اعداد و ارقام بزرگ این بازار نشان از ظرفیتهایش برای ایجاد کسبوکار دارد؛ کسبوکارهایی که از صفحات ضمیمههای آگهی روزنامهها خارج شدهاند و هر کدام به تنها زمینهساز راهاندازی یک استارتاپ شدهاند. شنبه در میزگردی با حضور نغمه عقیلی بنیانگذار استاد سلام، عادل طالبی از تیزلند، امیرحسین امامی از سامانه ۲۱، میلاد عزیزپور از کافه تدریس، امیر رحیمینژاد از استاد بانک و کاظم زارعی از رایبد، به بررسی بازار این کسبوکارها، چالشهایی که با آن مواجه هستند، نگاه سرمایهگذاران به این حوزه و … پرداخته است …
- نظام آموزشی در ایران در چارچوبهای ویژه و مقاطع مختلفی تعریف شده. آموزش و پرورش، دانشگاه و در کنار اینها بخشهای خصوصی یا آزاد و غیردولتی. در سالهای اخیر آموزش آنلاین هم به این حوزه اضافه شده است. فکر میکنم برای شروع بحثمان بهتر است در ابتدا به این پرسش پاسخ بدهید که آموزش آنلاین کجای نظام آموزشی ایران قرار دارد و به تعبیری دیگر چه ظرفیتهایی قرار است به این سیستم اضافه کند؟
- در واقع با گسترش آموزش آنلاین به نوعی تمرکززدایی میشود از تجمع امکانات و محتوای آموزشی باکیفیت در کلانشهری مانند تهران.
- یکی از انتقادهایی که به سیستم آموزش رسمی کشور وارد میشود، کیفیت آموزش است؛ شما اغلب به عنوان نوعی تسهیلگر عمل میکنید؛ آیا صرفا باید یک استاد را به چند شاگرد وصل کنید؟ آیا استارتاپها و حوزه آنلاین نمیتوانند به ارتقای کیفیت آموزش کمک کنند؟ مثلا از طریق تولید محتوای بهتر.
- یعنی شما میخواهید با آموزش و پرورش رقابت کنید؟ یعنی وظیفه آموزش و پرورش بوده که چنین کارهایی بکند و چون نکرده، شما به دنبالش رفتهاید؟
- جناب طالبی از بازار و تجارت حرف میزنید. چه اعداد و ارقامی در این زمینه به لحاظ بزرگی بازار کمکآموزشیها، تولید محتوا و… در حوزه آفلاین وجود دارد؟
- حالا سوال دیگری که وجود دارد این است که آموزش و پرورش چه زمانی ممکن است وجوداستارتاپهایی مانند شما را نوعی تلاقی صنفی محسوب کند و مثلا به مقابله با شما عمل کند؟ مانند مسائلی که برای دیوار یا اسنپ ایجاد شد.
عقیلی: من احساس میکنم که روی لبه تیغ راه میروم و بشخصه ترجیح میدهم که خودم را آموزشی ندانم. تولید محتوای سلام استاد را اساتید انجام میدهند، آنالیز اساتید توسط شاگردان صورت میگیرد و با آموزشگاهها قرارداد داریم و محتوای آموزشی ارائه میکنیم و چرا من باید اینقدر دور بایستم و بگویم که فقط میخواهم نظارت کنم؟ ما در بسیاری از حوزهها آموزش داریم؛ حتی فرشبافی و خلبانی. بنابراین احتمالا با سازمان میراث فرهنگی، وزارت علوم و یکی دو سازمان و ارگان دیگر دچار چالش میشویم و باید دنبال مجوز باشیم.
- اصولا هیچ استارتاپی با این انگیزه که جای کسبوکارهای آفلاین و سنتی را بگیرد، راهاندازی نمیشود. اما این خاصیت بازار است که در نقطهای کسبوکارها به تضاد منافع یاد اختلافات سود و زیان برسند. مثلا ممکن است هر کدام شما تجربه زیستهای در این زمینه داشته باشید.
- آیا ندیدن مخالفت به این دلیل نیست که اندازه کسبوکارتان هنوز کوچک است و صحبت از درآمدهای آنچنانی و جذب نیروهای چندصدنفری نیست؟ چون مخالفت با سایر استارتاپها هم در بدو راهاندازیشان نبوده بلکه در اوج رشدشان صورت گرفته است. سوال من مشخصا این است که پیشبینی شما از آینده چیست؟
- چه راهحلی برای پیشگیری از مشکلات احتمالی وجود دارد یا شما چه پیشنهادهایی دارید؟
- آقای امامی، شما فکر میکنید که در آینده با چه مشکلات و موانعی برای رشد کسبوکارتان مواجه خواهید شد؟
- به نظر خودت، چقدر مدارس شما را جدی خواهند گرفت؟
- مجوز از کجا گرفتهاید؟
- سوالی که در این بخش از میزگرد میخواهم مطرح کنم، مربوط به نگاه سرمایهگذاران به استارتاپهای آموزشی است؛ هر کدام از تجربیات خودتان بگویید و اینکه آیا موفق شدهاید سرمایهگذار جذب کنید؟
- هر کدام از دوستان اگر سخن پایانی دارند، بفرمایند.