در دنیای امروز یکی از پرکاربردترین و پر استفادهترین نیاز های بشر، اینترنت است. این بستر مهم تحت عنوان شبکه اتفاق میافتد. اما شاید برای شما سوال باشد که شبکه چیست و تجهیزات شبکه کدام اند و چند نوع دارند؟
به طور خلاصه وقتی شما یک رایانه خریداری میکنید برای دسترسی به اینترنت اولین چیزی که نیاز دارید یک اتصال اینترنت است. برای دسترسی با این اتصال شما باید به یک روتر یا مودم اتصال برقرار کنید. مودم به عنوان یکی از مهمترین تجهیزات شبکه دادهها را از اینترنت دریافت میکند و سپس آنها را با رایانه شما منتقل میکند.
شبکه چیست؟
شبکه در حالت کلی به مجموعهای از کامپیوترها، نرمافزارها و سختافزارهایی گفته میشود که با هم در ارتباط و متصل هستند. در حوزه فناوری اطلاعات هم شبکه با اتصال حداقل دو سیستم کامپیوتری که توسط یک اتصال با سیم یا بی سیم به هم متصل هستند گفته میشود.
سادهترین توع شبکه که با عنوان شبکه نظیر به نظیر از آن یاد میشود با اتصال دو سیستم رایانهای با سیم گفته میشود. در این نوع شبکه سلسه مراتبی وجود ندارد و هر دو رایانه از امتیازات یکسانی دارا هستند و هر دو به یک میزان به منابعی همچون فضای دیسک یا دستگاه های جانبی برخوردارند.
استفاده از شبکه چه مزایایی دارد؟
- شبکه بستری را برای ایجاد فضایی مشترک از منابعی اعم از اطلاعات، سخت افزارها و نرمافزارها فراهم میکند.
- استفاده از شبکه باعث حذف محدودیتهای جغرافیایی میشود.
- دقت و سرعت بالاتر در تبادل اطلاعات
- صرفه جویی در هزینه های مالی، زمانی و منابع
- ایجاد شبکه موجب افزایش امنیت میشود.
- ساده سازی امکان اشتراک گذاری منابع و اطلاعات
- افزایش ظرفیت ذخیره سازی و استفاده بهینه از فضای دیسک
تجهیزات شبکه چیست و انواع آن کدام اند؟
به مجموعه سختافزارها و تجهیزاتی که برای راهاندازی یک شبکه رایانه ای به کار میروند، تجهیزات شبکه گفته میشود. پس از پاسخ به سوال تجهیزات شبکه چیست، با انواع آن آشنا میشویم:
در حالت کلی تجهیزات شبکه به دو دسته تقسیم میشوند:
- تجهیزات فعال یا اکتیو (active network)
- تجهیزات غیر فعال یا پسیو (passive network)
کلیه تجهیزات شبکه در دو دسته ذکر شده قرار میگیرند. یعنی تجهیزات شبکه یا از نوع فعال یا از نوع پسیو یا غیرفعال هستند. اگر شما قصد خرید تجهیزات شبکه را داشته باشید نیاز دارید که انواع و اهمیت آن ها را بدانید.
تجهیزات اکتیو چیست؟
به تجهیزاتی گفته میشود که برای انتقال اطلاعات در شبکه و ایفای نقش نیاز به جریان الکنریکی دارند. بنابراین در یک شبکه رایانه ای قطعاتی به برق متصل هستند قطعات فعال یا اکتیو نام دارند.
انواع دستگاههای اکتیو شبکه:
هاب: هاب با عنوان یکی از ساده ترین تجهیزات شبکه از نوع فعال است که وظیفه آن اتصال شبکه های کامپیوتری به یکدیگر و تقویت سیگنال های شبکه است.
سوییچ: سوییچ ها نقش مهم تری نسبت به هاب ها دارند. سوییچ یک دستگاه چند پورتی است که وظیفه آن بهبود کارایی شبکه است. سوییچ اطلاعات مسیر یابی محدودی را در مورد گره های شبکه داخلی حفظ میکند و به شما امکان اتصال به سیستم هایی مانند هاب یا روتر را میدهد. به طور کلی سوییچ ها وظیفه سوییج ها بازخوانی ادرس سخت افزاری بسته های ورودی و هدایت آنها به مقصد مناسب است.
روتر: از زمان رسیدن اطلاعات از سرویسدهنده اینترنت (ISP) به شما اتفاقات زیادی میافتد. روتر در نقش یک پستچی وظیفه شناس، از رسیدن اطلاعات به مقصد مورد نظر اطمینان حاصل میکند. روتر به هر دستگاه در شبکه محلی یک آدرس (IP Address) منحصر به فرد میدهد تا به وسیله آن اطلاعات به درستی به دست شما برسند. عکس قضیه هم برقرار است. هنگامی که قصد فرستادن اطلاعات داشته باشد، باز هم پستچی وظیفه شناس است که بسته را تحویل میدهد. شاید برایتان سوال پیش بیاید که چطور میشود اطلاعات در شبکه گم شوند یا اشتباه منتقل شوند. خب، هیچ بسته پستی در یک خیابان که تنها یک ساختمان تک واحدی دارد گم نخواهد شد، اما تعداد واحدها که زیاد شود، هر چیزی ممکن است. در ادامه با پاسخ به سوال تفاوت مودم و روتر چیست، علت اهمیت آدرس IP (یا کد پستی) مشخص خواهد شد.
بریج یا پل: پل شبکه یا بریج (Bridge) دستگاهی است که شبکه را به دو یا چند بخش مجزا یا اصطلاحا سگمنت مجزا تقسیم میکند. از دیدگاهی دیگر، بریج دو یا چند سگمنت را به هم متصل میکند و شبکه واحدی تشکیل میدهد. برای مثال، بریج میتواند یک شبکه بزرگ را به دو بخش یا اصطلاحا به دو سگمنت کوچکتر تقسیم کند و با این شیوه، ترافیک کلی شبکه و احتمال برخورد فریمها (frame) در شبکه را کاهش دهد. تقسیم شبکه به سگمنتهای مجزا به افزایش بازده و امنیت شبکه کمک میکند.
مودم: مودم از ابتدای کلمات Modulator و Demodulator ریشه می گیرد. در واقع می توان گفت که مودم یک دستگاه سخت افزاری می باشد که وظیفه آن تبدیل سیگنال های دیجیتال به آنالوگ و برعکس است. دستگاه مودم داده های دریافت شده از رساننده خدمات اینترنتی یا Internet Service Provider (ISP) را به داده های قابل استفاده توسط گوشی همراه، لپ تاپ یا سایر تجهیزات شبکه تبدیل می کند.
تکرار کننده یا ریپیتر: تکرار کننده یا ریپیتر وسیله ای الکترونیکی است ک قدرت سیگنال های دریافتی را تقویت میکند. در واقع ریپیتر وسیله ای است که پس از دریافت سیگنال آن را تقویت کرده و در توان بالاتر انتقال میدهد تا سیگنال در بستر کابل LAN بتواند مسافت بیشتری را طی کند.
تجهیزات پسیو چه چیزی است؟
تجهیزات پسیو بر خلاف تجهیزات اکتیو به آن دسته از تجهیزات شبکه گفته میشود که برای ایفای نقش نیاز با جریان الکتریکی ندارند و در واقع مجموعه تجهیزاتی هستند که روی آنها هیچ عملی انجام نمیپذیرد و فقط نقش زیر ساختی جهت انتقال اطلاعات را دارند. کابل مسی یا کابل فیبر نوری جزو تجهیزات پسیو شبکه به حساب میآیند.
مجموعه بانک فیبر نوری و شبکه به عنوان یکی از فعالان حوزه تجهیزات شبکه به عنوان مناسب ترین مرجع خرید تجهیزات شبکه و انواع کابل فیبر نوری میباشد. برای خرید تجهیزات شبکه یا جهت ارتباط با کارشناسان مجموعه بانک فیبر نوری و شبکه به سایت https://fiberopticbank.com مراجعه نمایید.