مجموعه آنلاینماهی حدود یک سال است که شروع به کار کرده و مجموعهای الکترونیک برای فروش محصولات دریایی است و زنجیره تامین این محصولات را از انتقال تا عملآوری، بستهبندی و رساندن آن به دست مشتری انجام میدهد. همه این کارها توسط مجموعه آنلاینماهی و بدون واسطهگری صورت میگیرد. هدف آنلاینماهی افزایش مصرف ماهی و محصولات دریایی بین اقشار جامعه به خصوص مناطق داخلی کشور است. امین حسام بنیانگذار ۴۲ ساله این استارتاپ در مورد تیمش و اهدافش با «شنبه» گفتوگو کرده است.
- بازار ماهی و آبزیان بازار بزرگی است ولی این بازار هنوز استارتاپ بزرگی ندارد. شما فکر میکنید الزامات لیدر و رهبرشدن در این بازار چیست؟ آیا قبول دارید رشد استارتاپها در این حوزه کم بوده و ظرفیتهای این حوزه برای راهاندازی استارتاپ خیلی دیده نشده است؟
بهترین موضوع در این قسمت جلب اعتماد مردم است. ممکن است هرگونه سرمایهگذاری در این کار صورت گیرد ولی صرفا با سرمایهگذاری تجاری نمیتوان اعتماد مردم را بهدست آورد. اکثر افراد مواد غذایی خشک مثل شیرینی و کاکائو و… را به صورت آنلاین خرید میکنند ولی تعداد محدودی دست به خرید آنلاین مواد فسادپذیر میزنند و تعداد محدودتری از این افراد خرید ماهی و محصولات دریایی انجام میدهند. همین موضوع سختی کار جلب اعتماد مردم را نشان میدهد. به خاطر سوءپیشینه بازار و دلایل مختلف دیگر، مردم به خرید مواد فسادپذیر اعتماد نمیکنند. سعی ما جلب اعتماد مردم است که اگر این اعتماد را به دست بیاوریم آن زمان میتوان گفت که کاری انجام دادهایم.
- فکر میکنید حوزه آنلاین میتواند فرهنگ میزان استفاده از ماهی را افزایش دهد؟
بله، خیلی موثر است. چون اگر نمایشگاهی یا یک کلاس آموزشی برگزار شود، افراد محدودی در آنها شرکت میکنند ولی اطلاعرسانیهایی که از طریق مجموعههای آنلاین در هر ساعت از روز صورت میگیرد، در هر نقطه و هر جای کشور قابل دریافت است.
- الان حجم آنلاین خرید و فروش ماهی چقدر است؟
در کل کشور روزانه شاید به ۳۰۰ تا ۴۰۰ کیلوگرم برسد.
- تیم شما از چند نفر تشکیل شده است و در کجا مستقر هستید؟
تیم ما از ۱۲ نفر تشکیل شده است. دفتر فروش ما تهران است و کارخانه در شیراز قرار دارد و مجموعههای صیادی در بوشهر و هرمزگان حضور دارند. با ۱۰لنج همکاری میکنیم.
- به صورت مارکتپلیس عمل میکنید یا اینکه ماهی را از آنها خریداری کرده و برای مشتریان میفرستید؟
ما به صورت مارکتپلیس عمل میکنیم؛ یعنی درخواست را گرفته و برحسب درخواست و با توجه به تجربهای که در این بازار بهدست آوردهایم، توجه میکنیم که چه جنسی بیشترین بعد را در چه فصلی از سال دارد. چون ماهیهای دریایی محصولات فصلی هستند و هدف ما هم این است که یک توسعه پایدار از دریا داشته باشیم به گونهای که هر ماهی را در فصل خاص خودش صید کنیم و به مشتری تحویل دهیم.
- چه تناژ ماهی تاکنون روی آنلاینماهی به فروش رفته است؟
به صورت روزانه خرید صورت میگیرد. همه استانها را پوشش میدهیم و به بیشتر آنها ارسال ماهی داریم که روزانه بالای ۲۰۰ کیلو گرم ماهی درخواست میشود.
- در بازاری حضور دارید که بخش زیادی از آن هنوز آنلاین نشده است؛ آماری از تناژ مصرفی ماهی در ایران در طول سال را دارید؟
به صورت سنتی متوسط سالانه مصرف ۱۱ کیلو گرم برای هر نفر است و این ۱۱ کیلو در بردارنده ماهیهای دریایی و ماهیهای پرورشی و وارداتی است.
- در طول سال گردش مالی بازار آبزیان چه میزان است؟
رقم مصرف ماهی را اگر در میزان جمعیت ایران و سپس در ۳۰ هزار تومان ضرب کنیم، عدد به دست آماده میتواند بیانگر گردش مالی سالانه باشد. هرچند با توجه به اینکه در شمال و جنوب ایران دریا قرار دارد متوسط مصرف ما نسبت به مصرف جهانی خیلی پایین است.
- سرانه مصرف جهانی آبزیان چند کیلو است؟
در کشورهای مختلف مصرف متفاوت است. مثلا در کشورهای اروپایی بالای ۴۰ کیلوگرم است. مجموعههایی مثل ما که به صورت هدفمند روی افزایش فرهنگ محصولات کار میکند، اگر بتوانیم در مصرف سرانه نیم کیلو هم تاثیرگذار باشیم یعنی از ۱۱ کیلو به ۵/۱۱ کیلو هم برسیم همین نیم کیلو گرم آمار روزانه را جابهجا خواهد کرد که هم در آمار مصرف صید دریایی و هم مصرف آبزیان پرورشی تاثیرگذار خواهد بود. مهمتر اینکه محصول سالمی را به سبد مواد غذایی اضافه کردهایم و تا زمانی از این سبد غذایی سالم استفاده شود، بدن سالم خواهد بود و دیگر استفادهای از غذاهای مضر نمیشود.
- اشاره کردید که روی فرهنگ مصرف کار میکنید، چه اقداماتی در این زمینه انجام دادهاید؟
سایت آنلاینماهی یک سایت فروش ماهی نیست بلکه اطلاعرسانی درباره اهمیت مصرف آبزیان است؛ یعنی هر کسی که بخواهد هرگونه اطلاعاتی درباره آبزیان بهدست بیاورد، بهراحتی میتواند این اطلاعات را از آنلاینماهی دریافت کند. قسمتی را اختصاص دادهایم به آشنایی با انواع آبزیان دریایی و همه آبزیان را معرفی کردهایم. قسمت دیگری را به آشنایی با انواع غذاهای دریایی از جمله ماهی، میگو و صدف به صورت تفکیکشده، اختصاص دادهایم و بیش از ۲۰۰ روش پخت غذا با آبزیان در آنلاینماهی آموزش داده شده است. همچنین در نقاط مختلف کشور اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی هم کردهایم. مثلا در کانال تلگراممان بیش از ۲۰ کلاس آموزشی به صورت رایگان برگزار کردهایم. در این کلاسها انواع پخت ماهی آموزش داده میشود که هدف ما از برگزاری این کلاسها افزایش مصرف آبزیان دریایی در کشور است. در جشنوارههای غذایی و نمایشگاههای مختلف دریایی هم شرکت میکنیم.
- توانستهاید سرمایهگذار جذب کنید؟
پیشنهادهایی داشتهایم ولی ما فعلا میخواهیم مستقل کار کنیم.
- هدفگذاری شما تا یک سال آینده برای رسیدن به فروش چند کیلو آبزی در روز است؟
هدف ما فروش در کلیه مناطق کشور و همچنین صادرات این محصولات است و امیدواریم به فروش ۴۰۰ کیلو در روز برسیم.