گفتگو

اولين آموزشگاه سينمايی استارتاپی!

هما نیکخواه مدیرعامل نمآباد درباره این آموزشگاه و مسیر توانمند سازی می‌گوید

هما نیکخواه مدیرعامل نمآباد
بسیاری هستند که می‌خواهند بدانند آدم‌های موفق، چه مسیری را طی کرده‌اند، چه کارهایی انجام داده‌اند، از چه کارهایی پرهیز کرده‌اند و… بزرگ‌ترین دلیل این نگاه مسلما الگو گرفتن برای رسیدن به هدف خود و موفقیتی است که در ذهن برای خود متصور شده‌اند. بسیاری از این افراد اما به یک نکته توجه چندانی نمی‌کنند و آن هم این است که انسان‌های موفق، از مریخ نیامده‌اند! خیلی وقت‌ها شاید حتی در خیابان از کنارمان رد بشوند، در صف بانک پشت سرمان باشند یا حتی در یک ساختمان با آنها زندگی ‌کنیم. تفاوت در این است که آنها، هر روز که از خواب بیدار می‌شوند، حتی برای یک قدم هم که شده به سوی هدف خود حرکت می‌کنند، شاید نه خیلی سریع اما حتما این کار را می‌کنند. داستان هما نیکخواه و آموزشگاه او، نمآباد، یکی از این داستان‌های موفقیت است.

هدف

هما نیکخواه ، دانش‌آموخته تکنولوژی آموزشی در دانشگاه تربیت معلم است. او سابقه حضور در مطبوعات را نیز دارد و با مجلات و روزنامه‌هایی همچون شرق و زندگی ایده‌آل، در حوزه‌های روانشناسی و سلامت همکاری کرده است. پس از مطبوعات، نیکخواه که به دنبال تجربه‌های جدید بود، به سراغ کلاس گویندگی رفت و دوره‌های گویندگی حوزه هنری که یکی از منابع مهم تربیت گوینده در ایران است را با موفقیت گذراند و وارد رادیو و بعد تلویزیون شد. او در رادیو در شبکه فرهنگ مشغول به کار بود و برنامه‌هایی نیز در شبکه2 سیما داشت. نیکخواه سپس مهاجرت کرد و پس از مدتی و با آنکه امکان راه‌اندازی کسب‌و‌کار خود را در خارج از کشور نیز داشت، تصمیم گرفت به ایران بازگردد تا ایده‌های خود را در کشور پیاده کند.

سرمایه‌گذاری

حدود 2سال زمان برد تا آموزشگاه نمآباد و هما نیکخواه شناخته شود و «همه متوجه شدند که یک خانمی آمده و این کار را استارت زده و خیلی هم در این حوزه سختکوش است. طوری بود که خودم تمام کارها را از روز اول انجام می‌دادم. در این مسیر، چند نفر برای سرمایه‌گذاری آمدند تا این کار را انجام بدهیم. از بین گزینه‌ها با چند نفر به توافق رسیدم و شراکتی آغاز شد و با چند نفر از بیزینس‌من‌های موفق این کار را ادامه دادم؛ همکاری‌ای که از حدود یک سال پیش آغاز شده است. از این زمان بود که فصل جدیدی از کار من شروع شد و با این دوستان، کار را به شکل استارتاپ ادامه دادم.»

نمآباد

هما نیکخواه آرزویی داشت و می‌خواست کسب و کاری در کشور خود راه بیندازد. هرچند همه چیز در ابتدا برایش شفاف نبود، اما: «آنجا با چند نفر از دوستانم مشورت کردم که آنها هم تجربه مهاجرت داشتند و بعد به ایران برگشته بودند و خودشان کسب‌و‌کاری راه انداخته بودند. همه آنها به من کمک کردند که این تصمیم را با جدیت و قاطعانه بگیرم. یک ماه طول کشید که به تصمیم نهایی رسیدم و بدون اینکه به کسی بگویم به ایران برگشتم و از فردای روزی که برگشتم، استارت این کار را زدم و فکر می‌کنم حدود ۷، ۸ ماه طول کشید تا آموزشگاه نمآباد را راه انداختم.» آموزشگاه کار خود را از سال ۹۶ آغاز کرد و حدود ۴ یا ۵ ماه بعد، اولین دوره برگزار شد. در آن زمان، هما نیکخواه تمام کارها را خودش انجام می‌داد؛ از مدیریت مجموعه تا  دیجیتال مارکتینگ و…
در ابتدا، کلاس‌های اجرا، بازیگری و استندآپ برگزار شد و در ادامه، کلاس‌های موسیقی نیز به مجموعه نمآباد افزوده شد؛ کلاس‌هایی که استقبال زیادی هم از آنها شد زیرا از مدرسان خاصی استفاده می‌کردند که همگی از نوازندگان مطرح بودند.

کلاس آنلاین نمآباد

نمآباد اولین آموزشگاهی بود که با وجود محدودیت‌های کرونا که هیچ کلاسی برگزار نمی‌شد، کلاس‌های آنلاین خود را به راه انداخت. آن هم دقیقا زمانی که هیچ کس فکرش را نمی‌کرد که این نوع کلاس‌ها از جنس آموزش اجرا یا بازیگری را بتوان آنلاین اجرا کرد؛ حتی برخی از اساتید. زیرا آنطور که خانم نیکخواه اشاره می‌کند «در کلاس بازیگری چالش‌های خیلی زیادی وجود دارد که بتوان به صورت آنلاین انجام داد. حالا اتودی که بچه‌ها قرار است بفرستند، ارتباطی که بین مدرس و هنرجو هست که همه اینها را با استفاده از تکنولوژی و ابزارهایی که داشتیم استارت زدیم و پیش بردیم.»
اتفاقی که با رضایت هنرجوها مواجه شد و در ادامه و با بهتر شدن وضعیت پاندمی، نمآباد توانست با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، یک جلسه از هر دوره را به صورت حضوری برگزار کند؛ جلسه‌ای که به ضبط فیلم‌های کوتاه و اکران آنها در سینما منتهی شد. در تلویزیون هم هنرجوهای نمآباد حضور داشته و در برنامه‌های تلویزیونی و شبکه‌های مختلف مانند صبحی دیگر اجرا کرده‌اند. در مجموع فرایند کلاس‌ها به گونه‌ای است که صرفا آموزش داده نمی‌شود؛ بلکه افراد مستعد خیلی زود و با معرفی به تهیه‌کننده‌ها، جذب بازار کار و اجرا می‌شوند.

سرتاسر ایران

آنلاین بودن کلاس‌های نمآباد بزرگ‌ترین اتفاق برای علاقه‌مندانی بود که در شهرستان زندگی می‌کنند و چنین امکاناتی در دسترسشان نیست. خانم نیکخواه با راه‌اندازی کلاس‌‌های آنلاین در نمآباد توانست این خدمات را برای همه ممکن بسازد: «ما توانستیم کاری کنیم که بچه‌ها خیلی راحت با این مدرسان در ارتباط باشند. شاید جالب باشد بدانید که یکی از هنرجوهای ما می‌گفت که من از خانه‌مان که در روستاست تا به خانه‌ خواهرم برسم و بتوانم از اینترنت استفاده کنم، یک ساعت و نیم فاصله دارم و این مسافت را طی می‌کنم تا در کلاس‌های شما شرکت کنم. این را با ذوق و شوق تعریف می‌کرد.»

آینده

هما نیکخواه در نمآباد به دنبال 2 هدف مهم است؛ یکی در حال برنامه‌ریزی برای ساخت 2 سریال تلویزیونی است و به زودی مراحل پیش‌تولید یک فیلم سینمایی را آغاز خواهند کرد. هدف دوم، برگزاری دوره‌های کودک است که به صورت تخصصی می‌خواهند آن را آغاز کنند، مذاکرات آن را انجام داده‌اند و پیش‌بینی خانم نیکخواه این است که در آینده نزدیک قرارداد آن نهایی می‌شود. این دوره‌های بازیگری کودک در حوزه تئاتر برگزار خواهد شد و البته دوره‌های بازیگری به صورت تخصصی‌تر و حضوری هم قرار است که استارت بخورد. در جلسات اول بیشتر روی تن صدا، لحن و نحوه بیان، ادا کردن کامل حروف و تنفس‌گیری در زمان صحبت‌کردن کار می‌شود. روی کار کسانی که در جمع اعتماد‌به‌نفس ندارند کار می‌شود تا بتوانند راجع به یک موضوعی که در ذهن دارند بدون اتکا به متن صحبت کنند: «تمامی این ضعف‌ها را می‌توان با حضور در این دوره‌ها برطرف کرد. حتی در نحوه لباس پوشیدن آنها دقت می‌شود؛ یعنی به آنها آموزش می‌دهیم که در هنگام پرزنت‌کردن چه لباسی بپوشند که حرف آنها تاثیرگذار باشد.»

دسترسی به مخاطب

همانطور که پیش‌تر اشاره شد، خانم نیکخواه در روند توسعه کسب‌و‌کار خود در حال آماده‌سازی برای ساخت فیلم و سریال است.
هدفی که با توجه به پتانسیل‌های موجود در آموزشگاه نمآباد و توانایی‌های ایشان، کار چندان سختی نخواهد بود؛ زمینه‌ای که می‌تواند بهترین موقعیت برای ایجاد همکاری‌های مختلف میان کسب‌و‌کارهای مختلف و نمآباد باشند تا بتوانند از طریق سرمایه‌گذاری و اسپانسرینگ، به اهداف مارکتینگ خود برسند: «می‌توانم بگویم که در اینجا پتانسیل این را داریم که به حوزه تولید فیلم و سریال وارد شویم. هم اکنون در حال آماده‌سازی مقدمات آن هستیم و می‌توانیم از برندها دعوت کنیم که بیایند و این فرصت بسیار خوبی برای آنهاست که خود را بهتر به مخاطبانشان بشناسانند.» روشی بسیار مرسوم در تمام جهان برای برندهای مختلف تا دسترسی مستقیم و بدون واسطه‌ای به مخاطب داشته باشند و در عین حال، از دردسرها و تاثیرات منفی تبلیغ مستقیم نیز دوری کنند. اتفاقی که در آینده نزدیک و با آغاز پروژه‌ای تولید نمآباد، برای برندهای اکوسیستم استارتاپی فراهم است.

دوره استایل بازیگری نمآباد

از دوره‌های جالب نمآباد می‌توان به دوره استایل در بازیگری اشاره کرد که با استقبال خیلی زیادی هم مواجه شده است. این دوره برای بازیگران و حتی افراد عادی که می‌خواهند در کسب‌و‌کار خود موفق شوند، کمک شایانی می‌کند. محتوای این دوره مربوط به نوع لباس پوشیدن در هر محفل و مجلس است؛ اینکه چطور لباس بپوشند که بیان آنها تاثیر بیشتری داشته باشد.

تغییر

دوره‌هایی که در نمآباد تشکیل می‌شود به وضوح به فرد کمک می‌کند تا بتواند کارهایی را انجام بدهد که تاکنون حتی به آنها فکر هم نکرده: «تغییرات را به صورت فاحش از جلسه اول تا آخر می‌توان دید. کسی که اصلا نمی‌تواند در جمع صحبت کند، جلسه آخر می‌تواند راجع به یک موضوعی به صورت بداهه صحبت کند؛ یعنی اگر یک کلمه به او بدهیم، بتواند 10 دقیقه با اعتماد‌به‌نفس کامل، بدون لرزش صدا و با تسلط کامل راجع به آن صحبت کند. حتی می‌تواند جلوی دوربین به صورت کامل اجرا کند.»

فقط بازیگری نیست

داستان نمآباد و نیکخواه به عاشقان سینما خلاصه نمی‌شود. بلکه بسیاری هستند که با هدف بهبود روابط اجتماعی خود به سراغ این کلاس‌ها می‌آیند، چرا که این کلاس‌ها «روی بدن و بیان و حس آنها تاثیرگذار است و خیلی از هنرجوها می‌گویند که در رتبه شغلی و ارتباطات ما تاثیر دارد و به همین علت در کلاس‌های بازیگری شرکت‌ می‌کنند. حتی برخی از مدیران شرکت‌ها با هدف داشتن ارتباطات بهتر و تقویت اعتماد به نفس و بداهه‌گویی و سخنرانی در این کلاس‌ها شرکت می‌کنند.»

کارآفرین

در این ۴ سال که از عمر نمآباد می‌گذرد، برای بیش از 200 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد شده است. کارآفرینی برای هما نیکخواه، شاید بزرگ‌ترین انگیزه برای راه‌اندازی کسب‌و‌کارش بود.
اما این مسیر به خودی خود سختی‌هایی دارد و وقتی به عنوان یک بانو قدم در این مسیر بگذارید، طبیعتا داستان گاهی متفاوت می‌شود: «درباره سختی‌هایی که برای یک خانم در این حوزه وجود دارد، باید بگویم وقتی این کار را شروع کردم یکی از جذابیت‌هایی که داشت این بود که وقتی با مدرس‌ها صحبت می‌کردم، برای آنها جالب بود که یک خانم این کار را راه انداخته است.
چون وارد شدن به این حوزه واقعا کار سختی است.
یک عده سعی می‌کردند واقعا بدون هیچ چشمداشتی به من کمک کنند و یک عده دیگر هم سعی می‌کردند که هر طور شده من را نابود کنند. اوایل مجبور بودم خیلی از کارها را خودم انجام بدهم؛ اما نکته اینجاست که خیلی وقت‌ها اول توجه می‌کنند که خانم هستید یا آقا تا بعدا تصمیم بگیرند که چطور با شما رفتار کنند. ولی من می‌گویم که اول از همه همیشه باید انسانیت را در نظر گرفت و اصلا در حوزه کاری به جنسیت توجه نداشت. اگر اینطور نگاه نکنیم خیلی از مشکلات ما حل می‌شود.
ولی متاسفانه اینجا با یک خانمی که خیلی سختی کشیده و کسب‌و‌کاری را راه انداخته و با کلی کارمند و افراد مختلف در ارتباط است، به صورت جنسیتی رفتار می‌شود. البته الان دیگر اهمیتی نمی‌دهم اما همچنان مشکل وجود دارد. این دید خوبی نیست و به خصوص در حوزه استارتاپی اگر بتوانیم آن را تغییر دهیم فکر می‌کنم خیلی خوب باشد.»

مزیت

بازار آموزش اجرا بازار بزرگی است و در سال‌های اخیر رشد بیشتری هم داشته است؛ تا جایی‌که در یکی دو سال اخیر تعداد آموزشگاه‌ها افزایش یافته است. اما اتفاقی که توسط نمآباد رقم خورده این است که همواره خود را در کنار هنرجو می‌بیند: «بیشتر کسانی که این رویا را دارند و به خاطر شهریه‌های خیلی بالا نتوانستند از آموزشگاه‌های دیگر استفاده کنند، ما با شهریه خیلی پایین‌تر این امکان را در اختیار آنها قرار دادیم که خود را محک بزنند و تجربه کنند.»
اما چه شد که هما نیکخواه به این نتیجه رسید که می‌تواند با فعالان اکوسیستم استارتاپی تعامل بیشتری داشته باشد: «من یک تجربه کاری در این حوزه داشتم زمانی که با همراه اول کار می‌کردم. خیلی از این دوستان را دیدم که انسان‌های با دانش زیاد هستند ولی در انتقال این دانش به مشکل بر می‌خورند.
بسیاری موارد پیش آمد که با کمک تجربه‌هایی که در اجرا داشتم، توانستم کمک‌های کوچکی به آنها کنم. من هیچ وقت خودم را مدرس ندانستم و هیچ وقت تدریس نکردم اما خیلی به آنها کمک کردم و چیزهایی که یاد گرفته بودم را به آنها انتقال می‌دادم. برای مثال، آنهایی که می‌خواستند پادکست ضبط کنند یا می‌خواستند طرح و ایده خود را برای دیگران ارائه دهند.»
البته نیکخواه معتقد است این دوستان حتی می‌توانند در کلاس بازیگری هم شرکت کنند: «زیرا یک وقت‌هایی لازم است در بخش‌هایی در نقش یک اکتور ظاهر شوند و نقش خود را به خوبی بازی کنند. مهارت‌هایی مانند اینکه بدانند چطور از زبان بدن خود استفاده کنند و چگونه آن را تقویت کنند و یا اینکه چطور در زمان لازم حس مورد نظر را بگیرند، بسیار حیاتی است. چیزی که لازم است بدانیم این است حس شما در زمان ارائه در جذب مخاطب بسیار مهم است و می‌تواند در جلسات ارائه نقش کلیدی در بحث تاثیرگذاری ایفا کند. درست است که محتوای پروپوزال و ارائه مهم است، اما تحت تاثیر قرار دادن سرمایه‌گذار حرف اول را می‌زند.»
هما نیکخواه مسیری را آغاز کرده است که شاید به نظر سخت و نفسگیر باشد. اما افق روشنی در انتهای این مسیر وجود دارد که می‌تواند، مسیر زندگی افراد دیگری که در این مسیر قرار می‌گیرند را هم تغییر دهد.
افق روشنی که معمولا در مسیر کارآفرینان قرار دارد، اما نحوه انتخاب مسیر و طی کردن آن باعث می‌شود تا بسیاری به آن دست پیدا نکنند. نکته‌ای که به نظر می‌رسد خانم نیکخواه به خوبی آن را انتخاب و هدف‌گذاری کرده است.

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *