نگاهی به روند توسعه فنی مدی‌بورس از نگاه مدیر محصول این استارتاپ

مدی‌بورس از دل صنعت بیرون آمده

0

مدی بورس یکی از استارتاپ‌های موفق این روزهای اکوسیستم ایران است. این استارتاپ، یک پلتفرم B2B در حوزه صنعت پخش تجهیزات پزشکی و داروخانه‌ای است که تلاش می‌کند با حذف واسطه‌های اضافه‌، محصولات را مستقیما از تولید‌کننده یا واردکننده به داروخانه‌ها‌ و همه مراکز درمانی و بیمارستانی برساند. مدی‌بورس تا پیش از ایجاد این پلتفرم، برای سال‌ها در حوزه پخش تجهیزات پزشکی مشغول بوده و با شناخت خوب خود از این بازار، تلاش دارد تا صنعت پخش را در مسیر آنلاین‌شدن پیش ببرد. فرصتی پیش آمد تا با حبیب صالح، مدیر محصول مدی‌بورس  درباره روند فنی این پلتفرم گپ زدیم که خلاصه‌ای از آن را در ادامه می‌خوانید.

حبیب صالح پس از کسب تجربیات متفاوت، از جمله مدیریت نرم‌افزار مرکز آپای دانشگاه قم و مدیریت تولید شرکت رایانش ابری نیکی، از ابتدای ساخت پلتفرم مدی‌بورس به این تیم اضافه شد. به گفته‌‌ صالح، از ابتدای سال‌۱۳۹۹ بود که نوشتن و تهیه اسناد اولیه برای خلق مدی‌بورس آغاز شد و با مشخص‌شدن نقشه راه، از شهریور‌۹۹، توسعه آن آغاز شد. اینگونه به نظر می‌رسد که این تیم تلاش داشت یک محصول اولیه با رعایت استانداردهای ساخت یک MVP را به بازار ارائه بدهند تا پس از ۳ یا ۴ماه و بعد از دریافت بازخوردها و علایق بازار، به توسعه آن بپردازند. اما خوشبختانه همین محصول کمینه، با استقبال بسیار زیادی مواجه شد و خیلی زودتر از تصور و پیش‌بینی تیم مدی‌بورس به ثمر نشست و با تلاش شبانه‌روزی به توسعه آن پرداختند.

اما مدی‌بورس برای حرکت به سوی کسب‌و‌کار ‌B2B دلایل خود را داشت؛ در حقیقت، با توجه به سابقه فعالیت ۱۰‌ساله در صنعت پخش تجهیزات پزشکی و آشنایی با صنعت، جای خالی استفاده از تکنولوژی را در این زمینه حس می‌کرد و برآن شد که با برپایی این استارتاپ بتواند تحولی در این صنعت ایجاد که برهم‌زننده روال‌های مرسوم و انجام کار به شیوه نوین باشد. در عین حال این شیوه نوین می‌بایست ارزش‌های بیش از گذشته برای بازیگران این صنعت به ارمغان بیاورد و به دنبال توسعه پلتفرمی با این ویژگی‌ها بود. همچنین با توجه به شیوع بیماری کرونا و توجه بیش از پیش به استفاده از بسترهای فناوری موجود و گسترش پلتفرم‌های جدید، خدمات غیر‌حضوری به توسعه این محصول کمک فراوانی کرد.

مدیران مدی‌بورس بر این عقیده هستند که این پلتفرم، ارزش‌های متنوعی برای کاربران خود ایجاد می‌کند. از جمله برای داروخانه‌ها و به طور کلی خریداران، ارتباط مستقیم با تامین‌کنندگان و حذف واسطه‌های غیر‌ضروری را به همراه دارد. همچنین سهولت سفارش‌گذاری به صورت آنلاین و حذف مشکل ارتباط با شرکت‌ها و افراد متعدد، از دیگر مزیت‌های آن است. علاوه بر اینها، فرآیند تسویه برای کاربران بسیار کارآمدتر و راحت‌تر صورت می‌گیرد. ایجاد شفافیت در فرآیند فروش نیز به مدیران کسب‌و‌کار‌های خریدار(مشتریان) کمک خواهد کرد تا بر فرآیندهای کسب‌و‌کار خود آگاه‌تر باشند. برای تامین‌کنندگان نیز، حضور در این پلتفرم قطعا هزینه‌های بازایابی و توزیع را کاهش خواهد داد و فرآیند وصول مطالبات را برای آنها تسهیل خواهد کرد و همچنین واسطه‌هایی که باعث افزایش قیمت نهایی و کاهش کنترل تولیدکنندگان یا واردکنندگان بر بازار خواهند شد را حذف می‌کند.

درباره ویژگی‌های متفاوت مدی‌بورس نیز گفت‌وگو کردیم که آنها معتقدند این ویژگی‌ها از رفتار روزانه مشتریان در بازار و در خرید و فروش آنلاین برگرفته شده است. در حقیقت، داروخانه‌ها و مراکز درمانی درخواست‌ها و نیازهای خود را برای دریافت بهترین قیمت و کیفیت از سمت تامین‌کنندگان در پلتفرم ثبت می‌کنند. از طرفی، تامین‌کنندگان می‌توانند محصولات خود را ‌در قالب جشنواره‌ای یا تخفیفات فروش عمده یا فروش گروهی در اختیار داروخانه‌ها و مراکز درمانی قرار بدهند.

در حقیقت، با توجه به سابقه طولانی بنیانگذاران مدی‌بورس در بازار پخش تجهیزات پزشکی، نگاه جامعی نسبت به این بازار در مدی‌بورس وجود داشت و به همین دلیل، روند توسعه این استارتاپ به خوبی پیش رفت؛ چرا‌که نیازهای این بازار به‌خوبی شناسایی شده بود و رفتار فعالان حاضر در این بازار (چه داروخانه‌ها و چه تامین‌کنندگان) را می‌توانستند با درصد بالایی پیش‌بینی کنند.

آنطور که دکتر صالح می‌گوید، نیازهای مشتری‌های و به طبع آن، ویژگی‌های مدی‌بورس روز به روز بیشتر شده و تیم بازاریابی و ارتباط با مشتری، با بازخوردهایی که از مشتری می‌گرفتند، به توسعه محصول کمک می‌کردند. تا جایی که تیم تصمیم گرفت زودتر از برنامه‌هایی که داشتند، به سراغ تکمیل محصول اولیه بروند و اواخر سال‌۹۹ یک موتور پیشرفته‌تر را آماده کردند و اوایل امسال از آن رونمایی شد.  همچنین در مسیر توسعه، تیم مدی‌بورس به این نتیجه رسید که ۲ تیم بسازد تا در ۲ بخش مجزا ‌روی این پلتفرم کار کنند و امکانات و ویژگی‌های بهتری به مشتری‌های خود ارائه بدهد.

دکتر صالح درباره روند گسترش مدی‌بورس و توسعه آن قبل از زمان پیش‌بینی شده، گفت: «روزهای اولی که در مورد مدی‌بورس حرف می‌زدیم هیچ وقت نگاه کوتاه‌مدتی نداشتیم. در همه برنامه‌های خود یک برنامه خیلی بزرگ‌تر داشتیم که می‌گفتیم باید به آن برسیم. از روز اول هم که توسعه مدی‌بورس را آغاز کردیم، همه زیرساخت‌ها و تمام امکاناتمان را برای برنامه‌های بزرگ‌تر خود تدارک دیده بودیم. درست است که توسعه نداده بودیم اما منتظر این بودیم که بازخوردهای بازار و مشتریان را دریافت کنیم. ما در مدی‌بورس با توجه به داشتن ذات استارتاپی بودن آن به شدت به فکر انطباق با مشتریان خود و ارائه بهترین خدمات هستیم. روال کار ما به صورت نیازسنجی از بازار، اجرا و  دریافت بارخوردها‌ست. پلتفرم ما به صورتی طراحی شده ‌که تمامی بازخوردها را مستند کرده که بتواند به‌راحتی توسعه و پیشرفت داشته باشد. وجود تیم ارتباط با مشتری و بازخوردهای مستقیم از بازار، به این پلتفرم و ساختن مستندات مربوط کمک فراوانی کرده است. آنطور که به نظر می‌رسد، تیم مدی‌بورس آینده این پلتفرم را «یک نرم‌افزار جامع درخواست اقلام پزشکی» می‌دانند که بتواند در حوزه سلامت، تمام نیازهای داروخانه و تامین‌کننده را برطرف کند. به گفته صالح، آنها حتی به جنبه‌های اضافه‌کردن هوش مصنوعی به مدی‌بورس هم فکر کردند تا بتوانند بر اساس رفتار کاربر، بهترین پیشنهادها را به کاربران خود داده و به سوددهی کسب‌و‌کارشان کمک کنند. از نکات مهمی که در صحبت‌های آقای صالح به چشم می‌آید، تعامل بالای تیم‌های بازار و توسعه فنی بود. در حقیقت، مدی‌بورس محصولی بود که از دل صنعت بیرون آمد و با همراهی تیم فنی و آقای صالح، به‌خوبی توانست بر بستر آنلاین خود را ارائه بدهد. در حقیقت، در مدی‌بورس تمام اعضای تیم به این نگاه مشترک رسیدند که هیچ‌کدام بدون حضور و پشتیبانی دیگری نمی‌تواند مدی‌بورس را در مسیر توسعه پیش ببرد و نگاه مشترک و احترام متقابل بازار و حوزه فنی به یکدیگر، کلید موفقیت آنها تا این مرحله بوده است.

از دیگر نکات قابل توجه به این استارتاپ وجود مدیران با‌تجربه در این صنعت در کنار تیم فنی و بازاریابی می‌توانند بازوی قدرتمند و از نکات مثبت این پلتفرم باشد.

 

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.