اواخر سال 2020 دنیای بازیهای ویدیویی شاهد ورود نسل نهم کنسولهای خانگی سونی و مایکروسافت به عرصه رقابت بود. در ادامه به معرفی این کنسولها و بازی های مورد انتظار آنها خواهیم پرداخت.
پلی استیشن 5
پلی استیشن 5 کنسول محبوب شرکت سونی ابتدا در سال 2019 معرفی شد و سرانجام این کنسول خانگی در تاریخ 12 نوامبر سال 2020 ابتدا در ژاپن، استرالیا، نیوزلند، آمریکای شمالی، سنگاپور و کره جنوبی عرضه و به فاصله یک هفته بعد به بازار های جهانی راه یافت. پلی استیشن 5 به همراه ایکس باکس سری ایکس هر 2 جز نسل نهم کنسول های خانگی محسوب میشوند.
این پلتفرم بازیهای ویدیویی در 2 مدل عرضه شده است که به ترتیب عبارتند از مدل پایه به همراه درایو نوری بلوری و نسخه دیجیتالی یا بدون درایو، لازم به ذکر است که نسخه دیجیتالی این دستگاه که فاقد درایو است با قیمتی کمتر ارائه میگردد و مناسب افرادی است که استفاده از بازی های دیجیتال را به تهیه نسخه های فیزیکی ترجیح میدهند.
از ویژگیهای اصلی و مهم پلی استیشن 5 میتوان به حافظه پر سرعت SSD این دستگاه اشاره کرد که برای PS5 سفارشی سازی شده است و باعث افزایش چشمگیر سرعت بارگذاری بازیها میشود. کارت گرافیکی و یا GPU این کنسول نسل نهمی سونی محصول شرکت AMD است که توانایی پردازش تصاویر با وضوح تصویر 4K با نرخ 120 فریم بر ثانیه را برای گیمرها فراهم میکند. همچنین با بهره گیری از تکنولوژی Ray-Tracing نور پردازی واقع گرایانهای در بازی ها قابل تجربه است.
قابلیت جدید Backward Compatibility محصول جدید سونی، گیمر از توانایی اجرای بازی های پلی استیشن 4 ر بر روی PS5 برخوردار است و با تهیه این کنسول جدید تقریبا به تمامی بازی های نسل هشتم دسترسی خواهد داشت.
کنترلر DualSense
کنترلر و یا همان دسته پلی استیشن 5 با نام دوالسنس اولین بار در تاریخ 7 آپریل 2020 معرفی شد. این محصول جدید از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به نسل قبلی خود یعنی Dualshock دارد اما سونی با بررسی نظرات کاربران و در نظر گرفتن فیدبکهای بازی سازها اقدام به انجام تغییراتی کرده است.
دوالسنس از Adaptive Triggers و قابلیت هپتیک فیدبک بهره میبرد که تجربه انجام عناوین مختلف را برای گیمرها متفاوت میسازد. به طور مثال هنگام رانندگی اگر از سطح هموار جاده، وارد یک سطح ناهوار مانند سنگ فرشها شوید، لرزش متفاوت کنترلر را به شکلی کاملا واقعی در دستانتان حس میکنید.
دوالسنس از همان کلید هایی که سونی پیش از این در نسل قبلی کنترلرهای خود یعنی دوالشاک استفاده میکرد، بهره میبرد با این تفاوت که کلید Share و یا اشتراک گذاری به Create تغییر نام داده است.
یک میکروفون هم داخل این دسته تعبیه شده است تا گیمرها به راحتی و با استفاده از آن امکان مکالمه در حین انجام بازی های چند نفره یا مالتی پلیر را داشته باشند. Light Bar این کنترلر هم از بالای آن به کنارههای تاچ پد منتقل شده. از دیگر تغییرات به وجود آمده میتوان به USB تایپ C، عمر طولانی تر باتری و همچنین جک هدفون این کنترلر اشاره کرد.
بازی های پلی استیشن 5
در طول هر نسل از بازی های ویدیویی عناوین مختلفی به صورت اختصاصی و یا مالتی پلتفرم برای کنسول های بازی منتشر میشوند. در حال حاضر عناوینی همچون Ratchet and Clank: Rift Apart، Gran Turismo 7، Returnal به صورت اختصاصی برای پلی استیشن 5 منتشر خواهند شد اما شاید مورد انتظار ترین عنوان در 1-2 سال آینده نسخه جدید بازی God of War است که ادامه سفر کریتوس به نورس را روایت خواهد کرد. برای مطالعه داستان بازی خدای جنگ به بازی سنتر مراجعه کنید.
Xbox Series
مایکروسافت با عرضه کنسولهای ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس وارد نسل نهم کنسولهای خانگی شد. این 2 مدل جدید در تاریخ 10 نوامبر 2020 به عنوان چهارمین نسل از خانواده کنسول های بازی ایکس باکس به بازار عرضه شدند.
اولین شایعات در مورد محصول جدید مایکروسافت ابتدا اوایل سال 2019 با نام پروژه اسکارلت مطرح شد که شامل 2 نسخه پر قدرت و میان رده به نام های آناکوندا و لاکهارت بود. با توجه به تجربه ایکس باکس وان که در 2 نسخه عرضه شده بود، مایکروسافت تصمیم داشت که برای نسل بعدی هم از همین فرمول استفاده کند. سرانجام در طول برگزاری مراسم گیم آواردز 2020 شرکت مایکروسافت از کنسول ایکس باکس سری ایکس رونمایی کرد، در سپتامبر همان سال مدل اقتصادی این خانواده با نام ایکس باکس سری اس معرفی شد.
ایکس باکس سری ایکس
ایکس باکس سری ایکس از سخت افزار قوی تری برخوردار است و از وضوح تصویر بالاتری پشتیبانی میکند. در کنار نرخ فریم بیشتر و بهره گیری از ویژگیRay Trracing باید به حافظهSSD این کنسول اشاره کرد که همانند رقیب خود PS5 باعث کاهش چشمگیر زمان بارگذاری بازیها میشود.
Xbox Series S نسخه ارزان قیمت این خانواده از پردازنده مرکزی مشترک با سری ایکس بهره میبرد اما GPU و RAM آن از نسخه X ضعیفتر هستند. هر 2 کنسول قابلیت اجرای بازیهای Xbox One را نیز دارا هستند.
مایکروسافت در طراحی و تولید ایکس باکس سری ایکس سعی داشته تا از آخرین تکنولوژیهای موجود استفاده کند از همین رو یک پردازنده 7 نانومتریAMD Zen 2 به همراه هشت هسته و کلاک 3.8 وظیفه پردازش اطاعلات را بر عهده دارند.
GPU 12 ترافلاپسی این کنسول هم از دیگر محصولات AMD است که از52 واحد کامپیوت یونیت یا پردازش گرافیکی بهره میبرد. همین موضوع سری ایکس را از منظر گرافیکی به قدرتمندترین کنسول نسل نهم تبدیل کرده.
سری ایکس توان اجرای بازیها با وضوح تصویر 4K به همراه 60 فریم بر ثانیه را داراست. محصول جدید مایکروسافت 4 برابر از Xbox One قوی تر است و توانایی پشتیبانی از وضوح تصویر 8K و 120 فریم بر ثانیه را هم داراست. این کنسول حدود 4.5 کیلو وزن دارد و میتوان آن را در حالت های عمودی یا افقی قرار داد. از دیگر امکانات Series X میتوان به خروجی پورت HDMI 2.1، امکان اضافه کردن هارد درایو، 3 درگاه سریع USB-3 و پورت Ethernet اشاره کرد.
ایکس باکس سری اس
ایکس باکس سری اس مدل اقتصای و ضعیف تر Xbox Series X است و علاوه بر تفاوتهایی کوچک در بخش سخت افزار فاقد دیسک نوری است. بنابراین گیمر برای دسترسی به بازی ها باید نسخه دیجیتالی آنها را فراهم کند. این کنسول توانایی اجرای بازی با حداکثر وضوح تصویر 1440p و 60 فریم بر ثانیه که امکان افزایش تا 120 فریم را نیز داراست.
مایکروسافت با بهره گیری از طرحی مینیمال و کوچک، قابلیت حمل آسان در کیف و کوله پشتی را برای این کنسول در نظر گرفته است. سری اس حدود 60 درصد از هم خانواده خود یعنی سری ایکس کوچکتر است
کنترلر ایکس باکس سری ایکس
کنترلر Xbox Series X مقداری از نسل قبلی خود کوچکتر شده، دکمهای جهت به اشتراک گذاری تصاویر و فایلهای ویدیویی برای آن در نظر گرفته شده است، طراحی کلید های Direction Pad هایبریدی شده. در قسمت عقب و آنالوگها بر روی بدنه کنترلر به منظور کنترل بیشتر دسته و جلوگیری از لیز خوردن آن برجستگیهای بسیار کوچکی اضافه شده.
در کنار این تغییرات عمده تغییرات کنترلر جدید مربوط به قابلیت Dynamic Latency Input است که به لطف آن میزان تاخیر در بازیها از ۱۶ میلی ثانیه به ۸ میلی ثانیه کاهش مییابد. مورد دیگر هم مربوط به قابلیت BTLE میشود که به واسطه آن کنترلر میتواند اتصال به چندین دستگاه و کنسول مختلف را به یاد آورد. بدین صورت برای استفاده از یک کنترلر به راحتی میتوانید بین کنسول، تلفنهای هوشمند و یا کامپیوترهای شخصی خود بدون نیاز به اتصال دوباره استفاده کنید.
بازی های ایکس باکس سری ایکس
تمامی بازی های سری ایکس بر روی هر 2 کنسول Series X و Series S قابل اجرای هستند و تنها تفاوت در میزان وضوح تصویر است. از بازی های اختصاصی این کنسول که تا این لحظه معرفی شدند میتوان به The Medium و Halo Infinite که جز عناوین محبوب هواداران Xbox است اشاره کرد.