مرز بین حیواندوستی و حیوانآزاری گاهی بسیار باریک است و نگهداری از حیوانات خانگی باید همراه با رعایت حقوق و همچنین آشنایی با شرایط نگهداری از آنان باشد و اطلاعرسانی و آموزش در این زمینه با توجه به اینکه نگهداری از حیوانات خانگی رواج پیدا کرده، امری اجتنابناپذیر و حتی ضروری محسوب میشود. استارتاپ لولاک به نشانی loolak.com استارتاپی است که در جهت آگاهکردن هرچه بیشتر جامعه در مورد طریقه نگهداری و مراقبت از حیوانات فعالیت میکند. ندا زینالی، مدیر پروژه لولاک متولد تهران است و ۳۵ سال دارد، لیسانس مترجمی زبان انگلیسی خود را از دانشگاه آزاد تاکستان گرفته و در حال حاضر دانشجوی دکترای دیبیام در دانشگاه تهران است. او تا قبل از اینکه استارتاپ لولاک را راهاندازی کند، در زمینه فروش و بازاریابی در شرکت راهکارهای هوشمند سگال فعالیت میکرده و پس از مدتی به واسطه علاقهمندی شخصی که به حوزه حیوانات داشته، ایده لولاک را با مدیریت مجموعه آقای فخرالدین اسکندریان مطرح میکند و به واسطه حمایتهای شرکت میتواند استارتاپ لولاک را راهاندازی کند.
یک تست تلگرامی ایجاد کرده بودیم که با ۱۰ تا سوال ارزیابی میکردیم که یک فرد آیا آمادگی نگهداری از یک حیوان خانگی را دارد یا نه و مواردی که مورد بررسی قرار میگرفت شامل این موارد میشد که فرد چقدر میتواند برای حیوان زمان بگذارد
- چه شد که ایده لولاک به ذهنتان رسید. صرفا به دلیل علاقه شخصی این کار را کردید یا در این زمینه تجربه داشتید؟
نه، من در این زمینه کار نکرده بودم ولی بسیار علاقهمند بودم که در حوزه نگهداری از حیوانات فرهنگسازی انجام دهم. خودم هم حیوانات خانگی مختلفی داشتم و تا حدودی با این فضا آشنایی داشتم و در مدتی که کار لولاک را شروع کردیم متوجه شدم خیلی از کارهایی که برای نگهداری از حیوانات انجام میشد یا نوع غذاهایی که به حیوان میدادیم، اشتباه بوده است و در راستای حقوق حیوانات نبوده و ناآگاهانه کارهای اشتباهی میکردیم.
- شما در لولاک دقیقا چه کار میکنید؟
لولاک به طور کلی سه نوع خدمت ارائه میدهد؛ اولین خدمت مربوط به مجله اینترنتی است که در آن سعی میکنیم به افراد مشاوره و آموزش در خصوص رفتار با حیوانات داده بدهیم و شرایط نگهداری از حیوانات را شرح دهیم. بخش دیگر مربوط به لولاکتیوی میشود که در این بخش با تهیه ویدئو در همان زمینههای ذکر شده اطلاعرسانی میکنیم و این کار را با انجام مصاحبه با دامپزشکان مختلف و تولید موشنگرافیکهای مرتبط انجام میدهیم و یا ایونتهای مختلف مانند ایونت ماهیهای قرمز برای عید یا نگهداری جوجههای رنگی برگزار میکنیم و از این طریق فرهنگسازی انجام میدهیم. بخش سوم خدمات نیز مربوط به فروشگاه اینترنتی میشود که در آن به فروش محصولات مرتبط و مورد نیاز برای نگهداری حیوانات خانگی میپردازیم. محصولاتی مانند ملزومات دام کوچک یعنی حیوانات خانگی همه لوازم مورد نیاز و غذاهای مختلف موجود است. در فروشگاه نیز هدفمان فروش صرف نیست و سعی میکنیم در کنار فروش، مشاوره هم بدهیم مثلا اینکه افراد اگر چیزی لازم ندارند، نخرند یا اینکه اگر حیوانی را بهتازگی خریدهاند و نمیدانند برای نگهداری چه چیزی لازم است بهتر است چه لوازمی تهیه کنند.
- با توجه به اینکه شما قبلا سابقه فعالیتی در این زمینه نداشتید، محتوایی که در مجله و سایر مقالات خود قرار میدهید چطور تهیه میکنید؟
ما روی تیمسازی خیلی دقت کردیم و افرادی در تیم ما به عنوان دامپزشک حضور دارند. همچنین تعدادی مشاور دامپزشک هم داریم که از دوستانمان هستند و تمام اطلاعاتی که تولید میشود زیر نظر این افراد صورت میگیرد و ما سعی میکنیم اطلاعات درست و علمی در اختیار عموم قرار بگیرد.
- از چه سالی و با چه سرمایه اولیهای کار را شروع کردید؟
از دی ماه ۹۵ کار را شروع کردیم و سرمایه اولیه حدود ۱۰۰ میلیون تومان بود و بیشترین هزینه را هزینههای جاری شامل حقوق و زیرساخت به خود اختصاص میدهد.
- با توجه به اینکه درآمد شما فقط از طریق فروشگاه اینترنتی است، آیا از وقتی کار را شروع کردید، توانستید به درآمد پایدار برسید و هزینههای خود را پوشش دهید؟
بله، تقریبا میتوانم بگویم که فروشگاه اینترنتی لولاک به سوددهی رسیده است و در حال حاضر ۱۵تامینکننده با لولاک کار میکنند.
- از وقتی کار را شروع کردید، چقدر فروش داشتید و چه تعداد کاربر از خدماتتان استفاده میکنند؟
در حال حاضر نرخ رشد ۲۰ درصدی در هر ماه را تجربه میکنیم و نزدیک به ۱۵ هزار کاربر از خدمات مختلف ما اعم از خدمات مشاوره، مجله و فروشگاه آنلاین استفاده کردهاند.
- رقیبی در این زمینه دارید که مشابه کار شما را انجام دهند؟
نمیتوانم بگویم رقیبی وجود ندارد و ما کارمان را کامل و بینقص انجام میدهیم بلکه سایر وبسایتهایی که در این زمینه فعالیت میکنند، فقط فروشگاه اینترنتی هستند و مزیت اصلی ما در تولید محتوا و مشاورههایی است که در اختیار کاربران قرار میدهیم و همیشه سعی میکنیم محتوای باکیفیت را صادقانه در اختیار قرار دهیم تا افراد هم اعتماد بیشتری به ما کنند.
- شما کارمند این شرکت بودید، اینکه تصمیم گرفتید مسئولیت استارتاپی را بر عهده بگیرید و آن را مدیریت بکنید برای شما کار سختی نبود؟
حقیقتا ورود به کاری که اکثر مسئولیتها بر دوش خودم بود، کار سختی بود ولی من قبل از این هم تجربه مدیریت تیم را داشتم و با تیم کار کرده بودم ولی تفاوت بسیار بین حالتهای قبلی مدیریت با این کار که خودم شروع کردم، وجود داشت و همراه با دغدغهها و هیجانهای زیادی بود. اینکه شرکت به من اعتماد کرده بود و روی ایده سرمایهگذاری کرده بود و تیمی را در اختیارم گذاشته بودند، مسئولیت من را زیاد کرده بود ولی چون به کاری که میخواستم انجام دهم، علاقه داشتم توانستم از سختیها عبور کنم و به نظرم علاقه در شروع هر کاری حرف اول را میزند تا فرد بتواند از مشکلات بگذرد.