تسهیل تسهیلات
دریافت تسهیلات و خرید اقساطی، به بخشی ثابت از زندگیهای امروز ما تبدیل شده است؛ عاملی که از یک سو به مردم کمک میکند نیازمندیهای خود را راحتتر تهیه کنند و از سوی دیگر قدرت عمل فروشندگان را افزایش میدهد. اعتبارسنجی پاسخی است بر این نیاز دو سویه؛ راهی نو که در آن مراکزی تخصصی، اعتبار مالی افراد را میسنجند تا مشخص شود یک نفر، براساس شغل و درآمد و هزینهها و رفتارهای مالی و اعتباری خود، چقدر میتواند تسهیلات دریافت کند و چه میزان توان بازپرداخت اقساط را دارد.
چنین چیزی نه فقط برای بانکها، که هر جا قرار است خدماتی به صورت اعتباری یا نسیه یا مدتدار ارائه شود، مانند خرید خودرو، لوازم خانگی، اجاره خانه و …، قابل استفاده خواهد بود.
در این صورت، نیازی نیست متقاضی چنین خدماتی، هر بار به جایی مراجعه کند، هر بار با سلیقههای خاص مواجه شود، و هر بار دهها سند و مدرک و ضامن و … ارائه نماید و هر بار ناامیدتر برگردد.
نیازی نیست خیریهها و خیران و وامدهندگان، هر بار خودشان، آستین بالا بزنند و آمار متقاضیان و مراجعان را درآورند، یا دل به دریا بزنند و ناامید از برگشت پولشان، قرضی بدهند.
قدر اعتبارمان را بدانیم
اعتبارسنجی، سنجش اعتبار افراد است تا معلوم شود هنگام دریافت تسهیلات یا خریدهای اقساطی، چه میزان تسهیلات میتوانند دریافت کنند و از عهدۀ پرداخت چه میزان اقساط ماهانه برمیآیند. اعتبارسنجی کمک میکند تا مردم از مسیرهای پر پیچ و خم دریافت تسهیلات و ارائۀ وثیقههای سنگین رها شوند و بتوانند در سریعترین زمان ممکن وام بگیرند یا کالای خود را اقساطی بخرند. همچنین به بانکها و عرضه کنندگان کالا و خدمات کمک میکند تا از بازگشت پول خود اطمینان یابند.
توسعۀ روزافزون خریدهای اعتباری و حالات متنوع آن، موجب شده است اعتبارسنجی به عنوان یکی از مهمترین ارکان توسعۀ کشورها در نظر گرفته شود. به گونهای که مدتهاست، دامنه استفاده از اعتبارسنجی، از نظامهای مالیفراتر رفته و به مواردی چون اجاره خانه، خرید اقساطی خودرو، وسایل خانه و … گسترش یافته است.
سامانۀ اعتبارسنجی مرآت، در خدمت بانکها و ارائهکنندگان خدمات مالی اعتباری است و افراد را به صورت غیر حضوری ارزیابی نموده و گواهی اعتبارسنجی آنها را صادر مینماید. از زمان راهاندازی سامانه اعتبارسنجی مرآت در اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ تا اسفندماه ۱۳۹۹ ، بیش از ۲,۸۰۰,۰۰۰ نفر، نزدیک به ۳,۷۰۲,۰۰۰ بار توسط سامانه اعتبارسنجی مرآت اعتبارسنجی شدهاند. با اتکا به نتایج سامانه اعتبارسنجی مرآت تا کنون بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات خرد اعطا شده است که نرخ مطالبات غیرجاری این تسهیلات کمتر از ۵ در هزار است که رکورد مطلوبی در کشور محسوب میشود. مرآت به گونهای طراحی شده است که علاوهبر افراد، سازمانها نیز میتوانند جهت دریافت خدمات وام برای کارکنان خود به صورت ویژه از خدمات مرآت استفاده کنند. تا کنون بیش از ۱۴۵ سازمان اقدام به دریافت خدمات مرآت نمودهاند.
ویژگیهای سامانه اعتبارسنجی مرآت
محاسبه عمیق، سنجشی دقیق:
بهمنظور اعتبارسنجی دقیق متقاضیان، با بررسی الگوهای گوناگون و استانداردهای جهانی و توجه به شرایط بومی، معیارهای متنوعی برای سنجش اعتبار مخاطبان، با محاسباتی خاص انتخاب و طراحی گردید. این معیارها، مواردی چون شغل، درآمد و ضرایب پایداری، توان بازپرداخت، عملکرد مالی، استان محل سکونت، رفتار اعتباری و … را در بر میگیرد. محاسبات مرتبط با این معیارها، با کمک کلانداده ها و هوش مصنوعی انجام میشود.
فناوری و امنیت اطلاعات
ایجاد بستر سختافزاری و نرمافزاری که هر لحظه در آن، هزاران ورود، تراکنش، ورود اطلاعات و بارگذاری مدارک انجام گیرد، نیازمند زیرساختی قوی و قابل اتکاست. از سوی دیگر، وجود حجم عظیمی از اطلاعات اقتصادی تعداد زیادی از افراد، مستلزم ساختارهای چندلایه امنیتی است. این کار توسط تیم گستردهای از بهترین مهندسان شرکت دانشبنیان پارت انجام گرفته است و به طور پیوسته نگهداری و بهبود داده میشود.
پاسخگویی و پیگیری
بهمنظور پاسخگویی به سؤالات و پیگیریهای متقاضیان اعتبارسنجی، بخشی با عنوان «مرکز تماس» شکل گرفتهاست . این پاسخگوییها در عموم موارد، صرفاً به یک راهنمایی، خلاصه نمیشود و نیازمند پیگیریهای متعدد از سوی کارشناسان مرآت است. ماهانه بیش از ۷۰،۰۰۰ تماس در این مرکز، پاسخ گفته میشود. تمامی این تماسها در سیستم یکپارچۀ ارتباط با مشتریان ثبت میگردد تا امکان بررسی و ارزیابی گفتگوها وجود داشته باشد. نظرسنجیهای انجام شده از نمونهای ۲۵,۰۰۰ نفری نشان داد، ۸۰ درصد کاربران، رضایت خود از سامانه را بسیار زیاد و زیاد اعلام کردهاند.
مطالعه موردی طبقه کاملا متناسب
در بررسی گروههای ممتاز و کاملا متناسب مشخص شده است که حدود ۷۴ درصد متقاضیان را آقایان تشکیل میدهند. بیش از ۵۰ درصد این دسته از متقاضیان در رنج ۳۰-۵۰ سال قرار دارند. از نظر تحصیلات، بیشتر افراد طبقه کاملا متناسب در سطح کارشناسی میباشند. میانگین درآمد آقایان حدود ۱۱ میلیون و میانگین درآمد خانمها حدود ۸ میلیون تومان بوده است. بیشتر مردان توان بازپرداخت بالاتر از ۷میلیون تومان دارند؛ درحالی که این عدد برای زنان بین ۳-۴ میلیون تومان است. عمده این افراد با سطح اعتباری کاملا متناسب (حدود ۶۲ ٪) کارمند بخش دولتی یا عمومی غیر دولتی هستند.