۶/۹/۹؛ فرمول موفقیت استارتاپ‌های چینی

0

چین در اقتصاد به رقیب آمریکا تبدیل شده است و حتی محصولات شرکت‌های آمریکایی مانند اپل در چین تولید می‌شود، اما اکوسیستم استارتاپ‌های چین هنوز توان رقابت با سیلیکون‌ولی آمریکا را ندارد و برخی معتقدند که چینی‌ها مانند بسیاری موارد دیگر الگوی بی‌کیفیتی از تجربه غرب را اجرا کرده‌اند. با این حال پیش‌بینی می‌شود در آینده سیلیکون‌ولی نسخه‌برداری شده چین از آمریکا، بتواند به رقیب نسخه اصلی تبدیل شود.

جمعیت زیاد چین که دست‌کم چهار برابر آمریکاست و قوی‌ترشدن قشر متوسط در این کشور که قدرت خرید آنها را افزایش داده، در بهبود اکوسیستم استارتاپی آن نقش داشته است. به عنوان نمونه، در ایالات متحده آمریکا، ۱۹۰ میلیون نفر از گوشی‌های هوشمند استفاده می‌کنند اما این رقم در چین به ۵۳۰ میلیون نفر می‌رسد و در سه سال آینده به ۷۰۰ میلیون نفر افزایش خواهد یافت. البته بهره‌مندی از بازار گسترده، به خودی خود به معنای آن نیست که این موقعیت مکانی فضایی مناسب برای حضور یک مجموعه استارتاپی قدرتمند خواهد بود. آنچه حائز اهمیت است، ترکیب اندازه بازار با سرعت بالای به‌کارگیری سرویس‌های جدید توسط مشتریان و در کنار آن، روح کارآفرینی و تشنگی کارآفرینان چینی برای توسعه ابعاد بازار استارتاپی چین است.

در حال حاضر مراکز استارتاپی دیگر نیز در جهان با سرعت رشد می‌کنند که از جمله آنها می‌توان به برلین و هند اشاره کرد. اما سرعت رشد استارتاپ‌های چینی بسیار زیاد است. داستان‌های متفاوتی را می‌توان از استارتاپ‌های چینی که به سرعت به موفقیت رسیده‌اند روایت کرد. بدون‌شک اولین عامل برای موفقیت یک استارتاپ در این بازار، استقبال مشتریان از محصولات و خدمات ارائه‌شده توسط آن شرکت است. در حال حاضر، استارتاپ‌هایی وجود دارند که با عرضه نرم‌افزارهای ویژه گوشی‌های همراه، در زمان بسیار کوتاهی اوج می‌گیرند و وارد مرحله جدیدی از رشد و توسعه می‌شوند. آمار حاکی از آن است که استارتاپ‌های بزرگ چین معمولا در مدت زمان سه تا پنج سال توسعه یافته‌اند‌. در سال‌های اخیر جمعیت زیادی از بازار هدف استارتاپ‌های فعال در حوزه تکنولوژی با فراهم شدن امکان استفاده از گوشی‌های هوشمند، آنلاین شده‌اند و دریافت خدمات جدید در قالب سرویس‌های آنلاین و نرم‌افزارهای همراه اهمیت زیادی برای آنها دارد. مورد دیگری که نمی‌توان به‌سادگی از کنار آن گذشت، توازن خاص میان کار و زندگی در محیط استارتاپ‌های چینی است.

در چین، فرهنگ حاکم بر محیط کاری استارتاپ‌ها از قانون ۶/۹/۹ تبعیت می‌کند. این به آن معناست که ساعت کاری برای اکثر کارکنان از ساعت ۹ صبح شروع شده، تا ساعت ۹ شب به طول می‌انجامد و این قانون در شش روز هفته، اجرایی خواهد بود. این روند برای موسسان استارتاپ‌ها و مدیران رده بالا به صورت ۶.۵/۱۱/۹ خواهد بود. تیم‌های استارتاپی نیز چند هفته پیش از رسیدن به زمان رونمایی و یا عرضه محصول، ملزم به استقرار در هتل‌ها خواهند بود تا با تمرکز صددرصدی روی محصول به تاریخ عرضه آن نزدیک شوند. اگرچه تاثیر ساعت‌های طولانی کار روی افزایش و یا کاهش میزان بهره‌وری موضوعی قابل بررسی است، اما همین سختکوشی برای چینی‌ها دستاوردهای زیادی در حوزه استارتاپ‌ها داشته است. این در حالی است که چینی‌ها در هر صنعتی که بتوانند، از محصولات برتر بازار کپی می‌کنند و در نهایت محصولی مشابه را روانه بازار می‌کنند و این رویکرد را در استارتاپ‌ها نیز دنبال می‌کنند. یکی از نمونه‌های موفق کپی‌برداری شده استارتاپ Meituan است که در سال ۲۰۱۰ توسط ژینگ‌ونگ راه‌اندازی شد و با گذشت شش‌سال به یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های چینی فعال در حوزه تجارت الکترونیک تبدیل شده است. ارزش Meituan حدود ۲۰ میلیارد دلار برآورد شده که آن را بعد از باارزش‌ترین استارتاپ چینی یعنی شیائومی قرار می‌دهد. Meituan  بزرگ‌ترین شرکت آنلاین فعال در حوزه فروش بلیت و بزرگ‌ترین شرکت فعال در حوزه ارائه سرویس‌های تحویل غذا در چین نیز به شمار می‌آید. Meituan  با هوشمندسازی بیش از پیش راهکارهای خرید پیش روی مشتریان توانسته بازار پایداری برای خرده‌فروشان محلی پدید آورد و ۲۰۰ میلیون کاربر فعال ماهیانه را ثبت کند.

کارآفرینان چینی، به دنبال یافتن کوتاه‌ترین و در عین حال، سریع‌ترین راه برای رسیدن به موفقیت هستند. نسل جدید کارآفرینان چینی موفق شده‌اند رسیدن سریع به موفقیت‌های مالی و ثروت فراوان را تجربه کنند اما رسیدن به ثروت نمی‌تواند انگیزه‌ای پایدار در محیط‌های استارتاپی باشد. این موضوع به ویژه در قالب استارتاپ‌هایی که برپایه نوآوری‌های جدید به عرضه محصولات و خدمات می‌پردازند، بیشتر به چشم می‌آید. این در حالی است که نسل بعدی کارآفرینان، از طبقه متوسط جامعه وارد بازار می‌شوند و رسیدن سریع به ثروت نمی‌تواند عامل انگیزشی اصلی برای آنها به حساب آید. یکی از مشکلات موجود در اکوسیستم استارتاپی چین، وجود نداشتن دانش کافی برای ارائه محصولات باکیفیت بالا و بازاریابی جهانی است. مشکل زبان چینی نیز یک چالش دیگر است زیرا بسیاری از استارتاپ‌ها محصولات خود را به زبان چینی طراحی می‌کنند و این نکته، عرضه آنها در بازار جهانی را با مشکل مواجه می‌کند.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.