کاربران آیفون را در اپلیکیشن خود داشته باشید

سیب ایرانی، بستری برای نصب وب‌اپ‌های ایرانی روی گوشی‌های آیفون

2

سید رضا موحدی به همراه میلاد مصطفی، هم‌بنیانگذارن اپ‌استور سیب ایرانی هستند که با تمرکز روی ارائه یک راه‌حل کاربردی به منظور رفع تحریم‌های آیفون، نسخه‌های وب‌اپلیکیشن استارت‌‌آپ‌ها را به صورت تجمیع‌شده، در استور خود قرار داده و بستری را برای انتشار و دانلود رایگان اپ‌های ایرانی روی گوشی‌های آیفون ایجاد کرده‌اند، به این ترتیب راه حلی برای دانلود اپلیکیشن های ایفون با روشی مطمئن برای کاربران به وجود می‌آید.

لطفا خودتان را معرفی بفرمایید

من سید رضا موحدی، متولد سال ۱۳۶۳ هم‌مؤسس سیب ایرانی هستم. ۱۵ سال در زمینه تولید وب، موبایل، اپ و … فعالیت می‌کنم و قبل از راه اندازی سیب ایرانی٫‌ چند استارتاپ دیگر به عنوان موسس یا شریک فعالیت داشتم و همچنین شرکت دیگری هم به نام زفره دارم که کارهای Enterprise انجام می‌دهد.

بنده هم میلاد مصطفی، متولد سال ۱۳۷۲ مدیر عامل و هم‌مؤسس سیب ایرانی هستم. بیش از ۱۰ سال هست در ضمینه طراحی اپلیکیشن نیتیو و وب اپلیکیشن فعالیت می‌کنم و چندین سال هست که  با آقای موحدی در شرکت زفره همکاری دارم و در حال حاضر نیز ایده سیب ایرانی را با کمک یکدیگر راه‌اندازی کرده‌ایم.

ایده سیب ایرانی چطور شکل گرفت؟

موحدی: داستان شکل‌گیری ایده سیب ایرانی برمی‌گردد به سال گذشته که تحریم‌های اپل روی استارت‌آپ‌ها بیشتر شد، به نحوی که قادر به انتشار اپلیکیشن‌های‌ خود روی نسخه آیفون نبودند، حتی اپ‌های منتشر‌شده روی اینترپرایز استورهای دیگر نیز با مشکل مواجه ‌شدند و خود ما نیز که استارت‌آپ دیگری قبل از سیب ایرانی داشتیم، برای خیلی از استارت‌آپ‌های دیگر اپلیکیشن نوشته بودیم و developer آیفون بودیم، به مشکل برخوردیم؛ بنابراین احساس کردیم که باید راهکاری وجود داشته باشد که از قطع و وصل شدن مکرر اپلیکیشن‌ها و ارجاع کاربران آیفون به استورهای دیگر، جلوگیری کند.

راه‌حلی که برای رفع چنین مشکلاتی به ذهن ما رسید، ارائه یک نسخه وب‌اپلیکیشن مناسب (PWA) بود که بتواند در کشور ما و حتی در دیگر کشورهای دنیا جایگزین نسخه اپلیکیشن در آیفون شود. البته با توجه به تحریم‌های موجود، این اتفاق در کشور ما باید خیلی سریع‌تر رخ دهد، اما در بسیاری از نقاط دیگر جهان نیز به PWA توجه کرده و روی آن کار می‌کنند.

PWA چیست؟

مصطفی: PWA نسبت به اپلیکیشن‌های دیگر، یک تکنولوژی خیلی جدید محسوب شده و به وب‌اپ‌های پیشرو اطلاق می‌شود، به این معنا که یک سری از اپلیکیشن‌هایی که با سخت‌افزارهای خاصی سروکار نداشته و نیاز به امکانات پیچید‌ای ندارند، می‌توانند به صورت وب‌اپلیکیشن پیاده‌سازی شوند و در محیط‌هایی مثل وب،  Browser و حتی به صورت short cut مورد استفاده قرار بگیرند. وب‌اپلیکیشن‌ها نسبت به نسخه اورجینال سرعت خوبی دارند، از سوی دیگر کم‌حجم‌تر نیز هستند. در حال حاضر ما تنها اپ استور ایرانی هستیم که امکان نصب pwa را به اپ استور سیب ایرانی اضافه کردیم.

موحدی: نکته‌ای که ما در اپ‌استور سیب ایرانی تشخیص دادیم، این بود که وب‌اپ‌هایی که برای آیفون نوشته می‌شوند، به صورت تجمیع شده در یک جا حضور ندارند و یوزر آی‌آو‌اس هم نمی‌تواند به همه سایت‌ها مراجعه کند و نسخه وب آنها را نصب کند، به همین دلیل تصمیم گرفتیم سیب ایرانی را در قالب یک استور راه‌اندازی کنیم تا استارت‌‌آپ‌ها بتوانند نسخه وب‌اپ PWA خود را به کاربران آیفون ارائه دهند.

سیب ایرانی در چه زمانی راه‌اندازی شد؟

مصطفی: این ایده در بهمن و اسفند ماه سال گذشته، بعد از آن تحریم‌های سنگین اپل، به ذهن ما آمد و در نهایت بعد از کدنویسی شبانه روزی، توانستیم سیب ایرانی را دراواسط اردیبهشت ماه سال جاری راه‌اندازی کنیم.

در این فاصله کوتاه چقدر رشد داشتید؟

موحدی: شاید در آغاز راه‌اندازی، بیشتر به عنوان یک سیستم و سرگرمی کوچک به آن نگاه می‌کردیم، اما در همان روزهای اول، رشد بسیار زیادی را تجربه کردیم و در نتیجه این مسأله برای ما جدی‌تر شد. در حال حاضر به صورت روزانه ۵هزار کاربر جدید در سیب ایرانی جذب شده که در ماه حدود ۱۵۰هزار کاربر جدید می‌شود. همچنین با ۳۰ تا ۳۵ استارت‌آپ به صورت مستقیم در تماس هستیم و تقریبا همه اپ‌های ایرانی را که نسخه وب دارند، منتشر کرده‌ا‌یم؛ تا کنون نیز بیشتر از یک میلیون دانلود داشته‌ایم.

مصطفی: راهکار جدید ما در کنار سیستم‌های اشتراکی که در استور قرار دادیم، باعث رقم زدن بیش از یک میلیون دانلود شد، ضمن اینکه رایگان بودن و بهینه بودن سازوکار استفاده از این وب‌اپ‌ها نیز در تسریع روند رشد ما بی‌تأثیر نبوده است.

چند نفر کارمند دارید؟

موحدی: ما در این مدت، از ۲ نفر به ۷ نفر رسیدیم.

می‌توانیم بگوییم سیب ایرانی به منظور رفع تحریم‌ها، به نوعی اپل را دور می‌زند؟

موحدی: آن چیزی که در استورهای مشابه ما تا کنون اتفاق افتاده است، یافتن راهکارهایی به منظور دور زدن اپل است که البته این روش‌ها ماندگار نبوده و در نهایت جلوی آنها از سوی اپل گرفته می‌شود. راهکاری که ما ارائه دادیم این بود که اپل نتواند جلوی ما را بگیرد؛ به این صورت که PWA بتواند به نسخه اصلی آیفونی‌ها در ایران تبدیل شود که سازوکار آن نیز بسیار راحت است، تنها یک نسخه را توسعه داده و در قالب وب‌اپلیکیشن ارائه می‌دهند.

چه خدمات شاخصی را به استارت‌آپ‌ها ارائه می‌دهید که نسخه وب‌اپ خود را در سیب ایرانی منتشر کنند؟

موحدی: چندین المان مهم در ارائه اپلیکیشن در استورها وجود دارد، یکی اینکه غیرقابل تحریم باشند که در این زمینه سیستمی را ارائه می‌دهیم که کنترل آن از دست اپل خارج است. دومین مزیت این است که نیازی به آپدیت ندارند، اگر یک اپلیکیشن را از سیب ایرانی دریافت کنید، دیگر به‌روزرسانی نمی‌خواهد، زیرا نسخه وب روی گوشی قرار دارد، این نوع اپ ها رایگانند و تعداد کاربر رایگان همیشه بیشتر از اشتراکیست پس تعداد دانلود مطمئنن بیشتر از راهکارهای هزینه بردار برای کاربر خواهد بود.

دانلود سریع از دیگر ویژگی‌های شاخص وب‌اپلیکیشن‌های موجود در سیب ایرانی است که می‌توانم بگویم ۲۰ تا ۳۰ برابر سریع‌تر دانلود می‌شوند. رایگان بودن اپلیکیشن‌ها، هم برای کاربران و هم برای استارت‌آپ‌ها، مزیت قابل توجهی به شمار می‌رود؛ ضمن اینکه استارت‌آپ‌ها در انتشار وب‌اپ‌های خود هیچ گونه وابستگی به ما پیدا نمی‌کنند، چراکه ما دقیقا URL وب آنها را بر روی گوشی کاربران نصب میکنیم

بسته‌های نصبی ( sib bundle ) که مجموعه‌ای از چند اپ مرتبط به هم هستند، از دیگر خدمات جالب توجهی است که امکان دانلود چندین اپلیکیشن را برای کاربران فراهم می‌کند. به طوری که با نصب کردن یکی از این بسته‌ها، ۸ تا ۹ اپلیکیشن نصب می‌شود.

این نکته را نیز اضافه کنم که در حال حاضر بسیاری از استارت‌آپ‌ها به سمت ارائه وب‌اپلیکیشن‌ها رفته و در مذاکراتی که با آنها داریم، به اهمیت و مزایای PWA پی برده و برنامه آن را نوشته‌ یا در دست تهیه دارند؛ چراکه به این نکته واقف هستند که در هر صورت اگر بخواهند برای کاربران آیفون خود اپلیکیشن منتشر کنند، با مشکل مواجه خواهند شد.

به طور خلاصه می‌توانم بگویم که در سیب ایرانی کنترل و تغییرات اپ کاملا در دست استارت‌آپ‌ها بوده و هیچ وابستگی به استور ما ندارند. رایگان و غیرقابل تحریم است. اپلیکیشن‌ها نیازی به آپدیت نداشته و به صورت خودکار آپدیت می‌شوند.

از سوی دیگر استارت‌آپ‌ها می‌توانند نسخه Responsive، یعنی یک آدرس سایت به ما بدهند و ما نسخه‌ای را در استور قرار دهیم که قابل نصب روی گوشی موبایل باشد. توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویس‌ها نیز با یک دانش وب معمولی می‌توانند وب‌اپلیکیشن‌هایی را طراحی کرده و در استور سیب ایرانی قرار دهند و ما نیز هیچ نوع کمیسیونی از آنها دریافت نخواهیم کرد.

با توجه به اینکه تحریم‌ها باعث شکل‌گیری سیب ایرانی شده است، چقدر می‌توانید این اطمینان را بدهید که در صورت تغییر شرایط هم ماندگار خواهید بود؟

موحدی: وقتی شما یک نسخه خوب اپلیکیشن را در قالب PWA به کاربر ارائه دهید، دلیلی وجود ندارد که استارت‌آپ بخواهد چیز دیگری منتشر بکند. کمااینکه در حال حاضر نیز توئیتر، پینترست و … PWA ارائه می‌دهند و دلیلی نمی‌بینند که نی‌تیو بنویسند. از سوی دیگر با توجه به اینکه این اپلیکیشن‌ها روی گوشی کاربران نصب شده‌اند، حتی اگر ما فعالیتی نداشته باشیم نیز پاک نمی‌شوند و بنابراین می‌توانند با اطمینان‌خاطر اپلیکیشن را نصب کنند.

برنامه ما یک برنامه طولانی‌مدت است و به دنبال این هستیم که بتوانیم فرهنگ PWA را رشد دهیم. من به خودم اطمینان دارم و بعد از این همه سال تجربه، سیب ایرانی را مانند گل سرسبد بازاری می‌بینیم که به خیلی‌ها کمک می‌کند. خدمات ما فقط جنبه اقتصادی ندارند، بلکه به دنبال این هستیم که مشکلی را حل کنیم؛ بنابراین مسئولیت سنگینی را روی دوش خود احساس می‌کنیم و بعد از اینکه تحریم‌ها برداشته شوند نیز آن را رها نخواهیم کرد، چراکه راهکار ما، به دلیل مزایای زیادی که دارد، می‌تواند به عنوان یک نسخه جایگزین باقی بماند.

مصطفی: در واقع ما نسخه‌ای را ارائه می‌دهیم که روی سیستم، لپ‌تاپ، گوشی و … قابل اجرا است. اگر یک نسخه بهینه تولید شود، قطعا به نفع استارت‌‌آپ‌ها است که آن را توسعه داده و از آن استفاده کنند. در واقع امکانی ایجاد می‌شود که وب‌سایت را روی گوشی کاربر نصب می‌کنیم و توسعه و نگهداری آن برای استارت‌آپ‌ها و یوزرها راحت‌تر شده و در نتیجه ماندگار خواهد بود.

چه برنامه‌های توسعه‌ای برای آینده دارید؟

ما به دنبال فرهنگ‌سازی این نکته هستیم که نسخه PWA برای آیفون، از نسخه نی‌تیو آن بهتر است و مزایای بیشتری دارد. از استارت‌آپ‌ها برای انتشار نسخه وب‌اپ حمایت می‌کنیم تا نیاز کاربران آیفون را برطرف کنند و ما نیز بستری برای انتشار آن می‌شویم. تا کنون نیز بازخورد خوبی از سوی استارت‌آپ‌ها دریافت کرده‌ایم.

با توجه به انتشار و نصب رایگان، درآمدزایی شما به چه صورت است؟

موحدی: اشتراک اپلیکیشن‌های خارجی و بازی‌ها پولی هستند، ضمن اینکه بسته‌های تبلیغاتی نیز از دیگر راه‌های درآمدزایی ما هستند، اما بابت انتشار و دانلود اپلیکیشن‌ها هیچ هزینه‌های دریافت نمی‌کنیم.

و این رایگان بودن تا چه زمانی ادامه دارد؟

موحدی: core value شرکت ما این است که کاربر آیفون بابت دانلود اپلیکیشن ایرانی نباید پول بدهد و این خدمات رایگان‌ برای کاربرها تا ابد خواهد بود؛ اما انتشار اپلیکیشن برای استارت‌‌آپ‌ها فعلا رایگان است.

مصطفی: لانچ باکس یکی از ایده‌هایی است که به منظور درآمدزایی تهیه کرده‌ایم و در عین حال می‌تواند به استارت‌آپ‌ها کمک کند. در این بسته، خدمات تبلیغاتی، مانند تبلیغات گوگلی یا نشان دادن یک اپ در ابتدای جستجوی کاربر و … قرار دارند. استارت‌آپ‌ها می‌توانند به همان اندازه که از ما دانلود یا کلیک می‌گیرند، هزینه‌ای را پرداخت کنند و از آنجایی که این راهکار قابل سنجش است، برای استارت‌آپ‌ها جذاب خواهد بود.

2 دیدگاه
  1. aida می‌گوید

    بهترین استوری بود که نصب کردم استور ایرانی فقط سیب ایرانی

  2. نگین بانو می‌گوید

    من سه ماهه اکانت سیب ایرانی دارم اصلا قطع نشده پشتیبانیشم هر ساعتی پیام دادم جواب دادن راضیم ازشون 🙂

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.