پس از اینکه شرکت یاهو داراییهای اینترنتی اصلی خود را به شرکت ورایزون فروخت، سهامداران یاهو درباره این موضوع صحبت کردند که آیا این پیشروی وب میتواند بهسرعت سهام چندین میلیارد دلاری خود را دریافت کند یا خیر.
قسمت اعظم ارزش بازار 36.4 میلیارد دلاری یاهو از 15 درصد سهام آن در شرکت تجارت آنلاین چینی علیبابا و 35.5 درصد سهام شرکت یاهوی ژاپن است. اینها در معامله یاهو با ورایزون گنجانده نشده است.
سرمایهگذاران امیدوارند که این سهام بهسرعت به فروش برسد، اما یاهو سالهاست که به دنبال روشی برای کسب درآمد از سرمایهگذاریهایی است که در آن خبری از صورتحساب مالیاتی سنگین نباشد و در این خصوص نیز تا به حال موفق نشده است. یاهو از صحبت درباره سناریوهای احتمالی خودداری میکند.
قبل از برگزاری مزایده کسبوکار اصلی آن، که شامل ابزارهای تبلیغاتی و داراییهای اینترنتی شرکت از قبیل جستوجو و ایمیل میشد، یاهو قصد داشت سهام خود در علیبابا را به سهامداران یاهو واگذار کند اما این برنامه را اجرا نکرد؛ زیرا خدمات درآمد داخلی آمریکا ضمانتی ارائه نمیداد که این کار به صورت معاف از مالیات انجام شود.
سناریویی که اکثر سرمایهگذاران در نظر دارند آن است که یاهوی ژاپن و علیبابا این سهام را بهگونهای که از پرداخت مالیات معاف شود، دوباره از یاهو خریداری میکند. با اینکه احتمال دارد آنها این سهام را با تخفیف دوباره خریداری کنند، سرمایهگذاران یاهو در این معامله سود خواهند کرد.
اریک جکسون، مدیر شرکت اسپرینگاُول، که صاحب سهام یاهو است، میگوید: «امیدواریم تا پایان امسال معاملاتی به خصوص با علیبابا و یاهوی ژاپن انجام دهیم و سهام آن را خریداری کنیم.»
چنین معاملهای شامل مالیات نیز میشود، زیرا ارزش این سهام بسیار بالاست اما مقدار دقیق آن مشخص نیست.
بانکداران و تحلیلگران میگویند به احتمال زیاد یاهو راهی پیدا خواهد کرد تا قبل از هرگونه تصمیمگیری درباره سهام علیبابا که بیش از 30 میلیارد دلار ارزش دارد، سهام یاهوی ژاپن خود را به ارزش بیش از 8 میلیارد دلار کنار بگذارد.
سهام یاهو در یاهوی ژاپن به سال 1996 بازمیگردد؛ زمانی که شرکت اینترنتی یک سرمایهگذاری مشترک با شرکت ژاپنی سافتبنکگروپ انجام داد.
برای به حداقل رساندن مسئولیتهای مالیاتی، یاهو توانست سهام یاهوی ژاپن را با پول و داراییهای نقد مبادله کند.
یاهوی ژاپن مجبور بود یک شرکت وابسته ایجاد کند و یک کسبوکار راه بیندازد که برای مدت پنج سال فعال بود. این پول نقد فقط دوسوم از ارزش شرکت جدید را تشکیل میداد و حداقل یکسوم از این ارزش پولی، از کسبوکار در حال فعالیت نشأت میگرفت.
سپس یاهوی ژاپن توانست این شرکت را در ازای سهام یاهو در یاهوی ژاپن به یاهو اعطا کند.
در روز معامله، یاهو به این نکته اشاره کرد که ترجیح میدهد ابتدا با یاهوی ژاپن وارد معامله شود تا علیبابا. یکی از اعضای هیئتمدیره یاهو به نام تام مکاینرنی که رئیس کمیته بررسی راهبردی این شرکت نیز هست، در حضور جمعی از تحلیلگران گفت که نظر این شرکت درباره سهام یاهوی ژاپن و علیبابا به دو گونه متفاوت فکر میکند.
وی اشاره کرد: «هدف ما حفظ ارزش، پیش از پرداخت مالیات است و شرکت در حال حاضر قصد ندارد آنها را بفروشد.»
سرمایهگذاری اولیه یاهو در علیبابا، که در سال 2005 انجام شد، آنقدر ارزش بالایی داشت که اگر شرکت بخواهد سهام خود را بفروشد، باید بیش از 12 میلیارد دلار مالیات پرداخت کند.
مکاینرنی میگوید که انعطاف شرکت در خصوص سهام خود در یاهوی ژاپن بیشتر است؛ زیرا ارزش این سهام بسیار کمتر از ارزش سهام در علیبابا است.
سافتبنک بزرگترین سهامدار یاهوی ژاپن است که باید از هرگونه معامله که شامل سهام در این شرکت ژاپنی میشود با روی گشاده استقبال کند. یاهو و یاهوی ژاپن هیچ نظری درباره این موضوع ندادهاند. برای دستیابی به هدف نهایی مبنی بر اینکه علیبابا سهام خود را از یاهو دوباره خریداری کند، باید به یک راهکار درباره سهام یاهوی ژاپن رسید.
علیبابا تنها شرکتی است که میتواند به یاهو کمک کند تا خود را از اکثر مسئولیتهای مالیاتی مربوط به بازگرداندن پول حاصل از فروش سهام به سهامداران یاهو، آزاد کند.
به نظر میرسد علیبابا هیچ عجلهای برای انجام معامله ندارد و ممکن است تصمیم بگیرد تا با یاهو بازی کند و از این طریق از داشتن یک پروکسی یا شرکت صوری برای سهام خود، خودداری کند.
تحلیلگران انتظار دارند که سهام یاهو با اعمال تخفیف در بازار آزاد معامله شود، زیرا سرمایهگذاران نگران مالیات اعمالشده روی این فروش هستند.
یکی از تحلیلگران میگوید: «معتقدیم که سهام با تخفیف معامله خواهد شد؛ زیرا این خطر وجود دارد که لازم باشد برخی یا تمام مسئولیتهای مالیاتی معوقه که به باقیمانده داراییها مربوط میشود، پرداخت شود.»