گفتگو

گفت‌وگو با آرمان صفایی هم‌بنیانگذار تریبون

تریبون پلتفرم انتشار اخبار و رپورتاژ آگهی است که پس از گذشت 2 سال از فعالیتش، رشد قابل توجهی را تجربه کرده است. در این شماره گفتگویی را با آرمان صفایی، هم‌بنیانگذار تریبون، خواهیم داشت.

لطفا خودتان و پلتفرم تریبون را معرفی بفرمایید و درباره فعالیت‌هایتان توضیح دهید.

آرمان صفایی هستم هم‌بنیان‌گذار و مدیرعامل تریبون. دانش‌آموخته مهندسی در دانشگاه شریف و مدیریت در دانشگاه تهران. متولد ۷۳ هستم و کارهای پژوهشی و آموزشی هم همیشه از علایقم بوده که دنبال می‌کردم که خروجی‌های خوبی داشت مثلا کتابی در سال ۹۷ به نام مدل‌های استارتاپی با حمایت شریف منتشر کردیم.

پیش از تریبون نیز تجربیاتی اندک در راه‌اندازی کسب‌وکارهایی داشتم که یکی از آن‌ها فقط قدری موفق شد و بعد از آن به همراه علی اسماعیلی که مدیر فنی ما است به طور کامل مشغول تریبون شدیم.

تریبون پلتفرم انتشار رپورتاژ آگهی است که  برای تسهیل و تسریع ارتباط کسب‌وکارها با رسانه‌ها و خبرگزاری‌های کشور برای انتشار اخبار و رپورتاژ، که با ورودش به بازار تلاش کرده تا با ایجاد ارتباط مستقیم بین رسانه‌ها و کسب‌وکارها و حذف واسطه‌ها، قیمت‌ها و شرایط انتشار خبر در هر رسانه را شفاف کند.

شاید پیش از ورود ما برای تهیه و ارسال یک خبر از کسب‌وکارمان در رسانه‌ای مثل خبرگزاری تسنیم یا فارس، ممکن بود بازه قیمتی دریافت کنید که بین کمینه و بیشینه آن تا ۱۰۰ درصد اختلاف وجود داشت.

به جز اختلاف قیمت موضوع شرایط انتشار هم مشخص و شفاف نبود و در واقع یک کسب‌وکار به درستی نمی‌دانست چه چیزی را خریداری می‌کند.

یک کسب‌وکار در طول عمر فعالیت خودش خبرها و دستاوردهای گوناگونی دارد که برای برندسازی می‌‌خواهد تا این اخبار رسانه‌ای شده و بیشتر دیده شود.

یا ممکن است به جهت امکان قراردادن لینک در رپورتاژ آگهی برای بهینه‌سازی موتورهای جستجو این انتشار مطلوب کسب‌وکار باشد.

حال مدل کسب‌وکار پلتفرمی تریبون فضایی را ایجاد کرده تا این ارتباط با رسانه‌ها برای انتشار بسیار ارزان‌تر تمام شود هم از لحاظ منابع مالی و هم از لحاظ صرفه‌جویی در زمان منابع انسانی.

در واقع شاید بتوان اینطور مدل کسب‌وکار ما را ساده توضیح داد که انگار مشابه تخفیفان هستیم که به دلیل همکاری عمیق‌تر با رسانه‌ها توانسته‌ایم تخفیف‌های مناسبی از آن‌ها گرفته و این تخفیف را با مشتریان تقسیم کنیم. البته مزایای متعدد دیگری هم داریم.

از چه زمانی شروع به کار کردید و چگونه توانستید در کنار رقبای زیادی که سابقه فعالیت بیشتری داشتند، رشد کنید؟  

ما اسفند ۹۷ با مشارکت و حمایت شرکت یکتانت وارد بازار شدیم ولی محصول به طور رسمی در اوایل پاییز ۹۸ ارائه شد. در این حد فاصل مشغول تحقیقات بازار و تیم‌سازی و فعالیت آفلاین برای شناخت بهتر بازیگران کلیدی بازار و نهایتا توسعه محصول بودیم.

ما در واقع اولین در بازار نبودیم و حتی رقبایی داشتیم که از سال ۹۲ شروع کرده بودند. در زمان ورود ما ۵  بازیگر وجود داشتند که به عنوان آژانس تبلیغاتی مدت‌ها فعالیت می‌کردند و نیز تعداد زیادی رقیب دیگر که به صورت فردی و فریلنسر در واقع مشغول بودند.

ورود ما به عنوان پلتفرمی که بتواند بین رسانه و کسب‌وکارها ارتباط مستقیمی ایجاد کند در واقع توانسته بود مزیت جدی برای مشتریان خلق کند و در کنار سایر مزایای دیگری که ارائه کردیم و منحصربه‌فرد بودند توانستیم خیلی سریع در سال ۹۹ سهم بازار عمده را جذب کرده و به رهبر بازار تبدیل شویم.

در واقع اگر چه اولین در بازار (first-mover) نبودیم ولی اولین شرکت مقیاس‌یافته (first-scaler) شدیم.

مزیت‌های ما علاوه بر مواردی که ذکر شد، قابلیت‌های فناورانه‌ای بود که اضافه کردیم. در واقع ما صرفا یک شرکت فروشنده آنلاین رپورتاژ آگهی نبودیم و نخواستیم که چنین تصویر برندی از ما ایجاد شود. ما با توانمندی‌های خوب تیم‌ فنی توانستیم چندین قابلیت منحصربه‌فرد اضافه کنیم.

قابلیت پایشگر خودکار لینک‌های رپورتاژ آگهی برای رصد دائمی بودن آن‌ها یا جایگاه‌های خبری تریبون برای افزایش بازدید از رپورتاژها که بیشتر و بیشتر از حالت معمول دیده شوند چرا که با این قابلیت برای مدت بیشتری در صفحه اصلی رسانه‌ها باقی می‌مانند.

دیگر مزایا مانند انتشار سریع و دقیق خودکار، تخمین زمان‌بندی انتشار بسته به میانگین عملکرد رسانه‌ها، ربات کراولر رپورتاژ آگهی‌های وب‌ فارسی برای موتور پیشنهاد لینک، امکان پردازش تصویر و لینک‌ها از فایل‌های بارگذاری شده، ربات دستیار شخصی برای رسانه‌ها و … همگی از جمله این فناوری‌هایی هستند که برخی برای مشتریان ملموس است و برخی دیگر برای بهبود فرآیندهای داخلی شرکت است که بستر مقیاس‌‌پذیری ایجاد کند و نتیجه آن غیرمستقیم برای مشتریان ملموس است.

در کنار همه این‌ها ولی یک مزیت دیگری هم هست که بسیاری از کسب‌وکارها از آن استقبال می‌کنند و آن امکان داشتن فاکتور رسمی است که پیش از حضور ما رسمیت در این بازار مرسوم نبود و چالش جدی برای کسب‌وکارها برای بحث‌های دارایی و مالیاتی ایجاد می‌کرد.

الان در چه جایگاهی قرار دارید ؟

تریبون امروز ۳۰ نفر نیرو تحت بیمه دارد که عمده آن‌ها دانش‌آموخته دانشگاه شریف و تهران و امیرکبیر هستند و میانگین سنی ۲۵ سال. ۸ نفر نیروی فنی و مهندسی از پروداکت منیجر و متخصص تجربه کاربری تا بک‌اند و فرانت‌اند و نیز ۲۲ نفر هم در تیم‌های مختلف پشتیبانی ناشرین، پشتیبانی کسب‌کارها، بازاریابی دیجیتال، اداری و مالی.

از آن‌جایی که همیشه مشتریان لطف داشتند و ما را معرفی می‌کردند هنوز به طور جدی نیاز به داشتن تیم فروش نبوده و تشکیل آن هم فعلا در اولویت نیست.

بیشتر از ۸۰۰۰ کسب‌وکار عموما استارتاپی کاربر ما هستند که افتخار داشتیم برندهای بزرگی از جمله مجموعه اسنپ، آپ، بیمیتو و ازکی، علی‌بابا، دیوار و کافه‌بازار و بلد و صدها فروشگاه اینترنتی همکار ما باشند.

از طرفی دیگر بخش مهمی از مشتریان ما آژانس‌های دیجیتال مارکتینگ و فریلنسرهای متخصص سئو هستند که برای ما اهمیت زیادی دارند و سعی می‌کنیم دغدغه‌های متفاوت‌تر آن‌ها را نیز همیشه مدنظر داشته باشیم.

از طرف دیگر هم ما امروز با ۱۰۰۰ رسانه در کشور همکاری داریم. از خبرگزاری‌های بزرگی مثل تسنیم، فارس، مشرق، تابناک، اقتصادآنلاین گرفته تا سایت‌‌های کوچکتری که در شهرستان‌های کوچک کشور مشغول فعالیت و تولید محتوا هستند و ما توانسته‌ایم جریان درآمدی برای آن‌ّها ایجاد کنیم به طوری که میانگین درآمد همه ۱۰۰۰ رسانه همکار تریبون در سال ۱۴۰۰ به بیش از ۴ میلیون تومان ماهانه رسیده است.

اخیرا گزارش سالانه سال ۹۹ تریبون منتشر شده که دعوت می‌کنم دوستان از طریق سایت یا شبکه‌های اجتماعی تریبون آن را مطالعه کرده و اطلاعات خوبی از این بازار و فعالیت‌های سئو کسب‌وکارها داشته باشند.

تصور برخی از مدیران این است که اگر مستقیم با سایت‌ها و خبرگزاری‌ها ارتباط برقرار کنند، می‌توانند تخفیف بیشتری از سایت‌ها بگیرند و به همین جهت راغب به ارتباط مستقیم با رسانه‌ها هستند. شما این موضوع را چطور می‌بینید.

به دلیل فعالیت‌های مخرب برخی از واسطه‌ها بله این ذهنیت وجود دارد که ارتباط مستقیم برای آن‌ها به‌صرفه‌تر خواهد بود اما رفته‌رفته این مساله کمرنگ شده و امروز عمده بازار آنلاین است.

چرا که ما به عنوان یک پلتفرم سعی کردیم این ارتباط بین دو سمت بازار را بهینه‌سازی کنیم که برای هر دو طرف صرفه داشته باشد که از پلتفرم ما استفاده کنند تا به دنبال ارتباط مستقیم باشند. اما واقعیت ایجاد چنین فرهنگی و عادت دادن رسانه‌ها و کسب‌وکارها به استفاده از پلتفرم بسیار کار سختی بود و زمان برد.

آینده را چطور می‌بینید و بازار شما با توجه به الگوریتم‌های هوشمند گوگل و امکان شناسایی برخی لینک‌‌ها آیا رو به افول است؟

رپورتاژ آگهی فقط بک‌لینک نیست. ما سعی کردیم این فرهنگ را بهبود بدهیم که از رپورتاژ آگهی استفاده‌های برندسازی جدی می‌توان داشت. اما خب یکی از استفاده‌های مهم آن به هرحال کسب‌ بک‌لینک است و بهبود سئو.

اما به نظر من تا روزی که در وب فارسی این لینک‌ها از نظر گوگل خطا شناخته شود و بخواهد جریمه‌ای داشته باشد زمان بسیار زیادی مانده است و این موضوع را بسیاری از متخصصان سئو هم می‌دانند و از همین روست که این بازار هر سال نسبت به سال قبل رشد داشته است و بعد از کرونا این رشد مقیاس بالاتری گرفت.

تریبون ۳ سال دیگر را کجا می بینید ؟

چشم‌انداز تریبون بدل شدن به مقصدی برای سئو ایران است به طوری که بتواند ارائه‌دهنده همه راه‌حل‌ها و خدمات موردنیاز یک متخصص سئو ایرانی باشد. اما به دلیل عدم‌قطعیت‌های زیاد، این که ۳ سال دیگر کجاییم را نمی‌دانم. با این وجود به کمک دید بلندمدتی که در چارچوب OKR یافتیم، اهداف سالانه و فصلی خود را مشخص کرده‌ایم.

از ابتدا بر مبنای همین چارچوب هدف‌گذاری کردیم و با توجه به این چشم‌انداز در سال ۱۴۰۰ هدف‌گذاری کرده‌ایم که علاوه بر بهبود و بهینه‌سازی محصول فعلی، حداقل یک محصول جدید را نیز توسعه داده و تجاری‌سازی کنیم.

 

امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *