محمدرضا محمودی، میعاد آبرین و سعید بشیری بنیانگذاران استارتاپی به نشانی sazito.com با محوریت همین ایده هستند. آنها قبل از راهاندازی این استارتاپ هر کدام در شرکتی استخدام بودهاند. با محمدرضا محمودی و میعاد آبرین به گفتوگو نشستیم تا از داستان شکلگیری استارتاپشان برایمان بگویند.
- چه شد که تصمیم گرفتید استارتاپی با محوریت فروشگاهساز آنلاین راهاندازی کنید؟
محمدرضا محمودی: من در زمینه برنامهنویسی و طراحی سایت در تخفیفان کار میکردم و دیپلم ریاضی دارم و برنامهنویسی را نیز به صورت خودخوان یاد گرفتم. به واسطه سفارشهای مختلفی که برای طراحی سایت برای فروشگاههای اینستاگرامی داشتم این ایده به ذهنم رسید که به همراه دوستانم یک فروشگاهساز اینترنتی راه بیندازیم تا کسبوکارهای کوچکی که در شبکههای اجتماعی شروع به فعالیت میکنند، بتوانند با هزینه کمی فروشگاه آنلاین داشته باشند.
میعاد آبرین: من هم در شرکت تخفیفان سرپرست تیم فنی بودم و کارهای توسعه و نگهداری سایت را انجام میدادم. بعد که محمدرضا ایده را مطرح کرد، تصمیم گرفتیم به همراه سعید تیمی را تشکیل دهیم و به صورت جدی روی این ایده کار کنیم.
- اینکه بخواهید از کار کارمندی جدا شوید و برای خودتان کسبوکاری را راه اندازی کنید، برایتان چالشبرانگیز نبود؟
محمدرضا محمودی: بله، به نوعی چالش محسوب میشد چون در کارمندی به صورت ماهانه حقوقی را دریافت میکردیم و کنار گذاشتن آن درآمد ماهانه و راهاندازی کسبوکار تصمیم سختی است، ولی بعد از آنکه از شرکت جدا شدیم، کمکم خودمان را با شرایط جدید وفق دادیم و البته مقداری پسانداز داشتیم که میتوانستیم از آن استفاده کنیم.
- مشابه کار شما، استارتاپهای زیادی بودند که در زمینه فروشگاهساز آنلاین کار میکردند. این مانع از این نمیشد که تصمیم بگیرید روی ایده دیگری کار کنید؟
محمدرضا محمودی: ما در ابتدا قصد داشتیم که فقط روی فروشگاههای اینستاگرامی و تلگرامی کار کنیم، در حقیقت نقطه تمایز ما با سایر فروشگاهسازهای آنلاین این است که فروشگاهساز ما قابلیت اتصال مستقیم به شبکههای اجتماعی اینستاگرام و تلگرام را دارد. علاوه بر این، ویژگی دیگری که ما را از سایر رقبا متمایز میکند و براساس فیدبکی که از کاربران گرفتیم، این است که کار کردن با سازیتو کاربرپسند است. سادگی در استفاده بهظاهر ممکن است این برداشت را در ذهن متبادر کند که وقت زیادی برای آن صرف نشده است در صورتی که کاملا برعکس ما برای اینکه بتوانیم استفاده از سایت را برای کاربران ساده کنیم زمان زیادی را برای طراحی و طرز استفاده از سایت صرف کردیم. کاری که ما کردیم این بود که خودمان را به جای کاربر گذاشتیم و نیازهای فرد برای داشتن یک تجارت آنلاین را شناسایی و براساس پاسخگویی به این نیازها سازیتو را طراحی کردیم.
- راجع به عملکرد سازیتو و تفاوتی که با سایر فروشگاهسازهای آنلاین دارد، بیشتر توضیح دهید؟
میعاد آبرین: کاربر در سازیتو با ساختن یک اکانت میتواند از طریق یک پنل ادمین که سادهسازی شده است، فروشگاه آنلاین اختصاصی خود را طراحی کند. کاربر میتواند محصول خود را با عکسها، قیمتها و ویژگیهای مختلف در سایت اضافه کند و تغییرات مورد نیاز را کم و زیاد کند. علاوه بر این، یکی از ویژگیهای محوری سازیتو قابلیت ایجاد تغییرات در پوسته سایت است، به این ترتیب که کاربران میتوانند هر شکلی را که میخواهند برای پوسته سایت خود انتخاب کنند. برای اینکه بتوانیم این کار را انجام دهیم یک سامانه طراحی پوسته پیادهسازی کردیم تا کاربران بتوانند با قابلیت درگ اند دراپ تغییراتی که میخواهند در ویژگیهای سایت اعمال کنند. وقتی کاربران عضو سایت میشوند با ساب دامین سازیتو سایتشان بالا میآید ولی ما کاربران را تشویق میکنیم که با دامین خودشان کار را دنبال کنند چون سازوکاری را ترتیب دادهایم که کاربران بتوانند بهراحتی دامین خودشان را با سازیتو سینک کنند.
- یکی از ویژگیهایی که اشاره کردید در مورد اتصال مستقیم سازیتو به شبکههای اجتماعی بود در این مورد نیز توضیح دهید؟
میعاد آبرین: کاربرانی که ما به عنوان بازار هدف خود انتخاب کرده بودیم، کاربرانی بودند که در حال حاضر در شبکههای اجتماعی به تجارت آنلاین میپرداختند. به عنوان مثال، در اینستاگرام عکس و قیمت محصول را بارگذاری و شماره تماسی اعلام میکردند تا مشتریان با آنها تماس بگیرند.
ما سعی کردیم روال کار با سازیتو را مشابه کار با شبکههای اجتماعی تعریف کنیم به این ترتیب که این امکان برای کاربران وجود دارد که بعد از اینکه اکانت خود را در سازیتو ساختند، بتوانند از طریق اینستاگرام و تلگرام، ورود دیتا داشته باشند. به عبارت دیگر، اکانت اینستاگرام کاربران با سازیتو سینک میشود و وقتی عکسی را در اینستاگرام خود آپلود میکند به صورت اتوماتیک عکس در صفحه فروشگاه آنلاینشان نیز بارگذاری میشود. علاوه بر این وقتی محصولی در پنل کاربری فروشگاه آنلاین ساخته میشود این امکان وجود دارد که به صورت اتوماتیک روی کانال تلگرام کاربر نیز نمایش داده شود. در واقع ما تلاش کردیم روند کاری کاربر و فعالیتهای اجتماعی او را در سازیتو تجمیع کنیم تا راحتتر بتواند تمام فرآیند را مدیریت کند.
- این ویژگیهایی که ذکر کردید، شاید در نگاه اول برای کاربران قابل لمس نباشد. شما برای اینکه تمایز خود را آشکار کنید، چهکار کردید؟
میعاد آبرین: کاربرانی که قصد دارند در فضای آنلاین کار کنند، معمولا خدمات مختلف را تست میکنند و ناخودآگاه با ما و رقبای ما آشنا میشوند و کاربران به دنبال این هستند که پلتفرم مناسبی را برای خودشان انتخاب کنند و کاربرانی که با سازیتو کار میکنند در حین کار کردن میتوانند متوجه این تفاوتها شوند.
- هزینه استفاده از خدمات سازیتو برای کاربران چگونه است؟
میعاد آبرین: ساخت و استفاده از امکانات سازیتو رایگان است و ما روی فروش کاربران ۴ درصد کارمزد دریافت میکنیم.
- از وقتی کار را شروع کردهاید، چه تعداد فروشگاه در سازیتو ساخته شده است؟
میعاد آبرین: در حال حاضر حدودا یک ماه است که از لانچ اولیه سازیتو میگذرد و در این مدت ۱۰۰۰ کاربر فعال در سایت در حال فعالیت روی فروشگاههای آنلاین هستند.
- با توجه به اینکه مدت زمان زیادی از لانچ سازیتو نمیگذرد، توانستهاید درآمدزایی داشته باشید؟
میعاد آبرین: هنوز به درآمدزایی نرسیدهایم و به نظر برای درآمدزایی زود است چون طبیعت کار سازیتو B2B است و به سودرسانی چنین استارتاپهایی زمانبر است ولی ما رشدی که در این بازار دیدهایم، رشد قابل قبولی بوده است و فکر میکنیم در آینده بتوانیم موفقیت خوبی کسب کنیم و پیشبینی میکنیم حدود یک سال تا ۶ ماه آینده بتوانیم به نقطه سر به سر برسیم.