در شناسایی پرسونای مخاطب بر اینکه مشتریان واقعی چه کسانی هستند و در چه بخشهایی قرار میگیرند، تمرکز میکنند و سپس به تصمیمات نهایی بازاریابی میرسند. اما در شناسایی پرسونای تجربه کاربری به نحوه رفتار مشتریان خود در هنگام تعامل آنها با وبسایت دقت میکنند تا در نهایت درباره طراحی و محتوای مناسب تصمیم بگیرند.
پرسونای مخاطب چگونه کار میکند؟
اینکه بدانید برای چه کسی مینویسید، به شما کمک میکند تا خلق محتوا را به مسیر درستتری هدایت کنید تا با بیشترین درصد مشارکت مخاطبان همراه باشد. با تحقیق درباره نوع محتوایی که مشتریان فعلی و مشتریان بالقوهتان مصرف میکنند و موضوعات مورد علاقه آنها میتوانید یک پروفایل نیمهداستانی و یا یک پرسونایی که مخاطب و خریدار واقعی است، داشته باشید. این موضوع به شما این امکان را میدهد که لحن، فرمت و موضوعتان را درست انتخاب کنید و البته باعث میشود که محتوایتان جذابتر و مفیدتر باشد.
چگونه یک پرسونای مخاطب بسازیم؟
شما اطلاعاتی را که برای ایجاد پرسونا لازم است از نظرسنجیهای تحقیق در بازار و نگرشهای گروههای متمرکز مخاطبان درباره محصول یا برند تجاری خود به دست میآورید. یک پرسونای مخاطب، ویژگیها، خواستهها، نیازها و چالشهای بخشهای منحصربهفرد مخاطبان شما را مشخص میکند. شما میتوانید از یک الگو استفاده کنید. تمرین استاندارد این است که با بررسی عاملهای ذکر شده، با حدود ۳ تا ۴ نفر کار را شروع کنید و براساس پیچیدگی و پوشش دادن بخشهای مختلف کارتان افراد را به سه دسته اول، دوم و سوم تقسیم کنید. عاملها عبارتند از: سن، اشتغال، تعداد افراد خانواده، انگیزههای شخصی و کجا و چگونه محتوا را مصرف میکنند؟
چرا از پرسوناهای مخاطب استفاده میکنیم؟
پرسوناهای مخاطب به شما کمک میکنند تا برای مشتریانتان پروفایلهایی ایجاد کنید که در بین تمامی افراد تیم بازاریابیتان به اشتراک گذاشته شود. آنها براساس نقاط کلیدی و اینکه مشتریان شما چه کسانی هستند، استراتژی محتوا را تبیین میکنند. آنها همچنین از طریق هدف قراردادن بخشهای مشابه شغلی و جمعیتشناختی کمک میکنند تا مشتریان جدیدی به دست آید. همچنین، اگر کاربر مشکل مدیریت زمان دارد، میتوانید محتوای کوتاهتر و آسانتری را جایگزین محتوایی طولانیتر کنید.
یک پرسونای تجربه کاربری چگونه کار میکند؟
یک پرسونای تجربه کاربری، نسبت به رفتار مشتری حساستر از علایق و منافع اوست. هدفش ساختن نقشه سفر برای مشتری است. بدین منظور تلاش این نوع از پرسونا برای ساختن و بهینهسازی وبسایت برای مجموعه خاصی از مشتریان است. ایجاد یک پرسونای تجربه کاربری به شما این امکان را میدهد تا محتوایی را بسازید که کاربر را به سمت تبدیلشدن به یک اقدامکننده پیش میبرد. برای مثال، کاربر بتواند برای خودش ایمیل بسازد، ثبتنام کند و در نهایت خرید کند.
چگونه یک پرسونای تجربه کاربری ایجاد کنیم؟
ایجاد پرسونای تجربه کاربری نیازمند اطلاعات دقیق مشتریان از طریق جستوجو در موتورهای جستوجو و وبسایت شماست. این پرسوناها در واقع داستانهایی هستند برای توضیح اینکه مردم چرا باید کاری را انجام دهند. برخی از این اطلاعات مهم را میتوانید از طریق Google Analytics به دست آورید، از جمله اینکه مشتریانتان چه روزهایی از سایت بازدید میکنند و از کجا وبسایت را ترک میکنند. این موضوع میتواند نقطه بالقوه خرید در مسیر خریدار باشد. شما همچنین میتوانید ببینید که چگونه مشتریان با سایت و محتوای شما ارتباط برقرار میکنند. برای کسب اطلاعات دقیقتر، باید با مشتریان تماس بگیرید و یا اینکه با استفاده از پرسشنامهها اطلاعات جمعیتشناختی آنها را پیدا کنید.
چرا از پرسوناهای تجربه کاربری استفاده کنید؟
طبیعی است که طراحان وبسایت به طور عمده درباره اینکه چگونه از وبسایت و محصول استفاده شود، فکر کنند. پرسونای تجربه کاربری به شما این امکان را میدهد که درک بهتری از انتظارات کاربر و نحوه رفتار آنها در وبسایت خود به دست آورید.
به عبارت دیگر، شما قادر خواهید بود که وبسایت خود و محتوای آن را به بهترین حالت ممکن، با اطلاعات خود در مراحل مختلف سفر مشتری، مطابقت دهید و بهینهسازی کنید. همچنین این امکان برایتان فراهم میشود که با مفاهیم بیشتری چه در فروش محصولات و خدمات و چه در راهاندازی ویژگیهای جدید آشنا شوید.
در نهایت برای شما استفاده از کدام پرسوناها ضروری است؟
اینکه پرسونای مخاطب را اولویت قرار دهید یا پرسونای تجربه کاربری خیلی فرقی نمیکند ولی ترجیح این است که از هردوی این پرسوناها به صورت ترکیبی با توجه به نیاز مشتریان و رفتار آنها استفاده کنید. آنچه که از همه بیشتر اهمیت دارد، جلب اعتماد مخاطب و درگیرکردن او در فرآیند استراتژی محتوا و خرید است.