اوایل شروع هر ترم و نزدیک امتحانهای پایان ترم در دانشگاهها زمانهایی است که بیشتر دانشجویان به دنبال کتابهای درسی معرفی شده از طرف اساتید خود هستند که به عنوان رفرنس درسی محسوب میشود، ولی پیداکردن کتاب مورد نظر گاهی سخت و زمانگیر است و نیازمند جستوجو در کتابفروشیهای مختلف است. جنید شیانی، مبتکر استارتاپی به نشانی bookloop.ir است که پیداکردن کتاب را برای دانشجویان آسان کرده است. جنید ۲۲ سال دارد و متولد کرمانشاه است و در حال حاضر دانشجوی ترم آخر در رشته برق در دانشگاه رازی است. او قبل از اینکه استارتاپ بوکلوپ را راهاندازی کند، در حوزه اینترنت اشیا کار میکرده و در حوزه برنامهنویسی سختافزار برای خانههای هوشمند فعالیت داشته است. او داستان این کسبوکار را در چند پاراگراف تعریف کرده است.
۱٫ بخشی از رشته برق به برنامهنویسی سختافزار مرتبط است و برنامهنویسی سختافزار مختص به گروه کامپیوتر نیست و اساس آن در رشته برق است و در واقع این رشته تکمیلکننده دانش من در رشته سختافزار بود و در واقع من برنامهنویسی را خودم میتوانستم به صورت خودخوان ادامه دهم ولی بخش طراحی سختافزار نیاز به دانش بیشتری داشت و خواستم که رشته برق را ادامه دهم که بتوانم این دانش را کسب کنم.
۲٫ من در استارتاپ رازی ویکند به تشویق دوستانم شرکت کردم و در روز اول استارتاپ این ایده به ذهنم رسید که میتوان در حوزه کتاب هم کار کرد تا کتابهایی که داریم از بین نرود و بتوان آن را دست به دست چرخاند.
۳٫ نیاز را زمانی احساس کردم که هر از گاهی در برد دانشگاه و خوابگاه اسم کتابهایی را میدیدم که برای فروش گذاشته شدهاند و یا اینکه برای خرید یک کتاب مجبور بودم یک روز را در بازار بچرخم تا آن کتاب را پیدا کنم.
۴٫ در حال حاضر در بوکلپ فقط به خرید و فروش کتاب دست دوم میپردازیم. به این صورت که کاربران در بوکلوپ ثبتنام میکنند و کتابی را که دارند برای فروش قرار میدهند و افرادی هم که نیازمند کتاب هستند، میتوانند براساس دستهبندیها و یا با جستوجو در وبسایت کتاب مورد نظر خود را پیدا کنند و بخرند.
۵٫ دستهبندیها در بوکلوپ به دو صورت شکل میگیرد؛ یک دستهبندی براساس دانشگاه است و دستهبندی دیگر براساس رشته تحصیلی است. تاکنون نزدیک به ۲۴ دانشگاه ثبتشده در بوکلوپ داریم و نیز نزدیک به ۴۰ رشته ثبت شده است. تفاوت دستهبندی ما این است که ما براساس شهر و استان دستهبندی نمیکنیم بلکه براساس دانشگاه محل تحصیل این کار را انجام میدهیم. در حقیقت بوکلوپ لیست کاملی از دانشگاهها را ندارد بلکه هر کاربری که وارد سیستم میشود، در صورتی که دانشگاهش موجود نباشد، دانشگاه را به لیست دانشگاههایی که قبلا توسط کاربران ثبت شده است، اضافه میکند و تاکنون بوکلوپ در ۲۴ دانشگاه استفاده میشود.
۶٫ جستوجوی پیشرفته برنامه براساس دانشگاه و رشته است و افراد میتوانند در دانشگاه خودشان به دنبال کتاب مورد نظر بگردند و این کار دسترسی را آسان میکند و تحویل کتاب توسط فروشنده به خریدار نیز بهسادگی انجام میشود و افراد میتوانند در دانشگاه خود کتاب را مبادله کنند. تا کنون نزدیک به ۳۰۰ نفر ثبتنام کردهاند و ما تاکنون تبلیغات جامعی را شروع نکردیم.
۷٫ در حال حاضر بوکلوپ درآمدزا نیست و فعلا روی جذب کاربر تمرکز کردهایم و ما پیشبینی میکنیم زمانی که بتوانیم کاربران زیادی را نزدیک به یک میلیون نفر جذب کنیم میتوانیم وارد فاز درآمدزایی شویم . در ادامه راه بوکلوپ به سمت فروش کتاب میرود و در صورتی که فرد کتاب دست دوم پیدا نکرد، به او کتاب نو پیشنهاد میشود به علاوه از طریق تبلیغاتی که در بوکلوپ امکانش فراهم میشود، میتوانیم درآمدزایی داشته باشیم. ما در نظر داریم در صورتی که تبلیغات خوبی انجام دهیم بعد از یک سال به مرحله درآمدزایی برسیم. بوکلوپ اختصاصی برای دانشگاهها طراحی شده است و اگر بتوانیم در دانشگاها بیلبورد بزنیم و خودمان را معرفی کنیم، میتوانیم کاربران زیادی را جذب کنیم.
- سرمایه تبلیغات را در نظر دارید از کجا تامین کنید؟
فعلا قصد داریم با سرمایه شخصی این کار را انجام دهیم و برنامهای برای جذب اسپانسر نداریم.
- با چه سرمایه اولیه کار را شروع کردید؟
با سرمایه حدود ۴۰۰ هزار تومان کار را شروع کردم و برنامهنویسی آن را نیز خودم انجام دادم.
- از چه زمانی اپلیکیشن بوکلوپ را لانچ کردید؟
ایده اولیه در سال ۹۳ و در استارتاپ رازی شکل گرفت ولی از بهمن ماه ۹۵ اپلیکیشن را در کافه بازار لانچ کردیم و در حال حاضر تمام خدمات از طریق اپلیکیشن ارائه میشود ولی در آینده اگر بتوانیم از طریق اپلیکیشن به حد قابل قبولی از کاربر برسیم، خدمات را روی سایت نیز ارائه میدهیم.
- فرآیند استفاده از خدمات توسط کاربران چگونه است؟
بوکلوپ یک واسط است که فروشنده را به خریدار کتاب وصل میکند و ما هیچگونه پورسانتی دریافت نمیکنیم. قیمت نیز توسط فروشنده مشخص میشود و ما دخالتی در آن نداریم.
- از زمان شروع کار تاکنون مهمترین چالشتان چه بوده است؟
مهمترین چالش بحث تبلیغات است و اینکه بتوانیم با اپلیکیشنهای رقیب که در این زمینه کار میکنند، رقابت کنیم. چون همزمان با لانچ اپلیکیشن ما در کافه بازار اپلیکیشن مشابهی نیز معرفی شد که این کار را برای ما سخت کرد. ما مالکیت فکری بوکلوپ را ثبت کردهایم و از این نظر خیالمان راحت است ولی لانچ همزمان این دو اپلیکیشن تعداد دانلود ما را کاهش داده است و قصد داریم با تبلیغات بتوانیم با رقبا رقابت کنیم.