اخبار استارتاپی

یادداشت سپهر خادم CMO کرفس در خصوص گزارش سال کافه بازار

یادداشت سپهر خادم |CMO کرفس
  1. بر اساس گزارش سال ۹۸ کافه‌بازار، تعداد برنامه‌های فروشنده در سال ۹۸ کاهش یافته در حالی که تعداد خریداران و همینطور تکرار خرید آنها افزایش یافته است. با توجه به این دو روند معکوس در سمت عرضه (رقابت) و تقاضا (خریدار)، استراتژی درست برای موفقیت در مارکتینگ چیست؟ این روند چه تاثیراتی در برنامه‌ریزی، بودجه‌بندی، اقدامات و در نهایت کارایی کمپین‌های مارکتینگ می‌گذارد؟

 

براساس گزارش سال ۹۸ کافه‌بازار، از کاهش تعداد برنامه‌های فروشنده در مقابل افزایش تعداد خریداران و تکرار خرید آن‌ها می‌توان نتیجه گرفت که برنامه‌های پرطرفدار نسبت به سال‌های گذشته در مراحل Activation و Retention کاربر خود موفق‌تر بوده‌اند. از این رو می‌توان انتظار داشت که ارزش کاربر در این برنامه‌ها افزایش قابل توجهی داشته است که این موضوع خود امکان رقابت بیشتری به آن‌ها در کانال‌های تبلیغاتی پولی می‌دهد. بنابراین رقبای این برنامه‌ها باید هر چه سریع‌تر نسبت‌ به افزایش ارزش کاربر خود اقدام نمایند تا در این کانال‌ها امکان رقابت با این برنامه‌ها را داشته باشند.

از طرفی دیگر این دو روند معکوس در سمت عرضه (رقابت) و تقاضا (خریدار) نشان دهنده این است که کاربر بعد از انتخاب و خرید از برنامه مورد نظر خود، در صورت باکیفیت بودن این برنامه، کشش کم‌تری برای امتحان گزینه‌های دیگر دارد. بر این اساس به کارگیری کانال‌های ارگانیک و غیرپولی مانند شبکه های اجتماعی و طرح‌های دعوت در استراتژی‌های بازاریابی اهمیت بیشتری پیدا کرده‌اند.

 

  1. در بخشی از این گزارش، درصد خریداران مشترک بین رقبای هر دسته از برنامه‌ها و بازی‌ها منتشر شده است. بر این اساس، بخش قابل توجهی از خریداران محصولات دیجیتال در حوزه‌های مختلف، تمام خریدهای خود را تنها از یکی از رقبای آن بازار انجام می‌دهد. اطلاع از این شاخص رفتاری چه بینشی به تیم‌های مارکتینگ می‌دهد؟ و چه فرصت یا تهدیدی در این موضوع می‌بینید؟

 

از نکات قابل توجه این گزارش می‌توان به این که بخش قابل توجهی از خریداران محصولات دیجیتال در حوزه‌های مختلف، تمام خریدهای خود را تنها از یکی از رقبای آن بازار انجام می‌دهد اشاره داشت. این شاخص رفتاری نشان از این مهم است که مانند بازارهای دیگر خریداران در بازار برنامه‌ها و بازی‌های تلفن همراه نیز بیش از پیش به نظرات و تجربه‌های دیگر خریداران قبل از انتخاب و خرید خود اهمیت می‌دهند. این نکته فرصتی است برای برنامه‌های باکیفیتی با رعایت اصول ASO به دنبال جذب کاربران خود در این بازار شلوغ هستند. در این زمینه باید به تیم‌های مارکتینگ این برنامه‌ها یادآور شد که یکی از اصلی‌ترین این اصول، بررسی مرتب نظرها و امتیازهای خود در کافه‌بازار و دیگر اپ استورهاست. برای بهبود نظرها و امتیازها بایستی مهم‌ترین مشکلات برنامه که منجر به امتیازهای پایین می‌شوند، رفع شوند و طرح‌هایی که باعث افزایش نظر‌های با امتیاز ۵ می‌شوند نیز در برنامه‌ها پیاده کنند.

 

  1. در این گزارش روند دانلود و خرید از برنامه‌های بازار در طول ماه‌های سال ۹۸ نمایش داده شده است. علاوه بر روندهای فصلی، برخی رویدادهای اجتماعی مانند قطعی اینترنت و یا کرونا تاثیرات مشهودی روی رفتار کاربران گذاشته‌اند. بهترین رویکرد در مقابله با چنین رویدادهای خارج از کنترل یک کسب‌وکار در زمینه مارکتینگ چیست؟ تیم‌های مارکتینگ چه ویژگی‌ها و مهارت‌هایی را برای مدیریت چنین شرایطی باید کسب کنند؟

 

نکته جالب در بررسی روند دانلود و خرید از برنامه‌های بازار در طول ماه‌های سال ۹۸ تاثیرات مشهود اتفاقات آبان ماه و قطعی اینترنت روی رفتار کاربران است. به نحوی که در آذرماه بیشترین تعداد دانلود و خرید ماهانه رخ داده است. متاسفانه این روند در گزارش سال ۹۷ کافه‌بازار اعلام نشده است تا اثر این اتفاقات به صورت دقیق‌تری اندازه گرفته شود. با این وجود با توجه به تجربه تیم مارکتینگ کرفس در سال‌های گذشته می‌توان دریافت که این اتفاقات هم‌زمان که باعث رشد زیاد حجم دانلود و خرید در کافه‌بازار شده است، حجم دانلود و خرید در کانال‌های دیگر مثل گوگل پلی را به نزدیکی صفر رساند. در مجموع می‌توان گفت که این اتفاقات خطر بزرگی برای اکوسیستم استارتاپی ایران است. در زمینه مارکتینگ، در این شرایط تیم‌ها باید آمادگی استفاده از کانال‌های بازاریابی داخلی را داشته باشند. ولی بهترین استراتژی شاید این باشد که همه با هم دعا کنیم که دیگر این اتفاقات تکرار نشوند!

 

گزارش صنعت برنامه های موبایل کافه بازار در سال ۹۸

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *