حتی به سراغ نمونههای موفق آن رفتهایم و نیاز به شناخت بیشتری نسبت به کارآفرینان برتر داشتهایم تا اطلاعات و زوایای مختلف آن روشنتر شود تا برنامهریزی دقیقتری برای ایدههای جدیدمان داشته باشیم.
اما شاید در ذهن هر یک از ما تعریف متفاوتی از کارآفرینی باشد و کسانی به یادمان بیایند که در ایران و جهان به ثروتهای کلان رسیدهاند و افراد زیادی زیر دست آنها کار میکنند.
ما تلاش کردیم برای تمام افرادی که در فکر شروع یک کسبوکار برای خودشان هستند، در ابتدا تعریفی کوتاه از کارآفرین و کارآفرینی داشته باشیم و سپس به معرفی کارآفرینان موفق ایران بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
کارآفرینی چیست؟
کارآفرینی تعریف علمی و مشترکی دارد که در آن کارآفرین فردی است که به دنبال ایجاد یک ارزش جدید در جامعه است و در کنار آن فردی مسئولیت پذیر و متعهد است که میتواند سختیهای راه اندازی یک کسبوکار را مدیریت کند. مشکلات و ریسکهای اقتصادی، اجتماعی و روانی که کم نیستند و باوجود آنها بتواند از این راه کسب درآمد کند و افرادی را شاغل کند.
پس کارآفرینی را نباید با سرمایهگذاری اشتباه گرفت، چرا که کارآفرینان در ابتدای مسیر پول زیادی برای سرمایهگذاری ندارند و مهمترین اندوخته آنها دانش و مهارت آنهاست.
معرفی کارآفرینان برتر ایرانی
برای آنکه به حوزه کارآفرینی و ایدههایی که به ثمر نشستهاند، شناخت بیشتری پیدا کنید و از حس و حال آدمهایی بدانید که روزی شبیه به شما بودهاند و اکنون کسبوکار خود را دارند، مطلب پیشرو به نیازهای شما پاسخ میدهد و به معرفی کارآفرینان موفق ایران میپردازد.
1) نت برگ
علیرضا صادقیان بنیانگذار سایت نت برگ است. سایتی که به گفته خودش در زمان دانشجوییاش در امریکا از سایت گروپان الگو گرفته است و جای خالی آن را در ایران حس کرده و پس از اتمام درسش به ایران بازگشته و شروع به فعالیت خود کرده است.
صادقیان متولد 1364 در یزد است و و مهندسی صنایع را در داشنگاه علم و صنعت تمام کرده و پس از آن برای ادامه تحصیل در رشته MBA عازم امریکا شده است. او هم اکنون مدیرعامل شرکت کسبوکار نوین ایرانیان و صاحب برند اینترنتی نتبرگ است.
نت برگی که جزئی از برترین سایتهای تجارت الکترونیک است. او برای راه اندازی کسبوکار خود، حدود یک سال برنامه ریزی کرد. البته در این مسیر تنها نبود و با پسر عموی خود همکاری و شراکت کردند و در طول یک سالی که بر روی طراحی و نام و روشهای کار سایت کار میکردیم، تیمی پنج نفره نیز در کنارشان بوده است.
صادقیان از کارآفرینانی است که به تیم سازی بسیار باور دارد و آن را عاملی مهم برای پیشرفت مسیر میداند. همچنین او برای شروع کار 35 میلیون تومان از خانواده خود قرض گرفت و سرمایه اولیه کار خود قرار داد. البته او معتقد است که تلاش و ایده پردازی مهمترین بخش کار است و از طریق سرمایهگذار و روشهای دیگر میتوان به منابع مالی رسید.
2) سایت شیپور
رضا اربابیان موسس سایت شیپور است. او همیشه در فکر ایجاد یک کسبوکار نوین بود چرا که میتوانست کسبوکار خانوادگیشان یعنی تولید هیدروفیل و حوله «سهند» را در شهرشان تبریز ادامه دهد اما با الگوگیری از سایت (ebay) که در حوزه ارائه خدمات و محصولات فعالیت میکند، ایده خود را عملی کرد.
اربابیان از بچگی در کانادا زندگی کرده و در همان جا به ادامه تحصیل پرداخته و در رشتههای اقتصاد و MBA مدرک دانشگاهی خود را گرفته است و پس از آن به ایران بازمیگردد.
در آن سالها تازه سایت دیوار شروع به فعالیت کرده بود. او تحقیقات زیادی در این باره کرد و خواست که در زمینه خرید و فروش لوازم دست دوم فرهنگ سازی کند و گارد مردم نسبت به این شکل ازتهیه کالا کمتر بشود.
به اعتقاد رضا اربابیان مهمترین مسئله برای شروع یک کسبوکار، تشخیص یک نیاز در ایران است. در بازارهای سنتی برای آنکه به کالای مورد نظرمان برسیم باید به راسته اصلی آنجا برویم که در گوشه و کنار شهر قرار دارد.
او از سال 91 تا به الان با تیم خود فعالیت میکند و جایگاه خود را در میان مردم بازتر کرده است.
3) کافه بازار
حسام آرمندهی بنیان گذار کافه بازار یکی از افرادی است که در لیست معرفی کارآفرینان موفق ایران جای گرفته است. کافه بازارهمان برنامهایی است که ایده خود را از اپ استور گرفته و دیگر تقریبا بر روی تمامی گوشیهای اندروید نصب شده است.
آرمندهی در دانشگاه صنعتی شریف علوم کامپیوتری میخواند و در سال 88 تصمیم گرفت برای خواندن مقطع کارشناسی ارشد راهی سوئد شود و رشته کارآفرینی بخواند.
او در سوئد پروژهای را با دوستانش شروع کرد اما با شکست مواجه شد. او شیفته کارآفرینی بود و میخواست کاری در این زمینه انجام دهد. پس از آنکه او برای تعطیلات به ایران بازگشت، متوجه شد یکی از دوستان قدیمی او روی پروژه فارسیتل کار میکند.
پیش از مهاجرت حسام آرمندی، او با دوستش سایتی را برای فروش تیشرت با چاپ تصویر بر روی آن انجام میداد اما پروژه آنها نیمه تمام ماند. موضوع پروژه فارسیتل در واقع فارسی سازی اندروید و تولید برنامههایی بود که برای فارسی زبانان ضروری بود و موبایلها فاقد آن بودند. ماندن آرمندی در ایران طولانیتر شد و ایده راه اندازی کافه بازار در سال 93، با کمک دوست خود علی کوپایی شکل گرفت.
در کافه بازار بیش از 130 هزار نرمافزار کاربردی اندرویدی ایرانی تولی دشده توسط 21 هزار توسعهدهنده، به 38 میلیون کاربر ارائه میشود.
در اسفند سال 93، این برنامه 17 میلیون نصب فعال داشته و 14 میلیون حساب کاربری فعال داشتهاست. این میزان در اواخر سال 95 به 32 میلیون نصب فعال رسید و در ابتدای سال 98 از مرز 40 میلیون نصب فعال گذشت. درآمد توسعهدهندگان از فروش و تبلیغات 120 میلیارد ریال در سال 93 اعلام شد. ارزش این شرکت در سال 2014 میلادی 20 میلیون دلار تخمین زده میشود.
4) اسنپ
موسس اسنپ نیز از کسانی است که ما آن را در فهرست معرفی کارآفرینان موفق ایران قرار دادیم.
کمتر کسی است که اپلیکیشن اسنپ را بر روی گوشی خود نصب نکرده باشد. اسنپی که از سال 93 در زمینه حملونقل مسافران در سطح شهر فعالیت میکند و به غیر از تهران در چند شهر بزرگ کشور همچون مشهد، قم، شیراز، کرج، اصفهان کار میکند.
خدمات اسنپ باعث شد تحولی بزرگی در زمینه حملونقل مسافران به وجود بیاید و استفاده مردم از حالت سنتی آن که تاکسیهای خطی و آژانسهای مسافری بود، کمتر شود.
موسس این اپلیکیشن شهرام شاهکار است. کارآفرینی که پس از سالها به ایران بازگشت و اسنپ را در قالب استارتاپ راهاندازی کرد.
شاهکار معتقد است که اعضای یک استارتاپ باید محصولات و خدمات خود را مصرف کنند تا رفتار مصرف کننده را به طور کامل بشناسند. برای همین او در طول روز برای رسیدگی به کارهای خود از اسنپ استفاده میکند و با این کار شناخت درستی از مشتریان و بازار خود پیدا میکند.
او باور دارد که علاوه بر ایده و سرمایه اولیه و تلاش در راستای آن، داشتن یک تیم خوب بسیار مهم است و برای تشکیل آن از افراد جوان و با انگیزهای که میانگین سنی آنها 27 سال است، در شرکت او استخدام میشوند.
5) آپارات
محمدجواد شکوری مقدم بنیان گذار سایت آپارات است. او عاشق برنامه نویسی است و همین موضوع باعث شد که از رشته برق الکترونیک دانشگاه امیرکبیر بیرون بیاید و به سراغ علاقه اصلی خود برود. در همان اوایل جوانی چندین ایده برای خود داشت اما چون نمیدانست که چگونه تیم سازی کند، نتوانست ایدههایش را عملی سازد.
اما سرانجام در سال 83 شبکه اجتماعی کلوب را راه اندازی میکند. جایی که شکوری مقدم با فروش پراید خود توانست سرمایه اولیه شروع کار را تهیه کند. کلوب درمیان کاربران محبوب میشود و شکوری مقدم به فکر توسعه بیشتر برنامه خود میکند. او میهن بلاگ و یک سرویس ویدئو نیز به آن اضافه میکنند.
باگذشت زمان او و تیمش متوجه میشوند که سرویس ویدئو قابلیت آن را دارد که به صورت مستقل کار کند و آپارات که نسخه شبیهی به یوتیوب است به عنوان یک سرویس اشتراک گذاری ویدئو در سال 89 تاسیس شد. شکوری مقدم تا جایی پیش رفت که چند سالی است که سایت فیلیمو را راه اندازی کرده. جایی برای علاقه مندان انواع فیلمهای ایرانی و خارجی که با خرید اشتراک میتوان آنها را تماشا کرد.
6) دیجیکالا
قصه رقم خوردن دیجیکالا به برادران دوقلوی محمدی میرسد. این دو برادر که عاشق عکاسی بودند و در سال 83 زمانی که دوربینهای دیجیتال در بازار رواج پیدا کرده بود و جای دوربینهای قدیمی آنالوگ را گرفته بود، برای خرید به مشکل خوردند و مجبور شدند برای کسب اطلاعات بیشتر نسبت به محصولی که میخواستند، به سایتهای انگلیسی زبان روی بیاورند. بعد از خواندن اطلاعات در سایت، توانستند در خیابان جمهوری دوربین مورد نظر خود را خریداری کنند.
اما خریدی که انجام داده بودند کیفیت خوبی نداشت. بنابراین به این فکر افتادند که چرا محیطی برای مطالعه و تحقیق درباره کالاهای دیجیتال نیست و نمیتوان فضایی را پیدا کرد که نقد و بررسی و فروش انواع کالاها فراهم باشد.
حمید محمدی دانش آموخته مهندسی صنایع دانشگاه خواجه نصیر و MBA علم و صنعت و سعید محمدی دانش آموخته مکانیک و MBA دانشگاه سازمان مدیریت صنعتی بنیان گذاران این سایت پرطرفدار هستند.
دیجی کالا امروز انواع محصولات و خدمات را ارائه میدهد و در کنار فروش، اطلاعات و مشخصات کالای مورد نظر را میآوردند که به بالا رفتن سطح آگاهی مشتریان کمک میکند.
این وبگاه بزرگترین فروشگاه آنلاین در ایران است و روزانه بیش از دو میلیون بازدیدکننده دارد و 70 درصد سهم بازار فروش آنلاین در ایران را از آن خود کردهاست. دیجیکالا اکنون رتبه سوم الکسا در ایران بعد از گوگل و آپارات را در اختیار دارد.
7) تخفیفان
نازنین دانشور موسس سایت تخفیفان است. او فارغ التحصیل رشته MBA دانشگاه امیرکبیر است و با مهاجرت به لندن شروع به برنامه نویسی کرد.
او زمانی کار خود را آغاز کرد که خرید اینترنتی هنوز جای خود را میان مردم ایران باز نکرده بود و کسبوکار او موضوعی جدید به حساب میآمد. بنابراین با کمک خواهرش و با سرمایه شخصی خود که حدود 15 میلیون تومان بود، سایت تخفیفان را راه اندازی کرد.
سایتی که نخستین و جز پرطرفدارترین بسترهای خرید اینترتی و تخفیفهای متنوع است و در مردادماه سال 90 به صورت رسمی شروع به کار کرد.
درواقع تخفیفان جایی برای ارائه انواع خدمات و محصولات مورداستفاده در زندگی روزمره. مانند رزرو رستوران، بلیط قطار، بلیط هواپیما، رزرو تور و هتل، خرید بلیط استخر با کد تخفیف خرید از فروشگاههای اینترنتی.
دانشور میگوید یکی از مشکلاتی که او با آن درگیر بود، عدم ارتباط مردم با اینترنت و فضای مجازی و غیرقابل اعتماد دیدن این فضاها بود. برای همین تلاش کرد با همکاری تیم خود، اعتماد عمومی را کسب کند و در این مسیر نیز موفق شد.
8) پیاده
کسانی که عشق پیاده روی در شهر و شناسایی فضاهای کمتر شناخته شده آن را دارند حتما با اپلیکیشن پیاده آشنا هستند. لنا وفایی موسس این اپلیکیشن است که در نیویورک رشته معماری خوانده و علاقه زیادی به کشف شهرها و مناطق مختلف آن دارد. او سرانجام در سال 94 همراه با تیم خود پروژه خود را عملی کرد و در سال 96 نیز به یکی از برنامههای مهم در رویداد کارآفرینی راه ابریشم انتخاب شد.
مهمترین کاری که پیاده کرده، ارتباط شهروندان با شهر خود است و تیم محتوای آن به صورت ماهانه 100 محتوای جدید و بیش از 300 مکان را در تهران تهیه میکنند. همچنین روزانه تا شش هزار نفر در اپلیکیشن پیاده رفت و آمد میکنند و بیش از 90 هزار بار در گوشیهای موبایل نصب شده است.
سخن پایانی
ما تلاش کردیم که روایتهای متفاوتی از کارآفرینان ایرانی داشته باشیم و این مسیر را برای شما هموارتر کنیم.
به نظر شما معرفی کارآفرینان موفق ایران تا چه میزان به شما کمک کرد تا زودتر کسبوکار خود را راهاندازی کنید و از تجارب این کارآفرینان موفق استفاده لازم را ببرید؟
اگر استارت کار را زدهاید و درحال عملی کردن ایده خود هستید، روایت و تجربههای شخصی خودتان را برای ما بگویید تا آشنایی بیشتری با فضای کاریتان پیدا کنیم.