کیف پول الکترونیک، واژهای است که این روزها زیاد به گوش میرسد و با شنیدن این واژه، برای برخی سوال پیش میآید کیف پول الکترونیک چیست و چهکار میکند؟ استارتاپ پولیتو به نشانی poolito.ir یکی از استارتاپهایی است که در زمینه کیف پول الکترونیک، فعالیت میکند. مهدی عبادی ۳۸ساله بههمراه محمدعلی کرمی، احمد وطنی و علیرضا پورتقی، بنیانگذاران این استارتاپ هستند. مهدی، لیسانس سینما دارد ولی سهنفر دیگر، فارغالتحصیل رشته کامپیوتر هستند. مهدی، برخلاف رشته تحصیلیاش، از همان دوران لیسانس، به حوزه IT علاقهمند بوده و از سال ۸۳ تاکنون بهطورحرفهای در زمینه پرداخت الکترونیک فعالیت کرده است. داستان همکاری مهدی عبادی با دوستانش که درحالحاضر، همبنیانگذاران استارتاپ پولیتو به حساب میآیند، از آنجایی آغاز میشود که مهدی، آگهی هکاتون توسن (رویدادی است که برنامهنویسان در آن با هم رقابت میکنند) را بهصورت اتفاقی میبیند و با سهنفر از دوستانش تماس میگیرد تا یک تیم شکل دهند و در این هکاتون شرکت کنند. بعد از مشورت، تصمیم بر این میشود که با ایده پرداخت الکترونیک وارد این رقابت شوند، ولی بعد از ثبتنام، در مرحله اول ایده رد میشود و بعد از مدتی، از توسن با آنها تماس گرفته میشود که از بین ۳۰ تیم برگزیده یک تیم انصراف داده و از آنجایی که آنها تیم سیویکم بودند برای رقابت دعوت میشوند. آنها در حالی به این رقابت وارد شدند که برای آمادهسازی تنها ۴ساعت زمان داشتند ولی با این وجود، ایده آنها توانست مقام اول رقابت و جایزه نقدی را از آن خود کند. بعد از این رقابت، آنها روی خروجی اپلیکیشنی که به آن دست یافته بودند، کار میکنند و تصمیم میگیرند که آن را با عنوان استارتاپ پولیتو، دنبال کنند.
- پولیتو چیست؟
پولیتو، یک کیف پول الکترونیک است و افراد میتوانند با شارژکردن آن، در جاهای مختلف و به اشکال مختلف آن را خرج کنند. در حقیقت پولی از چرخه شتاب و شاپرک خارج میشود و به شبکه پولیتو وارد میشود. پولیتو نسبت به شبکههای شتاب کارمزدهای کمتر دریافت میکند و در مواردی، بدون کارمزد است. مهدی میگوید: «تمرکز اصلی پولیتو درحالحاضر روی دو حوزه پرداخت فرد به فرد و حوزه فروش است. به این ترتیب که صاحبان کسبوکارها به جای اینکه از دستگاه کارتخوان استفاده کنند، میتوانند از اپلیکیشن پولیتو استفاده کنند. درحالحاضر، حوزه فروش را با کتابفروشیها آغاز کردهایم چون معتقدیم که فروشندگان و مشتریان کتابفروشیها افرادی هستند که میتوانیم با آنها تعامل خوبی داشته باشیم و حوزه پرداختهای خرد تاکسی نیز حوزه جذابی است و د حال کار روی این حوزه نیز هستیم. درحالحاضر، سه امکان پرداخت در پولیتو وجود دارد که دو تا از این خدمات برای پرداخت نزدیک است؛ یعنی زمانی که پرداختکننده و دریافتکننده کنار هم هستند که در این حالت پرداخت میتواند از طرق NFC و یا QR کد انجام شود و حالت سوم، پرداخت کارت به کارت است. در پرداخت کارت به کارت از طریق پولیتو، دو طرف مبادله باید اپلیکیشن پولیتو را روی گوشی خود نصب داشته باشند و پس از آن، فرد انتقالدهنده وجه میتواند بدون اینکه نیاز باشد شماره کارت مقصد را وارد کند، با انتخاب شماره فرد دریافتکننده، از لیست تماس خود، انتقال پول را انجام دهد. علاوه بر این، اگر گوشی فرد به فناوری NFC مجهز باشد نیز در هنگام خرید فقط کافی است گوشی خود را به گوشی مغازه نزدیک کند تا انتقال وجه انجام شود و فرآیند پرداخت از این طریق ساده شده است. همچنین فروشندهها از دو طریق میتوانند از پولیتو استفاده کنند یکی اینکه از برچسبهای QR کد استفاده کنند و یا اینکه اپلیکیشن پولیتو را روی گوشی خود نصب کنند.»
- روش استفاده پولیتو
کاربران برای اینکه از پولیتو استفاده کنند پس از نصب اپلیکیشن با واردکردن نام و نامخانوادگی و شماره تماس میتوانند از خدمات استفاده کنند و نیازی به واردکردن شماره کارت و اطلاعات حساب نیست. «هدف ما این است کاربر نیازی نداشته باشد که پول را به حساب بانکی خود انتقال دهد و بتواند پولی را که در پولیتو شارژ کرده است، در همین شبکه خرج کند. اما امکان انتقال پول از پولیتو به حساب بانکی نیز وجود دارد و کاربر میتواند با واردکردن شماره شبای بانکی، پول را به حساب بانکی خود انتقال دهد.»
- شیوه درآمدزایی
استفاده از خدمات اپلیکیشن پولیتو برای کاربران رایگان است. «شیوه درآمدزایی ما نیز براساس کارمزد است؛ به این ترتیب که به ازای شارژ کیف پول از ۱۰۰ تا ۴۰۰تومان و به ازای تسویه با بانک از ۱۰۰ تا ۷۰۰تومان کارمزد دریافت میکنیم.» پولیتو چند هفتهای است که لانچشده و در این مدت بیش از ۳۰۰کاربر جذب کرده و تاکنون با سرمایه شخصی اداره شده است. علیرغم اینکه حوزه کیف پول الکترونیک حوزه تقریبا ناشناختهای برای مردم است و هنوز به صورت همهگیر مورداستفاده افراد قرار نمیگیرد، مهدی به آینده خوشبین است. «ما جذب ۱۰هزار کاربر را تا پایان امسال هدفگذاری کردهایم و احساس میکنیم در یک دوران طلایی، به سر میبریم چون بانک مرکزی اعلام کرده است که بهزودی از دارندگان کارت و فروشندگان به ازای هر تراکنش، کارمزد دریافت میکند و زمانی که کارمزد برای تراکنشهای شتابی وجود داشته باشد، کیف پولهایی که بدون کارمزد هستند، میتوانند جایگاه خود را پیدا کنند.» شاید همین دلیلی باشد که در اکوسیستم استارتاپی هر از گاهی شاهد یک استارتاپ کیف پولی هستیم ولی مهدی میگوید آنها برای اینکه خود را از رقبا متمایز کنند، روی تجربه کاربری کاربران از اپلیکیشن تکیه میکنند و سادگی در استفاده از خدمات، نیاز نبودن به واردکردن شماره کارت و رمز دوم و اینکه قصد دارند تعامل بین دریافتکننده و پرداختکننده را به حداقل برسانند، مزیت اصلی خود میدانند.