محتوای برند فرهنگ سازمانی

راهنمای طراحی تجربه کارکنان در استارتاپ­‌ها!

راهنمای طراحی تجربه کارکنان در استارتاپ

ما در رسانه اچ آر ریویو گفتگویی را ترتیب دادیم با آقای سندر دی بروین مدیر ارشد تجربه کارکنان بانک های جهانی ING و آقای دکتر محمدجواد ثابت مدرس و مشاور حوزه منابع انسانی و تجربه کارکنان تا این وظایف این بخش تازه متولد شده در منابع انسانی را بررسی کنیم.

پیش از پرداختن به گفتگو ، به طور خلاصه کمی با موضوع تجربه کارکنان آشنا شویم!

باید بدانیم تجربه کارکنان  (EX)هر آن چیزی هست که کارکنان در طول مدت همکاری در سازمان ما مشاهده و با آن مواجه می شوند.

اکثر شرکت­ها با طراحی تجربه مشتر ی و اصطلاح ((CX آشنا هستند! اما با مفهوم تجربه کارکنان (EX) آشنایی کمتری وجود دارد. با اینکه بسیاری از شرکت­ها با این مفهوم نو؛ آشنا نیستند اما تحقیقات نشان داده، شرکت­هایی که تجربه کارکنانشان را بهبود داده اند در طول زمان توانسته­اند به دلیل افزایش رضایت کارکنان از شغلشان، تجربه بهتری برای مشتریان هم خلق کنند .

باید بدانیم وقتی حرف از تجربه همکاری می­زنیم، این تجربه ابعاد و حوزه های مختلفی را در بر می­گیرد. طراحی، اجرا و یا بهبود یکباره تمامی ابعاد مربوط به تجربه همکاری، کاری زمان بر و نیازمند ایجاد زیرساخت و تامین برخی منابع است.

و برای بهبود تجربه همکاری، می توان از یک حوزه خاص شروع و به مرور زمان تمام مسیر  شغلی کارکنان  را  بهبود داد.  طراحی تجربه همکاری همیشه با قرارداد جای خود به جای کارمند شروع می شود!

برا ی طراحی تجربه کارکنان یا همان تجربه همکاری، اول مراحل معمول سفر کارکنان در اکثر شرکت­ها را با هم مرور کنیم:

مراحل سفر کارکنان در شرکت‌ها

بررسی کردن (برند کارفرمایی)

کاندیداها در مورد کسب و کار شما پرس و جو و کسب اطلاعات می‌­کنند و سپس تصمیم به همکاری یا عدم همکاری می‌گیرند!

در نظر گرفتن (جذب و استخدام)

پس از کسب اطلاعات، کاندیداهای شغل، اولین تجربه حقیقی ارتباط با شرکت شما را در مرحله جذب و استخدام لمس می‌کنند!

شروع کردن (جامعه پذیری)

پس از توافق همکاری، کارکنان اطلاعات و دانش مورد نیاز برای شروع کار، آشنایی با فرهنگ سازمانی، جا افتادن در نقش و هماهنگی در کار تیمی را در این مرحله دریافت می­‌کنند!

ادامه همکاری ( ایفای نقش، آموزش و توسعه)

در این مرحله کارکنان به ایفای نقش خود می­‌پردازند، بازخورد می‌گیرند و ابزارها و مهارت­‌های مورد نیاز برای رشد و توسعه، برایشان مهیا می‌شود. ایجاد تعهد و دلبستگی سازمانی به عنوان یکی از مهم‌ترین مولفه‌­های مدیریت نیروی انسانی در این مرحله شکل می­‌گیرد.

خروج (استفعا یا اخراج)

کارکنان سازمان را با انگیزه­‌های شخصی یا مشکلات شغلی ترک می­‌کنند!

ارتباط دوباره

کارکنان خارج شده از شرکت، به عنوان سفیران برندکارفرمایی دیگران را توصیه و تشویق به همکاری یا عدم همکاری می­‌کنند و یا خود دوباره به شرکت بر می­‌گردند!

در طراحی تجربه کارکنان متناسب با سازمان‌مان مهم است بدانیم در هر مرحله، لحظاتی هستند که اهمیت بیشتری نسبت به سایر لحظات دارند. این لحظه­‌ها، همان­‌هایی هستند که کارکنان بیشتر از باقی لحظه­‌ها به عنوان بخشی از تجربه خود در سازمان شما به یاد خوا هند آورد.

برای طراحی تجربه همکاری، لحظات طلایی و مهم در هر مرحله از سفر کارکنان را برای خودتان مشخص کنید و برای شروع، الویت بندی کنید!

عوامل مهم در طراحی تجربه همکاری

زیرساخت سازمانی

باید بدانیم شرایط و زیرساخت سازمان برای طراحی مراحل مختلف، عامل مهمی است که می‌تواند در شرکت‌ها­ی مختلف متفاوت باشد. تفاوت در چیزهایی مثل ارزش‌­ها، ساختار و اهداف سازمان نقش مهمی در ایجاد استانداردهای تجربه همکاری دارد. برای مثال، در یک شرکت، فرهنگ کاری فلت جزو ارزش‌­هاست و در شرکتی دیگر رعایت و حفظ سلسله مراتب سازمانی  ارزشمند است. طراحی پروسه آنبورد این شرکت­‌ها با هم متفاوت خواهد بود.

همچنین در طراحی تجربه کارکنان به این فکر کنید که می‌­خواهید روی کدام مرحله تمرکز کنید و با توجه به شرایط فعلی سازمان‌تان تمرکز روی کدام بخش تجربه کارکنان برایتان مفیدتر است! اکثر کارکنان در کدام مرحله هستند و کدام بخش نیاز به بهبود تجربه دارد؟ یا حتی کدام مرحله برای استراتژی فعلی شما ضروری است؟ برای مثال، برخی از شرکت‌­ها روی تجربه خروج خود در دوران رکود و تعدیل تمرکز می‌­کنند. یا اگر شرکت­ در حال استخدام تعداد زیادی نیرو است، Onboard ضروری‌­ترین مرحله خواهدبود.

نگاه کارکنان

علاوه بر زمینه سازمانی، در طراحی فرایندهای مختلف، زمینه کارکنان هم باید در نظر گرفته شود. اینکه کارمند چه کسی است؟ به عنوان مثال: آیا سرایدار است؟ آیا این اولین استارتاپ یا شغل کارمند در صنعت شماست؟ کارمندان در کجای حرفه خود هستند؟ یک مدیر حرفه‌ای هستند یا این اولین شغل آن‌هاست! چه موقعیت خانوادگی دارند؟ آیا به تازگی صاحب فرزند شده‌اند؟و…

تجربه همکاری شامل چه بخش هایی است؟

تمام فعالیت­‌های مربوط به تجربه همکاری را می‌توان در چهار دسته‌بندی اصلی قرارداد. مجموع تجربه‌ای که فرد در این بخش‌­ها دارد، تجربه کلی همکاری را خلق می­‌کند. این چهار دسته شامل موارد زیر است:

  • تجربه فرد از شغل:
  • شغل
  • مدیر و همکاران
  • تجربه فرد از سازمانی:
  • فرهنگ
  • رهبری
  • تجربه فرد از تکنولوژی و محیط:
  • ابزار و سیستم های کار
  • محل کار
  • تجربه فرد از خدمات:
  • منابع انسانی
  • سایر کارکردهای حمایتی
حالا برای شناخت دقیق تر موضوع طراحی تجربه کارکنان، گفتگوی مفصل ما در رسانه اچ آر ریویو با مدیر ارشد تجربه کارکنان بانک­های جهانی ING هلند را از طریق  WWW.HRREVIEW.IR  تماشا کنید!
امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *