تیم هفتسنگ
شرکت هفتسنگ از بهمن ماه1397 فاز R&D محصولات خود را آغاز کرد و از بهمن ماه1398 به صورت رسمی بر توسعه محصولات خود فعالیت داشته است. میثم هوشمند، لیلا واژیر و مجید منوچهری موسسان شرکت هستند. میثم هوشمند، کارشناسی نرمافزار و کارشناسی ارشد مهندسی IT از دانشگاه آزاد تهران دارد و نزدیک به 10 سال سابقه کار در برنامهنویسی و توسعه محصولات نرمافزاری دارد که حدود 5سال آن در حوزه منابع انسانی بوده است.
تجربیات او در شرکتهای مختلفی در صنایع تجارت الکترونیک، تولیدی و استارتاپی بودهاست. لیلا واژیر هم کارشناسی مدیریت بازرگانی و کارشناسی ارشد مدیریت استراتژیک منابع انسانی دانشگاه تهران را دارد. او نزدیک به 7 سال سابقه کار در حوزه منابع انسانی در صنایع مختلف از قبیل خودروسازی، نیروگاهی، تجارت الکترونیک، استارتاپ و شرکتهای تولیدی دارد.
مدیرعامل و همبنیانگذار دیگر تیم هفتسنگ، مجید منوچهری است. این متخصص «ارزیابی عملکرد کارکنان» هم کارشناسی مهندسی مکانیک، کارشناسی ارشد MBA، دکتری مدیریت اجرایی گرایش منابع انسانی دانشگاه تهران و دانشگاه هلسینکی فنلاند را دارد.
مدیریت منابع انسانی در ایران
مدیریت منابع انسانی در ایران در دوره گذار از ادبیات رایج آن به مدیریت مبتنیبر داده است و محصولات نرمافزاری فعلی بازار با رویکرد منابع انسانی کلاسیک و مدیریت فرآیندهای اصلی آن از قبیل جذب و استخدام، ارزیابی عملکرد و… توسعه پیدا کردهاند و به جنبههای نرم منابع انسانی مانند ارزیابی شایستگی افراد و نوع نگرش آنها کمتر پرداخته شدهاست.
از آنجایی که بنیانگذاران هفتسنگ تحصیلات در حوزه منابع انسانی دارند و همچنین تجربه کار در واحدهای منابع انسانی شرکتهای مختلفی را داشتهاند، از نزدیک با نیازهای سازمانها آشنا بوده و خود نیز با چالشهای زیادی در مدیریت منابع انسانی مواجه بودهاند و با مشکلاتی که به دلیل نبود داده و اطلاعات دیده میشوند، دست و پنجه نرم کردهاند.
راهکارهایی که هفتسنگ ارائه میدهد، مخاطبان و مشتریان متنوعی دارد، از جمله میتوان به این موارد اشاره کرد:
شرکتهایی که به دنبال سنجش شایستگی کاندیداهای شغلی خود هستند و از ارزیابیهای روتین قدم فراتر گذاشتهاند، مانند شرکتهای ایرانی بینالمللی و شرکتهای فعال در صنایع تجارت الکترونیک و تلکام و صنایع دارویی و تولیدی، بهخصوص شرکتهای استارتاپی که دنبال استخدامهای موثر و دادهمحور هستند.
در دنیا، به توسعه محصولاتی که روی ارزیابی شایستگیها در فرآیند استخدام تمرکز کنند، کم پرداخته شدهاست. مفهوم شایستگی در برخی شرکتهای ایرانی و بینالمللی مورد استفاده قرار میگیرد ولی هنوز هم کسبوکارهای زیادی هستند که از شهود خود برای ارزیابی کاندیداهای شغلی استفاده میکنند. کانونهای ارزیابی و مصاحبههای شایستگیمحور و تستهای تخصصی، راهحلهایی هستند که شرکتها از این طریق نیاز خود را برطرف میکنند.
سایز بازار استخدام در ایران
پیشبینیهایی که در جهان در سال2019 در مورد حجم بازار جذب و استخدام سال2020 صورت گرفته بود، معادل 1950 میلیون دلار بوده است. در منطقه منا-خاورمیانه، شمال آفریقا این عدد حدود 350 میلیون دلار است. با پاندمی بیماری کووید-19 این پیشبینیها دستخوش تغییر شد و جهش 20 درصدی برای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا پیشبینی شد؛ یعنی حجم بازاری حدود 420 میلیون دلار.
با توجه به اینکه کشورهای این منطقه غالبا کشورهای در حال توسعه هستند، حجم بازار جذب و استخدام در آنها بالا و درحال رشد است. به دلیل نبود اطلاعات و دادههای دقیق در حوزه استخدام و همچنین گرانبودن گزارشها و نتایج تحقیقات انجامشده در این زمینه، دسترسی به سایز بازار هر کشور وجود ندارد.
ضریب نفوذ پلتفرمها و سایتهایی از قبیل ایرانتلنت، جابینجا، جابویژن و… در ایران درحال رشد است و نمیتوان نرخ دقیقی را اعلام کرد. همچنین در صنایع مختلف میزان استفاده از این پلتفرمها متفاوت است. با توجه به دادههایی که توسط این شرکتها اعلام میشود، چیزی حدود زیر 50 درصد اطلاعرسانیهای استخدام از این طریق صورت میگیرد.
البته این نرخ نیز قابل اطمینان نیست و درحال تغییر است. این پلتفرمها به فرآیند استخدام میپردازند و شرکت هفتسنگ به صورت تخصصی در حوزه سنجش شایستگیهای کاندیداهای استخدامی فعال است به این ترتیب ارتباط این پلتفرمها با شرکت هفتسنگ بهصورت پارتنرشیپ مصداق خواهد داشت.
در پروسه استخدام، کارفرما باید نکات مهمی را رعایت کند از جمله: تناسب شغل و شاغل، تطابق ویژگیهای متقاضی و شرایط احراز شغل، ارزیابی دقیق متقاضیان و فراتر رفتن از بررسیهای روتین از جمله فیلتر رزومهها. راهکارهای نرمافزاری هفتسنگ دادههای خام را از سطوح مختلف سازمان جمعآوری میکند، سپس آنها را تحلیل کرده و بهترین راهکار را در قالب داشبورد مدیریتی به افراد تصمیمگیرنده در سازمان ارائه میکند.
قابلیتهای هفتسنگ
مهمترین قابلیتهای کسبوکار هفتسنگ عبارتند از:
- مبتنی بر دانش روز دنیا و بنچمارکی از شرکتهای موفق ایرانی و خارجی
- مبتنی بر روشهای نوین جمعآوری داده
- سادگی و سهولت کاربردی و استفاده از پلتفرم
- ارائه اطلاعات و دادههای ساده برای تصمیمگیری
- ارائه گزارشهای کوتاه، دقیق، کاربردی و جذاب.
بیشتر بدانید: چرا از مدیرمنابع انسانی خوشم نمیاد؟
اهداف و چشمانداز هفتسنگ
چشمانداز هفتسنگ، تبدیلشدن به دستیار مدیران و شرکتها در تصمیمگیریها در حوزه منابع انسانی با هدف توسعه محصولات نرمافزاری با رویکرد هوش مصنوعی به منظور افزایش کیفیت زندگی کاری افراد است. تمرکز هفتسنگ از فرآیندهای منابع انسانی فراتر رفته و بر بخشهای نرم منابع انسانی که توجه به آنها موجب نگهداشت، ایجاد انگیزه در کارکنان میشود، پرداخته است. اهمیتدادن به لایههای نرم منابع انسانی موجب شناخت بیشتر از همکاران میشود و کیفیت زندگی کاری آنها را ارتقا میدهد.
هدف هفتسنگ توانمند ساختن مدیران منابع انسانی و تجهیز آنها به ابزارهایی است که موجب شناخت بیشتر آنها از همکاران میشود و اگر به دنبال یافتن راهحل اختصاصی برای هرکدام از واحدهای سازمانی خود هستند، دادههای مورد نیاز را در اختیار داشته باشند. هدف دیگر این کسبوکار، تبدیل منابع انسانی به عنوان محور و منشأ تغییرات سازمانی است.
راهکاری هوشمند برای سنجش سبک رهبری
هر مدیری باید سبک رهبری خود را بشناسد و همواره برای بهبود آن تلاش کند تا بتواند سازمانی موفق و کارمندانی باانگیزه داشته باشد. «یک رهبر خوب باید… » شما این جمله را با چه کلماتی تکمیل میکنید؟ این کلمات سبک رهبری شما را تا حدود زیادی مشخص میکنند. رهبران همیشه در حال تغییر و بهبود روش خود برای رشد شرکت هستند.
هرچه زمان بیشتری از رهبری آنها بگذرد، سبک رهبری و کلماتی که برای تکمیل جمله بالا استفاده میکنند، تغییر میکند. برای اینکه رهبران خوبی در آینده باشید، ابتدا باید سبک رهبری خود را بشناسید تا بتوانید آن را بهبود دهید.
برای اینکه تاثیر هر نوع از رهبران بر یک سازمان را درک کنید، ۸ مدل از رایجترین سبکهای رهبری را بررسی میکنیم. با مطالعه هر یک از این سبکها و مقایسه ویژگیهای خود با این رهبران، میتوانید سبک رهبری خود را تشخیص دهید.
۱- رهبری دموکراتیک (Democratic Leadership)
همانطور که از نام این سبک میتوان حدس زد، رهبر بر اساس نظر و ایدههای اعضای تیم تصمیمگیری میکند. با وجود اینکه رهبر تصمیمگیرنده نهایی است، اما نظرات تمام اعضای تیم تاثیر زیادی بر تصمیم او میگذارند. یک رهبر دموکراتیک در جلسه با اعضای تیم خود، چند گزینه مختلف را مطرح میکند و بعد همه اعضا درباره این گزینهها و تصمیمات مختلف بحث میکنند. بعد از اتمام بحث، رهبر نظرات و بازخوردهای افراد را بررسی میکند و برای انتخاب تصمیم نهایی رأیگیری میکند.
۲- رهبری استبدادی یا اقتدارگرایانه (Autocratic Leadership)
رهبری استبدادی دقیقا برعکس رهبری دموکراتیک است. در این سبک رهبری، رهبر بدون در نظر گرفتن نظرات اعضای تیم و بدون گفتوگو با آنها تصمیمگیری میکند و کارمندان نیز باید به تصمیم او احترام بگذارند و به آن پایبند باشند. یک رهبر مستبد، بدون نظرسنجی و مشورت با کارمندان، ساعت کاری و ساعت شیفتها را تغییر میدهد.
۳- رهبری تفویضی (Delegative Leadership)
رهبری تفویضی که به آن رهبری Laissez-Faire نیز میگویند، گاهیاوقات اثربخش است. Laissez-Faire یک عبارت فرانسوی و به معنای «اجازه بده آنها انجام دهند» است. رهبرانی که این سبک رهبری را دارند، تقریبا تمام اختیارات را به کارمندان خود واگذار میکنند. این رهبران به طور کامل به کارمندان خود اعتماد دارند و به جای جزئیات کار آنها، روی نتیجه کلی تمرکز میکنند.
۴- رهبری استراتژیک (Strategic Leadership)
رهبران استراتژیک علاوه بر اینکه مدیریت امور جاری را برعهده دارند، به فکر آینده سازمان و فرصتهای رشد آن نیز هستند. آنها مسئولیت امور اجرایی را برعهده گرفتهاند و در عین حال این اطمینان را به اعضای گروه میدهند که سازمان رشد خواهد کرد و به موفقیت خواهند رسید. رهبری استراتژیک یکی از سبکهای رهبری مطلوب در بسیاری از شرکتهاست، زیرا باعث رشد شرکت در بلندمدت میشود. این رهبران، متواضع هستند و این توانایی را دارند که همزمان روی چند موضوع تمرکز کنند.
بیشتر بدانید: چرا استارتاپ شما به بخش منابع انسانی نیاز دارد؟
۵- رهبری تحولگرا (Transformational Leadership)
رهبر تحولگرا همیشه در حال تغییر و بهبود فرآیندهای موجود در سازمان است. در سازمانهایی با این سبک رهبری، کارمندان مجموعهای از اهداف و وظایف برای بازههای زمانی مشخص دارند؛ اما رهبر سعی میکند تا همواره آنها را از حاشیه امنشان خارج کند. رهبر تحولگرا در ابتدای هر پروژه، برای هر یک از کارمندان لیستی از وظایف و زمان تحویل کارها ایجاد میکند و به آنها میدهد. در ابتدا این اهداف برای کارمندان ساده هستند اما به مرور زمان پیچیدهتر شده و کارمندان با چالشهای بیشتری روبهرو میشوند.
۶- رهبری معاملاتی (Transactional Leadership)
این نوع رهبری در سازمانهای امروزی نسبتا متداول است. این رهبران دقیقا به اندازه عملکرد کارمندان به آنها پاداش میدهند. یک مثال رایج برای رهبری معاملاتی، سازمانهایی هستند که در پایان هر ماه بر اساس تعداد فروش هر یک از فروشندگان به آنها پاداش میدهند.
۷- رهبری به سبک کوچ (Coach-Style Leadership)
در این سبک رهبری، رهبر یک سازمان مانند کوچ یک تیم ورزشی، روی شناسایی و پرورش نقاط قوت هر یک از کارمندان و استراتژیهایی که باعث بهبود عملکرد تیمی میشود، تمرکز میکند. این سبک رهبری شباهتهای زیادی با رهبری دموکراتیک و رهبری استراتژیک دارد؛ اما تاکید بیشتری بر رشد و موفقیت هر یک از کارمندان دارد.
۸- رهبری بوروکراتیک (Bureaucratic Leadership)
در سبک رهبری بوروکراتیک، نظرات هر یک از کارمندان در تصمیمگیری مدیر اثربخش است، اما اگر نظرات آنها با خطمشی شرکت یا فرآیندهای قدیمی در تضاد باشد، آنها را رد میکند. بیشتر در سازمانهای سنتی، بزرگ و قدیمی شاهد رهبری بوروکراتیک هستیم. در این شرکتها اگر یکی از کارمندان یک استراتژی قوی و جدید را به مدیر پیشنهاد دهد، به احتمال زیاد پیشنهاد او رد میشود.
سبک رهبری شما چیست؟
یک رهبر میتواند بر اساس صنعتی که در آن فعالیت میکند و موانعی که پیش روی خود دارد، از چند مورد از سبکهای رهبری که در بالا توضیح دادیم، به صورت ترکیبی استفاده کند. به گفته بیل توربرت (Bill Torbert) و دیوید روک(David Rooke) در ریشه هر یک از این سبکها، چیزی به نام «منطق عمل» وجود دارد. منطق عمل هر مدیر مشخص میکند که او چگونه محیط اطراف خود را تفسیر میکند و زمانی که قدرت یا امنیت او در معرض خطر قرار میگیرد، چه واکنشی نشان میدهد.
ابزار سنجش سبک رهبری «هفتسنگ» به شما کمک میکند تصویر شفافی از رفتارها و تمایلات خود در اجرای برنامهها و ایجاد انگیزه در همکاران بهدست آورید و میتوانید درباره نقاط قوت و ضعفهای خود آگاهی مطلوبی بهدست بیاورید تا رهبری موثرتر بر خود و دیگران باشید. تحلیلهایی که این سامانه روی رفتارهای شما انجام میدهد، به شما کمک میکند سبکهای رهبری خود را شناسایی کنید، تا بتوانید برای اصلاح، بهبود یا تغییر آنها اقدامات لازم را انجام دهید و برای هر موقعیت رفتارهای متناسب با آن را بروز دهید.
ارزیابی ۳۶۰ درجه به شما کمک میکند شایستگیﻫﺎی ﺧﻮد را در قالب رفتارهایی که ﺑﻪ دﯾﮕﺮان ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﯿﺪ، بررسی کنید، ﻧﻘﺎط ﻗﻮت ﺧﻮد را ببینید، نیازﻫﺎی ﺗﻮﺳﻌﻪای و ﻧﻘﺎط ﻗﺎﺑﻞ ﺑﻬﺒﻮد ﺧﻮد را بپذیرید، ﯾﺎد ﺑﮕﯿﺮﯾﺪ و پیشرفت ﮐﻨﯿﺪ. پس از ارزیابی سبک رهبری و شایستگیها با رویکرد ۳۶۰ درجه، در جلسات کوچینگ با یکی از کوچهای تایید صلاحیت شده پانالیتیکس نسبت به تهیه برنامه توسعه فردی اقدام میکنید.
بیشتر بخوانید: چالش جدی منابع انسانی در استارت آپها
راهکار سنجش سبک رهبری «هفتسنگ» چگونه کار میکند؟
مدیران شرکتها، سازمانها و استارتاپها برای سنجش سبک رهبری خود در سامانه هفتسنگ باید گامهای زیر را بردارند:
- ثبتنام و تعیین ارزیابیکنندگان
- تکمیل پرسشنامهها و دریافت گزارش سبکرهبری
- تکمیل پرسشنامهها و دریافت گزارش ۳۶۰درجه
- جلسه با کوچ
- تکمیل فرم برنامه توسعه فردی
- ارزیابی مجدد بعد از ۳ ماه
هفتسنگ، خدمات سنجش سبک رهبری را در سه سطح (بسته) ارائه میدهد.
ارزیابی مديران استارتاپها: ارزیابی شایستگی ۳۶۰ درجه، یک ساعت کوچینگ، برنامه توسعه فردی برای یک شایستگی، دریافت بازخورد از ۱۰ارزیابیکننده.
ارزیابی مديران شرکتهای متوسط: سنجش سبک رهبری، ارزیابی شایستگی ۳۶۰ درجه، 2ساعت کوچینگ، برنامه توسعه فردی برای 2شایستگی، دریافت بازخورد از ۲۰ ارزیابیکننده.
ارزیابی مديران شرکتهای متوسط: سنجش سبک رهبری، ارزیابی شایستگی ۳۶۰ درجه، 3ساعت کوچینگ، برنامه توسعه فردی برای 3شایستگی، دریافت بازخورد از ۳۰ ارزیابیکننده.