در این میان محمدرضا یوسفزاده که خودش یک استارتاپی است، ایده جالبی را در قالب استارتاپی به نشانی voffice.ir عرضه کرده است که میتواند برای استارتاپهای دیگر راهگشا باشد و برایشان یک دفتر کار مجازی ایجاد کند. محمدرضا 39 سال دارد، متولد تهران است و لیسانس خود را در رشته مکانیک از دانشگاه فردوسی مشهد گرفته است. او علیرغم رشته تحصیلیاش بیشتر در حوزه طراحی و تحلیل سیستم کار کرده و به فضای IT علاقهمند بوده است «در دوران دانشجویی در زمینه خدمات کامپیوتری فعالیت میکردم. پس از مدتی در یک شرکت پیمانکاری مرتبط با آب و فاضلاب مشغول به کار شدم. در این شرکت من مدیر طرح و توسعه بودم و باید تمام تسهیلات ارتباطی مورد نیاز مجموعه را فراهم میکردم. در این رابطه با فناوری voip ا(voice over IP) شدم که میشد به عنوان یک راهحل برای اتباطات سریعتر و آسانتر مراکز مختلف شرکت از آن استفاده کرد. voip فناوری انتقال صدا براساس زیرساخت شبکه است و امکان انتقال دیتا بین مراکز مختلف را برقرار میکند و از طریق این دیتا ارتباط صوتی و تصویری نیز فراهم میشود و تمام تلفنها در بستر شبکه میتوانند با هم ارتباط داشته باشند.» آشنایی با این فناوری و تجربهای که محمدرضا در سالهای قبل در فروش محصولات اتوماسیون اداری داشت، ایده راهاندازی دفتر کار همراه را در ذهنش روشن کرد «در سال 85 با تعدادی از دوستانم شرکتی را تشکیل دادیم که سیستمهای اتوماسیون اداری را به فروش میرساندم برای این کار چون دفتری در تهران نداشتم یک خط تلفن گرفته بودم و روی موبایلم فوروارد کرده بودم و بیشتر اوقات مشتری وقتی تماس میگرفت درخواست ارسال فکس و ارسال مدارک بیشتر را داشت و من چون در جلسه بودم نمیتوانستم نیاز مشتریان را برطرف کنم و این موضوع ذهنم را درگیر کرده بود که کاش سیستمی وجود داشت که این امکان را فراهم میکرد تا اگر من نتوانستم تلفن را پاسخ دهم، فرد دیگری در شرکت پاسخگو باشد یا اینکه فکس آنلاین وجود داشت. وقتی با زیرساخت voip آشنا شدم متوجه شدم میتوان تمام این نیازها را از طریق این زیرساخت پوشش داد.» محمدرضا قبل از اینکه استارتاپ voffice یا دفتر کار همراه را راهاندازی کند به واسطه همکاری با همان شرکت پیمانکاری، استارتاپ دیگری را به نام پیمانیار راهاندازی کرده است اما به دلیل رکودی که در کشور ایجاد شده بود، ترجیح دادند پروژه را متوقف کنند و تغییر کاربری دهند و در حال حاضر روی استارتاپ دفتر کار همراه کار میکنند.
- دفتر کار همراه چهکار میکند
دفتر کار همراه زیرساخت و فعالیت یک شرکت در تهران را میتواند فراهم کند. از فضای دفتری گرفته تا آدرس پستی، تلفن، فکس، سانترال، پیامگیر صوتی و پیامک. به عبارت دیگر تمام امکانات ارتباطی و فضای دفتر کار فیزیکی را که یک شرکت نیاز دارد که در تهران در اختیار داشته باشد، فراهم میکند. مخاطبان دفتر کار همراه را دو دسته از افراد تشکیل میدهند؛ دسته اول افرادی که در شهرستان فعالیت میکنند و نیاز دارند که دفتری در تهران داشته باشند و دسته دوم افرادی که کسبوکار جدیدی را راهاندازی کردهاند و اجاره و یا خرید دفتر کار برایشان مقرونبهصرفه نیست «دفتر کار همراه شامل یک خط تلفن با 5 ورودی همزمان است، سانترال برای پیام خوشامدگویی و ایجاد داخلیهای متعدد (هر داخلی این امکان را دارد که به هر شمارهای که میخواهند فوروارد شود به عبارت دیگر افراد میتوانند در هر جایی باشند ولی در دفتر تهران نیز حضور داشته باشند)، امکان دریافت فکس در هر خط داخلی و ارسال به صورت PDF به ایمیل، امکان دریافت پیام صوتی که به ایمیل ارسال میشود، امکان پخش خدمات اطلاعرسانی در داخلیها و دریافت و ارسال پیامک. در دفتر کار فیزیکی علاوه بر خدمات دفتر کار همراه، این امکان برای کسبوکارها فراهم است تا از امکاناتی مانند آدرس پستی دفتر و امکان برگزاری جلسات براساس ساعاتی که مورد نیاز است قرار داده شده است. در حال حاضر برای برگزاری جلسات حضوری یک مکان مشخص در برج گلدیس صادقیه داریم که دفتری است دارای 3 اتاق مبله و تمام اتاقها مجهز به اینترنت پرسرعت، لپتاپ، میز مدیریت و کنفرانس هستند و دو منشی خانم نیز حضور دارند که خدماتی از قبیل تایپ، اسکن و پرینت را ارائه میدهند و پذیرایی از جلسات را بر عهده دارند.» تعرفه دفتر کار همراه از ماهی 29 هزار تومان شروع میشود و بسته به نوع سرشماره و مدت قرارداد این مبلغ افزایش پیدا میکند. برای استفاده از خدمات دفتر کار فیزیکی پکیج ارائه میشود. پکیج 5 ساعته در ماه 199 هزار تومان و پکیج 20 ساعته 599 هزار تومان در ماه است.
- چالشهای استارتاپی
با وجود اینکه 6 سال است از شروع به فعالیت استارتاپ voffice میگذرد، تاکنون تنها 3000 کاربر از خدمات استفاده کردهاند و حدود 1000 نفر هم کاربر فعال دارند «کسبوکارهای کوچک وقتی عضو سیستم میشوند، به دلایلی نمیتوانند کار خود را ادامه دهند و غیرفعال میشوند و ممکن است 6 ماه بعد مجدد سیستم را برای خود فعال کنند. دلیل اصلی این ریزش و رویش این است که کسبوکاهایی که کار را با ما شروع میکنند یا بعد از مدتی رشد میکنند و از ما جدا میشوند و دفتر کار مستقلی ایجاد میکنند و یا اینکه نمیتوانند ادامه دهند و شکست میخورند.» علیرغم این شرایط محمدرضا میگوید از سال 93 به حاشیه سود رسیدهاند و میتوانند خود را مدیریت کنند. آنها در این راه با چالشهای مختلفی هم روبهرو بودهاند«کاری که ما انجام میدهیم کار بسیار جدیدی است و جا انداختن آن بین مخاطبان کار سختی بود و ما بعد از این مدت که کار را شروع کردهایم باید حداقل 15 هزار کاربر میداشتیم چون این سیستم مورد نیاز کسبوکارهاست و نیازش وجود دارد ولی به دلیل اینکه نتوانستیم به خوبی روی تبلیغات کار کنیم، رشدی که انتظار داشتیم را تجربه نکردیم. از طرف دیگر عدم حمایت دولتی مانع رشد ما شد. ما تا سال 94 با مخابرات بر سر اینکه معتقد بودند سرویس ما غیرقانونی است، مشکل داشتیم ولی در حال حاضر به دلیل حمایتهایی که معاونت فناوری ریاست جمهوری از کار ما کرد، این مشکل برطرف شده و کار ما را تایید کردند.»