اخبار استارتاپی

چه کسی «تپسی تبریز» را پلمب کرد؟

این مسئله در کشورمان بیشتر در حوزه حمل‌و‌نقل عمومی و با آغاز فعالیت اپلیکیشن‎ها و تاکسی‎های اینترنتی مانند اسنپ و تپسی در جامعه نمود یافته، اما مقاومت‎ها در همه حوزه‎ها وجود دارد. 

از سوی دیگر، شاهد نوعی رقابت بین اپلیکیشن‏های استانی و سراسری هم هستیم که گاهی انگار از حیطه رقابت خارج شده و ترس از تنگ‌شدن فضای رقابت، کارشکنی‎هایی را به همراه دارد و در نبود قوانین مدون و شکل‌نگرفتن رگولاتوری‎های مشخص برای این فعالیت‎ها، فضای آشفته‎ای هم شکل می‏گیرد که گاه می‎تواند سرمایه‎گذاری‎های انجام‌شده را با خطر مواجه کند. در مورد توقف فعالیت تپسی ‌و پلمب دفتر این شرکت در تبریز در پنجشنبه 4 آبان هم می‎توان رگه‎هایی از این خلأ جدی را مشاهده کرد. 

  •  ماجرا چیست؟

روز پنجشنبه، چهارم آبان ماه، همزمان با هفته رایگان تپسی، اداره نظارت بر اماکن عمومی تبریز دفتر تپسی را که فقط یک ماه از فعالیتش در آن شهر می‎گذشت، پلمب کرد. شنیده‎ها حاکی از آن است که اداره نظارت بر اماکن عمومی ناجا گفته است که می‌خواهد به‌طور مستقیم بر فرایند استخدام راننده‌ها در تپسی، نظارت داشته باشد. به گفته روابط عمومی تپسی، این اپلیکیشن درخواست تاکسی آنلاین، مجوز فعالیت در همه شهرهای کشور را دارد؛ اما همچنان «سنگ‌‌اندازی‌ها» بر سر راه این شرکت خصوصی ادامه دارد.

برخی ناظران معتقدند فشار رقبای سنتی تپسی عملکرد مجریان قانون را نیز تحت تاثیر قرار داده است. اگر هر شهری قانون خود را داشته باشد، بعید است چالش پلمب دفاتر جدید تپسی به این زودی دست از سر این سامانه هوشمند بردارد. پیش از این نیز دفاتر تپسی، اندکی پس از راه‌اندازی، در مشهد و شیراز پلمب شده بود ولی در نهایت مذاکرات قانونی منجر به فک‌پلمب آن دفاتر شد. تپسی قصد دارد تا پایان سال، دامنه فعالیت خود را دربسیاری از شهرهای دیگر نیز گسترش دهد. تبریز، ششمین شهری است که شهروندان آن می‌توانند از این اپلیکیشن استفاده کنند. این سامانه هم‌اکنون در تهران، کرج، اصفهان، مشهد و شیراز نیز فعالیت وسیعی دارد.

  •  کارشناسان چه می‏گویند؟ 

این دست اتفاقات، در حالی رخ می‎دهند که به باور عموم کارشناسان ضرورت تسهیل فعالیت شرکت‎های مبتنی بر فناوری‎های نوین در همه عرصه‎ها و از جمله در حوزه حمل‌و‌نقل به شدت احساس می‎شود. 

سید‌علی موسوی، دبیر نظام صنفی رایانه‎ای استان آذربایجان شرقی در این باره با بیان اینکه درحال‌حاضر تاکسی‎های اینترنتی در شهر تبریز فعال هستند و علاوه بر تپسی، اسنپ هم در تبریز خدمات ارائه می‎دهد، به هفته‌نامه شنبه می‏گوید: «در کنار اینها اپلیکیشن‎های استانی مانند قونقا و تکسیم هم در تبریز فعال هستند و ما خواهان فراهم‌شدن فضا برای ارائه خدمات از سوی هر شرکتی هستیم که خدماتی با کیفیت به مردم ارائه دهد.» 

دبیر نظام صنفی رایانه‎ای استان آذربایجان شرقی، با بیان اینکه برخورد سلبی با فناوری در این عصر به هیچ‌وجه پاسخگو نیست، می‎افزاید: «امکان جلوگیری از فعالیت‎های مبتنی بر فناوری اولا فراهم نیست و ثانیا با منطق‎های اقتصادی سازگار نیست. نظام صنفی رایانه‎ای استان آذربایجان شرقی در جریان مواردی که باعث پلمب دفتر تپسی در تبریز شده، نیست و موضعی هم در این‌باره ندارد و باید مراجع اقدام‌کننده خودشان توضیح بدهند اما به طور کلی ما از فعالیت این شرکت‎ها استقبال می‎کنیم.» 

احمد جلالی، کارشناس حوزه فناوری هم در این خصوص معتقد است: «یکی از حلقه‎های مفقوده در حوزه ارائه‌دهندگان خدمات نوین در همه حوزه‎ها‌ از جمله در حوزه حمل‌و‌نقل عمومی، فقدان یک مرکز جامع به عنوان رگولاتوری و مرجع قانونی در این‌باره است. فناوری‎های نوین در حال گسترش است و کشورمان هم ظرفیت‌های مناسبی برای توسعه در این زمینه دارد و شایسته است با قانون‌گذاری صحیح، مانع از حرکت‎هایی مانند آنچه در  مورد تپسی در تبریز شاهدش هستیم، بشویم.» 

او می‎افزاید: «این‌گونه برخوردها باعث عقب‌افتادگی در حوزه سرمایه‎گذاری در این حوزه و همچنین افزایش میزان ریسک سرمایه‎گذاری می‎شود و با توجه به نیازهای اساسی کشورمان در حوزه اشتغال‌زایی، فرصت آزمون چنین برخوردهای اشتباهی در کشورمان را نداریم.» 

  •  رقابت درونی؟

برخی گمانه‌زنی‎ها هم حاکی از آن است که مشکلات ایجاد‌شده برای فعالیت تپسی در تبریز، به رقابت‎های درونی اپلیکیشن‎های ارائه‌دهنده خدمات حمل‌و‌نقل عمومی، از جمله چند شرکت استانی در این حوزه بر‌می‎گردد. ‌دبیر نظام صنفی رایانه‎ای استان آذربایجان شرقی در این‌باره با تاکید بر اینکه حمایت از شرکت‎های استانی جزو برنامه‎های کلان همه ارگان‎ها و ادارات در استان آذربایجان شرقی است، می‎گوید: «اما این حمایت‎ها، به‌هیچ‌وجه به معنی ایجاد محدودیت برای فعالیت سایر شرکت‎ها نیست و اساسا با ایجاد محدودیت نمی‎توان یک بازار رقابتی سالم ایجاد کرد. بنابراین به نظر نمی‏رسد موضوع توقف فعالیت‎های تپسی در استان ربطی به این رقابت‎ها یا فعالیت شرکت‏های استانی داشته باشد.» 

  •  فرهنگ‎سازی راهکار برون‌رفت از مشکل 

دبیر نظام صنفی رایانه‎ای استان آذربایجان شرقی با بیان اینکه به صورت کلی‎تر شاهد مقاومت‎هایی در برابر تغییر و تحولات مبتنی بر فناوری در حوزه کسب‌و‌کارها هستیم که نمونه بارز آن در این فقره تجمع تاکسیرانان در سال 95 مقابل مجلس شورای اسلامی در واکنش به فعالیت اسنپ است،‌ می‎گوید: «راهکار برون‌رفت از این نوع مشکلات فرهنگ‎سازی در سطح عمومی برای همگام‌شدن با تغییرات تکنولوژی است.»  

مدیرعامل قونقا: «مسئله شرکت تپسی به‌زودی حل می‌شود. اما اینکه شرکتی در کنار خیابان و بدون در نظر گرفتن هیچ پروتکلی اقدام به جذب راننده کند اشتباه محض است.»  

 

  •   قونقایی‌ها چه می‌گویند؟

حامد صفری‌بخشایش، مدیرعامل شرکت قونقا که به نوعی رقیب تپسی در تبریز به شمار می‌رود، در این‌باره با بیان اینکه توقف فعالیت تپسی در تبریز به دلیل رعایت‌نکردن پروتکل‌های جذب راننده است به شنبه می‌گوید: «مسئله شرکت تپسی، به‌زودی حل می‌شود. اما اینکه شرکتی در کنار خیابان و بدون درنظرگرفتن هیچ پروتکلی، اقدام به جذب راننده کند، اشتباه محض است.» وی با بیان اینکه امنیت در شهر تبریز، بسیار موردتوجه است و اداره اماکن تبریز هم یکی از ادارات موفق در کشور است، می افزاید: «قطعا اگر در مورد رعایت پروتکل ها به شرکت ما هم تذکر داده شود باید رعایت کنیم.»

صفری می‌گوید: «چه بخواهیم و چه نخواهیم مسئولیت تخلفات راننده‌هایی که از سوی شرکت‌های ما جذب می‌شوند با ماست و ما باید مصالح جامعه را بر مصالح شخصی ترجیح دهیم.»

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *