لینکدین بیتردید بزرگترین و بهترین شبکه اجتماعی برای ارتباطات شغلی در دنیاست که هر روز بیشتر مورد توجه مردم و کسبوکارها قرار میگیرد. لینکدین به کاربرانش کمک میکند تا بتوانند نیروهای متخصص را در سراسر جهان شناسایی کرده، خود را به مشتریان جدید معرفی کنند و به اطلاعات ارزشمندی دست یابند. به همین دلایل، نباید از ظرفیت بالای این رسانه غافل شد.
با وجود این، خیلیها هنوز از این ظرفیت، استفاده کافی را نمیبرند.
در حقیقت، ناآشنایی با معیارهای مهمی که باید برای معرفی خود در لینکدین رعایت کنیم، موجب میشود نتوانیم از بسیاری از فرصتهایی که میتوان در این پلتفرم به آنها دست یافت، بهرهمند شویم.
در این مطلب قصد داریم به بررسی تعدادی از معیارهای ضروری برای ایجاد برند شخصی یا سازمانی در لینکدین، نحوه بهبود حضور در این پلتفرم و نیز استفاده از ابزارهای تحلیلی موجود بپردازیم.
-
بازبینی فعالیتها در لینکدین
حضور در لینکدین برای دستیابی به مجموعهای از اهداف صورت میگیرد. به همین دلیل، لازم است ابتدا این اهداف را مشخص کرده و سپس به ارزیابی کمّی شاخصهای مرتبط با این اهداف در لینکدین بپردازیم.
بسته به اهدافی که برای خود تعیین میکنید، سه نوع بازبینی برای لینکدین را میتوانید انجام دهید. این سه عبارتند از:
- بازبینی برند: در اینجا به بررسی وضعیت پروفایل شخصی در لینکدین و مواردی مثل تیتر، تصویر کاربری، تجربه و مهارتهای شخصی میپردازیم.
- بازبینی صفحه شرکتی: این روش به بررسی موارد مهم در صفحه شرکت مثل تصویر بنر، بخش «درباره ما» و نیز فهرست کارکنان میپردازد.
- بازبینی محتوا: این روش به واکاوی پستها، نرخ همراهی دنبالکنندگان دیگر و نیز تاثیرگذاری کلی برند بر مخاطبان اختصاص دارد.
روی هم رفته، هر سه اقدام بالا برای بهبود حضورمان بهعنوان یک فرد یا سازمان در لینکدین و دستیابی به مشتریان بیشتر صورت میگیرد.
-
چرا بازبینی فعالیت در لینکدین اهمیت دارد؟
لینکدین همانند بسیاری دیگر از پلتفرمهای اجتماعی، همواره در حال تغییر است. این بدان معناست که باید با این تغییرات همراه شویم و علاوه بر تولید محتوای خوب، از راهکارهای بازاریابی متناسب با این تغییرات برای همراهی با آن استفاده کنیم.
امروزه کمتر شرکت یا سازمانی را مییابید که در لینکدین حضور نداشته باشد. با این حال، بسیاری از آنها از ظرفیت بالایی که این پلتفرم در اختیارشان قرار میدهد، غافل هستند و به جایش به شیوههای دیگری مثل بازاریابی ایمیلی برای جذب مشتریان جدید روی میآورند. با وجود اینکه بازاریابی ایمیلی و سایر شیوههای بازاریابی در جای خود بسیار ارزشمند هستند، اما نمیتوانند جایگزینی برای حضور جدی و هدفمند در لینکدین باشند. در واقع اگر به شکلی حرفهای در لینکدین حضور داشته باشیم، میتوانیم به نتایجی بسیار ارزشمندتر و کمهزینهتر از چندین کمپین بازاریابی ایمیلی دست یابیم.
نکته بعدی این است که در بسیاری از موارد، موفقیت راهکارهای متنوع بازاریابی در نهایت به لینکدین وابسته است! فرض کنید از طریق بازاریابی تلفنی یا ایمیلی به تعدادی مشتری بالقوه دست مییابید. این افراد احتمالا به صفحه لینکدین شما سر میزنند. حالا اگر حضوری ضعیف در این پلتفرم داشته باشید و صفحهتان گویای همه جنبههای فعالیتتان نباشد، حتی شاید این مشتریان را از دست بدهید!
بهروز نگهداشتن پروفایل کاربری در لینکدین نهتنها میتواند تصویری بهتر از شما در ذهن مشتریان ایجاد کند، بلکه شاید حتی به جذب نیروهای کار ارزشمند برای شرکت یا سازمانتان منجر شود.
-
چطور صفحه شخصیمان در لینکدین را مورد بازبینی قرار دهیم؟
اولین گام برای این کار، جمعآوری همه اطلاعات مورد نیاز است. باید مواردی مثل تیتر، تصویر کاربری، خلاصهای درباره خودتان، تجربیات و مهارتها را آماده کنید. پس از آماده کردن همه این موارد، باید به بررسی آنها پرداخته و مواردی را که میتوانند بهبود یابند، مشخص کنید.
هدف از بازبینی صفحه شخصی در لینکدین این است که اطمینان یابید پروفایل شخصی شما با برند و راهبرد بازاریابی سازمانتان هماهنگی و همخوانی دارد. باید توجه داشته باشید که پروفایل شخصیتان در نهایت باید گویای تصویر برند سازمان باشد.
برخی از مهمترین نکاتی که باید در بهبود این موارد در نظر بگیرید عبارتند از:
تیتر (headline): تیتر یکی از مهمترین اطلاعاتی است که در صفحه لینکدین شما قرار میگیرد، زیرا اولین متنی است که کاربران پس از مشاهده نامتان از شما میبینند. اگر این تیتر به اندازه کافی جذاب نباشد، نمیتوانید انتظار تاثیرگذاری آنچنانی از آن را داشته باشید.
تجربه نشان داده معمولا تیترهایی که در قالب یک جمله بیان میشوند، به مراتب موفقتر از یک عنوان شغلی متشکل از چند کلمه هستند.
برای مثال به جای اینکه در تیتر لینکدین عبارت «مدیر بازاریابی شرکت فلان» را بنویسید، میتوانید عبارت «مدیریت تیمی خوشفکر در خلق روایتهایی برای مشتریان» را ذکر کنید که بیتردید از جذابیت بیشتری برخوردار است.
بهتر است چند کلمه خاص را نیز در تیترتان بگنجانید. استفاده از یک یا چند کلمه خاص (مثل همین «خوشفکر» یا «خلق روایتهایی برای مشتریان») موجب متمایز شدن پروفایلتان از سایر پروفایلهای مشابه میشود.
اگر میخواهید حتما عنوان دقیق شغلیتان را درج کنید، دقت کنید که درک این عنوان برای مخاطبان معمولی، دشوار نباشد. اگر عنوان شغلیتان خیلی تخصصی است، شاید لازم باشد در قالب چند کلمه، آن را به زبانی سادهتر توضیح دهید.
پس از درج شغل، شاید بد نباشد اطلاعات شخصی دیگری را نیز درج کنید. به این ترتیب، جذابیت پروفایلتان برای مخاطب افزایش مییابد. مثلا میتوانید نقشتان در خانواده (مثلا «پدر دو فرزند» یا «همسر») یا علایقتان (مثلا «عاشق دوچرخهسواری» یا «معتاد به کتابهای خوب») را اضافه کنید. همه اینها بر جنبه انسانی پروفایل شما افزوده و موجب میشود مخاطب، ارتباط احساسی قویتری با شما برقرار کند.
-
تصویر پروفایل (Profile photo):
تصویر یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین بخشهای یک پروفایل است. به همین دلیل، باید سعی کنید تا حد امکان، تصویری جذاب از خودتان درج کنید. منظور از «جذاب»، خوشتیپ و زیبا بودن نیست! منظور این است که نباید به اسکن یک عکس پرسنلی اکتفا کنید. درج یک تصویر جدی و بدون لبخند نمیتواند شخصیتی جذاب از شما را در ذهن مخاطب ترسیم کند!
برای انتخاب تصویری مناسب در پروفایل کاربری، توصیه میکنیم موارد زیر را در نظر بگیرید:
- تصویرتان حداکثر متعلق به یکی دو سال اخیر باشد و بیش از حد، قدیمی نباشد.
- حتما تصویری حرفهای با رزولوشن بالا انتخاب کنید.
- عکسی را انتخاب کنید که چهرهتان حداقل ۶۰درصد از کل مساحت تصویر را دربرگیرد.
- تنها فرد موجود در عکس باشید! نباید عکسی گروهی را در پروفایلتان قرار دهید.
- از تصاویر سلفی استفاده نکنید. این تصاویر معمولا زاویه و کیفیت مناسبی ندارند.
- پسزمینه عکس نباید شلوغ باشد.
-
بخش خلاصه (summary section):
بخش خلاصه در لینکدین که با عنوان «درباره من» (About Me) هم شناخته میشود، این فرصت را در اختیارتان قرار میدهد تا تحصیلات، تجربیات، مهارتها، اهداف و مواردی دیگر درباره خودتان را با دیگران به اشتراک بگذارید. این بخش به مراتب جامعتر از یک رزومه معمولی شغلی است و مخاطب یا مشتری با خواندن آن، به تصویر بهتری از شما دست مییابد.
از خلاقیت در نوشتن این بخش غافل نشوید. خلاقیت در نوشتههای این بخش، تصویری انسانیتر از شما ارائه میدهد و میتواند اعتماد مخاطبتان را به شما افزایش دهد. سعی کنید از زبان «سوم شخص» چیزی ننویسید. عبارت «هدفمند، منضبط و خلاق» برای مخاطب، جذابیت چندانی ندارد.
شیوههای مختلف و متنوعی برای نوشتن متن این بخش وجود دارد. با کمی جستوجو و خلاقیت میتوانید متن خوبی درباره خودتان بنویسید. فقط دقت کنید متنی که مینویسید، باید به شکلی صادقانه، بیانگر ویژگیهای فردی و شغلیتان باشد.
-
بخش تجربیات شغلی و داوطلبانه (Work and Voluntary Experience)
بخش تجربیات در پروفایل لینکدین به مخاطبان و مشتریان شما کمک میکند درک عمیقتری از مسئولیتهایتان در شرکت و همچنین تواناییها و تجربیاتتان به دست آورند.
برخی از مواردی که در نوشتن این بخش باید به آن دقت کنید عبارتند از:
- حتما از جایگاه «اول شخص» این بخش را بنویسید.
- برای هر عنوان شغلی و داوطلبانهای که مینویسید، یک توضیح اضافه کنید.
- به جای نوشتن مسئولیتهایی که در هر شغل داشتید، به دستاوردهایتان در آن اشاره کنید.
- بر ارزشی که برای شرکت و مشتریانتان خلق کردید، تاکید کنید.
- فقط تجربیاتی را که به پست کنونیتان مرتبط هستند، ذکر کنید.
- کمی خلاق باشید و با استفاده از عبارتهایی متفاوت، نوشتهتان را جذابتر کنید.
بهتر است هر چند وقت یک بار (مثل هر ماه یک بار) به بازبینی این اطلاعات پرداخته و در صورت لزوم، موارد جدیدی را به آنها اضافه کنید. اگر به دستاورد مهمی در شغلتان رسیدید و یا ترفیع گرفتید، بلافاصله این موارد را به این بخش اضافه کنید.
-
مهارتها و حمایتها (Skills & Endorsements)
یکی از بخشهای بسیار جذاب لینکدین، همین بخش مهارتها و حمایتهاست. این بخش به ما امکان میدهد مهارتهای مختلفی را که داریم، با جزئیات درج کنیم. همچنین در صورت تایید این مهارتها از سوی دوستان، این مهارتها از نظر مخاطبان، جدیتر به نظر خواهند رسید.
در هنگام بازبینی پروفایلتان، حتما بررسی کنید که آیا مهارتهای مهمتر بالاتر از مهارتهای دیگر قرار دارند یا خیر. در صورتی که تعداد دوستانی که مهارتهای کلیدیتان را تایید کردهاند کم است، حتما از آنها بخواهید این مهارتهایتان را تایید کنند.
-
بازبینی پروفایل شرکتی لینکدین
پروفایل شرکتی در لینکدین را میتوان ویترین یک شرکت در این پلتفرم دانست. مخاطبان و مشتریان زیادی ممکن است به صفحه شرکت شما مراجعه کنند. به همین دلیل، کیفیت اطلاعاتی که در این پروفایل در اختیارشان قرار میدهید از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
اما برای بازبینی و اصلاح پروفایل شرکتی باید به چه مواردی دقت کرد؟ در ادامه به بررسی مهمترین این موارد میپردازیم:
-
تصویر بنر شرکت، تصویر پروفایل و تیتر
تصویر پروفایل در لینکدین معمولا لوگوی شرکت است. بنر شرکت همان تصویر کشیدهای است که در بالای صفحه شرکت در لینکدین قرار میگیرد. این بنر میتواند مواردی مثل هویت، اهداف و دستاوردهای شرکت را در خود داشته باشد. بنر یک شرکت در حالت ایدهآل باید بتواند ماهیت شرکت را به ذهن مخاطب انتقال دهد.
در نهایت به تیتر میرسیم. تیتر همان نوشتهای است که زیر نام شرکت قرار میگیرد. موارد مختلفی را میتوان در این بخش قرار داد. برای مثال، اگر شرکت شما، شعار مشخصی دارد، این شعار را میتوان در بخش تیتر گنجاند. شاید دوست داشته باشید اهداف و رسالت شرکت را در این بخش بنویسید. اگر شرکت کوچکی هستید، حتی میتوانید نام چند شرکت سرشناس را که مشتریتان هستند، در این بخش ذکر کنید.
توضیح: تصویر قسمت بالایی صفحه گرمرلی در لینکدین. در بنر این شرکت، رسالت شرکت که همان کمک به کاربران از زبانهای مختلف برای برقراری موثرتر ارتباط با یکدیگر است، به خوبی به تصویر کشیده شده است.
توضیح: شرکت اپتایزر اپس در بخش تیتر خود، فهرستی از برندهای معروفی را که با آنها همکاری داشته، درج کرده است. همچنین در بخش انتهایی متن تیتر، نوعی دعوت به اقدام (call to action) نیز قرار دارد. این شرکت با پیشنهاد یک گفتوگوی دوستانه با کسانی که قصد تولید یک اپلیکیشن را دارند، مخاطب را به تعامل با این برند تشویق میکند.
یک تکنیک برای جذابتر کردن تیتر، این است که درخواست مشخصی از مخاطب داشته باشید. مثلا عبارت «به وبسایتمان هم سری بزنید!» یا «برای یک گفتوگوی دوستانه، منتظرتان هستیم!» میتواند برای مخاطب جذاب و دلنشین باشد.
-
بخش درباره ما (About Section)
در بازبینی متن «درباره ما» در لینکدین، حتما به سه نکته زیر دقت کنید:
- آیا متن موجود به اندازه کافی جذاب است؟
- آیا اطلاعات کافی درباره فعالیت شرکت ارائه شده است؟
- آیا مخاطب را به ارتباط با شرکت و یا کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات و خدماتش تشویق میکند؟
اگر پاسخ به هر کدام از پرسشهای بالا «نه» بود، حتما باید متن کنونی را تغییر دهید.
در نوشتن متن برای این بخش نباید به سراغ جملات کلیشهای بروید. دقت کنید جملاتی که مینویسید بیانگر ارزشی باشد که برای مشتریان، کارکنان و دنیا خلق میکنید. متنی که مینویسید علاوه بر اینکه باید حاوی جزئیات مهم باشد، باید جذابیت هم داشته باشد.
بهتر است مسئلهای را که شرکتتان برای حل آن شکل گرفته و نیز راهحلی را که برای این مسئله ارائه میکند، در این متن بیان کنید.
پس از بررسی این موارد، باید به سراغ گزینههای دیگر موجود در صفحه شرکتی مثل بخش فعالیتها و کارکنان شرکت بروید و سعی کنید اصول کلی مطرح شده در بالا را برای آنها رعایت کنید.
-
تحلیل و ارزیابی اثربخشی فعالیت در لینکدین
پس از بازبینی مولفههای مختلف صفحه شخصی یا شرکتی، نوبت به ارزیابی اثربخشی فعالیتهای صورتگرفته از سوی خودتان و مخاطبان در این صفحهها میرسد.
به طور کلی، پنج رویکرد برای این تحلیل وجود دارد:
۱. تحلیل بهروزرسانی: این الگو به بررسی میزان اثربخشی بهروزرسانیهایی که در لینکدین انجام میدهید و تاثیر این بهروزرسانیها برای جذب مخاطب جدید یا افزایش تعامل مخاطبان کنونی اختصاص دارد. با این تحلیل میتوانید بهروزرسانیهای بعدی صفحهتان را به شکل بهتری پیش ببرید.
۲. تحلیل دنبالکنندگان: تعدادی از آمار را نیز میتوان از لینکدین استخراج کرد. موقعیت مکانی دنبالکنندگان، عنوان شغلی و حوزه فعالیت از جمله این موارد هستند. با داشتن این آمارها میتوان محتوایی که برای این مخاطبان جذابتر است، تولید کرد و در نتیجه، بر اثربخشی صفحه افزود.
۳. تحلیل بازدیدکنندگان: علاوه بر دنبالکنندگان، تعدادی از بازدیدکنندگان هم هستند که با جستوجو یا شیوههای دیگر به صفحه شما میرسند. با تحلیل درست از ویژگیهای بازدیدکنندگان میتوان محتوایی جذابتر تولید کرد تا بر شمار بازدیدکنندگان افزوده شده و همچنین این افراد، به دنبالکننده شما تبدیل شوند.
۴. تحلیل فعالیت لینکدینی کارکنان: شرکتهایی که کارکنانشان حضوری جدی در لینکدین دارند، معمولا بیشتر مورد توجه قرار میگیرند. در واقع مخاطبان هر کدام از کارکنان شرکت، میتوانند به مخاطب صفحه شرکتی هم تبدیل شوند. با ارزیابی درست از دنبالکنندگان صفحات کارکنان شرکت، میتوانید محتوایی جذاب برای آنها تولید کرده و به این ترتیب، بخشی از آنها را به دنبالکننده صفحه شرکتی خود تبدیل کنید.